Ένας στους δυο μαθητές έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο ως παρατηρητής

Το 13% έχει πέσει θύμα βίας στο διαδίκτυο

12/04/2024

Άκουσε το άρθρο

Ένας στους δυο μαθητές έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο ως παρατηρητής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλήνιας έρευνας του  Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ σε 4.800 εφήβους

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Το 49% έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο ως παρατηρητής.
  • Το 13% έχει πέσει θύμα βίας στο διαδίκτυο.
  • Το 44% έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού παρενόχλησης ή κακοποίησης λόγω φύλου.
  • Το 11% έχει βιώσει παρενόχληση ή κακοποίηση λόγω φύλου. 
  • Το 24% έχει πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικών εικόνων/βίντεο.
  • Το 11% αισθάνθηκε πίεση ή εξαναγκασμό να μοιραστεί προσωπικές/φωτογραφίες βίντεο στο διαδίκτυο.
  • Το 46% δεν νιώθει ασφάλεια στο διαδίκτυο.
  • Το 39% δεν γνωρίζει πώς να αναφέρει περιστατικά διαδικτυακής βίας.  

Από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση της έρευνας είναι ότι σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν εκτεθεί ως παρατηρητές σε περιπτώσεις βίας στο διαδίκτυο και 13% των εφήβων έχει βιώσει διαδικτυακή βία. 

Εντυπωσιακό είναι ότι 43% των εφήβων που δηλώνουν "Άλλο" στην ερώτηση για το φύλο, δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διαδικτυακή βία γεγονός που αναδεικνύει την αυξημένη ευαλωτότητα που έχουν και στο διαδίκτυο παιδιά και έφηβοι μη συμβατικού σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι 38% των εφήβων δεν γνωρίζει πώς να αναφέρει περιστατικά διαδικτυακής βίας στις πλατφόρμες.  Όπως προκύπτει από την έρευνα οι έφηβοι δεν είναι εξοικειωμένοι με βασικές μορφές βίας όπως η έμφυλη βία ή η ρητορική μίσους γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να αναγνωρίζουν αυτές τις μορφές βίας όταν τις συναντούν. Πιο συγκεκριμένα 69% είτε δεν γνωρίζει καθόλου είτε δεν είναι σίγουρο τι είναι η έμφυλη διαδικτυακή βία, ενώ το 80% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τι είναι η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.

Η έρευνα αναδεικνύει την αναγκαιότητα περισσότερης ενημέρωσης των εφήβων για τους τρόπους ενδεδειγμένης αντίδρασης όταν βιώνουν ή συναντούν βία στο διαδίκτυο.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των εφήβων που θεωρούν ότι η διαδικτυακή βία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ανήλικους (83%) ενώ 44% δεν νιώθει ασφάλεια όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Οι έφηβοι φαίνεται ότι νιώθουν λιγότερη ασφάλεια σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες live streaming (46%), ακολουθούν οι πλατφόρμες διαδικτυακών παιχνιδιών, τα chat rooms (27%) και τα περιβάλλοντα instant messaging (26%).

  •  Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα σε γραφήματα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (1)

Λεξικό
|

Κάπου να μάθουμε ότι οι λέξεις έχουν συγκεκριμένη σημασία. Άσκηση βίας μέσω διαδικτύου δεν υπάρχει. Δεν μπορούν να σε αγγίξουν μέσω διαδικτύου ούτε να σε δείρουν, κλπ. Να σε προσβάλουν, ναι. Να σε συκοφαντήσουν ναι. Να σε στεναχωρήσουν ναι. Να σου ασκήσουν ψυχολογική πίεση, να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα ναι. Αυτά δεν είναι βία όμως. Είναι πολύ σοβαρά ναι, να τα αντιμετωπίσουμε, ναι, αλλά να προσέχουμε τη σημασία των λέξεων. Διαφορετικά διατρέχουμε τον κίνδυνο να βαφτίζει ο καθένας "βία" ότι δεν του αρέσει (και μερικοί το κάνουν ήδη).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ