Τα θέματα Γ2 και Γ3 της Βιολογίας Θετικής Κατεύθυνσης των Πανελληνίων χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στη βαθμολόγησή τους

Αποψη της Καθηγήτριας Βιολογίας, Τμήματος Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

21/06/2018

Άκουσε το άρθρο

Ζωή Λυγερού
Καθηγήτρια Βιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

Θέμα Γ2:
Υποερώτημα 1

Από το γονίδιο Β θα παραχθεί ένα τετραπεπτίδιο.  Από το γονίδιο Α πρέπει να θεωρηθεί σωστή η απάντηση ότι θα παραχθεί ένα διπεπτίδιο. Το σχολικό βιβλίο λέει κατά λέξη "Η επιμήκυνση σταματά σε ένα κωδικόνιο λήξης (UGA, UAG ή UAA), επειδή δεν υπάρχουν tRNA που να αντιστοιχούν σε αυτά."  Αφού στα κύτταρα της ερώτησης δεν υπάρχει tRNA που να αντιστοιχεί στο κωδικόνιο GGG , είναι ορθό συμπέρασμα ότι η επιμήκυνση θα σταματήσει και θα παραχθεί ένα διπεπτίδιο. Επίσης πρέπει να θεωρηθεί σωστή και η απάντηση ότι δεν θα παραχθεί τίποτα από το γονίδιο Α.

Υποερώτημα 2

Τα πεπτίδια που παράγονται από το Β γονίδιο θα είναι τόσο το Met-Pro-Gly-Pro όσο και το Met-Pro-Trp-Pro

Το tRNA της τρυπτοφάνης υπάρχει κανονικά στα κύτταρα αυτά και άρα θα παράγεται κανονικά και το τετραπεπτίδιο που φέρει Τrp.

Από το Α γονιδιο μπορεί να παραχθεί το διπεπτίδιο Met-Pro.

Θέμα Γ3

H θέση αναγνώρισης της περιοριστικής ενδονουκλεάσης βρίσκεται εντός του γονιδίου της τετρακυκλίνης. Στο ανασυνδυασμένο πλασμίδιο το γονίδιο της αμπικιλίνης θα είναι λειτουργικό ενώ εκείνο της τετρακυκλίνης όχι.

Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η αμπικιλίνη για να επιλεγούν τα μετασχηματισμένα με το πλασμίδιο βακτήρια (όπως περιγράφεται στο σχολικό βιβλίο). Θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί η τετρακυκλίνη για να διαπιστωθεί εάν τα μετασχηματισμένα βακτήρια φέρουν το ανασυνδυασμένο πλασμίδιο ή ένα μη ανασυνδυασμένο πλασμίδιο, επειδή όμως το γονίδιο είναι αδρανοποιημένο δεν μπορεί να γίνει θετική επιλογή και χρειάζεται άλλους τρόπους διάκρισης (που είναι εκτός της σχολικής ύλης). Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η τετρακυκλίνη από μόνη της δεν επαρκεί (είναι απαραίτητο να υπάρξει αρχικά θετική επιλογή των μετασχηματισμένων βακτηρίων με αμπικιλίνη).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ