Υπουργός: Δίωρες εκδηλώσεις στα σχολεία για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Η εγκύκλιος που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας

22/01/2020

Ενημερώθηκε: 22/01/2020, 09:52

Άκουσε το άρθρο

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με εγκύκλιο που υπέγραψε, καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων  να αφιερώσουν τη  Δευτέρα 27 Ιανουαρίου,δύο (2) διδακτικές ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την Ημέρα Μνήμης  του Ολοκαυτώματος.

Στις σχετικές δράσεις η υπουργός Παιδείας προτείνει στις σχολικές μονάδες να συμμετέχουν, οργανώνοντας ή/και πλαισιώνοντας δραστηριότητες και οι Σχολικές Βιβλιοθήκες του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Προτεινόμενο θέμα είναι «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», το οποίο αποτελεί και το θέμα του φετινού διαγωνισμού δημιουργίας βίντεο που διοργανώνεται από τη
Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Σκοπός των εκδηλώσεων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι η ενημέρωση των μαθητών για το Ολοκαύτωμα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι  δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν μπορούν να περιλαμβάνουν διαλογικές συζητήσεις, εκθέσεις, προβολή ταινιών ή συναφούς εκπαιδευτικού υλικού, ανάγνωση κειμένων και εργασιών.

Οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν τη δράση συνιστάται, από το υπουργείο Παιδείας,  να απευθύνονται στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (τηλ. 2103225582, fax: 2103231577, e-mail: info@jewishmuseum.gr, ιστοσελίδα: www.jewishmuseum.gr, ταχ. δ/νση: Νίκης 39, Αθήνα 105 57) προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για το προτεινόμενο θέμα και σχετικές οδηγίες για την παρουσίασή του, καθώς και να αντλήσουν ιδέες και υλικό από τις παρακάτω ιστοσελίδες:
1. Το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: http://photodentro.edu.gr/lor/
2 . Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ: http://archive.ert.gr/
3. Την ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης: http://www.jmth.gr
4. Την ιστοσελίδα της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (INTERNATIONAL
HOLOCAUST REMEMBRANCE ALLIANCE – I.H.R.A.), στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος:
https://www.holocaustremembrance.com
5. Την ιστοσελίδα του Ισραηλινού Ιδρύματος για το Ολοκαύτωμα «Yad Vashem»: http://www.yadvashem.org/
6. Την ιστοσελίδα του Ιστορικού Ινστιτούτου CENTROPA: http://www.centropa.org/
7. Την ιστοσελίδα του Γαλλικού μουσειακού και ερευνητικού ιδρύματος «Memorial de la Shoah»: http://www.memorialdelashoah.org/

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (8)

Ηλίας
|

Στο ολοκαύτωμα πρέπει να δοθεί βαρύτητα γιατί πάμε ντουγρού να επαναλάβουμε τα ίδια λιγότερο από 1 αιώνα μετά!!!

Μιχαλης
|

Το πως κάποιοι εδώ συγκρίνουν το ολοκαύτωμα 6 εκατομμυρίων ανθρώπων και μεταξυ τους1.5 εκατομμυρίων παιδιων με την εορτή των τριών ιεραρχών αναδεικνύει μια βαθιά έλλειψη ανθρωπιάς και πλήρη διαστροφή των χριστιανικών αξιών.

ΚΩΣΤΑΣ
|

Όταν καταλάβεις αγαπητέ Nikos ότι η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων είναι ελληνική ιστορία τα ξαναλέμε.

Nikos
|

Και γιατί να μην προηγηθεί δύωρη ημέρα μνήμης για τα δεινά των ελλήνων κατά την κατοχή και τα ολοκαυτώματα ελληνικών χωριών από τις κατοχικές δυνάμεις, και μετά να μάθουν και όσα τράβηξαν οι άλλοι λαοί ? Την ελληνική ιστορία δεν ?

Θάνος
|

Ουσιαστικά κατήργησαν και υποβάθμισαν πλήρως την εορτή των τριών ιεραρχών στα σχολεία .Την εξίσωσαν με οποιοδήποτε άλλο γεγονός που απλά πρέπει να γίνει κάποια αναφορά στο σχολείο όπως τώρα με ένα δίωρο για το ολοκαύτωμα..... κρίμα!!!! Και κανείς δεν αντέδρασε!!! Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί όταν ήταν αργία και καθόταν στο σπίτι τους και ξεκουράζονταν δεν τους πειράζε... όταν τους είπαν για εκκλησιασμό κτλ μιλούσαν για σκοταδισμό και παλιές εποχές !!!! Τελικά εδώ στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνω τι γίνεται!!!! Είμαι πολύ μπερδεμένος

Pe19
|

Εκεί στο υπουργείο ... καλά κρασιά !!!!
Να μην γίνει αργία η γιορτή των τριών Ιεραρχών αλλά να μη γίνει μάθημα 2 ώρες για το ολοκαύτωμα !!!!
Αν οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει σχολείο να το αφήσουν. Καλύτερα να μην δουλέψει 1 μέρα το σχολείο παρά να είναι 2 μέρες μισοδιαλυμένο.
Κρίμα και είχαμε πάρα πολλές ελπίδες που βγήκαν φρ(λ)ούδες

geo
|

...και για τους ορθόδοξους 3 Ιεράρχες ούτε ώρα για ενημέρωση!!!!

ΝΙΚΟΣ
|

Πάλι καλά που δεν ορίστηκε χρόνος και για τις εκδηλώσεις προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών! Βέβαια, αυτό έγινε μάλλον χάριν 'δημιουργικής ασάφειας', οπότε ήρκεσε το "κατά τα λοιπά τηρείται το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων". Ποιά είναι τα "λοιπά";;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ