Κ. Πιερρακάκης: 200 άρθρα από τα οποία τα 170 θα αφορούν δημόσια Πανεπιστήμια θα περιέχει το Σχέδιο Νόμου "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο"

Για καταλήψεις: «Είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο της προβοκάτσιας.

29/01/2024

Άκουσε το άρθρο


Το Σχέδιο Νόμου "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" θα έχει 200 άρθρα, εκ των οποίων  τα 170 θα αφορούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια,δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκς, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1  και σημείωσε πως "αυτό δείχνει πως σκεπτόμαστε και πως οριοθετούμε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο: ήταν “ναυαρχίδα” και θα παραμείνει “ναυαρχίδα” της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης".

Ο υπουργός Παιδείας  κάλεσε (όταν δημοσιοποιηθεί το Σχέδιο Νόμου) την αντιπολίτευση να εξετάσει καλά τα κριτήρια για τα μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα», και τόνισε: «η χώρα έχει συρθεί να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα στα πάνω από 30 κολλέγια που έχουμε στην Ελλάδα» χωρίς να υπάρχει προηγούμενη αξιολόγηση τους, ενώ  τώρα λέμε να αναγνωρίσουμε τα ακαδημαϊκά δικαιώματα σε μεγάλα ξένα πανεπιστήμια».

Σχετικά  με τις  καταλήψεις   ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε «είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο της προβοκάτσιας. Τα βήματα μας θα είναι στέρεα. Ο νόμος είναι νόμος. Είμαστε στο 2024. Χρειάζεται να στηριχθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το ερώτημα είναι “στηρίζουν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο εκείνοι που de facto με δολιοφθορές στοχεύουν στο να το κλείνουν;».

Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, «δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο, μετά από τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα στην Σύνοδο των Πρυτάνεων», καθώς θα γίνουν εξ αποστάσεως μαθήματα και εξετάσεις σε όσες περιπτώσεις απαιτηθεί, συμπληρώνοντας πως «τα ψηφιακά μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν στο παρελθόν φανεί ως ένα μέτρο που καθιστά ανενεργές τις καταλήψεις, που τις “σπάει”».

Ερωτηθείς για την βούληση να υπάρξει αστυνομική παρέμβαση σε υπό κατάληψη σχολές, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι «έχει ήδη παρέμβει η Αστυνομία στο ΕΜΠ, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Θα παρέμβουμε όπου και όποτε χρειαστεί, αλλά θέλουμε συνεργασία με τους πρυτάνεις, για να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση».

Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά «στηρίζουμε τους πρυτάνεις σε κάθε πτυχή. Αλλά από την άλλη, το αυτοδιοίκητο έχει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις».

Σχόλια (7)

Ποια μεγάλα πανεπιστήμια;
|

Την UNGBM "Limited παροχή ειδικευμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών" ως παράρτημα της Νικοσιάς;
Ακόμα επιμένετε στην προπαγάνδα για μη-κρατικά. Αφού δεν υπάρχουν «κρατικά» και «μη κρατικά» πανεπιστήμια, αλλά δημόσια και ιδιωτικά. Αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται από την Eurostat: public/private (Eurostat 2024. Students enrolled in tertiary education by education level, programme orientation, sex, type of institution and intensity of participation.).
Η ανάμειξη των δημοσίων πανεπιστημίων με την αντισυνταγματική προσπάθεια εγκαθίδρυσης ιδιωτικών στο ίδιο νομοσχέδιο δεν μπορεί να παρακάμψει το άρθρο 16. Μην προπαγανδίζετε άλλο με το νομοσχέδιο, καταθέστε το να αρχίσουν να παίρνουν Αρ. Πρωτοκόλλου και οι δικαστικές προσφυγές.

Πολύ σωστά !
|

Τα ιδιωτικά θα γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες, δε χρειάζονται πολλά άρθρα και νομοθετήματα.

Φιλόλογος απών
|

Όσο κι αν πασχίζει ο φιλότιμος υπουργός να ωραιοποιήσει την κατάσταση, είναι ολοφάνερη η μεθόδευση που οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το καθ' υπόθεσιν επιδιωκόμενο, δηλαδή στη δραματική υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, καθώς πλέον έχει γίνει αντιληπτό ότι το κόστος λειτουργίας του είναι δυσβάσταχτο για τον κρατικό προϋπολογισμό. Καθαρά οικονομικό είναι το ζήτημα και όχι βέβαια παιδαγωγικό και μορφωτικό, όπως ψευδεπίγραφα διατυμπανίζεται. Έχω αναπτύξει επανειλημμένα τα δικά μου επιχειρήματα επί του θέματος, ώστε δεν έχει νόημα να τα επαναλάβω. Θα περιοριστώ λοιπόν σε δυο καίριες ερωτήσεις προς τους κρατούντες:
α) Έχει διασφαλιστεί η συνταγματική εγκυρότητα του νομοθετήματος και με ποια ακριβώς νομικίστικη φόρμουλα ξεπερνιέται το (ανυπέρβλητο για μένα) εμπόδιο του άρθρου 16 του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας που απαγορεύει ρητά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων;
β) Έχει προβλεφθεί η ισότιμη μεταχείριση δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων όχι μόνο ως προς τους τίτλους, αλλά κυρίως ως προς τις δυνατότητες των υποψηφίων σπουδαστών να εισαχθούν σ' αυτά; Εννοώ δηλαδή αν η άνευ εξετάσεων και άλλων περιορισμών εγγραφή στα ιδιωτικά θα συνοδευτεί με την εξίσου απρόσκοπτη εγγραφή στα δημόσια, που σημαίνει κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και της ΕΒΕ.

170 αρθρα για να διορθωσουν το εκτρωμα
|

μέχρι και οι πετρες γνωριζουν πως ο νόμος Κεραμέως δεν δουλευει

Δέσποινα
|

Ου εν τω πολλώ το ευ, έλεγαν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι. Δείτε το ν/σ για την ισότητα στον πολιτικό γάμο του Σκέρτσου. 12 άρθρα. Το πρωί το ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα αναρτήθηκε στη διαβούλευση. Ασχέτως αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητα του Υπουργού. Εσείς κ.Πιερρακάκη πήρατε το ΟΚ τον Οκτώβριο και ακόμη το κλωθογυρνάτε. 30 άρθρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έπρεπε από πέρσι να το είχατε κάνει νόμο. Θα μείνετε στην ιστορία ως ο αναβλητικός υπουργός παιδείας.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα
|

Πώς είναι δυνατό ένα νομοσχέδιο που εισάγει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να έχει 170/200 των άρθρων του για τα δημόσια; Αν πρόκειται να αλλάξει τόσο πολύ ο καταστατικός χάρτης των δημοσίων πανεπιστημίων, δεν θα προκαλέσει αυτό περισσότερες αντιδράσεις και μάλιστα από όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της ακαδ. κοινότητας; Το λογικό θα ήταν ο κ. Υπουργός να απομονώσει τις μεταβλητές και να ασχοληθεί σε πρώτη φάση με 30 άρθρα για τα ιδιωτικά και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (τα επείγοντα για τα οποία μας πιέζει η ΕΕ) και στη συνέχεια, όταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, να κάνει αλλαγές στα δημόσια. Εκτός αν η επιλεγμένη στρατηγική είναι της απόσβεσης της τωρινής κρίσης με μια ακόμα μεγαλύτερη.

Ελένη
|

Ο μόνος που έχει στόχο να διαλύσει το δημοσιο πανεπιστημιο είσαι εσύ, Πιερακακη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ