Ν. Κεραμέως-Β. Διγαλάκης: Η υποκρισία του Κ. Γαβρόγλου δεν έχει όρια: Διέλυσε τα δημόσια ΙΕΚ και μας κατηγορεί ότι ευνοούμε τα ιδιωτικά ΙΕΚ

Ο Κ. Γαβρόγλου ήθελε να δημιουργήσει τετελεσμένα με τα Διετή Προγράμματα- Χωρίς γνώμη του ΕΣΕΚΑΑΔ τα 43 Διετή Προγράμματα- Οργανώθηκαν χωρίς μελέτη

02/08/2019

Άκουσε το άρθρο

Σε  κανένα από τα 43 δημοσιευμένα διετή προγράμματα, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω ιδρύθηκαν με υπουργικές αποφάσεις 2 και 3 ημέρες πριν τις εκλογές, δεν υπήρξε διατύπωση γνώμης από το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και την Εθνική Επιτροπή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όταν αυτό προέβλεπε ο ίδιος ο νόμος (άρθρο 48Α του ν.4485/2017) του τέως Υπουργού Παιδείας.

Αυτό τονίζουν με κοινή δήλωση η υπουργός Παιδείας   Νίκη Κεραμέως, και ο υφυπουργός  Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας στην ανακοίνωση  του ΣΥΡΙΖΑ για τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, και υπογραμμίζουν τα εξής:

Ο Κ. Γαβρόγλου ήθελε να δημιουργήσει τετελεσμένα: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης με μελετημένες και στοχευμένες ενέργειες. Είναι γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ότι η κεντρική στρατηγική του τέως υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δημιουργήσει τετελεσμένα στον χώρο της εκπαίδευσης στη λογική των μικροπολιτικών διευθετήσεων, με τρόπο νομοθετικά αποσπασματικό και εμβαλωματικό.

Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο: Το όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και θυμηδία. Μας εγκαλεί ότι η απόφασή μας για αναστολή της έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, εν όψει αναθεώρησης συνολικά του πλαισίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και δια βίου μάθησης, δήθεν ευνοεί τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο. «Κόπτεται» δήθεν για το καλό της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, όταν:

-οι εκπαιδευτές των δημοσίων ΙΕΚ είναι απλήρωτοι για έναν ολόκληρο χρόνο,

-οι απόφοιτοι των δημοσίων ΙΕΚ έχουν, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, στερηθεί του δικαιώματός τους να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ,

-έχουν προβλέψει να λειτουργήσουν τα ΙΕΚ μόνο με πιστοποιημένους εκπαιδευτές από την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχουν μεριμνήσει για την πιστοποίηση δυσχεραίνοντας την έναρξη λειτουργίας των δημοσίων ΙΕΚ τη νέα χρονιά,

-υποχρεώνουν τα δημόσια Κέντρα Δια Βίου Μάθησης να λειτουργήσουν μόνο με πιστοποιημένα προγράμματα, χωρίς όμως να έχουν πιστοποιηθεί τα προγράμματα αυτά, εκ νέου δυσχεραίνοντας τη λειτουργία τους τη νέα χρονιά.

Χωρίς μελέτη: Όσον αφορά στα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οργανώθηκαν χωρίς ουσιαστική προηγούμενη μελέτη, χωρίς καμία προετοιμασία και τεκμηρίωση και χωρίς καμία συνεργασία με στελέχη της αγοράς. Η δε επίκληση της διεθνούς πρακτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτή υποκριτική. Με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, στις χώρες εκείνες που συνυπάρχουν φορείς αντίστοιχοι των ελληνικών ΙΕΚ και Πανεπιστημίων ως πάροχοι προσόντων επιπέδου 5, δίνεται η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών για απόκτηση προσόντων ανώτερων επιπέδων, κάτι που δεν έχει προβλεφθεί για τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα οποία παρέχουν τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Χωρίς γνώμη ΕΣΕΚΑΑΔ: Τέλος, επισημαίνουμε ότι σε κανένα από τα 43 δημοσιευμένα διετή προγράμματα, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω ιδρύθηκαν με υπουργικές αποφάσεις 2 και 3 ημέρες πριν τις εκλογές, δεν υπήρξε διατύπωση γνώμης από το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και την Εθνική Επιτροπή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όταν αυτό προέβλεπε ο ίδιος ο νόμος (άρθρο 48Α του ν.4485/2017) του τέως Υπουργού Παιδείας.

Σχόλια (10)

γεμισαμε παραμυθαδες
|

Η κεραμέως θα ηταν καλή να λεει παραμυθια σε μωρά παιδιά, μα για αυτό την εβαλαν...το προβλημα ειναι η πιστοποιηση κατ αυτην με επαγγελματικά δικαιωματα λυκειου

προς αντιλογο απο μελος δεπ
|

λαθος. η δουλεια μας ειναι αλλη
και μεις υποβαθμιζομαστε και αυτοι που μπορουν να κανουν αριστα τη δουλεια (ιεκ) αδικουνται!

ΝΆΣΟΣ
|

ΠΡΌΧΕΙΡΑ ΤΑ ΔΙΕΤΗ ΧΩΡΊΣ ΣΧΕΔΙΟ. ΟΡΘΗ Η ΑΠΌΦΑΣΗ..

αντιλογος...
|

Θεωρώ πως υπάρχει μια διάφορα από τα διετή που γίνονται σε πανεπιστήμιο από αυτά σε ιεκ δηλαδή πρέπει να είναι διαφορετική ποιότητα εκπαίδευσης. Νομίζω πως στο πανεπιστήμιο θα ήταν κλάσεις ανώτερη τα μαθήματα από αυτά σε ιεκ ιδιωτικά η μη.

ΕΔΙΠ
|

Η κατάργηση των ΤΕΙ και η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών στους αποφοίτους των Επαλ δημιούργησε το πρόβλημα τι θα πει δηλαδή σχολή μηχανικών 4 ετων τι σχολή μηχανικών 5 χρόνων χωρίς δικαιώματα και τι σχολή 5 ετών με δικαιώματα?

Ότι ναναι
|

Πράγματι και αυτό αλλά και όλη η κατάργηση των ΤΕΙ και η δημιουργια νέων αχρειαστων τμημάτων έγιναν στο πόδι και χωρίς την γνώμη κανενός φορέα. ...

Μέλη ΔΕΠ
|

Γιατί δεν προτείνουν τα μέλη ΔΕΠ σε ποιες πόλεις θεωρούν λογικό να λειτουργούν σχολές; Πόσες και ποιες σχολές θα είναι αυτές;

Αφήστε τα διετή προγράμματα, αυτά είναι για τα ΙΕΚ.

Εναλλακτικό Μέλος ΔΕΠ
|

Τι εννοείται μόνο ένα μέλλον υπάρχει? Το δικό σας? Αυτό που προτείνετε είναι προβληματικό εκτός και αν δεν έχετε εικόνα για τη χωρητικότητα και διαθεσιμότητα των αμφιθεάτρων, αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων. με υποδομές για Χ φοιτητές ενώ το υπουργείο μας στέλνει κάθε χρόνο 2Χ, εσείς θέλετε να φιλοξενήσουμε και διετή προγράμματα? Που ζείτε?

Πανος
|

Σωστή τοποθέτηση του Υουργείου.Ο Γαβρόγλου τα σχεδίασε όλα πρόχειρα!

Μέλος ΔΕΠ
|

Μόνο ένα μέλλον υπάρχει και αυτό είναι η γενίκευση των διετών προγραμμάτων και δυνατότητα να συνεχίζουν οι μαθητές στα πανεπιστημιακά τμήματα. Όλα αυτά όμως μέσα στα πανεπιστήμια για να μην έχουμε επανάληψη της ιστορίας των ΚΑΤΕΕ. Αναβάθμισμενα ΙΕΚ μέσα στην δευτεροβάθμια δεν μπορούν να υπάρξουν και είναι και πιο ακριβά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ