Καταργούνται τμήματα σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ του Πειραιά εν μέσω σχολικής χρονιάς

21/10/2010

Ενημερώθηκε: 20/01/2014, 14:19

Άκουσε το άρθρο

 καταργούνται τμήματα σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.  Μετακινούνται δεκάδες μαθητές από το σχολείο που φοιτούσαν έως τώρα (ακόμη και 3 χρόνια) σ’ άλλο με σοβαρές επιπτώσεις στη μαθησιακή  τους πορεία και στη λειτουργία των σχολείων. Ιδιαίτερα πλήττονται  οι μαθητές των εσπερινών σχολείων που στην  πλειοψηφία τους εργάζονται.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά , η οποία παραθέτει τα ακόλουθα παραδείγματα:       

  1. Κατάργηση και μετακίνηση του τμήματος Γ τάξης υγείας με 10 μαθητές (!) από το 2οΕσπερινό ΕΠΑΛ   Πειραιά (οδός Πειραιώς) στο 2οΕσπερινό ΕΠΑΛ  Δραπετσώνας (περιοχές απομακρυσμένες μεταξύ τους και χωρίς συγκοινωνιακή σύνδεση).
  2. Κατάργηση και μετακίνηση του τμήματος ΔΜΨ (τελευταία τάξη) με 6  μαθητές από το 7οΕσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά (περιοχή Αγ. Σοφιάς) στο 2οΕσπερινό ΕΠΑΛ  Δραπετσώνας. Δηλαδή καλούνται οι μαθητές να αλλάξουν σχολείο μετά από 3 χρόνια φοίτησης.
  3. Κατάργηση και μετακίνηση του τμήματος ΔΥ και 5 μαθητές αντίστοιχα από το 2οΕσπερινό ΕΠΑΛ  Δραπετσώνας στο 2οΕσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά.
  4. Κατάργηση και μετακίνηση του τμήματος Δ  πληροφορικής με 5 μαθητές από το 2οΕσπερινό ΕΠΑΛ  Δραπετσώνας (άγνωστο που).
  5. Κατάργηση και μετακίνηση του Δ ηλεκτρολόγων με 6 μαθητές από το 2οΕσπερινό ΕΠΑΛ  Δραπετσώνας στο 2οΕσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά.
  6. Κατάργηση και μετακίνηση του τμήματος ΒΜ με 6 μαθητές από το 2οΕσπερινό ΕΠΑΛ  Δραπετσώνας στο 7οΕσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά.
  7. Κατάργηση και διάλυση του τμήματος ΓΜΨ  του 3ουΕΠΑΛ  Βώκου με 6 μαθητές ( άγνωστο που πήγαν οι μαθητές).

Στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ αναφέρει και τα εξής:

 

«Η απόφαση αυτή, εκτός των άλλων, αφήνει έκθετο το Διευθυντή Εκπαίδευσης Πειραιά που στο Δ.Σ   της ΕΛΜΕ, αλλά και  με δημόσια επιστολή του, δεσμεύτηκε για  τη λειτουργία των τμημάτων με 5 μαθητές. Έγραφε στην επιστολή του ο Διευθυντής Εκπαίδευσης: «Στις ανυπόστατες καταγγελίες της ΕΛΜΕ για καταργήσεις ή συμπτύξεις τμημάτων ειδικοτήτων σας ενημερώνω ότι σε συναντησή της με τον προϊστάμενο της Ε.Ε αποδέχθηκε ως λογική την σύμπτυξη τμημάτων έως τεσσάρων μαθητών.»

Τα ολιγομελή τμήματα είναι μια διαχρονική πραγματικότητα στην ΤΕΕ λόγω της διάρθρωση της (τομείς, ειδικότητες), γι’ αυτό και προβλέπονται  από τη νομοθεσία. Είναι βαθύτατα αντιπαιδαγωγικό μέτρο  να φοιτούν οι μαθητές π.χ για 3 χρόνια στο ίδιο σχολείο και την τελευταία χρονιά να μετακινούνται σ’ άλλο.

Η κυβερνητική πολιτική αντιμετωπίζει τους μαθητές ψυχρά ως αριθμούς, ως κόστος, ως  αντικείμενα που τα μετακινεί πέρα-δώθε. Η πείρα δείχνει ότι κάθε τμήμα-ειδικότητα που κλείνει πολύ δύσκολα δημιουργείται ξανά. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν μαθητές και μάλιστα εργαζόμενοι που αγωνίζονται καθημερινά για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στη μόρφωση. Μαθητές που η αντιλαϊκή πολιτική τους υποχρέωσε στην πρόωρη  επιλογή επαγγέλματος-εργασία και  τώρα η κυβέρνηση τους υψώνει νέα εμπόδια στην εκπαίδευση τους.

       Προφανής στόχος της πολιτικής αυτής είναι να αυξηθεί  ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα ( στη γενική υπάρχουν 190 τμήματα με 26-30 μαθητές) για να μειωθεί έτσι ο αριθμός των τμημάτων) με αποτέλεσμα να μη γίνουν προλήψεις εκπαιδευτικών και, μετά από  μια πορεία συρρίκνωσης, να κλείσουν ή να συγχωνευθούν σχολεία.

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι διαχρονική, είναι στα πλαίσια της Ε.Ε και  τώρα με την κρίση  γίνεται πιο επιθετική. Η αξιολόγηση, η αυστηρότερη επιλογή των εκπαιδευτικών, οι συγχωνεύσεις, τα 30άρια τμήματα, η μείωση των οργανικών θέσεων, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κ.ά. οικοδομούν το περίφημο νέο σχολείο με τις νέες αξίες της επιχειρηματικότητας-ανταγωνιστικότητας. Αντί να στηριχθεί και να διευρυνθεί η βασική εκπαίδευση ενισχύεται η κατάρτιση μέσω της ΔΒΜ.

Το σύνθημα της Υπουργού Παιδείας « πρώτα ο μαθητής» αποδεικνύεται   πρώτα  η αντιεκπαιδευτική πολιτική των περικοπών στην παιδεία, της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει την παραπάνω απόφαση η οποία αποτελεί πλήγμα  στα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών ( στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι),στην εκπαιδευτική και κοινωνική εξέλιξη τους και βήμα απαξίωσης  της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών,μαθητών,γονιών. Καλούμε τη Διοίκηση και την πολιτική ηγεσία να πάψουν να αντιμετωπίζουν την παιδεία με τους όρους της αγοράς. Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό που οφείλει η πολιτεία να το παρέχει σε όλους ισότιμα και δωρεάν.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

                        Μετά την αποφασιστική παρέμβαση της ΕΛΜΕ, των εκπαιδευτικών και των μαθητών τα πρώτα 5 τμήματα-ειδικότητες συνεχίζουν να λειτουργούν. Για τα δύο τελευταία θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις-κινητοποιήσεις για να μη καταργηθούν και να μη μετακινηθούν".

               

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΚΡΙΤΑΣ ΘΩΜΑΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΙΖΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ