Σήμερα (11 π.μ.): Υπό τα “τύμπανα” των εκπαιδευτικών συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο για το νέο Σύστημα Διορισμών 15.000 εκπαιδευτικών

Το Βασικό στοιχείο του Σχεδίου Νόμου είναι ότι δεν θα προβλέπει διορισμούς εκπαιδευτικών με γραπτό διαγωνισμό

19/12/2018

Ενημερώθηκε: 19/12/2018, 22:19

Άκουσε το άρθρο

Υπό τα “τύμπανα” των εκπαιδευτικών οι οποίοι προανήγγειλαν  πλαίσιο κινητοποιήσεων, συζητείται , σήμερα Τετάρτη, στις 11 το πρωί, στο υπουργικό Συμβούλιο,   το νέο Σύστημα Διορισμών 15.000 εκπαιδευτικών, προκειμένου ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να λάβει το “πράσινο φως”  για να ακολουθήσει τις εξής διαδικασίες:

Α. Δημόσια Διαβούλευση, και,

Β. Κατάθεση του Σχεδίου Νόμου, προς ψήφιση, στη Βουλή.

(Το esos θα σας  ενημερώσει άμεσα με ρεπορτάζ από το υπουργικό Συμβούλιο)

Το Βασικό στοιχείο του Σχεδίου Νόμου είναι ότι   δεν θα προβλέπει διορισμούς εκπαιδευτικών με γραπτό   διαγωνισμό.

Το νέο  σύστημα διορισμών θα στηρίζεται στους εξής άξονες:

α. τα επιστημονικά κριτήρια,

β. την προϋπηρεσία και

γ. τα κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί:

•    4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση, την επόμενη σχολική χρονιά 2019 – 2020,

•    5.250 εκπαιδευτικών, τη σχολική χρονιά 2020 – 2021,

•    5.250 εκπαιδευτικών, τη σχολική χρονιά 2021 – 2022.

Ο Κ. Γαβρόγλου για την προϋπηρεσία, δήλωσε:

«Όπως ξέρετε, έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναπληρωτών καθηγητών οι οποίοι τα χρόνια της κρίσης έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και στήριξαν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και πρέπει και εμείς να δούμε με ποιο καλύτερο τρόπο -πάντα μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας- θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στο σύστημα των προσλήψεων».

ΟΛΜΕ-ΔΟΕ: Συλλαλητήριο στο υπ. Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμών

Συλλαλητήριο από κοινού διοργανώνουν για αύριο Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων-νηπιαγωγών και καθηγητών, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ,  έχοντας ως δεδομένα :

•    Τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την  εξαγγελία του συστήματος διορισμών άμεσα – με πιθανότερη ημερομηνία την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018,

•    Την αντίθεση της ΟΛΜΕ στο νέο σύστημα διορισμών – με βάση τις εξαγγελίες και ανακοινώσεις του ΥΠΠΕΘ, και τη θέση του 18ου Συνεδρίου της - ,

•    Την μη πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας, που ζήτησε η ΟΛΜΕ πριν τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας,

Προχωράει στην διοργάνωση συλλαλητηρίου έξω από το Υπουργείο Παιδείας, στις 13.00 το μεσημέρι, την επόμενη ημέρα από την εξαγγελία, με παράλληλη κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας από 11.00 έως 14.00, και ζητάει άμεσα συνάντηση με τον κ. Υπουργό Παιδείας για το ζήτημα του συστήματος διορισμών.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την 1107/13-12-2018 απόφασή του, καθόρισε το πλαίσιο αντίδρασης του κλάδου στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης σχετικά με το σύστημα διορισμών.

Συγκεκριμένα αποφάσισε ότι μόλις ανακοινωθεί σχέδιο διορισμών που κινείται σε αρνητική κατεύθυνση, θα προχωρήσει σε :

•    συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας

•    πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στο Υπουργείο Παιδείας με κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης  (3ωρη στάσης εργασίας, με δυνατότητα κήρυξης 3ωρης στάσης εργασίας από τους Συλλόγους όλης της χώρας)

•    κήρυξη 24ωρης απεργίας και πανελλαδικής συγκέντρωσης την ημέρα  ψήφισης του σχετικού νόμου.

Με βάση ότι:

•    η ημερομηνία συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου πρόκειται να είναι οριστικά αυτή της 19ης Δεκεμβρίου 2018

•    τους άξονες κριτηρίων που έχει προαναγγείλει στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ο Υπουργός Παιδείας

•    αυτά που ο ίδιος ο Υπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή στις 17-12-2018 σχετικά με το σύστημα διορισμών

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. διευκρινίζει ότι η προγραμματισμένη κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 1 μ. μ., ενώ ανάλογα με το περιεχόμενο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου θα επανεκτιμήσει τη στάση του στην κατεύθυνση της περαιτέρω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (6)

Διορισμοί μέσω και μόνο διαγωνισμού.
|

Θα είναι οι τελευταίοι διορισμοί τουλάχιστον για μια 20ετία,λόγω δημογραφικού,μετανάστευσης των νέων παραγωγικών ηλικιών και αέναης οικονομικής κρίσης.Να δοθεί το δικαίωμα και στους 120.000 εκπαιδευτικούς να δοκιμάσουν στα ίσα μια ευκαιρία για την ελπίδα μιας δουλειάς,γιατί δεύτερη ευκαιρία για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον δεν θσ υπάρξει.Επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν θα δώσει αυτήν την ευκαιρία λόγω ιδεοληψίας ,περιμένουμε από την ΝΔ που σε λίγους μήνες θα είναι κυβέρνηση να το κάνει.Και φυσικά να πάρει και τις ανάλογες ψήφους αυτών που θα τους δώσει μια ευκαιρία σε βάθος 20ετίας.

Ελενη
|

Ουτε να το συζητατε για γραπτο διαγωνισμο! Υβριστικο και μονο που το λετε!!! Να πιεστουν για απορροφηση ολων των αναπληρωτων.

Πλατάρος Γιάννης
|

Η Ομοσπονδία μας γελοιοποιείται μια ακόμη φορά.
1. Για ένα σύστημα διορισμών που δεν ξέρει.
2. Για την δική της άποψη επί των διορισμών που ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ.
3. Για το ότι επιμένει να έρχεται σε ρήξη με την Κυβέρνηση ΚΕΝΤΡΙΚΑ, για θέμα ΜΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ. Το ΠΩΣ θα γίνουν οι διορισμοί είναι θέμα της Κυβέρνησης και θα κριθεί σε αυτό από τον Ελληνικό λαό. Το ΕΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ, πράγματι είναι θέμα της ΟΛΜΕ. Δυνητικά, και το ΠΩΣ θα γίνουν θα μπορούσε να ήταν θέμα της ΟΛΜΕ, ΕΑΝ σήκωνε ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
Η αξιοκρατία η πραγματική σε έναν συνδυασμό με κοινωνική δικαιοσύνη συμπεριλαμβάνει κατ΄ελάχιστη απαίτηση ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣΕΠ ΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΒΑΣΗΣ + Κοινωνικά κριτήρια + προϋπηρεσία+ επιπρόσθετα προσόντα σε μια ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ όπου η ΟΛΜΕ, δεν μπορεί να φέρει πάνω της.
Δεν μπορεί να φέρει την ισορροπία, διότι ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ από το 1/7 τουλάχιστον των εκπαιδευτικών που ΕΥΛΟΓΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ. Καλά κάνουν και το θέλουν είναι κατανοητό. Το κοινωνικά δίκαιο όμως είναι κάτι άλλο. Φυσικά, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να το διαχειριστεί και ΨΑΧΝΕΙ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΑΛΛΟΘΙ ΣΤΗΝ ΟΛΜΕ. Ενδεχόμενη πίεση της ΟΛΜΕ υπέρμετρη και ακραία μάλιστα θα βόλευε την Κυβέρνηση να λέει ότι «σύρθηκε στις απαιτήσεις της Ομοσπονδίας» Όμως, κατά τα φαινόμενα, ΑΝ γίνουν οι διορισμοί, θα είναι οι τελευταίοι για τα επόμενα 20 χρόνια αφού το δημογραφικό θα μηδενίσει τις ανάγκες σε συνδυασμό με το όριο ηλικίας 67 που θα γίνει και 72. (Προβλέπεται από το μνημόνιο και από την επιστήμη της Στατιστικής) Δεν θα είναι ουσία νέοι διορισμοί, αλλά μετατροπή της σχέσης εργασίας των νυν αναπληρωτών σε μόνιμη. Όχι όλων και των 25 χιλ. που υπηρετούν σήμερα, αλλά μέρους αυτών, των 15 χιλ. και να μείνουν άλλες 10 χιλ. εκτός, που αναπληρώνουν λειτουργικά κενά οργανικών θέσεων και όχι καθαρά οργανικά κενά.
Για όσους ενδιαφέρονται πάντως, η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, περνά μέσα από ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ. (Αυτό θέλει ανάπτυξη και τεκμηρίωση που δεν είναι του παρόντος σημειώματος) Επίσης η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, περνά μέσα από καθολική, τακτική, υποχρεωτική, με πιστοποίηση επιμόρφωση των εκπαιδευτικών . Τίποτε άλλο δεν χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε το τσουνάμι των δυσμενών εργασιακών επιπτώσεων που ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΕΣ ΠΛΕΟΝ. Και είναι νομοτελειακές. Παγκόσμιες. Λόγω τεχνολογίας και ΟΧΙ λόγω πολιτικών επιλογών. Οι όποιες πολιτικές επιλογες θα είναι ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ των τεχνολογικών εξελίξεων. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που τις βλέπουν τις δυσμενείς ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΕΣ αλλαγές και τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση που θα έχουν εκλογική πελατεία πτωχοπρόδρομων θυμάτων της μακαριότητας και της απραξίας.
Δεν είναι αυτό όμως που χρειαζόμαστε ούτε εμείς ούτε η Πατρίδα μας.

νικος
|

Ούτε η ΟΛΜΕ ξέρει τι θελει. Απλά αντίθεση να είναι με το υπουργείο.

πανος
|

τι να την κανουμε τη δημοσια διαβουλευση; για να γραφει ο καθενας τον ...πόνο του! εχετε ή δεν εχετε θεληση για κατι καλο;

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
|

"Την αντίθεση της ΟΛΜΕ στο νέο σύστημα διορισμών – με βάση τις εξαγγελίες και ανακοινώσεις του ΥΠΠΕΘ, και τη θέση του 18ου Συνεδρίου της"

Πότε ανακοίνωσε νέο σύστημα διορισμών ο υπουργός και διαμαρτύρεται η ΟΛΜΕ ρε παιδιά;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ