Διάταξη για τους Ομότιμους Καθηγητές - Αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ

25/02/2024

Άκουσε το άρθρο

Τη δυνατότητα επίβλεψης διδακτορικών διατριβών , δίνει στους  Ομότιμους Καθηγητές - Αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ,  διάταξη , η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. 

Ακολουθεί η διάταξη

Άρθρο 85
Ομότιμοι Καθηγητές - Αφυπηρετήσαντα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού- Τροποποίηση άρθρου 170 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 170 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141), περί των Ομότιμων Καθηγητών και των αφυπηρετησάντων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) στην περ. γ) προστίθεται η δυνατότητα επίβλεψης διδακτορικών διατριβών, 

β) στην περ. στ) προστίθενται οι λέξεις «τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα», 

γ) στην περ. η) προστίθενται οι λέξεις «και στα Ερευνητικά Ινστιτούτα»,

δ) στο τελευταίο εδάφιο προστίθεται παραπομπή στις περ. στ) και η) του ίδιου άρθρου και το άρθρο 170 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 170
Ομότιμοι Καθηγητές - Αφυπηρετήσαντα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού

Οι Ομότιμοι Καθηγητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) δύνανται:

α) Να παρέχουν διδακτικό έργο κατά το άρθρο 64 μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος σε προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών του Α.Ε.Ι. με ανώτατο όριο έξι (6) ωρών εβδομαδιαίως.

β) Να παρέχουν διδακτικό έργο σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και να επιβλέπουν διπλωματικές εργασίες, καθώς και σε ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.

γ) Να επιβλέπουν διδακτορικές διατριβές, καθώς και να συμμετέχουν σε τριμελείς και επταμελείς Επιτροπές για την παρακολούθηση και κρίση διδακτορικών διατριβών.

δ) Να συμμετέχουν σε συμβουλευτικές και γνωμοδοτικές Επιτροπές των Α.Ε.Ι., όταν δεν προβλέπεται υποχρεωτικά η συμμετοχή μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).

ε) Να συμμετέχουν ως εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης άλλου Α.Ε.Ι. από αυτό από το οποίο έχουν αφυπηρετήσει.

στ) Να διεξάγουν ερευνητικό, εν γένει επιστημονικό έργο και να συμμετέχουν επ' αμοιβή σε ερευνητικά έργα/προγράμματα που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι., οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς, τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, καθώς και κλινικό ή εργαστηριακό έργο σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια.

ζ) Να αναλαμβάνουν την επιστημονική ευθύνη έργων/προγραμμάτων, με εξαίρεση των έργων/προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) και αυτών που η ανάληψη επιστημονικής ευθύνης προϋποθέτει την κατοχή ιδιότητας μέλους Δ.Ε.Π. του Α.Ε.Ι., όπως προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και έργα που διαχειρίζονται πόρους κλινικών ή εργαστηρίων του Α.Ε.Ι.

η) Να συμμετέχουν ως μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας των Α.Ε.Ι. και στα Ερευνητικά Ινστιτούτα.

Οι δυνατότητες των περ. α), β), γ), ε), στ), η) και ζ) υφίστανται και για τα αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι..».
 

Σχόλια (8)

@Πειραματικός
|

Μα γιατί ο ένας είναι συνταξιούχος και ο άλλος είναι εν ενεργεία. Πώς να το κάνουμε δηλαδή. Και ύστερα μιλάμε για την ανάγκη για νέο αίμα...

Πειραματικός
|

Προς όσους διαφωνούν...
Αν μία διατριβή δεν έχει ολοκληρωθεί είναι προς όφελος των υποψηφίων διδακτόρων αυτή η διάταξη. Γιατί να υποχρεώνονται να αλλάξουν επιβλέποντα και μάλιστα να επιλέξουν μεταξύ νέων ερευνητών που ελάχιστα θα διαφέρουν από τους ίδιους;

Νέος Ερευνητής
|

Η συγκεκριμένη διάταξη κινείται εμφανώς προς την λάθος κατεύθυνση, δεδομένου οτι είμαστε μία χώρα που έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους Μ.Ο. ηλικίας ακαδημαϊκών και ερευνητών μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΑΣΑ.
Πολύ σημαντική η παρουσία των ομότιμων και σίγουρα μπορούν να προσφέρουν σε ορισμένα πεδία στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά η ανάθεση επίβλεψης διπλωματικών και διδακτορικών διατριβών θα πρέπει να είναι αποκλειστικά ευθύνη των εν ενεργεία μελών ΔΕΠ, όπως επίσης εντελώς λάθος είναι και η δυνατότητα ανάθεση διδασκαλίας 6 ωρών την εβδομάδα, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες νέοι ερευνητές με διδακτορικό.
Πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάτε η συνεισφορά τους αλλά πρέπει να δοθεί χώρος σε νέα παιδία, εάν θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ananeosi
|

Πάμε για το πανεπιστήμιο των 70ρηδων!
Και μετά λέμε γιατί φεύγουν οι νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό...

ΝΤΡΟΠΗ
|

Αφήστε τα πανεπιστήμια να ανανεωθούν και να ανοίξουν τους ορίζοντες τους. Μιλάτε για εξωστρέφεια αλλα προωθείτε την ενδοστρέφια. Μονο σε brain drain νέων επιστημόνων θα οδηγήσουν κατι τέτοια.

Δυστυχώς...
|

... δεν υπάρχουν τα ίδια μέτρα και σταθμά για όλους... Άνοιξε, νέο παραθυράκι για τους ομότιμους. Απορία: Θα ισχύει και για αυτούς το μέτρο που ισχύει για όλους τους συνταξιούχους που εργάζονται;

ANASTASIOS
|

ΑΝ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΥΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ!!! ΚΟΙΝΩΣ, ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ!!!

Αριστεία!
|

Πραγματική αριστεία στην πράξη κύριοι... και όχι μόνο για συνταξιούχους Καθηγητές α βαθμίδας (βλ.ομοτιμοι) αλλά για όλους!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ