Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργείο: Απάντηση στην Σύγκλητο του ΕΜΠ σχετικά με τις διατάξεις 5ετών προγραμμάτων μηχανικών

Δημοσίευση: 17/04/2019
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με αφορμή την απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ σχετικά με τις διατάξεις που παρέχουν τη δυνατότητα στις Σχολές Μηχανικών των Πανεπιστημίων να μετατραπούν σε 5ετούς διάρκειας, δίνεται η ευκαιρία στο ΥΠΠΕΘ να εκθέσει σε αδρές γραμμές τη στρατηγική σε σχέση με τις σπουδές και τα επαγγελματικά δικαιώματα σε επιστήμες μηχανικών.

Ας δούμε τα στρατηγικά βήματα του ΥΠΠΕΘ προς την κατεύθυνση της επίλυσης διαχρονικών προβλημάτων που ταλανίζουν τις ειδικότητες μηχανικών.

Με τον νόμο 4485/2017 δικαιώνεται ένα διαχρονικό αίτημα των πολυτεχνικών σχολών για την αντιστοίχιση του διπλώματος μηχανικού σε integrated master (επίπεδο 7). Παράλληλα στον ίδιο νόμο και στο ίδιο άρθρο συστήνονται επιτροπές για τον καθορισμό του πλαισίου πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων για τους αποφοίτους των ΤΕΙ, των οποίων τα επαγγελματικά δικαιώματα στις επιστήμες μηχανικών εκκρεμούν εδώ και 36 χρόνια.

Είναι κανείς περήφανος για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που συνεχίζει για τόσα πολλά χρόνια; Δεν θα πρέπει να λυθεί με έναν ουσιαστικό τρόπο; Το Υπουργείο προτείνει, όπως αναλύεται παρακάτω, έναν ρεαλιστικό και αποτελεσματικό τρόπο στον οποίο την προοπτική επίλυσης ενός τόσο σοβαρού κοινωνικού και επιστημονικού προβλήματος θα την έχουν τα Τμήματα των Πολυτεχνείων και το Τ.Ε.Ε.

Με τον νόμο 4521/2018 ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο εγκαινιάζει την εγκαθίδρυση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και την κατάργηση της αντιεπιστημονικής διάκρισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ΤΕΙ (ανώτατα από το 2001) και Πανεπιστήμια. Ο νόμος αυτός αποτέλεσε την τομή όχι μόνο στα ακαδημαϊκά πράγματα, αλλά και στην αντιμετώπιση συντεχνιακών λογικών. Στη διαδικασία του εξορθολογισμού της κατάστασης στο επαγγελματικό πεδίο και της αντιμετώπισης του ακραίου συντεχνιασμού, το ΥΠΠΕΘ χαιρετίζει την  πρόσφατη απόφαση του Τ.Ε.Ε. να εγγράψει αποφοίτους μηχανικούς ΤΕ σε μητρώα του.

Στον νόμο 4521/2018 ιδρύονται Σχολές Μηχανικών 4ετούς διάρκειας στα Πανεπιστήμια, ως συνέχεια των αντίστοιχων Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ είχε και τότε τοποθετηθεί αρνητικά στο εγχείρημα τονίζοντας ότι «Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος του ΕΜΠ επαναλαμβάνει την θέση της, ότι σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας τίτλος σπουδών και όχι περισσότεροι, διαφορετικών επιπέδων, που οδηγούν σε κατατμήσεις και διασπάσεις και συνακόλουθα σε μια συνολική υποβάθμιση όλων των τίτλων σπουδών των μηχανικών»

Το ΥΠΠΕΘ έλαβε πολύ σοβαρά την προαναφερθείσα θέση της Συγκλήτου ΕΜΠ και στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνει τη δυνατότητα στις Σχολές Μηχανικών να αποκτήσουν 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα αξιολογηθούν α) από την οικεία Σύγκλητο, β) από το Υπουργείο και γ) από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχουν μέλη Δ.Ε.Π. Πολυτεχνικών Σχολών, το Τ.Ε.Ε. και τα αρμόδια υπουργεία. Συνεπώς με την προωθούμενη διαδικασία θα συντελεστεί η επιθυμητή από το ΕΜΠ αντιστοίχιση κάθε βασικής ειδικότητας μηχανικού με έναν τίτλο σπουδών, χωρίς προχειρότητες, χωρίς τεχνητή πανεπιστημιοποίηση όπως διατείνεται η Σύγκλητος, αλλά με έναν τρόπο ακαδημαϊκά ορθό, με ισχυρή παρουσία του Τ.Ε.Ε. και των εκπροσώπων πολυτεχνικών Σχολών .

Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι Πολυτεχνικές Σχολές αναφέρθηκε ότι το ΥΠΠΕΘ προβαίνει σε μαζική παραγωγή αποφοίτων μηχανικών και ότι συγκεκριμένα δημιουργεί 24 νέα τμήματα Μηχανικών και τα “εκτοξεύει” στα 80!!

Επειδή το ΥΠΠΕΘ γνωρίζει πολύ καλά την αριθμητική και δε χρησιμοποιεί δημιουργική λογιστική, ενημερώνει τους εκπροσώπους των πολυτεχνικών Σχολών και την κοινωνία ότι πριν την έναρξη των μεταρρυθμίσεων υπήρχαν 44 τμήματα πολυτεχνικά και 60 τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις ΤΕΙ σε επιστήμες μηχανικών που αμφότερα ανήκαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση και παρείχαν πτυχία επιπέδου 6. Πλέον, μετά τις μεταρρυθμίσεις έχουμε 50 τμήματα πολυτεχνικά που παρέχουν τίτλους επίπεδου 7 και 24 τμήματα Σχολών Μηχανικών που αυτή τη στιγμή ανήκουν στο 6 και ο νέος νόμος με το σκεπτικό που αναφέραμε τους δίνει τη δυνατότητα να μεταβούν στο επίπεδο 7. Συνολικά από  104 τμήματα σε επιστήμων μηχανικών οδηγούμαστε στα 74, άρα μειώνονται τα τμήματα σε επιστήμες μηχανικών κατά 30% περίπου και ταυτόχρονα αναβαθμίζονται. Να σημειωθεί ότι το 2019 θα δεχτούν εισακτέους τα 70 από τα 74.

Το ΥΠΠΕΘ θα ήθελε λοιπόν να καθησυχάσει τη Σύγκλητο του ΕΜΠ δηλώνοντας ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του ζητήματα που σχετίζονται με τον αριθμό αποφοίτων σε αντικείμενα επιστημών μηχανικών και προφανώς στη στρατηγική του δεν υπάρχει η λογική της άκρατης αύξησης του αριθμού αυτού. Αντιθέτως έχει ζητηθεί η συνδρομή των Πολυτεχνείων και του Τ.Ε.Ε. για να καθοριστούν από τώρα το ανώτατο όριο εισακτέων στο σύνολο των τμημάτων.

Οι ενέργειες του ΥΠΠΕΘ δε σταματούν εδώ. Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιληφθούν διατάξεις για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους μηχανικούς ΤΕΙ στο πρότυπο του ν. 4439/2016 που συνετέλεσε στην ευτυχή κατάληξη του ΠΔ 99/2018 για τους διπλωματούχους μηχανικούς.  Παράλληλα πολλά διετή προγράμματα σχεδιάζονται σε συνεργασία του ΥΠΠΕΘ με Πανεπιστήμια της χώρας και αναμένεται να λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη για να ενισχυθεί η τεχνική εκπαίδευση σε επιστήμες μηχανικών μεταξύ άλλων.

Σχόλια (12)

 
Γιώργος
17 Απρ 2019 11:00

Μπράβο στον Υπουργό

 
Μπράβο κ. Γαβρογλου
17 Απρ 2019 11:25

Πολύ καλή απάντηση αν και δεν παίζει κανένα ρόλο στην Ελλάδα του σήμερα...δυστυχως..

 
Σοφία
17 Απρ 2019 11:25

"Με τον νόμο 4521/2018 ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο εγκαινιάζει την εγκαθίδρυση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και την κατάργηση της αντιεπιστημονικής διάκρισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ΤΕΙ (ανώτατα από το 2001) και Πανεπιστήμια. Ο νόμος αυτός αποτέλεσε την τομή όχι μόνο στα ακαδημαϊκά πράγματα, αλλά και στην αντιμετώπιση συντεχνιακών λογικών. "

Λόγια λόγια λόγια, παραμυθένια λόγια λες και ακούμε παραμύθια. Τις διαδικασίες ισοτίμησης παλιών και νέων πτυχίων ποτε θα τις δούμε κύριοι του Υπουργείου??

 
εκπαιδευτικος β/μιας
17 Απρ 2019 11:30

απλα , ειμαι θυμωμένος!!!!

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.
17 Απρ 2019 13:34

Μπράβο υπουργέ που στο νομοσχέδιο θα υπάρχει και μία ακόμη διάταξη για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι. Διότι οι 3 προηγούμενες που έχουν ψηφιστεί από το 1983 έως σήμερα δεν αρκούσαν προφανώς για να δώσετε λύση στο θέμα αυτό... Σας πήρε 3,5 χρόνια θητείας για να φθάσετε εδώ και σχεδόν 2 χρόνια από την ψήφιση της προηγούμενης διάταξης με τις αηδίες σας περί ''δικαιώματος πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες'' έναντι '' επαγγελματικών δικαιωμάτων'' για να φθάσετε στο παρά πέντε της θητείας σας να αλλάξετε και πάλι την εξουσιοδοτική διάταξη. ''Κρίμα'' μόνο που στους 6 μήνες που απομένουν δεν θα προλάβετε να εκδώσετε και τα προβλεπόμενα Π.Δ. άρα το πρόβλημα ως δια μαγείας θα περάσει στους επόμενους για μια ακόμη φορά...

 
Νικος
17 Απρ 2019 14:53

Η πληρης ισοπεδωση.Η μονη λυση πλεον ειναι η μαζικη μεταναστευη σε αυτη τη χωρα

 
Mike
17 Απρ 2019 14:55

Καλα αν τα επαγγελματικα δικαιωματα που θα αποδωσετε ειναι αυτα που διερευσαν....δεν πειραζει αφηστε το

 
Σ. Π.
17 Απρ 2019 17:50

Τα επαγγελματικά δικαιώματα θα αποδοθούν βάσει των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων μηχανικών των ΤΕΙ, ή απλά θα αλλάξετε την ημερομηνία στα δικαιώματα των υπομηχανικών με μία πρόσφατη;

 
ΑΝΤΙ-ΤΕΕ
17 Απρ 2019 18:27

Λέει ο άλλος: οι φοιτητές του ΕΜΠ με βάση 18.000 εξισώνονται με τους φοιτητές των ΤΕΙ με βάση 6.000. Άραγε σε τι εξισώνονται ;

1) Ο άλλος δεν έγραψε καθόλου εξετάσεις και δουλεύει μπάρμαν με αποδοχές 40.000 Ευρώ/ετησίως (πόσοι μηχανικοί ΕΜΠ βγάζουν τόσα ;). Άραγε θα μπορέσουν οι μηχανικοί ΕΜΠ να εξισωθούν μαζί του στο μισθό ;

2) Τα Πολυτεχνικά Τμήματα του ΠΑΔΑ, εφόσον θα είναι πλέον ισότιμα με τα Τμήματα του ΕΜΠ (βλέπε επαγγελματικά δικαιώματα), θα ανεβάσουν τις βάσεις τους. Προβλέπω να είναι λίγο κάτω από το Αριστοτέλειο. Όποιος Αθηναίος δεν μπαίνει ΕΜΠ και (ίσως) ΑΠΘ θα δηλώνει ΠΑΔΑ

3) Το πρόβλημα δημιουργείται με τα περιφερειακά (Πολυτεχνείο Κρήτης, Πάτρας κλπ). Εκεί θα πέσει η βάση.

4) Δουλειά θα βρουν όλοι. Άλλωστε έφυγαν στο εξωτερικό χιλιάδες νέοι επιστήμονες. Όχι ότι μου αρέσει κάτι τέτοιο. Καλύτερα όμως να εξάγουμε επιστήμονες παρά γκαρσόνια.

 
the notebook
18 Απρ 2019 17:20

@ΑΝΤΙ-ΤΕΕ
πολύ σωστός,
οι βάσεις ΕΜΠ ΠΑΔΑ ΑΠΘ δεν καταλαβαίνω γιατί ένας Αθηναίος να μεταναστεύσει στην Θεσσαλονίκη

 
Won't Back Down
18 Απρ 2019 20:17

Το ΤΕΕ και το ΕΜΠ ξέρουν αριθμητική
υπήρχαν
44 τμήματα πολυτεχνικά ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
60 τμήματα ΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΣΥΝΟΛΟ 44 ΤΜΗΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean