Σήμερα (1 μ.μ.): Στο υπουργικό το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

27/02/2020

Ενημερώθηκε: 27/02/2020, 12:23

Άκουσε το άρθρο

Σήμερα  Πέμπτη, στη  1 το μεσημέρι, θα παρουσιάσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στο υπουργικό Συμβούλιο, το Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο θα περιέχει κι επείγουσες διατάξεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Σχέδιο Νόμου , μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

Α. Διορθωτικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ “Γαβρόγλου”.

Β. Επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου.

Γ. Επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων

Δ. Νέες Δομές Εκπαίδευσης και διαδικασία επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης.

Ε. Κατάργηση των ΠΕΚΕΣ

Η. Πλαίσιο λειτουργίας και ίδρυση νέων Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων.

Θ. Νέες Θεματικές Ενότητες, στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Ι. Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση σύμπραξης των ελληνικών με ξένα Πανεπιστήμια.

Κ. Ρυθμίσεις για τη διαδικασία Πρυτανικών εκλογών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (113)

Κώστας
|

Με αυτόν τον τραγικό οργανισμό με το όνομα ΔΟΑΤΑΠ σκοπεύει να ασχοληθεί κανείς εκεί στο υπουργείο; 6 μήνες περιμένω και δεν έχω κανένα νέο, μόνο τους μεταπτυχιακούς στην ειδική αγωγή, που θέλουν να διοριστούν, αναγνωρίζουν σε μια εβδομάδα, όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουμε δικαιώματα φαίνεται.

Φοιτητής της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε
|

Κυρία υπουργέ με την σχολή μας ποτέ θα ασχοληθείτε επιτέλους;!!

007
|

Αγαπητέ υπάρχουν σχολεία που δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον ή μετά από παραίτηση και πάλι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ήμουν σαφής.Εκτος αν δεν είστε του αντικειμένου......

λιτσα παπασ.
|

για τις θεματικες ενοτητες στο νηπιαγωγειο δημοτικο γυμνασιο η φυσικη αγωγη τι ρολο θα παιξει?

@007
|

Ο μόνος λόγος για να μήν πληρωθούν όλες οι θέσεις είναι να προσέλθουν για εξετάσεις λιγότεροι απο τις προσφερόμενες υπό στελέχωση θέσεις. Σ΄αυτή την περίπτωση θα τοποθετήσει το υπουργείο, στις κενές θέσεις, αυτούς που θεωρεί καταλληλότερους. Γενικά όλα τα θέματα, όταν υπεισέρχεται αξιοκρατία, λύνονται απλά και είναι από όλους αποδεκτά.

ΑΜΠΙΛΙΒΕΜΠΛ
|

@Θωμάς
[...πόσα χρόνια χρειάζεται ένας απόφοιτος Πανεπιστημίου των ΗΠΑ (όπως εκείνος) ώστε να αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ το πτυχίο του]. Είστε σίγουρος ότι τα πτυχία του Πρωθυπουργού τα αναγνώρισε το ΔΟΑΤΑΠ???

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ
|

Αντί η κα Κεραμέως με ουσιαστικές τομές και ξεκινώντας από κάτω να αναβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης ώστε οι μαθητές να μην εξαρτώνται από την παραπαιδεία, επιλέγει να κάνει πιο απαιτητικό το εξεταστικό σύστημα αναβιώνοντας το αποτυχημένο καθεστώς της τράπεζας θεμάτων. Το αποτέλεσμα οι γονείς να εξοντώνονται οικονομικά εφόσον το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες εξεταστικές ανάγκες και οι μαθητές να καίγονται. Οι γονείς είναι στα κάγκελα!

Σ.Κ.@ΚΠΕ ή όσα δε φτάνει η αλεπού..!
|

[Τα διδακτορικά καλά είναι αλλά για την τριτοβάθμια και τα γραφεία του υπουργείου όχι για τα σχολεία.]

Θωμάς
|

Με την ευκαιρία ας αναφέρει η Υπουργός στον Πρωθυπουργό πόσα χρόνια χρειάζεται ένας απόφοιτος Πανεπιστημίου των ΗΠΑ (όπως εκείνος) ώστε να αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ το πτυχίο του. Εγώ ας πούμε από το καλοκαίρι και ακόμα δεν έχω πάρει ούτε αριθμό πρωτοκόλλου. Ελπίζω μέσα στο 2021 που έχουμε και τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Δημοκρατίας να έχουν προχωρήσει εκεί στα μετερίζια του ΔΟΑΤΑΠ και να την έχω, έστω και μετά από τρια χρόνια αναμονής!

ΚΠΕ
|

Η προϋπηρεσία σε ΚΠΕ είναι διδακτική και ως τέτοια οφείλει να μετρηθεί.
Να ισορροπήσει προϋπηρεσία με όριο 5 έτη μοριοδότησης
Να μη μετρά η διοικητική σε γραφεία ενώ άλλοι διδάσκουν χρόνια
Να μετρούν όλες οι επιμορφώσεις, μεταπτυχιακά, δεύτερα πτυχία και δημοσιεύσεις
Τα διδακτορικά καλά είναι αλλά για την τριτοβάθμια και τα γραφεία του υπουργείου όχι για τα σχολεία.

το Βατερλώ του Harvard
|

Συμφωνώ,
Η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό τα έκαναν μαντάρα, οδήγησαν τα σύνορα σε ΕΜΦΥΛΙΟ. Α Χ Ρ Η Σ Τ Ο Ι Χίλια νομοσχέδια να κατεβάσουν είμαστε απογοητευμένοι και α η δ ι α σ μ έ ν ο ι
Έρχεται το Βατερλό τους, εδώ η Ελλάδα ματώνει στα σύνορα, αδέρφια χτυπούν αδέρφια και η Κεραμέως το χαβά της.
Πώς θα μεταρρυθμίσεις την Παιδεία χωρίς κοινωνική ειρήνη;
Τόσο άσχετη και άσχετοι, μα τόσο άσχετη και άσχετοι;;;;

Άνευ Πολιτικής Σημασίας
|

το να βγαίνουν κάθε τόσο νομοσχέδια με μικρό-ρυθμίσεις ή αλλιώς μικρό-εξυπηρετησεις δεν θεραπεύεται η εκπαίδευση και Σίγουρα ΔΕΝ Φαίνεται η πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

Βέβαια η πολιτική θέλει και όραμα

Οι 3 μάγοι
|

@Γ.Π. 26 Φεβ 2020 22:11
Αυτά που πολύ σωστά αναφέρει ο @Νίκος, είναι τα σοβαρά-ουσιώδη-δύσκολα. Και που επίσης, απαιτούν χρήματα(με εξαίρεση τα όρια σε μαθητές-γονείς).
Επειδή όμως δεν φτάνουμε τα "κρεμαστάρια", βάζουμε κάθε φορά τους 3 μάγους(Επιτροπές, ΙΕΠ, Επιθεωρητές, ΣΣ, ΣΕΕ κλπ) να κάνουν το θαύμα. Κι όταν αποτύχει και αυτό, πάλι οι μάγοι θα φταίνε και θα βάλουμε άλλους.
Όπως δηλαδή κάνουμε και κάθε 4 χρόνια, με τους μπλέ-πράσινους-ροζ μάγους.
Καφέ όχι αλλά ένα μαγικό τσαγάκι με βαλεριάνα, το έπινα ευχαρίστως στο διάλειμμα αγαπητέ μου.

Το μεταναστευτικό θα σας ρίξει
|

Κάντε όσα σχέδια θέλετε.Το μεταναστευτικό θα είναι το Βατερλώ σας.Σύντομα.Πολύ σύντομα.Φέτος

Σ.Κ.@Κάθε πρωί κατεβαίνω στην αγορά που πωλούνται τα ψέματα
|

Κάποιος που δε με πάει βάζει το επώνυμο μου εδώ πιο πάνω...Μάλιστα λέει ότι θα πριμοδοτηθoύν τα σχόλια μου στο ESOS και ότι ως υμνών τη ΝΔ θα τη βγάλω γιαλατζί στις κρίσεις!!Αν έχει δίκιο να προτείνει σε όσους δεν έχουν μόρι να αρχίσουν τα γαλάζια τροπάρια.Εγώ πουλάω ένα δεύερο διδακτορικό σε τιμή γιαλατζί όσο το αποτίμησε ο 4547!Το συντομογραφικό Σ.Κ. το βάζω για να βγαίνουν ωραίοι οι τίτλοι στα σχόλια...Από το ύφος της γραφής μου ο καθένας καταλαβαίνει ποιος είμαι.Δεν κρύβομαι πίσω από τις μάσκες του James Ensor καθώς πλησιάζει το καρναβάλι...Ζωγράφος ήταν ,δεν έφτιαχνε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής!Το σύστημα,αν δεν έγινε κατανοητό, θα τα συνδυάσει όλα στις εικείμενες κρίσεις...Και την επίφαση της νομιμότητας ,με εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ, για τα βιαστικά υποψήφια στελέχη,και το γαβρόγλιο όραμα με τον ΣΣ μέσα στη σχολική μονάδα,που είναι και πρόθεση κυβερνητική επίσης εδώ και καιρό,και την κατάργηση του νεκροζώντανου 4547 και των ΠΕΚΕΣ,και την απογόμωση των Περιφερειακών Διευθυντών που άντε να κάνουν τους παρατηρητές, αν μείνουν τα περιφερειακά συμβούλια επιλογής,και τις Fast Food κρίσεις των υποψηφίων ΔΕ και ΣΣ,και την δικαιοκρισία,και την αξιοποίηση των πανεπιστημιακών, που θα φτιάξουν τις εκατό ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής,και την κατάργηση των συμβουλίων επιλογής,και τη χαρά του ΙΕΠ γι' αυτό, λόγω της αποδόμησης των συνδικαλιστών...και την επιζητούμενη δικαιοκρισία.Ένας φτωχός σεναριογράφος είμαι κι εγώ,με λιγότερες προσδοκίες από τον Μεγκρέ..["Κάθε πρωί κατεβαίνω στην αγορά που πωλούνται τα ψέματα και τη θέση μου παίρνω ανάμεσα στους πωλητές!"Μπέρτλντ Μπρέχτ,"Χόλυγουντ"].Ξεθάψτε τις εκατό ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής του συστήματος των κκ.Γιαννάκου-Ματσαγγούρα,τις 300 μελέτες περίπτωσης του συστήματος της κ.Διαμαντοπούλου, τα λυσάρια του Γιάννη του Πλατάρου,ώ Γιάννη,νάσαι πάλι στην επικαιρότητα!, και τα βιβλία για το ΑΣΕΠ του κ.Ματσαγγούρα κ.α., και στρωθείτε στο διάβασμα,από τώρα, γιατί τον Μάρτη θα τον χάσετε, φτιάχνοντας τα PDF σας και το επικαιροποιημένο CV του φακέλου σας..Μετά τις 60 επιτυχείς ερωτήσεις πέρασες,κι όσο για τις κενές θέσεις, με τα 60- ρια στο διαγώνισμα, καλύπτονται μια χαρά...Έχω μια αδυναμία στις φάμπουλες, αλλά όταν το σύστημα σε παραμυθιάζει με διάφορες υποσχέσεις και βλέπεις ότι άλλα κάνει μετά,το ζυγιάζεις και βλέπεις ότι κι' αυτό μια fabula είναι!

misanofagos
|

Αχ, ΠΕΚΕΣ μου....αχ ΣΕΕ μου. Για να δούμε τι θα δούμε...

Γ.Π.
|

@ Φ.Φ.
Θα μπεις, έμπειρος είσαι και ξεκούραστος. Ρεσιτάλ θα δίνεις κάθε μέρα. Θα δεις ότι μετά θα σου αρέσει, θα κάνεις και εφημερία!

007
|

Αν κάνει εξετάσεις ΑΣΕΠ, οι κενές θέσεις που θα επαναπροκηρυχθουν, πως θα στελεχωθούν; Οι κενουμενες άνευ ζήτησης από πίνακα; Κλπ κλπ.

Γ.Π.
|

@ Νίκος 26 Φεβ 2020 18:14
Ως συνάδελφος και ως μεγαλύτερός σου, σε συγχαίρω για το ήθος που αναδύεται από τον λόγο σου. Πλημμύρισε το esos μόρια, μόρια που κρατούν μικρά μικρά κονταράκια και πολεμούν το 'να τ' άλλο... Μερικά αλαφιασμένα πέφτουν μέσα στις κούπες που πίνουν τον καφέ τους, άλλοι ξύνονται και δεν ξέρουν γιατί... Κάποιοι άλλοι τρέχουν να γλιτώσουν...
Λείπουν και οι μεγάλοι Δάσκαλοι...

Ράδιο αρβύλα 3 @Σ.Καραγιάννης
|

Έχω ακούσει και εγώ ένα σενάριο.Στην προφορική συνέντευξη θα μοριοδοτούνται και τα σχόλια -ύμνοι στην ΝΔ και στο Υπουργείο σαν συγγραφικό έργο.Όπως το 2002 στις επιλογές ΣΣ.Μήπως κ.Καραγιάννη ακούσατε κάτι σχετικό;

Το νέο χιλιοστό σενάριο του @ΣΚ
|

Κάθε μέρα βγάζεις και από ένα..Τώρα αυτό με τις εξετάσεις.Αύριο θα βγάλεις άλλο σενάριο με τηλεπαθητικές εξετάσεις.Τα πιστεύεις αυτά που γράφεις κάθε μέρα;Το σενάριο για κόφτη ηλικίας και συνολικής θητείας στελεχών παίζει;Τόσα σενάρια ούτε η Αγκάθα Κρίστι έγραψε.Ο Φώσκολος είναι ολίγιστος μπροστά σου.Ο Μεγκρέ ένα τίποτα.Περιμένω το αυριανό σου σχόλιο που θα ανατρέπει το σημερινό.

ΝΙΚ
|

Και για όλους που έχουν βλέψεις για να γίνουν στελέχη και διευθυντές.
Η αρχική πρόσληψη έγινε σε θέσεις εκπαιδευτικού με βασικό πτυχίο και παιδαγωγική επάρκεια. Κανένας δεν τους ζήτησε να έχουν έξτρα προσόντα. Όσα περισσότερα προσόντα έχουν μεταπτυχιακό, διδακτορικό κλπ. καλό θα είναι τα τα εφαρμόσουν στην τάξη και μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας να ζητήσουν να πάρουν θέσεις ευθύνης. Τα διδακτορικά είναι απαραίτητο προσόν για θέση πανεπιστημιακού, για να μην προσπάθησαν.... σημαίνει πως δεν ήταν αρκετοί...

Σ.Κ@Ράδιο Αρβύλα 1ή Εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ ή Ράδιο Αρβύλα 2
|

Κάποιοι διαδίδουν ότι μετά την κατάθεση των ηλεκτρονικών φακέλων των υποψηφίων ΔΕ και ΣΣ, θα ακολουθήσουν δύο ΑΣΕΠ για τα υποψήφια στελέχη της διοίκησης και της παιδαγωγικής καθοδήγησης αντίστοιχα,και ότι δεν θα υπάρξουν συνεντεύξεις σε συμβούλια επιλογής..Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι μαιτρ-πανεπιστημιακοί στα παιδαγωγικά ετοιμάζουν αυτές τις μέρες δυο σεντονάκια εκατό ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής,όπως αυτές του 2007 του συστήματος των κκ.Γιαννάκου-Ματσαγγούρα.Μια αναβάπτιση στην παιδαγωγική κολυμβήθρα φαίνεται να κρίνεται αναγκαία.Με έμμεσο τρόπο το σύστημα γλιτώνει και από τους συνδικαλιστές που έχουν κάτσει στο μάτι κάποιων,από τις δεκάδες ενστάσεις, αφού όλα θα μετρηθούν με ακρίβεια[Μόρια από Τυπικά Προσόντα +Βαθμολογία από Εξετάσεις].Ακόμα και μ' αυτό το αρκετά ακριβοδίκαιο σύστημα, ίσα που θα προκανουν οι ΠΔΕ να "χτενίσουν" τους φακέλους των υποψηφίων. Η άλλη εκδοχή μιλάει για περιφερειακά συμβούλια επιλογής με τους περιφερειακούς να είναι οι επόπτες για την τήρηση της νομιμότητας της διαδικασίας.Αναρωτιέμαι τώρα, πόσοι θα είναι οι ευχαριστημένοι ,αν όλοι παρακαθήσουν σε εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ!!!Θυμάμαι το 2007 ότι και οι πιο διαβασμένοι από μας, εν όψει των εξετάσεων, βλέπαμε το "άγχος να τρέχει κάτω από τα μπατζάκια μας!

Φ.Φ.
|

Και θα μπούμε πάλι στην τάξη στα 60 μας; Πόσο λογικό είναι;

pacifist anarchist
|

Τα περισσότερα και κορυφαία papers και βιβλία εκδίδονται από τους οργανισμούς και κορυφαίους εκδότες όπως IEEE, Elsevier, Taylor and Fransis, ΑΑSE και πολλούς άλλους στην αγγλική γλώσσα. Για να κάνεις δημοσίευση εργασίας σε αυτά πρέπει να "φτύσεις αίμα". Δύσκολοι εκδοτικοί οίκοι σημαίνει και πιο έγκυρη γνώση. Αν θέλεις να γίνεις διεθνούς φήμης επιστήμονας, που θα ενημερώνεις έγκυρα συναδέλφους σου, πρέπει να διαβάζεις τέτοια papers και βιβλία. Αν είσαι ερευνητής, τότε η αυστηρή κρίση των εργασιών σου από έγκριτους κριτές σε κάνει να βελτιώνεσαι και παράγεις πιο έγκυρη γνώση. Έτσι, θα έχεις και πολλές ετεροαναφορές στο έργο σου, κυρίως από έγκριτους επιστήμονες, που θα σε κατατάσσουν σε επίπεδα επιστημοσύνης (αναγνωρισιμότητας) κατά h-index σε υψηλά επίπεδα. Γνωρίζοντας την αγγλική γλώσσα θα μπορείς να ενημερώνεσαι από τα καλύτερα και εγκυρότερα papers και βιβλία.

Στράτος
|

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού όπως δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του για αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου:

Στις 12.00, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο. Η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει:
Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση.

Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για ζητήματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».
Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Επιλογή Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (Υπουργείο Δικαιοσύνης).

Όνειδος της Ελλάδας τα 20άρια με το “τσουβάλι”
|

Aν μπει πραγματικά τέρμα στα 10άρια “φούσκες” στα Δημοτικά και στα 20άρια με το “τσουβάλι” στα Γυμνάσια και Λύκεια, ανεξάρτητα από τις τρομερές πιέσεις που θα ασκηθούν στους εκπαιδευτικούς από '' γονείς, γιαγιάδες, παππούδες τότε θα έχει γίνει πραγματική τομή στην εκπαίδευση.

Νίκος
|

Πάντως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συζήτηση δίνει την εντύπωση πως το σημαντικότερο θέμα στην εκπαίδευση σήμερα είναι ο τρόπος επιλογής των "στελεχών". Λυπάμαι, αλλά μετά από 24 χρόνια εργασίας, με 15 έτη σπουδών, και 9 χρόνια ως "στέλεχος" (τρομάρα μου!), βλέπω πολύ πιο σημαντικά προβλήματα από το αν θα είμαι ξανά διευθυντής ή θα γίνω σχολικός σύμβουλος ή διευθυντής εκπαίδευσης ή πλανητάρχης. Υποστελέχωση, έλλειψη (η αναποτελεσματικότητα) υποστηρικτικών δομών, απουσία επιμόρφωσης και καθοδήγησης (πες τη και αξιολόγηση), μαθητές και γονείς χωρίς όρια, δημοτικές αρχές που έχουν εγκαταλείψει τα σχολεία στην τύχη τους... Προσωπικά αυτά θα προτιμούσα να τραβούν το ενδιαφέρον μας και όχι ο καθένας να φωτογραφίζει το βιογραφικό του ως το μέλλει γενέσθαι της εκπαίδευσης.
Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ!

Dr @S.K. Grenada ...Ο παλιός
|

Τί λέει ο παλιός @ΣΚ σε σχόλιο παραπάνω;Οι...νέοι ετών έως 57 να περιμένετε και να κάνετε υπομονή γιατί προηγούνται στις επιλογές οι παλιοί πάνω από 58 με 20 plus θητείας στελέχους , με κοντά στα 40 χρόνια υπηρεσίας που θα βγούν στην σύνταξη στα 67.Υπομονή λοιπόν στους -ήντα νέους γιατί προηγούνται οι -ήντα παλιοί.Του αφιερώνω και εγω το τραγούδι "Ο παλιός".
Άντε κάντε όλοι στην μπάντα
να ξαναγίνει στέλεχος πάλι ο παλιός...

περηφανος ελληνας
|

Ενα μεγαλο μπραβο στη κυρια υπουργο και το επιτελειο της. Σχεδιο, προγραμματισμός, υπομονη, και παντα κοιτωντας μπροστα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ