Έκτακτο κονδύλι 20 εκ.ευρώ και 400 νέες θέσεις καθηγητών στα Πανεπιστήμια

Πίνακες με την κατανομή θέσεων και την έκτακτη επιχορήγηση

16/12/2021

Άκουσε το άρθρο

Υπογράφηκαν σήμερα  από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, οι αποφάσεις με τις οποίες αποδίδεται στα ΑΕΙ έκτακτη επιχορήγηση 20 εκ. ευρώ και κατανέμονται 400 θέσεις μελών ΔΕΠ.

Η έκτακτη επιχορήγηση κάθε Ιδρύματος αφορά κατά το 50% την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και κατά το υπόλοιπο 50% την περαιτέρω υποστήριξη των Ιδρυμάτων ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το Νόμο 4777/2021 για την κάλυψη δαπανών ασφάλειας και προστασίας και ειδικότερα για την εφαρμογή συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας κλπ.

Τονίζεται ότι η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση, όπως και η τακτική, δίνεται πλέον στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που έχει εισηγηθεί στο Υπουργείο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και λαμβάνουν υπόψιν π.χ. τον αριθμό των φοιτητών, τον αριθμό των τμημάτων, τη γεωγραφική διασπορά του Ιδρύματος.

Ως προς τις 400 θέσεις, η εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης προς την Υπουργό και η οποία έγινε δεκτή ήταν:

  •     το 65% των 400 θέσεων, δηλαδή 260 θέσεις, να κατανεμηθούν αναλογικά με τις αφυπηρετήσεις του ακαδημαϊκού έτους 2020-21.
  •     Το υπόλοιπο 35% των 400 θέσεων, δηλαδή 140 θέσεις, να κατανεμηθούν με αντικειμενικά κριτήρια, όπως είχαν εφαρμοστεί και το προηγούμενο έτος.

Ακολουθεί ο Πίνακας Κατανομής της έκτακτης επιχορήγησης:

Ακολουθεί ο Πίνακας Κατανομής των 400 θέσεων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. το έτος 2022: 

Σε δήλωσή της, η Ν. Κεραμέως σημείωσε ότι «Στηρίζουμε έμπρακτα τα Ιδρύματά μας με οικονομικούς και με ανθρώπινους πόρους, στηρίζουμε τη λειτουργία και την ασφάλειά τους. Και το κάνουμε, όχι αυθαίρετα όπως γινόταν πριν από τη διακυβέρνησή μας, αλλά στη βάση αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων που έχει εισηγηθεί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με σεβασμό στα ίδια τα Ιδρύματα και το φορολογούμενο πολίτη. Έτσι, προκρίνουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και τη διαφάνεια στην κατανομή, κάνοντας ένα ακόμη βήμα επιπλέον των όσων προβλέπει ο νόμος για την τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και εφαρμόζοντάς τον και κατά την έκτακτη».

 

Σχόλια (8)

Γιατί έτσι το ΕΚΠΑ;
|

To ΕΚΠΑ με περισσότερα τμήματα και περισσότερα μεταπτυχιακά και με νέα τμήματα γιατί έτσι?

Πανεπιστήμιο Θεσσαλιας
|

Φοβερή κατανομή για άλλη μια φορά. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλιας με 35 τμήματα και 40000 φοιτητές (3ο ή 4ο πανεπιστήμιο σε μέγεθος στην Ελλάδα) παίρνει 16 θέσεις ΔΕΠ τη στιγμή που το Πατρών με ανάλογο μέγεθος παίρνει 44 και το ΠΑΔΑ που είναι μικρότερο 32. Καταπληκτικά!!

πολίτης
|

Φτώχεια

Αλέξανδρος
|

Καμαρώστε την ειδική στήριξη που έχουν τα περιφερειακά ιδρύματα
Π.Δ.Μ 9
Αιγαίου 9

Το ΕΜΠ με ΔΕΚΑΔΕΣ φορές καλύτερο λόγο Φοιτητή/Διδάσκοντα και 9 Τμήματα παίρνει διπλάσιες θέσεις από το Π.Δ.Μ με 22 τμήματα

Λογικό πρέπει να ανοίξει και άλλο η ψαλίδα .....

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ αν δεν τα θέλετε να πάνε όλα στο κέντρο δεν έχει νόημα να φυτοζωούν

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο σήμερα?
|

Συνεχίζει να δίνει περισσότερα στο ΑΠΘ, για ποιον λόγο ακριβώς?

Banana Republic
|

Αφήστε τις θέσεις και συμμαζέψτε τα τμήματα στη μέση του πουθενά. Κλείστε τα και χρηματοδοτήστε - με κριτήρια επιδόσεων σε παραγωγή δημοσιεύσεων και προσέλκυση εξωτερικής χρηματοδότησης - τα υπόλοιπα. Και σταματήστε να γεμίζετε εισακτέους εκεί που δε χωράνε και δε χρειάζονται.

Bill Kill
|

Βλέπουν ότι θα φύγουν και τρέχουν τελευταία στιγμή για ρουσφέτια και "τακτοποιήσεις".

νεος νομος πλαισιο
|

ετσι θα περασει πιο ευκολα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ