Απόφαση (ΦΕΚ): Τρόπος διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020, γραπτών ή προφορικών

Η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων είναι προαιρετική

21/05/2020

Άκουσε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020, γραπτών ή προφορικών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Ειδικότερα η απόφαση  προβλέπει τα εξής:

1. Ο τρόπος διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, γραπτών ή προφορικών, ορίζεται ως εξής:

O Πρόεδρος και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους ΓΕΛ που εξετάζονται γραπτά, της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ που εξετάζονται γραπτά, της Επιτροπής Εξέτασης κάθε Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους που εξετάζονται προφορικά, μεριμνούν ώστε:

α) Σε κάθε αίθουσα εξέτασης να τηρείται απόσταση ενός και μισού (1,5) μέτρου μεταξύ των υποψηφίων.

β) Στον χώρο προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και στον χώρο εξέτασής τους να τηρείται απόσταση ενός και μισού (1,5) μέτρου μεταξύ των υποψηφίων.

γ) Η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων είναι προαιρετική.

Για τους εκπαιδευτικούς-επιτηρητές όλων των εξεταστικών κέντρων, καθώς και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου που γίνεται παρουσία εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης, η χρήση προστα- τευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.

2. Λαμβάνεται μέριμνα για:

α) τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και, όπου δεν είναι δυνατό αυτό, τη χρήση κλιματιστικών, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας,

β) την απαγόρευση χρήσης ανεμιστήρων,

γ) την αποφυγή συγχρωτισμού,

δ) την τήρηση των οδηγιών καλής υγιεινής χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.),

ε) την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και

στ) την απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων των εξεταστικών κέντρων κατά το διάστημα διενέργειας των Πανελλαδικών Εξετάσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (13)

ΛΕΩΝ
|

Θερμή παράκληση στην υπουργό Παιδείας (!!!), να προσέλθει σε ένα εξεταστικό κέντρο την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων και να παραμείνει τις 3 ώρες επιτήρησης + 1 ώρα αναμονής των θεμάτων, με υψηλή θερμοκρασία - ίσως και καύσωνα - και χωρίς κλιματισμό σε μια σχολική αίθουσα. Όχι να έρθει 5 λεπτά, να κάνει δήλωση στα κανάλια και να φύγει.

@ένας ταλαιπωρημένος μαθηματικός
|

Η εγκύκλιος λέει ότι απαγορεύεται η χρήση οικιακών κλιματιστικών χωρίς φυσικό αερισμό. Άρα;
Τώρα πληρώνονται οι αμαρτίες δεκαετιών, κατά τις οποίες Δ/ντες, Δήμοι, Οργανωμένη Πολιτεία, έκαναν τα στραβά μάτια και στοίβαζαν σε ακατάλληλες ή και παράνομες αίθουσες παιδικές ψυχές. Βρέθηκε όμως η λύση! Με τη βοήθεια της δημιουργικής ασάφειας το Υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα.

Ελεύθερος
|

@Νίκος

Πρέπει να βρουν ένα τρόπο για ν' αποφύγουν να παραδεχθούν ότι η χρήση μάσκας ήταν/είναι απαράδεκτη, διότι λόγω εγωϊσμού δεν θέλουν να ζητήσουν συγγνώμη που κλειδαμπάρωσαν και φίμωσαν/φιμώνουν τόν κόσμο. Οπότε επιλέγουν να συνεχίσουν να ταλαιπωρούν αναιτίως και βλακωδώς ένα σωρό ανθρώπους, από τους εργαζομένους στην διανομή κατ' οίκον μέχρι τους καθηγητές - επιτηρητές.

Νίκος
|

Η μάσκα στο μάθημα είναι προαιρετική ( ο καθηγητής μιλάει ) η μάσκα στην επιτήρηση είναι υποχρεωτική ( ο καθηγητής δεν μιλάει στην ώρα της εξέτασης) τα συμπεράσματα δικά σας............

Νικος
|

Η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους και να δίνεται δωρεάν. Δεν είναι μόνο ότι προστατεύει αλλά αποκόπτει σε μεγάλο βαθμό την μετάδοση

ΑΝΤΑ
|

Με το κιάλι θα ψάχνουν να βρουν επικουρικό προσωπικό και εξεταστές στα βαθμολογικά. Ποιος θα πάει με μάσκα και χωρίς κυλικείο? Τα τετράδια που θα τα πιάνουν τόσα χέρια? Και χίλια άλλα.

γιάννης
|

Εφόσον δεν μπορείτε να κλιματίσετε τις αίθουσες εφαρμόστε ωράριο αγρότη. 6.30 προσέλευση, 7.00 δίνονται θέματα ,10.00 λήξη. Τα παιδιά δεν μπορούν να αποδώσουν με ζέστη. Οριστε το από τώρα ,ώστε τα παιδιά να ρυθμίσουν το βιολογικό τους ρολόι.

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

Άραγε, θα υπάρξει ποτέ μία σαφής και υπεύθυνη τοποθέτηση για αυτή τη ρημάδα τη μάσκα και τη χρήση της;

Μανόλης
|

Τρεις ώρες με μάσκα και χωρίς ανεμιστήρα αν έχει καύσωνα; Ούτε στο στρατό δεν κάνουν τέτοια καψόνια ...

Σχολείo
|

Τι την θέλουν την λογοτεχνία; Αρκεί η νέα Ελληνική γλώσσα. Τέλος πάντων. Νομίζω πώς θα μπορούσε να αλλάξει το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Οι μαθητές να μπορούν να δώσουν τα μαθήματα που χρειάζονται για συγκεκριμένα τμήματα πανεπιστημίων της συγκεκριμένης ομάδας προσανατολισμού.

Για παράδειγμα, κάποιοι μαθητές μπορεί να θέλουν να δηλώσουν μόνο τμήματα πληροφορικής. Για τα τμήματα πληροφορικής αρκούν τα εξής μαθήματα: Νέα Ελληνική γλώσσα, μαθηματικά και πληροφορική. Δεν χρειάζεται το μάθημα οικονομία. Αν θελήσεις να δηλώσεις και τμήματα στα οποία χρειάζεται η οικονομία, τότε να δώσεις και το μάθημα οικονομία.
Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σύστημα.

Επίσης, έχω μια απορία. Παρατήρησα πως από την ομάδα προσανατολισμού σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, δεν μπορείς να περάσεις σε τμήματα μαθηματικών. Για ποιο λόγο; Ασχέτως, που τα μαθηματικά είναι θετική επιστήμη. Δεν αρκούν αυτά τα μαθήματα που δίνεις πανελλαδικές εξετάσεις για την συγκεκριμένη ομάδα προσανατολισμού; Θα πρέπει να δώσεις και φυσική;

ένας ταλαιπωρημένος μαθηματικός
|

α) τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και, όπου δεν είναι δυνατό αυτό, τη χρήση κλιματιστικών, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας,

Μπορεί να μου πει κάποιος ποια είναι αυτή η εγκύκλιος για τα air condition?
ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοια εγκύκλιος?

Ούτε με ... Σφαιρες
|

Δηλαδή οι επιτηρητες θα πρέπει να σκάσουν υποχρεωτικά από ασφυξία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών;

Σε ποια κατηγορία ανήκουν και τους τιμωρειτε ;

Στράτος
|

Η διατύπωση στην παρ. γ περιέχει ασάφεια. Γράφει: "Η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων είναι προαιρετική.
Για τους εκπαιδευτικούς-επιτηρητές όλων των εξεταστικών κέντρων, καθώς και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου που γίνεται παρουσία εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική".

Το "Για τους εκπαιδευτικούς-επιτηρητές όλων των εξεταστικών κέντρων, καθώς και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου..." σημαίνει ότι όλοι οι επιτηρητές φορούν υποχρεωτικά μάσκα ή μόνο οι επιτηρητές στην περίπτωση εξέτασης υποψηφίου με εκπ/κο παράλληλης στήριξης;

Και πως παραπάνω λέγεται ότι είναι προαιρετική η χρήση μάσκας εντός των εξεταστικών κέντρων από το εκπαιδευτικό προσωπικό; Στο "εκπαιδευτικό προσωπικό" δεν περιλαμβάνονται οι επιτηρητές;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ