Με πρώτους μάρτυρες τις διοικήσεις των ΑΕΙ ξεκινά κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια

Κυβέρνηση προς Πρυτάνεις: 'Έχετε θεσμικό οπλοστάσιο για τον τερματισμό των καταλήψεων-Όπου κληθούν οι αρχές από τις πρυτανικές αρχές θα επιβάλλουμε το νόμο

26/01/2024

Ενημερώθηκε: 27/01/2024, 12:01

Άκουσε το άρθρο

Εισαγγελική έρευνα, με το ενδεχόμενο   ποινικών  ευθυνών , εκτός των "καταληψιών" και των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων για παραλείψεις ενεργειών  στην αποτροπή των καταλήψεων , ξεκινά άμεσα μετά από κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα, την οποία διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, στον οποίο ανατέθηκε η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες θα καλέσει ως πρώτους μάρτυρες εκπροσώπους των διοικήσεων  και άλλους παράγοντες των ΑΕΙ που έχουν την ευθύνη   φύλαξης των Ιδρυμάτων.

Τι προβλέπει ο νόμος 

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Επίσης  ο νόμος 4957/ 2022 προβλέπει μέχρι και διαγραφή για τους  φοιτητές που κάνουν κατάληψη.

Συγκεκριμένα στα πειθαρχικά παραπτώματα που προβλέπεται μέχρι και οριστική διαγραφή περιλαμβάνεται και "η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του".

Κυβέρνηση προς Πρυτάνεις: 'Έχετε θεσμικό οπλοστάσιο για τον τερματισμό των καταλήψεων-Όπου κληθούν οι αρχές από τις πρυτανικές αρχές θα επιβάλλουμε το νόμο

Υπενθυμίζεται ότι ο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν οι εξεταστικές των φοιτητών γι αυτό δίνουμε ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο  στα Πανεπιστήμια για να διασφαλιστεί η διενέργεια της εξεταστικής σε κάθε πανεπιστημιακό Ίδρυμα,  και διαβεβαίωσε προς τις διοικήσεις των ΑΕΙ:  

  •    Είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι αρχές, όπως συνέβη στο ΕΜΠ, από τις πρυτανικές αρχές θα επιβάλλουμε το νόμο, κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο.
       Πέρασαν οι εποχές που κάποιοι είχαν τα Πανεπιστήμια ως ορμητήρια τους την εφαρμογή του νόμου. Θα  επιβάλουμε το νόμο. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο.
       Ναι εμείς είμαστε εδώ κι έχουμε υποχρέωση δα των αρχών να εφαρμόσουμε το νόμο και σε κάθε περίπτωση να πάμε παρακάτω.

"Υπάρχουν οι θλιβερές μειοψηφίες οι οποίες γίνονται   όλο και πιο μικρές μειοψηφίες,   οι οποίες αντιδρούν μόνο και μόνο επειδή αντιδρούν στα πάντα και θέλουν μα μείνουμε πίσω", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρόσθεσε: "Κάποιοι δεν είναι φοιτητές που συμμετέχουν σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις".

Σχόλια (3)

Ανέκδοτο
|

Εισαγγελικές έρευνες, μάρτυρες, θα πάρει βδομάδες, μήνες φαντάζομαι, με μηδενικό αποτέλεσμα. Το οφθαλμοφανές, δηλαδή ότι η κατάληψη οποιουδήποτε δημόσιου χώρου, υπηρεσίας, πανεπιστημίου, και η παρεμπόδιση των μαθημάτων και των εξετάσεων είναι πα-ρα-νο-μη, αυτό κάνουν ολοι ότι δεν το βλέπουν: αστυνομία, εισαγγελείς, πρυτάνεις.
Failed state.

@ Νικ
|

Σε 2-3 βδομάδες καταλήψεων και πιθανώς αψιμαχιών, θα γράφουμε: "Λυπούμαστε πολύ για τον κ. Μητσοτάκη. Θα καεί ενώ δεν πρέπει."

Τις προσεχείς εβδομάδες ή και μήνες, με κλειστά πανεπιστήμια, με αέναη σισύφεια αναζήτηση ευθυνών και υπηρεσιακά διαβιβαστικά παραχώρησης της καυτής πατάτας από τον Άννα στον Καϊάφα, το διακύβευμα είναι αν θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ισχύει η Σύμβαση της Λισαβόνας, ή αν θέλουμε να φύγουμε από την ΕΕ (και επί τη ευκαιρία, και από το ΝΑΤΟ). Δυστυχώς φοβάμαι ότι παίζουμε το παιχνίδι αυτών που θέλουν "εξεγέρσεις μέχρι την ολική καταστροφή του κράτους" και όχι αυτών που επιζητούν λύσεις μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, ενότητα ενάντια στη βαρβαρότητα και δημοκρατικές διαδικασίες.

Νικ
|

Λυπούμαι πολύ για τον κ. Πιερακάκη. Θα καεί ενω δεν πρέπει. Το υπουργείο Παιδείας δεν είναι σαν το προηγούμενο του. Καμία σχέση.Νομίζει ότι η ευγένεια και η συναίνεση με τους συνδικαλιστές και τους πρυτάνεις λύνει τα προβλήματα !!Κάνει λάθος. Μόνο η κ. Κεραμέως κατάλαβε ότι μόνο με μετωπο εναντίον των συνδικαλιστών μπορεί καταλάβουν ποια είναι τα καθήκοντά και η αποστολή τους.Αν δε κλείνει κάπου και την στρόφιγγά της χρηματοδότησης σε αυτούς που δεν λειτουργούν δεν επιτελούν το καθήκον τους μπορεί κάτι να καταφέρει.Κρίμα γιατί είναι ένας εξαιρετικός πολιτικός, πρόσφερε και μπορεί να προσφέρει στο μέλλον.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ