Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πέντε αλλαγές στις αντιστοιχίες τμημάτων των Πανεπιστημίων

Το Νέο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ εντάσσεται στα τμήματα με μη αντιστοιχίες
Δημοσίευση: 07/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πέντε τροποποιήσεις στις αντιστοιχίες τμημάτων των Πανεπιστημίων, που ανακοινώθηκαν προ ημερών εισηγείται η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (πρώην ΑΔΙΠ), με έγγραφο που απέστειλε σήμερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα οι αλλαγές που επίκεινται εντός των ημερών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos, είναι οι εξής:

Το Νέο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ το οποίο στην προ ημερών απόφαση είχε αντιστοιχία με τα τμήματα Κοινωνιολογίας Κρήτης, Παντείου και Αιγαίου πλέον εντάσσεται στα τμήματα με μη αντιστοιχίες.

Το τμήμα    Βιοτεχνολογίας του Παν. Θεσσαλίας Θεσσαλίας που είχε αντιστοιχία με τα αντίστοιχα τμήματα των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Γεωπονικού   εντάσσεται στα τμήματα με μη αντιστοιχίες.

Επίσης η ομάδα των τμημάτων Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Θεσσαλίας και Γεωπονικού  που μεταξύ τους είχαν αντιστοιχία  πλέον εντάσσεται στα τμήματα με μη αντιστοιχίες.

Ετικέτες: 
Αντιστοιχίες

Σχόλια (36)

 
ΤΑΣΟΣ
07 Ιουλ 2020 22:35

Απίστευτο
Αντί οι αλλαγές στις αντιστοιχίες να είναι προς το καλύτερο, είναι προς το χειρότερο.
Ενα από τα χειρότερα υπουργεία της σημερινής κυβέρνησης

 
Μικροί ερασιτέχνες
07 Ιουλ 2020 22:35

Μπα; Κατάλαβαν ότι τους καταλάβαμε μηπως;;

 
ντροπή ντροπή ντροπή
07 Ιουλ 2020 22:37

μόνο κακό κάνουν αυτές οι παρασκηνιακές κινήσεις.
Μόνο κακό κάνουν στα τμήματα που επιχειρούν να αποτρέψουν τις μετεγγραφές. Θα επιλεγούν από χαμηλόβαθμους φοιτητές, και θα γυρίσει μπούμερανγκ για πολλά χρόνια.

Τι λένε οι Πρυτάνεις αυτών των Ιδρυμάτων, συμφωνούν, λοιπόν?? Τι λένε οι διδάσκοντες?? Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία?? ΚΑΙ Μετά βέβαια θα θέλουν αντιστοιχία στα επαγγελματικά δικαιώματα.

Προχειρότητα από το Υπουργείο, που είναι υποχρεωμένο να κρατήσει το επίπεδο, αλλά η κα. Κεραμέως φαίνεται να υποχωρεί στις πιέσεις των λίγων, σε βάρος φοιτητών και γονέων. Το θέμα κα. Υπουργέ δεν είναι όσοι πάρουν μετεγγραφή, το θέμα είναι για όσους σπουδάζουν σε αυτά τα τμήματα και απαξιώνεται η προσπάθεια και το έξοδο.

Να είστε σίγουροι στο Υπουργείο ότι αυτά τα μαθαίνουν και οι πρέσβιες της Αμερικής, του Καναδά κτλ κτλ που προσπαθούμε να πουλήσουμε υψηλού επιπέδου ξενόγλωσσες σπουδές, και θα πράξουν ανάλογα. ΘΑ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ Πλάτη.

 
στο παιχνίδι και η ΕΘΑΑΕ
07 Ιουλ 2020 22:40

περιμέναμε την νέα ΑΔΙΠ για κάτι καλύτερο, και έρχεται με μια πρόταση απαράδεκτη.
Συγχαρητήρια στην κα. Υπουργό για την επιλογή της στον κο. Μήτκα. Από ακαδημαϊκό δεν περιμέναμε τέτοια πρόταση και όμως ήρθε.

 
ABC
07 Ιουλ 2020 22:53

Κυριακο τελειωσε τους
Σε προσβάλουν !

 
Θυμιος
07 Ιουλ 2020 23:07

Αυτό με τις αντιστοιχίες πρέπει να τελειώνει. Θυμιστε μου το βαθμό εισαγωγής στη βιοτεχνολογία και στην επιστήμη διατροφής αν μπορείτε . Μου κάνει εντύπωση που ιδρύονται κι αλλά τμήματα κι άλλες σχολές .

 
Διαχείριση της δομής των ΑΕΙ
07 Ιουλ 2020 23:15

Τραγικές αποφάσεις που εκθέτουν τον ακαδημαϊκό χώρο και φανερώνουν αμηχανία διαχείρισης των ΑΕΙ. Μην έχετε αμφιβολία ότι αυτές προέρχονται από την κυβέρνηση, δεν είναι πρωτοβουλίες του υπ. Παιδείας.

Οι μετεγγραφές είναι απλώς το αποτέλεσμα της κακής οργάνωσης των ΑΕΙ όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και το πρόβλημα δε θα λυθεί με τεχνάσματα.

 
μάλλον άσχετοι τελικά
07 Ιουλ 2020 23:59

Μα καλά, ποιος έβαλε να είναι αντίστοιχα το Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ (5ετές, βγαίνεις γεωπόνος-βιοτεχνολόγος και ΓεωτΕΕ) με τα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας ΠΘ (4ετές, βγαίνεις βιολόγος) και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών ΠΙ (5ετές, βγαίνεις βιολόγος). Τώρα από την πρόταση του esos.gr, αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι αντίστοιχα τα εν λόγω Τμήματα ΠΙ & ΓΠΑ (και όχι του ΠΘ), το οποίο φυσικά είναι πάλι λανθασμένο! Θα έπρεπε να μην είναι του ΓΠΑ (το μη-αντίστοιχο) και να είναι (αντίστοιχα) τα των ΠΘ & ΠΙ... ωραίοι!

Επίσης, ποιος πήγε και έβαλε αρχικώς να είναι αντίστοιχα το Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (5ετές, βγαίνεις γεωπόνος-τρόφιμα και ΓεωτΕΕ) με το π.χ. Επιστήμης Τρόφιμων και Διατροφής ΠΑ (4ετές, δεν ανήκει σε γεωπονική σχολή και άρα όχι ΓεωΤΕΕ); Τραγικά και εξόφθαλμα λάθη... Το Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής ΠΘ είναι νέο (πρώην ΤΕΙ) και τώρα 5ετές, οπότε (με τα νέα τους κριτήρια που έβαλαν φέτος) θα έπρεπε να είναι στα μη-αντίστοιχα τμήματα (και άρα με καμία αντιστοιχία με τα άλλα δύο εν λόγω Τμήματα, τα οποία δεν είναι αντίστοιχα και μεταξύ τους! χαχαχα).

Είναι δυνατόν, λοιπόν, να αντιστοιχούν τμήματα που βγαίνεις γεωπόνος με τμήματα που δεν βγαίνεις γεωπόνος; Πότε θα τα μάθουν αυτά οι 18ρηδες, καθώς συμπληρώνουν ήδη (και καταθέτουν;) τα μηχανογραφικά τους... μπορεί μετά!

 
Χάρτης των ΑΕΙ
08 Ιουλ 2020 00:10

Πρώτη προτεραιότητα είναι η αναδιοργάνωση των ΑΕΙ, αλλιώς δεν αλλάζει τίποτα. Λίγες περιφερειακές σχολές θα διατηρηθούν, οι υπόλοιπες θα απαξιωθούν λογω του οικονομικού κλιματος και το υπουργείο μεταθέτει την ευθύνη στους γονείς και τους φοιτητές, που είναι υποχρεωμένοι να ρισκάρουν με τις σπουδές τους.

 
Αλλαγές στις σχολές
08 Ιουλ 2020 00:13

Απλό, σε ορισμένα τμήματα θα δώσουν δικαιώματα και σε άλλα όχι. Αυτά είναι ασυναρτησίες και το υπουργείο πρέπει να διορθώσει από τον Σεπτέμβριο τα προφανή λάθη και το μηχανογραφικό να μην αλλάζει στο παρα πέντε των δηλώσεων.

Απάντηση στο: Είναι δυνατόν, λοιπόν, να αντιστοιχούν τμήματα που βγαίνεις γεωπόνος με τμήματα που δεν βγαίνεις γεωπόνος;

 
Μέλος ΔΕΠ
08 Ιουλ 2020 00:16

Ήταν βασικό επιχείρημα ότι η μη αντιστοίχιση είχε σαν στόχο τμήματα συγκεκριμένων πανεπιστημίων. Με τις εκ των υστέρων "αναγκαστικές" αλλαγές αποδεικνύεται ότι ήταν αλήθεια. Φυσικά οι αλλαγές έγιναν για να αποφύγουμε προσφυγές. Αποδεικνύεται όμως και κάτι ακόμα. Η προχειρότητα.

 
Γονέας μαθητή Λυκείου
08 Ιουλ 2020 01:45

έχουμε πραγματικά μπερδευτεί, με όλα αυτά.
Παρότι ο γιός μου δεν δικαιούται μετεγγραφής, παρακολουθούμε τις αντιστοιχίες για να καταλάβουμε προς ποια ομάδα σχολών θα στοχεύσει σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του και το επάγγελμα που θα μπορεί αργότερα να κάνει.
Πρέπει να πω ότι έχουμε μπερδευτεί απίστευτα.

Πρόσφατα επισκεφτήκαμε παράρτημα ξένης πρεσβείας και ρωτήσαμε για σπουδές, σχολές, επαγγελματικά δικαιώματα. Πρέπει να πω ότι μέσα σε 2 ώρες καταλάβαμε πλήρως το πλαίσιο των εκεί σπουδών, και τα επαγγελματικά δικαιώματα σε διαφορετικές επιλογές 3ετές, 4ετές κτλ. Μάλιστα διαπιστώσαμε σταθερότητα και απλότητα στην νομοθεσία και αναγνώριση των δικαιωμάτων σε άλλες χώρες.

Αποφασίσαμε να στραφούμε σε σπουδές στο εξωτερικό, και να επενδύσουμε σε ένα περιβάλλον σταθερό ακαδημαϊκά και με προοπτικές εργασίας στην συνέχεια, όπου σε μικρότερο χρονικό διάστημα αποκτά ο φοιτητής το πτυχίο του και μπαίνει στον εργασιακό βίο, όπου δεν θα ακούει για αιώνιους φοιτητές, το ένα σύγγραμμα, τις ελλείψεις σε χώρους και προσωπικό, και βέβαια δεν θα έχει να αντιμετωπίσει στην συνέχεια την ανεργία σε ένα περιβάλλον αποφοίτων πολλαπλάσιο της ανάγκης, με επικράτηση εφόσον έχεις μπάρμπα στην Κορώνη.

Πολύ φοβάμαι ότι η νέα γενιά, μας γυρίζει την πλάτη, οριστικά, καθότι δεν μπορούν κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων να συμφωνήσουν σε 2-3 θέματα, να τα ψηφίσουν και να τα αφήσουν στην ησυχία τους για 5-6 χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο που όλα τα κόμματα συμφωνούν για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού, καθώς απόδημος θα είναι ο σημερινός νέος, πολύ σύντομα.

Θλίψη νιώθουμε σαν οικογένεια, θλίψη που θα χαθεί μια κληρονομιά και ο τόπος θα μαραθεί απουσία της γλώσσας και της παράδοσης που μεταφέρεται γενιές τώρα σε τούτον τον τόπο.

Τι να το κάνω, να γιορτάσω το 2021 τα 200 χρόνια της επανάστασης, όταν εγκαταλείπεται ο τόπος.

 
μελος δεπ
08 Ιουλ 2020 02:08

Πολυ σωστές οι αποφάσεις και τολμηρές. Αν περάσεις σε περιφερειακό πανεπιστήμιο να μείνεις σε αυτό. Τα κεντρικά πανεπιστήμια αγκομαχούν . Ας φέρουν και τα αντίστοιχα χρήματα.
Να σταματήσουν οι κοροϊδίες περνώ με 6 και βρίσκομαι στην Αθήνα που θέλει 16...
Επίσης πόσα από τα νέα τμήματα είχαν εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας;;;
Tμήματα στο ποδάρι να μην γίνονται για σουβλάκια.
Μπράβο στην υπουργό.

 
γονιός
08 Ιουλ 2020 02:09

Τραγικό παράδειγμα τμήματα στη Δυτική Μακεδονία. Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

 
Βασίλης
08 Ιουλ 2020 02:41

Εννοείται πως έγιναν οι αντιστοιχίες με αντικειμενικά κριτήρια. Μη λέτε και πολιτικά παιχνίδια μερικοί .

 
Γιάννης
08 Ιουλ 2020 08:45

Να σταματήσει το παιχνίδι των αντιστοιχιών . Το 7 με το 17 έχει μεγάλη διαφορα. Και μη ξεχνάμε ότι ο Έλληνας φορολογουμενοσ πληρώνει και συντηρεί όλες αυτες τις σχολές που δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται. Υπάρχουν σχολιτσες με 5 και 6 και 7 βαθμό εισαγωγής !!!! Για ποιο λόγο ντε και καλά να σπουδάσει και να ψάχνει αντιστοιχίες!

 
Ότι του φανεί του λολοΣτεφανή.
08 Ιουλ 2020 09:25

To φιάσκο της ΑΔΙΠ-Υπουργείου Παιδείας με τις αντιστοιχείες τμημάτων, δεν έχει ξαναγίνει. Ανοίξτε τα μάτια σας οι υποψίφιοι που θα φτιάξετε μηχανογραφικό. Γιατί άραγε η κυβέρνηση η καλύτερα το υπουργείο Παιδείας δεν εκδίδει τα επαγγλματικά δικαιώματα των τμημάτων που προήλθαν απο ΤΕΙ; Προφανώς θέλει να διαιωνήσει το πρόβλημα όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα . Κατά συνέπεια έχουμε τμήματα 2 ταχυτήτων και φοιτητές επίσης 2 ταχυτήτων.

 
@Γιάννης
08 Ιουλ 2020 09:46

1.Μαθητής των 10000 μορίων ο οποίος δεν περνάει εκεί που θέλει.
2. Πηγαίνει στο εξωτερικό.
3.Αντιστοιχίζεται με το τμήμα που θέλει.
4.Όλα καλά, όλα έγιναν σωστά.
5.Ζήτω η Ελλάδα.
6.Να μένουν οι Έλληνες στην Ελλάδα.
7.ΠΩΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 
Μητερα
08 Ιουλ 2020 09:46

Τελευταία στιγμή κάνετε αλλαγές στα τμήματα τα παιδια δηλώνουν στο μηχανογραφικό ειναι δυνατον;πατε καλα εκεί στο υπουργείο Παιδείας;είστε οτι χειρότερο περασε απο κει!

 
Brain drain
08 Ιουλ 2020 10:09

Προσωπικά δεν καταλαβαίνω τη μη αντιστοιχία του τμήματος κοινωνιολογίας Αθηνών με εκείνο της Κρήτης. Αν γίνεται για α λόγους αποτροπής μετεγγραφων λόγω χαμηλότερης βάσης εισαγωγής , αυτό λύνεται με συγκεκριμένη ρύθμιση του νόμου ..
Στην ουσία αποδυναμώνονται τα περιφερειακά Πανεπιστήμια.
Αθηναϊκός συγκεντρωτισμός , ελιτίστικη προώθηση των κοινωνικών επιστημών με κλειστή αναπαραγωγή γόνων .

Όσοι θέλουν δίκαιη εξέλιξη στον τομέα των Κοινωνικών επιστημών θα ετοιμαστούν για το εξωτερικό: πχ στην Ολλανδία στο ίδιο κόστος σε απείρως καλύτερες συνθήκες έρευνας κ μελέτης κ αποκατάστασης σε πανεπιστήμιο, δημόσιο κ ιδιωτικό φορέα.
Άραγε τι θα έλεγε αν ζούσε ο Κωστής Μοσκώφ που ονειρευόταν το Παν/ μιο Κρήτης κέντρο πολυπολιτισμικής έρευνας της Μεσογείου;

 
ΑΓΝΩΣΤΗ
08 Ιουλ 2020 11:31

Σωστό το μέτρο !!!!! μπράβο στην Υπουργό. Αλλά ας κοιτάξει λίγο να δει τι γίνεται μέσα στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, ο κακός χαμός σε όλα τα επίπεδα..

 
Ονομα
08 Ιουλ 2020 12:41

Από την στιγμή που είναι ΑΕΙ δεν μπορείς να λες ότι το πτυχίο δεν είναι καλό.Στην Δυτική Μακεδονία και άλλες επαρχίες ακούω πράγματα του τύπου δεν έχει μέλλον κλπ που στέκει αυτό; Ειλικρινά όλοι τα ξέρετε ολα.Ενα παιδί μπορεί να πήγε σε μια σχολή λόγω οικονομικών των γονιών του άμα βγάλει καλό βαθμό πτυχίου τι σημαίνει ότι δεν θα πάει σε δουλεια Βαρέθηκα να ακούω ασυναρτησίες από τον κάθε ειδικό.

 
@Ονομα
08 Ιουλ 2020 13:25

Δεν λες εσύ ότι το πτυχίο δεν είναι καλό. Η αγορά το λέει και η επιστημονική "πιάτσα" κάθε αντικειμένου. Δεν μπορείς να κρυφτείς. Όταν τελειώσεις ένα τέτοιο τμήμα και ψάχνεις δουλειά στα χαρτιά θα είσαι ισότιμος αλλά όταν λες τι έχεις τελειώσει θα σε κοιτάνε καχύποπτα .

 
μελος δεπ
08 Ιουλ 2020 13:49

Δεν είναι ασυναρτησιες. Τα νέα τμήματα δεν έχουν πρόγραμμα ή μάλλον απέκτησαν μετα την ίδρυσή τους 1 εξαμηνιαιο εκ των υστερων.
Δεν σας απασχολει αν αυτο το πτυχίο θα είναι ουσιαστικά ισότιμο;;;
Δεν θα έπρεπε ο μηχανισμος αξιολόγησης να ελέγχει μίνιμουμ μελών δεπ εκθεση βιωσιμότητας και σκοπιμότητας;;;
τον γονιο που πληρώνει φορολογία και ενοίκια για σπουδές δεν τον σκέφτεται κανείς;;;;

Κ.Υπουργέ
δείτε τα περιφερειακα πανεπιστήμια και σταματήστε τον κατήφορο.
Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό.

 
Ααα
08 Ιουλ 2020 15:12

Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει.
Η αντιστοιχία ή μη των τμημάτων έχει να κάνει μόνο με τις μετεγγραφές ή και με τα επαγγελματικά δικαιώματα;
Ευχαριστώ

 
Ονομασία
08 Ιουλ 2020 15:34

Τα ΑΕΙ είναι εθνικά άρα η χωροταξική τους ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνεται στην τύχη. Με 22 ΑΕΙ σε 45 πόλεις και χωριά η ποιότητα σπουδών υποβαθμίζεται για όλους τους φοιτητές. Ούτε κριτήριο είναι πόσοι βρίσκουν εργασία, γιατί τότε θα διατηρούσαμε και τα ΤΕΙ.

Η ονομασία πανεπιστήμιο δεν εξασφαλίζει απαραίτητα ότι το πτυχίο έχει νόημα.

 
Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια
08 Ιουλ 2020 15:39

Ποιος ο λόγος να επιβαρύνεται το κράτος για τους μαθητές με τόσο χαμηλή βαθμολογία; Εξάλλου οι περισσότεροι σε αυτές τις σχολές δε θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, είτε θα εγκαταλείψουν είτε θα ξαναδώσουν εξετάσεις. Αυτά τα μαθησιακά προβλήματα εντοπίζονται και διορθώνονται στο σχολείο όχι στο πανεπιστήμιο.

Τα Δημόσια Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν σωστή δομή, όπως φυσικά και τα ιδιωτικά, για να υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο στις σπουδές.

 
@ Brain drain
08 Ιουλ 2020 16:36

Πολυπολιτισμικότητα;
Βέβαια Νεφελιμ, Ελ και άλλα πολλά εξωγήινα!!!!!!!!!!!!!1

 
Αντιστοιχίες προάγγελος δικαιωμάτων?
08 Ιουλ 2020 17:07

Σημαίνει αυτό πώς το τμήμα του ΕΚΠΑ της κοινωνιολογίας θα αποκτήσει κάποια δικαιώματα και προοπτικές που δεν προσφέρουν το Πάντειο και το επαρχιακό τμήμα?

 
Παναγιωτης
08 Ιουλ 2020 17:59

25 χρόνια εκπαιδευτικός,20 χρόνια στη Νεα Δημοκρατία ως στέλεχος τέτοιο μπάχαλο στα θεματα Παιδείας δεν έχει ξαναγίνει.. Ελάτε πάλι να ζητήσετε ψήφους και στήριξη.τ.Το μόνο που κατάφερε η Κεραμεως ήταν να μας διωξει από τη παράταξη.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.