Διαδικτυακή υπηρεσία επαλήθευσης επαρκούς φοίτησης μαθητών

Η υπηρεσία ελέγχει αν ο μαθητής έχει ενεργή εγγραφή σε σχολείο (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) την τρέχουσα σχολική χρονιά

21/03/2024

Ενημερώθηκε: 21/03/2024, 08:56

Άκουσε το άρθρο

Τη διάθεση  της διαδικτυακής  υπηρεσίας επαλήθευσης επαρκούς φοίτησης, στο πληροφοριακό σύστημα «Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποστήριξης Εκλογικών Διαδικασιών - Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης» του υπουργείου Εσωτερικών, με σκοπό την επαλήθευση έτους φοίτησης σε πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τον ν. 4648/2019 (Α’ 205), προβλέπει απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης .

Η διάθεση γίνεται με τις μεθόδους:

  • Αναζήτηση μαθητή στο myschool και επαλήθευση της επαρκούς φοίτησής του σε συγκεκριμένο σχολικό έτος - getStudentAttendanceInfo.
    Η λειτουργία επιστρέφει στοιχεία για την επαλήθευση επαρκούς φοίτησης ενός μαθητή σε σχολική μονάδα Α’ βάθμιας/Β’ βάθμιας εκπαίδευσης η οποία βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, με βάση τα στοιχεία του μθητή.
  • Αναζήτηση μαθητή στο myschool και επαλήθευση της επαρκούς φοίτησής του σε συγκεκριμένο σχολικό έτος (εκτεταμένη έκδοση) - getStudentAttendanceExtInfo.
    Η λειτουργία επιστρέφει εκτεταμένα στοιχεία για την επαλήθευση επαρκούς φοίτησης ενός μαθητή σε σχολική μονάδα που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, με βάση τα στοιχεία του μαθητή.

Επίσης με την ίδια απόφαση γίνεται δάθεση πααροχής στοιχείων εγγραφής σε σχολείο στο πληροφοριακό σύστημα «Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό την ηλεκτρονική χορήγηση βεβαίωσης φοίτησης μαθητή/τριας, με χρήση ψηφιακής υπηρεσίας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ- gov.gr), σύμφωνα με τον ν. 4727/2020 - Κεφάλαιο ΣΤ’ (Α’ 184) και την υπ’ αρ. 520/26-1-2024 (Β’ 658) κοινή υπουργική απόφαση.

Η διάθεση γίνεται με τη μέθοδο Έλεγχος ενεργής εγγραφής στο τρέχον σχολικό έτος και επιστροφή αναλυτικών στοιχείων αυτής της εγγραφής (ταυτοποίηση με ονομαστικά στοιχεία)- getStudentCertificateInfo.

Η υπηρεσία ελέγχει αν ο μαθητής έχει ενεργή εγγραφή σε σχολείο (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) την τρέχουσα σχολική χρονιά. Η αναζήτηση πραγματοποιείται με βάση τα ονομαστικά στοιχεία, το φύλο και την ημερομηνία γέννησης του μαθητή.

Οργανωτικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Οι φορείς έχουν την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη απειλή ή τυχαίο κίνδυνο. Οι φορείς έχουν την υποχρέωση χρήσης των λαμβανομένων πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό που περιγράφεται στην παρούσα απόφαση.

Η διάθεση των διαδικτυακών υπηρεσιών διενεργείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ., την Πολιτική Ορθής Χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών, καθώς και τις διατάξεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ