Ο Όμιλος Αστρονομίας του 1ου Γενικού Λυκείου Ρόδου στη ΝΑΣΑ και στο Austin - Τέξας

08/04/2024

Ενημερώθηκε: 08/04/2024, 15:54

Άκουσε το άρθρο

Το μεγάλο όνειρο έγινε πραγματικότητα! Ο όμιλος Αστρονομίας-Αστροφωτογραφίας του «Βενετοκλείου» 1ου Γενικού Λυκείου Ρόδου «Ίππαρχος» θα μεταβεί στο Austin Texas στις 4/4/2024 , προσκεκλημένος από το εκεί τμήμα Αστρονομίας και το τμήμα Διαστημικής Μηχανολογίας ώστε να παρατηρήσει και να καταγράψει την ολική έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου 2024 και να συμμετάσχει σε σχετικές εκδηλώσεις. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης επίσκεψη και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της ΝΑΣΑ στο Χιούστον.

Το μεγάλο εμπόδιο για την υλοποίηση της μετάβασής μας υπήρξε το δυσβάστακτο κόστος αφενός των αεροπορικών εισιτηρίων μετάβασης κι επιστροφής αφετέρου το κόστος διαμονής το οποίο εκτοξεύτηκε λόγω του ότι άνθρωποι απ΄όλο τον κόσμο θα συρρεύσουν εκείνες τις μέρες στο Austin επειδή βρίσκεται στο «μονοπάτι της ολικότητας».

Το εμπόδιο της μετάβασης - επιστροφής ξεπεράστηκε από την τεράστια ενίσχυση που λάβαμε και από δημόσιους φορείς αλλά κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού μας. Οι γενναίες αυθόρμητες συνεισφορές μείωσαν το ποσό που κλήθηκε η ομάδα να καταβάλει από ίδιους πόρους σε επίπεδο αντίστοιχο των αντοχών της. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες του νησιού μας ακολούθησαν την παλαιά ελληνική παράδοση που θέλει τους καταξιωμένους Έλληνες επιχειρηματίες να γίνονται με πολλούς τρόπους στήριγμα της Παιδείας. Επειδή ακόμα οι συνεισφορές είναι σε εξέλιξη, δεσμευόμαστε ότι αμέσως μετά την επιστροφή μας , θα δημοσιεύσουμε τα ονόματα όλων των φορέων , επιχειρήσεων κι ατόμων που μάς βοήθησαν με κάθε τρόπο να υλοποιήσουμε το όραμά μας.

Το κόστος της διαμονής μας εκεί ξεπεράστηκε με την εκπληκτική κινητοποίηση της ελληνικής ομογένειας στο Austin Texas. Με την μεσολάβηση του διακεκριμένου Ρόδιου καθηγητή κ. Ηλία Τομάζου, με τον οποίο συνεργαζόμαστε ήδη κι έχουμε  αναπτύξει στενές εκπαιδευτικές σχέσεις, και του αποφοίτου του «Βενετοκλείου» κ.Σόλωνα Τσιμπούκη ,καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Austin at Texas, οι συμπατριώτες μας , ανάμεσα τους κι αρκετοί με καταγωγή από τη Ρόδο, άνοιξαν τα σπίτια τους κι ανυπομονούν να προσφέρουν μία μεγαλοπρεπή ελληνική φιλοξενία στους μαθητές και καθηγητές της ομάδας μας. Πραγματικά  δεν είναι εύκολο να περιγραφεί η χαρά των Ελλήνων οι οποίοι αναμένουν να μάς τιμήσουν με τη φιλοξενία τους. Με την επιστροφή μας θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις λεπτομέρειες της διαμονής μας και τους ανθρώπους που μάς δέχτηκαν στα σπίτια τους και στην κοινότητα τους.

Το «Βενετόκλειο» είναι ένα εμβληματικό σχολείο, σημείο αναφοράς της εκπαιδευτικής ιστορίας των Δωδεκανήσων με ανυπολόγιστη συνεισφορά στη διατήρηση του Ελληνισμού , της εθνικής μας ταυτότητας σε χαλεπούς καιρούς. Όσοι έχουμε την τιμή να υπηρετούμε σε αυτό έχουμε επίγνωση της αποστολής μας να στηρίξουμε τους μαθητές μας με την διδασκαλία της εθνικά προσδιορισμένης ύλης πράγμα που κάνουμε με το βέλτιστο τρόπο. Πέραν όμως τούτου, επιδιώκουμε να κάνουμε τους μαθητές μας εραστές της γνώσης , ανθρώπους ευρέων οριζόντων, με ηθικά και πνευματικά εφόδια ,ικανούς να αντεπεξέλθουν στις άκρως απαιτητικές συνθήκες του σύγχρονου κόσμου. Όταν διακεκριμένοι άνθρωποι του τόπου μας και της χώρας μας μάς στηρίζουν, το έργο μας γίνεται ευκολότερο. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (2)

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Συγχαίρω τους Ρόδιους επιχειρηματίες γι΄ αυτή τη συμβολή τους. Οι εθνικοί και οι τοπικοί ευεργέτες μπορούν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ελληνικής Παιδείας με διάφορους τρόπους και να ανταποδώσουν έτσι τη βοήθεια που τους προσφέρει η Πολιτεία τόσο με το ειδικό φορολογικό καθεστώς όσο και με τον ευνοϊκό τραπεζικό δανεισμό, όταν τον χρειάζονται. Στον τόπο μου δεν ξεχνούμε τον συγχωρεμένο Κρητικό της Αμερικής, τον ''Αμερικάνο'' , που με δικές του δαπάνες χτίστηκε και εξοπλίστηκε το σχολείο του χωριού μου καθώς και δύο άλλα διπλανά. Το σχολείο στο χωριό της μάνας του και το σχολείο στο χωριό που γεννήθηκε ο παππούς του. Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων τον ενημέρωναν κι αυτός έπραττε. Εκτός απ΄ αυτά φρόντισε να σπουδάσουν είκοσι τουλάχιστον πάμφτωχα παιδιά της περιοχής.
Με αφορμή το σημερινό άρθρο του Συλλόγου Γονέων, ελπίζω ότι θα μου επιτραπεί κι ένα άλλο σχετικό σχόλιο. Δεν είναι πάντοτε θέμα ανταπόδοσης η δωρεά στην Πολιτεία. Είναι καθοριστικό και το ελληνικό φιλότιμο και η αγάπη προς την Πατρίδα και τον πάτριο τόπο.
Και είναι χιλιάδες οι καταγραφές τέτοιων εισφορών και συνεισφορών στην νεώτερη Ιστορία μας για τους συγχωριανούς του μικρού χωριού - νησιού αλλά και για τους πολλούς της πρωτεύουσας. Δεν χρειάζονται, νομίζω, τα παραδείγματα.
Όταν, λοιπόν, προβάλλεις κάποια στιγμή ένα τέτοιο πρόβλημα, μία ανάγκη, αυτό δεν σε καθιστά ''αυτόδουλο πολίτη'', αφού δεν υπάρχει αίτημα, παράλογη θα ήταν η κατάθεσή του. Μόνο από τη μάνα μας και την Πολιτεία ζητούμε. Απλώς νιώθεις εκείνη τη στιγμή ότι έχει χαθεί το πατροπαράδοτο φιλότιμο μαζί με την αγάπη προς την πάτρια γη, την πατρίδα ολόκληρη και προβάλλεις το γεγονός. Την έλλειψη προβάλλεις, με πίκρα.

ΑΚ
|

συγχαρητήρια για αυτή την υπέρβαση ηπείρων κυριολεκτικά και μεταφορικά!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ