Η ΠΟΣΔΕΠ για νέο νόμο, αποδοχές, ΟΠΠΙ και χρηματοδότηση των ΑΕΙ

19/10/2022

Άκουσε το άρθρο

Για τις αποδοχές των πανεπιστημιακών – να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τη νέα απόφαση του ΣτΕ

Η ΠΟΣΔΕΠ εδώ και 15 χρόνια έχει αναδείξει τις ανισορροπίες στα ειδικά μισθολόγια και το απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των αποδοχών των Καθηγητών Πανεπιστημίου στη χώρα μας, που κυρίως οφείλεται στο ότι ενώ δεν έλαβαν τις αυξήσεις που δόθηκαν σε άλλους κλάδους την περίοδο 2008- 2010, υπέστησαν οριζόντια όλες τις μετέπειτα μειώσεις.

H Πολιτεία, η οποία δε συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ του 2014 που προέβλεπε την επαναφορά των αποδοχών των Πανεπιστημιακών τουλάχιστον στο ύψος που είχαν πριν τις περικοπές του 2012, καλείται εκ νέου, με την υπ΄ αριθμ. 1911/2022 πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νεότερο ειδικό μισθολόγιο μελών Δ.Ε.Π. του ν.4472/2017, να εφαρμόσει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, όπου όλοι οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους, την ίδια υποχρέωση έχουν και οι εκάστοτε κυβερνώντες, οι οποίοι πρέπει να τηρούν το σύνταγμα και τους νόμους και να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Συνεπώς, η ΠΟΣΔΕΠ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αναμόρφωση του ισχύοντος αντισυνταγματικού μισθολογίου των Καθηγητών Πανεπιστημίου, αποκαθιστώντας τις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου σε επίπεδα αξιοπρεπή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού. Ζητά δε όπως η Κυβέρνηση πράξει το αυτονόητο και χορηγήσει τα αναλογούντα αναδρομικά από το 2017 σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είτε όχι, απαλλάσσοντας και τα δικαστήρια από τον φόρτο της εκδίκασης περιττών προσφυγών.  

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά επίσης την ένταξη του ειδικού επιδόματος διδασκαλίας κι έρευνας στον βασικό μισθό, καθώς και την αναλογική αύξηση στις αποδοχές των λοιπών εργαζομένων στα Πανεπιστήμια αλλά και στις συντάξεις των συνταξιούχων συναδέλφων.

Η επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα προ του 2012 θα είναι η ελάχιστη πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των αποδοχών των μελών ΔΕΠ σε αξιοπρεπή επίπεδα, αντίστοιχα του έργου και των καθηκόντων τους. Η ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει ότι τα μέλη ΔΕΠ αμείβονται με βάση μισθολόγιο του 2004, ενώ στα άλλα ειδικά μισθολόγια δόθηκαν το 2008-2009 αυξήσεις από 25 έως 100%.  

Για την προώθηση των αιτημάτων της η ΠΟΣΔΕΠ θα επιδιώξει άμεση συνάντηση και διαβούλευση με τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, όπως επίσης συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να ζητήσει να πάρουν θέση στις διεκδικήσεις μας. Παράλληλα, είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια κλιμακούμενη πορεία διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των καθηγητών για αξιοπρεπείς αποδοχές στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Για το σκοπό αυτό ως πρώτο βήμα καλεί τους συλλόγους να αποφασίσουν δίωρη στάση εργασίας – αποχή από τα καθήκοντα στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με τις  πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Αδιέξοδα στην εφαρμογή του νόμου 4957 για τα ΑΕΙ

H ΠΟΣΔΕΠ έχει πολλάκις επισημάνει ότι ο ν.4957 δεν ήταν αποτέλεσμα διαλόγου και διαβούλευσης, ενώ έχει κάθετα διαφωνήσει με ουσιώδεις πλευρές του, όπως το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και η οργάνωση σπουδών πολλών ταχυτήτων. Πέραν τούτων, η ΠΟΣΔΕΠ έχει διατυπώσει έντονο προβληματισμό για την εφαρμοσιμότητα του νόμου. Η έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου δυστυχώς μας επιβεβαιώνει, καθώς η εφαρμογή του χωλαίνει και δυσχεραίνει σημαντικά τη λειτουργία των Τμημάτων και των Σχολών των Πανεπιστημίων.

Τα συναφή προβλήματα αντανακλούν στην καθημερινή λειτουργία των Ιδρυμάτων, ακόμη και στο διοικητικό τους σκέλος, επειδή ο ν.4957 έχει βασικές ελλείψεις, όσον αφορά σε μεταβατικές και σε εξουσιοδοτικές διατάξεις, ενώ υπάρχουν διατάξεις που θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθούν ή στην καλύτερη περίπτωση να ερμηνευθούν. Ενδεικτικά αναφέρονται τα προβλήματα στη συμμετοχή μονοπρόσωπων οργάνων στη σύνθεση των Συνελεύσεων, στη συγκρότηση εκλεκτορικών με βάση τη συνάφεια, στη λήψη εκπαιδευτικών και προσωπικών αδειών.

Ειδικά για το μείζον θέμα της ανάδειξης των Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων, η μη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου της διαδικασίας κατανομής των ψήφων και η παντελής έλλειψη συναφών παραδειγμάτων και μοντέλων από πλευράς του Υπουργείου αναμένεται να οδηγήσει σε ενστάσεις και σε πιθανή ακυβερνησία τα Ιδρύματα.

Η απαράδεκτη δυσλειτουργία που επικρατεί από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς επαναφέρει στο προσκήνιο την πάγια θέση μας ότι κάθε προσπάθεια νομοθέτησης, η οποία αγνοεί την πραγματικότητα και δεν προκύπτει από μια διαδικασία αλληλεπίδρασης με την πανεπιστημιακή κοινότητα (με άλλα λόγια αγνοεί εκείνους που θα κληθούν να εφαρμόσουν τον όποιο νόμο) είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Απόφαση για χρηματοδότηση, νέες θέσεις

Ενόψει του εξαιρετικά δύσκολου οικονομικά χειμώνα, λόγω της κλιμακούμενης διεθνούς κρίσης, η ΠΟΣΔΕΠ ζητά έκτακτη χρηματοδότηση όλων των Πανεπιστημίων με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, σε ποσοστό που τουλάχιστον να αντισταθμίζει τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού, έτσι ώστε να μη διακυβευθεί η ομαλή λειτουργία τους.  

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά επίσης την άμεση χορήγηση νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, πέρα από την πλήρη κάλυψη των αφυπηρετήσεων, καθώς και τη χορήγηση θέσεων για ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικό προσωπικό προς κάλυψη των αποχωρήσεων για τις οποίες δεν έχει δοθεί καμία θέση την τελευταία 10ετία.

Αναφορικά με τη χορήγηση νέων θέσεων μελών ΔΕΠ επισημαίνεται ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται έγκαιρα πριν την αρχή του κάθε ακαδημαϊκού έτους, καθότι οι αφυπηρετήσεις λαμβάνουν χώρα στις 31 Αυγούστου κάθε έτους και δεδομένης της μακρόχρονης διαδικασίας πλήρωσης των νέων θέσεων. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει μεν προθέσεις, αλλά η ακολουθούμενη πρακτική του να δίδονται οι απαραίτητες εγκρίσεις στα μέσα του ακαδημαϊκού έτους οδηγεί σε στρεβλώσεις ως προς το πραγματικό ποσοστό κάλυψης των συνταξιοδοτήσεων.

Η ΠΟΣΔΕΠ αναμένει, επίσης, την κατανομή πιστώσεων από το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση με πανεπιστημιακό προσωπικό των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία / Νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς οι Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν σε αυτά παρέχουν πολύ μεγάλο σε ποσότητα και ποιότητα κλινικό έργο.

Τα αιτήματα αυτά για τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου, μαζί με εκείνο της αποκατάστασης των αποδοχών των πανεπιστημιακών σε αξιοπρεπή επίπεδα, αντίστοιχα του έργου και των καθηκόντων τους, καλούνται οι σύλλογοι ΔΕΠ να υποστηρίξουν με αποφάσεις τους για δίωρη στάση εργασίας – αποχή από τα καθήκοντα ή άλλο νόμιμο μέσο στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με τις  πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Απόσυρση και κατάργηση των ΟΠΠΙ

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που επιχειρήθηκε να εγκατασταθούν το τελευταίο διάστημα, με την συνοδεία ΜΑΤ, σε κεντρικά πανεπιστήμια, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της ΠΟΣΔΕΠ για την πλήρη αποτυχία της ιδέας για μόνιμη παρουσία αστυνομικής δύναμης, που μόνο προβλήματα και εντάσεις δημιουργεί.

Οι ΟΠΠΙ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα φύλαξης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Αντίθετα, τροφοδοτούν ένα αντιθεσμικό κλίμα που επιτρέπει σε διάφορους «δήθεν» υπερασπιστές των ελευθεριών και της δημοκρατίας να δρουν με τρόπους που συναντούν την καθολική καταδίκη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και υπονομεύουν τον αγώνα μας.

Όλα τα παραπάνω επιχειρούνται -καθόλου τυχαία- να εφαρμοστούν στην έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, που βρίσκει τα ιδρύματα με τεράστιες ακάλυπτες ανάγκες σε μέλη ΔΕΠ και λοιπό προσωπικό, με τη διαδικασία της εφαρμογής του προβληματικού Νόμου Κεραμέως, με μεγάλες ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα, και με ιδρύματα χωρίς οικονομική στήριξη μπροστά σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα λόγω της κλιμακούμενης διεθνούς κρίσης.

Θεωρούμε ότι η μόνη διέξοδος σε αυτή την συγκυρία είναι η απόσυρση και κατάργηση των ΟΠΠΙ. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δίνει την δυνατότητα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων φύλαξης και αστυνόμευσης.

Τα δημόσια και αυτοδιοικούμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα χρειάζονται νέες θέσεις, καθηγητές και προσωπικό  αξιοπρεπώς αμειβόμενο,  χρηματοδότηση για υποδομές και έρευνα, σύγχρονη, δημοκρατική και αποτελεσματική διοικητική διάρθρωση, φύλαξη των χώρων και του προσωπικού με διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ