Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Δεν υπάρχει εισήγηση για τα Πανεπιστήμια - Επανεξετάζεται το ενδεχόμενο οι κατατακτήριες εξετάσεις να γίνουν δια ζώσης

Δημοσίευση: 05/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Θα αργήσει απ ότι φαίνεται η διδασκαλία στα αμφιθέατρα για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρότι το έθεσε για μια ακόμη φορά στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τη δια ζώσης διδασκαλία στα Πανεπιστήμια, δεν υπήρξε θετική εισήγηση.

Μετά από αυτή την  εξέλιξη  η υπουργός Παιδείας σε συνεργασία με τον υφυπουργό, αρμόδιο για τα ΑΕΙ, Άγγελο Συρίγο θα αναζητήσουν τρόπο πραγματοποίησης των κατατακτήριων εξετάσεων στα τμήματα των ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι  οι   κατατακτήριες εξετάσεις  που είχαν προγραμματιστεί  για το χρονικό διάστημα από 1 έως 20 Δεκεμβρίου, είχαν αναβληθεί, με απόφαση του πρώην υφυπουργού Παιδείας Β. Διγαλάκη , λόγω της ισχύoς των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού SARS- Cov 2.

Η απόφαση αυτή προέβλεπε ότι “η διεξαγωγή αυτών των εξετάσεων θα πραγματοποιηθεί  αποκλειστικά, μετά την άρση του έκτακτου μέτρου της αναστολής διεξαγωγής εξετάσεων με φυσική παρουσία”.

Ετσι οι αιτούντες για συμμετοχή στις κατατακτήριες , ενδεχομένως, σύντομα να έχουν νέα για την “τύχη” των εξετάσεων.

Σχόλια (190)

 
Νά τελειώνουμε ....
08 Ιαν 2021 15:50

Ό βαθμός πτυχίου φοριέται πολύ φέτος ....Έίνάί άδικο κάί αυτό όλοι τ γνωρίζουμε.... Ύπάρχουν τρόποι γίά διεξαγωγή δια ζώσης με πάρα πολύ λίγα άτομα σε μεγάλες αίθουσες .... Μπορεί νά γίνει χρήση κάί τών rapid test .... Περαστικά σάς άν νομίζετε ότί θά περάσετε τόσο εύκολα ....

 
Νά τελειώνουμε ....
08 Ιαν 2021 15:50

Ό βαθμός πτυχίου φοριέται πολύ φέτος ....Έίνάί άδικο κάί αυτό όλοι τ γνωρίζουμε.... Ύπάρχουν τρόποι γίά διεξαγωγή δια ζώσης με πάρα πολύ λίγα άτομα σε μεγάλες αίθουσες .... Μπορεί νά γίνει χρήση κάί τών rapid test .... Περαστικά σάς άν νομίζετε ότί θά περάσετε τόσο εύκολα ....

 
Observator
08 Ιαν 2021 14:19

Δεν έχει νόημα να γίνουν κατατακτήριες με φυσική παρουσία, όταν δεν γίνονται κανονικές εξετάσεις με φυσική παρουσία.

 
Προς δια ζώσης
08 Ιαν 2021 10:19

Τι σύντομα καλέ? εδώ λένε ότι θα παραταθεί η καραντίνα & υπάρχουν φόβοι για τρίτο κύμα πανδημίας

 
να τελειώνουμε
08 Ιαν 2021 10:15

Πέρα από την πλάκα επειδή το θέμα έχει καταντήσει γραφικό κ όπως φαίνεται πολλοί υποψήφιοι είναι αυτής της κατηγορίας, ας πάρουν απόφαση ότι:
1) Οι κατατακτήριες θα γίνουν δια ζώσης κανονικά. Φλεβάρη, Μάρτη ή Απρίλη δεν έχει σημασία, αλλά θα γίνουν. Όλοι θα μπορούν να ταξιδέψουν κ όλοι θα δώσουν σε νορμάλ συνθήκες. Τα πανεπιστήμια διαθέτουν μια χαρά χώρους.
2) Όποιος δεν έχει διαβάσει ως τώρα ούτε το 50% της ύλης του, ας συνεχίσει πάλι, ευχόμενος να γίνουν οι εξετάσεις τον Απρίλη. Ας μην ονειρεύεται βαθμό πτυχίου γιατί χάνει χρόνο από το διάβασμα του.

 
Δια ζωσης
08 Ιαν 2021 10:06

Έχουν πλάκα κάποιοι... Καλημερα, καλό διάβασμα, οι εξετάσεις θα γίνουν σύντομα!

 
Apostolos
08 Ιαν 2021 08:55

Μέχρι το 2004 οι κατατακτήριες για όλα τα τμήματα γίνονταν στην Θεσσαλονίκη και είχαν την μορφή Πανελληνίων εξετάσεων. Τα θέματα τα επέλεγε επιτροπή εξετάσεων κλπ. Ο υποψήφιος πτυχιούχος δεν μπορούσε να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις σε οποιοδήποτε τμήμα αλλά μόνο σε αντίστοιχο του πρώτου του πτυχίου. Δηλαδή ένας πτυχιούχος Μηχανολόγος ΤΕΙ μπορούσε να δώσει μόνο σε τμήματα Μηχανολογίας Πολυτεχνείων. Στις Ιατρικές σχολές υπήρχε μια ευελιξία και μπορούσαν οι Οδοντίατροι, οι Νοσηλευτές, οι Βιολόγοι και οι Κτηνίατροι να δώσουν κατατακτήριες, αν θυμάμαι καλά. Κατά τα άλλα αν κάποιος ήθελε να σπουδάσει σε άλλο αντικείμενο θα πρεπε να ξαναδώσει Πανελλήνιες εξετάσεις.

Από το 2005 με την μεταρρύθμιση Γιαννάκου μέχρι και το 2012 οι κατατακτήριες μπορούσαν να γίνουν είτε με εξετάσεις είτε με βαθμό πτυχίου από ίδια τα τμήματα και οι πτυχιούχοι είχαν ελεύθερη επιλογή τμήματος. Την απόφαση του τρόπου εξέτασης την έπαιρνε το τμήμα. Τα τμήματα που είχαν πολλές αιτήσεις συνήθως εφάρμοζαν κατατακτήριες με βαθμό πτυχίου και τα τμήματα που δεν είχαν τόσες πολλές αιτήσεις εφάρμοζαν εξετάσεις.

Αυτό όσον αφορά την ιστορία και την νομική πλευρά του θέματος.

Κατά την γνώμη μου ένα υβριδικό σύστημα θα ήταν πιο δίκαιο. Δηλαδή να γίνονται εξετάσεις αλλά να μετράει και ο βαθμός του πτυχίου με ένα συντελεστή (πχ 20~30%). Δεν είναι δίκαιο να μηδενίζουμε όλο τον κόπο του 1ου πτυχίου, ούτε να θεωρούμε όλα τα πτυχία ισότιμα.

 
Υποψήφιος
08 Ιαν 2021 05:19

Όσοι ορέγονται εισαγωγή με βαθμό πτυχίου απλά να το ξεχάσουν. Με πανδημία απλα όλα αναβάλλονται.. Οι εξετασεις ειναι συνταγματικα κατοχυρωμένες να γίνονται με γραπτό διαγωνισμό σε ύλη της εκάστοτε σχολής. Είναι ο πιο δίκαιος τρόπος και δε χωράει καμία εξαίρεση στο όνομα της πανδημίας .. Θα βρουν τρόπο να γίνουν δια ζώσης όταν και εφόσον μπορούν να γίνουν. Ακόμα κ Μάιο μήνα να φθάσουμε..
Υπομονή και καλο διαβασμα

 
Νομικά επιτρεπτό
08 Ιαν 2021 02:27

Ελπίζω όσοι κάνουν λόγο πως ο νόμος δεν επιτρέπει εισαγωγή με βαθμό πτυχίου ή ό,τι άλλο να μη δίνουν για Νομική. Ενημερωτικά, και οι υπουργικές αποφάσεις είναι νόμοι με αντίστοιχη νομική ισχύ των ψηφισμένων από τη βουλή. Δεν υπερτερούν οι ψηφισμένοι νόμοι σε κάτι.

 
Καλύτερα με βαθμό πτυχίου
07 Ιαν 2021 22:20

Το σημαντικότερο όλων είναι το να βγει άμεσα μια απόφαση με συγκεκριμένο περιεχόμενο! Εύχομαι ο νέος υφυπουργός να συμβάλει σε αυτό. Πρέπει να ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι και όχι αοριστολογίες. Αν είναι να γίνουν γραπτώς να μας πούνε ΠΟΤΕ! Προσωπικά προτιμώ την επιλογή με βαθμό πτυχίου, γιατί φοβάμαι για λόγους υγείας την δια ζώσης διαδικασία (μένω και σε άλλο νομό), εκτός κι αν γίνουν τον Αύγουστο που θα έχει καύσωνα, οπότε ο ιός υποχωρεί σε μεταδοτικότητα...
Τέλος, μεγάλη εντύπωση μου κάνει ο ζήλος κάποιων σχετικά με την διαδικασία λες και πρόκειται να διοριστούμε κάπου ή να τα κονομήσουμε ή να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα για πάντα!

 
Το όνομά μου
07 Ιαν 2021 21:52

Βλέπω τα μηνύματα και με έκπληξη διαβάζω την "επιλογή" για βαθμό πτυχίου! Ξεκινώντας από το ότι ΕΥΤΥΧΩΣ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, συνεπώς δεν πρόκειται να γίνει όσες υπογραφές και να μαζέψετε, συνεχίζω με την εξής απορία, είναι επιλογή και μάλιστα εξαιρετική ανέφεραν κάποιοι ο βαθμός πτυχίου. Από πότε; Αν συνέβαινε αυτό ενώ έχουμε κάποιοι ήδη προετοιμαστεί από τον Απρίλη και έχουμε στείλει αιτήσεις κλπ θα έπρεπε να τρέχουμε στα δικαστήρια για εξαπάτηση που δηλώσαμε συμμετοχή για κάτι ως έχει και ύστερα άλλαξε σε κάτι τελείως διαφορετικό. Επιπλέον, πως στο καλό μπορεί να καθορίσει ο βαθμός του πτυχίου μιας άλλης σχολής, είτε συγγενούς κλάδου είτε εντελώς διαφορετικού, την σχολή στην οποία αιτούμαι να εισαχθώ;;; Είναι κάτι εντελώς απαρχαιωμένο και εξαιρετικά επικίνδυνο για διάφορους λόγους. Με την εξέταση σε μαθήματα της σχολής που επιθυμεί κανείς, αξιοκρατικά, κρίνεται ως άξιος να γίνει επιτυχών ή όχι ώστε είτε να ξανα προσπαθήσει είτε όχι. Δεν γίνεται ένας βαθμός πτυχίου να καθορίσει το μέλλον σου σε άλλο κλάδο χωρίς να αποδείξεις αν το αξίζεις ή όχι!! Και τέλος το ακόμα πιο άκυρο που διάβασα είναι να εισαχθούν όλοι! Ναι, θα μαζέψουν οι σχολές 50,100,300 άτομα ή και παραπάνω να κάνουν συλλογή στα αμφιθέατρα. Αν είναι δυνατόν δηλαδή!!

 
Αντισυνταγματικό
07 Ιαν 2021 21:33

Τι με πτυχίου? Γελάει ο κόσμος.
Οι εξετάσεις θα γίνουν δια ζώσης αξιοκρατικά όπως πρέπει, δεν διαβάζουμε εμείς μηνες την προβλεπόμενη βιβλιογραφία για να μπούμε με βαθμό πτυχίου.

 
Υπομονή και Ψυχραιμία
07 Ιαν 2021 20:57

"Συμφωνούμε στο ότι οι γραπτές εξετάσεις είναι το πιο δίκαιο και οτιδήποτε άλλο κάποιους θα αδικήσει ΑΛΛΑ.."
Δεν υπάρχει αλλά , "κάποιους θα αδικήσει" , τελεία.
Υποτίθεται ότι κάποιος "σπουδαγμένος" θα γνώριζε ότι η ενσυναίσθηση δεν εξαντλείται στο να μπω στη θέση ενός ευπαθούς αλλα στη θέση του οποιουδήποτε.
Κανείς δεν είπε να τεθεί η υγεία κάποιου σε κίνδυνο , ίσα ίσα προφανώς και υποστηρίχθηκε το αντίθετο γιατί αυτό υπαγορεύει τόσο η ηθική όσο και η λογική. Άλλωστε γι' αυτό υπογραμμίστηκε ότι μικρή σημασία έχει ο χρόνος διεξαγωγής μπροστά στην υγεία ευπαθών και μη.
Θα το είχατε παρατηρήσει
αν δεν είχατε επικεντρωθεί στο να επιδείξετε την ανθρωπιά σας αμφισβητώντας τη δική μου.
Όλοι διαβάσαμε και όλοι κάναμε θυσίες γι αυτό και όλοι πρέπει να διαγωνιστούμε επί ίσοις όροις και νομίζω καταλαβαίνετε ΑΠΟΛΥΤΑ , τι εννοω...
Όσον αφορά στο πρακτικό κομμάτι , με συγχωρείτε αλλά δε θα ήταν σωστό να αδικηθεί κάποιος για να μη χάσετε τη χρονιά σας , ούτε ελεώ της όποιας ιδιάζουσας κατάστασης να πετάμε στο καλάθι των αχρήστων την προσπάθεια των άλλων.
Καλό σας βράδυ!

 
ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ!
07 Ιαν 2021 20:35

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ

 
Βαθμός πτυχίου
07 Ιαν 2021 20:19

Συμφωνώ. Να μαζευτούν υπογραφές χθες!

 
Αύριο νέες αποφάσεις
07 Ιαν 2021 20:11

Δε ξέρω αν το ακούσατε αλλά οι λοιμωξιολόγοι αύριο θα ζητήσουν παράταση καραντίνας & όχι στη μετακίνηση από νομό σε νομό

 
Φιλελέφτ
07 Ιαν 2021 19:31

Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω την "εμμονή" κάποιων με τις γραπτές εξετάσεις μέσα σε μια τέτοια ιδιάζουσα κατάσταση που ζούμε! Υποτίθεται ότι πρόκειται για "σπουδαγμένους" ανθρώπους κι όμως δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να μπούνε στη θέση κάποιων άλλων. Συμφωνούμε στο ότι οι γραπτές εξετάσεις είναι το πιο δίκαιο και οτιδήποτε άλλο κάποιους θα αδικήσει, ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ! Υπάρχουν υποψήφιοι που οι ίδιοι ή/και μέλη των οικογενειών τους ανήκουν σε ΕΥΠΑΘΕΙΣ ομάδες και θα πρέπει να προσέλθουν από ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ και περιφέρειες στις σχολές και έχουν κοπιάσει πάρα πολύ διαβάζοντας και έχουν δώσει αρκετά χρήματα σε φροντιστήρια και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν την χρονιά (οι εγγραφές των επιτυχόντων γίνονταν τον ΦΛΕΒΑΡΗ). Επιπλέον το πρόγραμμά τους έχει διαλυθεί και είναι δύσκολο για πολλούς υποψήφιους να διαβάζουν επ' αόριστον χωρίς να ξέρουν αν και πότε ακριβώς δίνουν. Συνεπώς οι κατατακτήριες μόνο για φέτος με την παλιά μέθοδο του βαθμού πτυχίου θα ήταν μια εξαιρετική και γρήγορη λύση!

 
Σας ευχαριστούμε!
07 Ιαν 2021 17:50

Θα δούμε ποιος θα μείνει με τη χαρά!
Κ ποιος θα τα καταφέρει...

 
Νάσος
07 Ιαν 2021 17:42

Δλδ δεν μπορούν να λειτουργήσουν δια ζώσης ούτε στα εργαστηριακά;
Μπ κπ έχουν βολευτεί πίσω από όλο αυτό για να μην μετακινουνται από τη βάση τους;
Κ στο κάτω κάτω ας γίνουν τα μαθήματα κάνοντας κ κει rapid όπως λεν ότι θα κάνουν στα σχολεία

 
Lol
07 Ιαν 2021 16:58

Με βαθμό πτυχίου απλά δεν γίνεται,θα υπάρξουν νομικά προβλήματα. Ούτε απομακρυσμένα. Απλά υπομονή και περιμένουμε να γίνει η άρση lockdown για να πάμε από κοντά κανονικά.

 
Προς για τους αδιαβαστους
07 Ιαν 2021 16:53

Αγαπητέ/η προσωπικά έχω ξεσκιστει στο διάβασμα έχω δώσει πολλά λεφτά σε μαθήματα για βοήθεια όμως βάζω την υγεία την δική μου κ των δικών μου πάνω από όλα !!!
Η οποιαδήποτε αλλαγή που πρέπει να γίνει για τις κατατακτήριες εξετάσεις πρέπει να γίνει άμεσα.
Είτε γίνουν τον Μάρτιο είτε γίνουν με άλλο τρόπο.
Αδιαβαστοι δεν είμαστε την υγεία μας θέλουμε να έχουμε !

 
Υπογραφές
07 Ιαν 2021 16:51

Επιτέλους κάποιος που θέλει να ξεσηκωθούμε !!!
Υπογραφές όχι για βαθμό πτυχίου αλλά για να βρεθεί μια οποιαδήποτε λύση !!!

 
Υπομονή και Ψυχραιμία
07 Ιαν 2021 14:34

Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω την "εμμονή", ας μου επιτραπεί ο όρος, μερικών με τον βαθμό πτυχίου και την διεξαγωγή των εξετάσεων με ηλεκτονικα μέσα-εξ αποστάσεως.
Είναι γεγονός ότι έχει παραταθεί η αγωνία όλων κι ότι οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες αλλά είναι τρομακτικό πόσο εύκολα γίνονται εκπτώσεις όσον αφορά στον τρόπο που θα εξεταστούμε. Η δια ζώσης εξέταση διαφυλάσσει το αδιάβλητο και το αξιοκρατικό της διαδικασίας. Έχει τεθεί ως όρος προκειμένου να διαφυλάξει το δικό μας συμφέρον!
Ας μην υποτιμάμε εμείς η ίδιοι την προσπάθεια μας και το δίαβασμα μηνών .
Ας είμαστε όλοι καλά και μικρή σημασία έχει ο χρόνος διεξαγωγής..Όσοι έχουν προετοιμαστεί επαρκώς θα γράψουν είτε τον Γενάρη , είτε τον Φλεβάρη, είτε τον Μάρτη..
Το ζητούμενο ειναι να μην υποτιμάται η προσπάθειά και η νοημοσύνη μας και να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία η δική μας και των γύρω μας.
Καλή επιτυχια σε ολους κι ελπίζω οι κόποι μας να ανταμειφθούν!

 
Σωτηρης
07 Ιαν 2021 13:51

μη προσπαθειτε να δημιουργησετε κλιμα.
ταχα με τεστ καιδια ζωσης...

 
Υπογραφές
07 Ιαν 2021 13:45

Γιατί να μην μαζευτούν υπογραφές για βαθμό πτυχίου;

 
Για τους αδιαβαστους
07 Ιαν 2021 13:43

Βαθμός πτυχίου για τους αδιαβαστους.
Με την χαρά θα μείνετε. Τα φιλιά μου

 
ολα μπορουν να γινουν
07 Ιαν 2021 12:58

οι συνθηκες ειναι πρωτογνωρες...
βαθμοσ πτυχιου να τελειωνουμε!
Πανδημια εχουμε!
τα σχολεια θα ξανακλεισουν
ερχεται 3 ο κυμα!

 
Οπαδός μιας άλλης εποχής
07 Ιαν 2021 12:22

Κανονικά θα πρέπει να περάσουν όλοι εφέτος χωρίς εξετάσεις όπου έχουν αιτηθεί. Ούτε εξετάσεις ούτε βαθμός πτυχίου. Εξάλλου όλη η φασαρία γίνεται για 2~3 τμήματα: Ιατρικές, Φαρμακευτικές, Οδοντιατρικές και άλλες σχετικές με τα παραιατρικά επαγγέλματα. Στα άλλα τμήματα οι υποψήφιοι είναι συνήθως λιγότεροι από τις θέσεις.
Πως κάνετε έτσι? Λες και αν τελειώσετε την Ιατρική θα λύσετε το επαγγελματικό πρόβλημα της ζωής σας. Στην Ελλάδα ζείτε, ποτέ δεν θα είστε ευχαριστημένοι.

 
Anana
07 Ιαν 2021 11:58

Τι να ξεσηκωθούμε ρε συ..
Τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα κοσμος πεθαίνει, δεν λειτουργούν νοσοκομεία..
Δεν συμφωνώ αλλά το καταλαβαίνω σε κάποιο βαθμό.. προσπαθούνε.. βλέπεις οι λοιμοξιολογοι συνεδριάζουν συνέχεια, τα δεδομένα αλλάζουν..
Είπανε στις ειδήσεις προχθές ότι θα βγει σύντομα ειδική εγκύκλιος..
Λίγο υπομονή κ κουράγιο όλοι μας.

 
ΑΣ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
07 Ιαν 2021 11:40

ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΛΕΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ?

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ?

ΤΟ ΛΕΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΒΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.