Παραιτήσεις αναπληρωτών, ανά σχολικό έτος, από το 2016 μέχρι σήμερα (πίνακες)

Παρά την "ποινή" διετούς αποκλεισμού τα ποσοστά των εκπαιδευτικών που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται από το υπουργείο Παιδείας αξιολογούνται ως εξαιρετικά υψηλά.

22/04/2024

Ενημερώθηκε: 22/04/2024, 09:46

Άκουσε το άρθρο

Συνολικά 2.115 (4,14%) εκπαιδευτικοί από τους 52.476    που προσλήφθηκαν ως αναπληρωτές  , κατά το τρέχον σχολικό έτος 2023-24 δεν πήγαν να αναλάβουν υπηρεσία ή πήγαν και στη συνέχεια παραιτήθηκαν.

Δείτε τον πίνακα που  ακολουθεί


Αναλυτικά οι παραιτήσεις αναπληρωτών, ανά σχολικό έτος, από  2016-17 μέχρι και σήμερα έχουν ως εξής:

Από τα παραπάνω στοιχεία   προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Α. Για τις ειδικές διατάξεις περί προσλήψεων αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις τα έτη 2020-21 και 2021- 2022, το ποσοστό μη αναλήψεων/παραιτήσεων ήταν εξαιρετικά υψηλό (ιδίως το 2021-2022), δεδομένου ότι δεν υπήρχαν σχετικές κυρώσεις.

Β. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι προσλήψεις μέσω Ειδικής Προκήρυξης του Ν.4547/2018 εκδίδονταν/αι για συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, ότι οι σχετικές προσλήψεις ανακοινώνονταν/αι αμέσως με το πέρας της υποβολής των αιτήσεων και ότι από τις σχετικές διατάξεις προβλέπεται διετής αποκλεισμός του υποψηφίου που δεν αναλάβει υπηρεσία ή παραιτηθεί, τα εμφανιζόμενα ποσοστά, από το υπουργείο Παιδείας, αξιολογούνται ως εξαιρετικά υψηλά.

Γ. Σε αντίθεση, δε, με τα επικαλούμενα κατά καιρούς επιχειρήματα των αναπληρωτών εκπ/κών, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί  ότι τα άνω ποσοστά αναδεικνύουν πως σε αρκετές περιπτώσεις οι υποψήφιοι προβαίνουν σε επιλογή περιοχών πρόσληψης, τη στιγμή που δεν είναι διατεθειμένοι πραγματικά να απασχοληθούν εκεί.

Δ. Υπό τις γενικές διατάξεις προσλήψεων του άρθρου 63 του Ν.4589/2019 και τις υφιστάμενες από το 2020-21 και εφεξής κυρώσεις της παρ. 5Α παρατηρείται (πλην του 1ου έτους εφαρμογής των κυρώσεων) περιορισμός (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) του ποσοστού μη αναλήψεων/παραιτήσεων αναπληρωτών εκπ/κών στο 4-5%.

Ειδικά το τρέχον σχολικό έτος 2023-2024 το ποσοστό κυμαίνεται μόλις στο 4,14%.

Οι "ποινές"

Με τις διατάξεις του Ν.4589/2019 επανακαθορίστηκε το πλαίσιο προσλήψεων αναπληρωτών εκπ/κών, ενώ με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 45 του Ν.4692/2020 (ΦΕΚ-111 Α/12-6-20) προστέθηκε παρ. 5Α στο άρθρο 63 του Ν.4589/2019 ως εξής:

«5Α. Εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για οποιονδήποτε λόγο δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην ανακοίνωση της πρόσληψης ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και στη συνέχεια παραιτούνται, αποκλείονται από τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, καθώς και κατά το επόμενο σχολικό έτος. Αν το δεύτερο έτος αποκλεισμού συμπίπτει με το πρώτο έτος ισχύος νέων πινάκων κατάταξης, τα πρόσωπα που αποκλείονται μπορούν να προσληφθούν μόνο κατά το δεύτερο έτος ισχύος των νέων πινάκων. Οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων δεν εφαρμόζονται για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., που προσλαμβάνονται με πλήρες ή μειωμένο ωράριο για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε καταστήματα κράτησης.».

Με τις διατάξεις του άρθρου 35 του N.4722/2020 και του άρθρου 111 του Ν.4821/2021 προβλέφθηκε η δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών εκπ/κών με τρίμηνες συμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του covid-19, για τα έτη 2020-21 και 2021-22 αντίστοιχα.

 Με τις παρ. 8 και 5 των ανωτέρω άρθρων αντίστοιχα, στην ουσία δεν προβλέφθηκαν κυρώσεις για όσους δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται:

 «8. Εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., οι οποίοι προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές σύμφωνα με την παρ. 1 και για οποιονδήποτε λόγο δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην ανακοίνωση της πρόσληψης ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και στη συνέχεια παραιτούνται, αποκλείονται από τις μεταγενέστερες προσλήψεις που διενεργούνται σύμφωνα με την ίδια παράγραφο.» και

«5. Εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., οι οποίοι προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές σύμφωνα με την παρ. 1 και για οποιονδήποτε λόγο δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην ανακοίνωση της πρόσληψης ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και στη συνέχεια παραιτούνται, αποκλείονται από τις μεταγενέστερες προσλήψεις που διενεργούνται σύμφωνα με την ίδια παράγραφο.».

Σημειώνεται τέλος, ότι η διενέργεια των κατά περίπτωση προσλήψεων ανά φάση, δομή, πρόγραμμα, βαθμίδα, κλάδο, περιοχή και ωράριο σύμβασης γίνεται βάσει των συγκεκριμένων επιλογών προτίμησης που έχουν δηλώσει οι ίδιοι οι υποψήφιοι αναπληρωτές εκπ/κοί στην πλατφόρμα του Ο.Π.ΣΥ.Δ. και σύμφωνα με την (προβλεπόμενη εκ της παρ.4 του άρθρου 4 της αριθμ. 104627/ΓΔ5/07-08-2020 ΥΑ) εγκριτική πράξη του Υπουργού Παιδείας, υπό τους περιορισμούς της υποχρέωσης διατήρησης των προβλεπόμενων προσλήψεων εντός των εγκεκριμένων ορίων χρηματοδότησης (ανά δομή, πρόγραμμα και βαθμίδα).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ