Υπουργείο: Την Παρασκευή στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για το Παν. Δυτ. Αττικής

"Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτελεί ένα εμβληματικό και πρωτοπόρο εγχείρημα για την προώθηση του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας στην χώρα μας"

07/02/2018

Ενημερώθηκε: 07/02/2018, 15:09

Άκουσε το άρθρο

Μεθαύριο Παρασκευή θα  κατατεθεί από τον υπουργό   Κ. Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για   την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει τα εξής:

Α. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτελεί, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί, ένα εμβληματικό και πρωτοπόρο εγχείρημα για την προώθηση του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας στην χώρα μας.

Β. Έχει ήδη ολοκληρωθεί πολύμηνη περίοδος διεξοδικού διαλόγου, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται, καθώς και η δημόσια διαβούλευση που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.

Γ. Εδώ και αρκετές ημέρες έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, οι οποίες προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις και με τη δέουσα προσοχή. Αυτές περιλαμβάνουν επεξεργασία του νομοσχεδίου από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δ. Τα περισσότερα στάδια έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται η οριστική κατάθεση του νομοσχεδίου στο τέλος της εβδομάδας ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των συνεδριάσεων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

 

Σχόλια (17)

Απόφοιτος
|

@προβληματισμός
Σε κάποια άλλη τριτοκοσμική χώρα φαντάζομαι.

homo faber et ludens
|

Μα ο παραλογισμός επεκτείνετε! Ο απόφοιτος αυτός μπορεί να έχει συνεχίσει της σπουδές του και να έχει αποκτήσει και άλλα ακαδημαϊκά προσόντα (π.χ μάστερ) από πανεπιστήμιο αυτήν την φορά. Ακόμα και τότε ο απόφοιτος θεωρείται κατώτερος από ΠΕ και ανώτερος ταυτόχρονα (στο ΕΠΠ φερ’ ειπείν ή ως προς την δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής)!

Solwn
|

@προβληματισμός
Αυτό αναρωτιούνται και οι σοβαροί πανεπιστημιακοί, ότι τόσα τμήματα ΤΕΙ ενώ παντού είναι Πανεπιστήμια , στην Ελλάδα υπάρχει μια αμφισβήτηση προς την ακαδημαικότητα τους, και τολμάνε να τα συγκρίνουνε μέχρι και με ΙΕΚ κάποιες φορές . Φαντάζεσαι πόσα χρόνια πίσω είναι αυτή η χώρα ?

Προβληματισμός
|

Αναρωτιέμαι σε ποια άλλη χώρα του κόσμου να υπάρχει αυτός ο ακαδημαϊκός παραλογισμός, να σπουδάζουν φοιτητές σε τμήματα 4ετή, πλήρους φοίτησης, με 240 ECTS, να κάνουν θεωρητικά μαθήματα, εργαστήρια, πρακτικές και πτυχιακή, και το πτυχίο τους να μην θεωρείται πανεπιστημιακό! Δηλαδή τί είναι πανεπιστήμιο τότε;

Κωνσταντίνος
|

@Απόστολος

Μυαλό βρέφους δυστυχώς...

Γιώργος_123
|

@Απόστολος

1ον υπάρχει νόμος 4485/2017 άρθρο 5 παράγραφος 3 στον οποίο προβλέπεται η ισοτίμηση πτυχίων.
2ον η βάση της σχολής προκύπτει από την ζήτηση και δεν καθορίζει την ποιότητα της σχολής.
3ον το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων του ΠΔΑ θα διαφέρει σε ελάχιστα μαθήματα σε σχέση με το πρόγραμμα σπουδών του 2008-09 της τάξης των 3-4ων μαθημάτων. Επίσης σε έναν φοιτητή που θα πάρει πτυχίο με 5 θα γίνει αναβάθμιση, ενώ σε ένα αριστούχους απόφοιτο όχι. Ούτε καν η δυνατότητα. Δίκαιο;;;
4ον θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα σε όσους θέλουν να κάνουν αναβάθμιση του πτυχίου τους, δίνοντας αυτά τα επιπλέον μαθήματα, εκτός από τους κατόχους Μάστερ και αυτούς που έχουν μεγάλη εργασιακή εμπειρία, όπου η ισοτίμηση θα πρέπει να είναι αυτόματη.
5ον τα περίεργα που λες έγιναν στα ΑΕΙ της εποχής και ορθός έγιναν. Δεν είναι δυνατόν να πετάς στα σκουπίδια αποφοίτους που προσφέρουν ενεργά στην οικονομία της χώρας για χρόνια και έχουν ξοδέψει χρήματα για τις σπουδές τους, με το να αποφασίζει ο κάθε υπουργός όποτε θέλει να κάνει αλλαγές στα ΤΕΙ είτε αυτό είναι όνομα είτε πανεπιστημιοποίηση. Τα τελευταία χρόνια όλο αλλαγές στα ΤΕΙ βλέπουμε τι θα γίνει θα μπαίνουμε σε σχολές που μετά από λίγα χρόνια θα αλλαζουν; Να μας το πουν να πηγαίνουμε στο εξωτερικό που έχουν σταθερές σχολές και επιστημονικά πεδία.
6ον το θέμα πρέπει να πάει στο ΣτΕ και θα δούμε αν θα πάρει 30 χρόνια που λες.
7ον οι συντεχνίες των πανεπιστημιακών και ιδιαίτερα των μηχανικών δημιουργούν αυτά τα προβλήματα στην παιδεία. Λυπάμαι που ένας συνάδελφος μου ενστερνίζεται τέτοιες απόψεις. Εκτός και αν θεωρείς πως με το νέο σου πτυχίο της διαφοράς των 3ων μαθημάτων εμείς θα πρέπει να είμαστε υπό.
Τέλος να μην ξεχνάμε πως όλοι θα έχουμε πτυχίο 6ου επιπέδου σύμφωνα με το ΕΠΠ όμως το κύρος των σχολών δεν θα είναι ίδιο και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο σε βάθος χρόνων για τους αποφοίτους σχολών που δεν θα υπάρχουν πια.

Φοιτητής
|

Πως μπορεί κάποιος να πάρει στα σοβαρά τον συνειρμό όταν αυτός στερείται της στοιχειώδους πραγματικότητας.
1- Τα ΑΕΙ περιλαμβάνουν τόσο τα Τει όσο και τα Πανεπιστήμια ( Νόμος του Κράτους)
2- Το εθνικό πλαίσιο προσόντων εντάσσει τα Τει όσο και τα πανεπιστήμια στο επίπεδο 6 άρα δεν νοείται ''αναβάθμιση στην ίδια βαθμίδα
constantinM θέλεις διάβασμα και μάλιστα πολύ

constantinM
|

Πως θα διαχειριστεί το καινούργιο ίδρυμα τις χιλιάδες των αποφοίτων που θα θελήσουν να αναβαθμίσουν το πτυχίο των ΤΕΙ που κατέχουν; Πρέπει λοιπόν αναγκαστικά να τους αποκλείσει από το νέο ίδρυμα...
Πως θα αντιμετωπίσει τους εν ενεργεία σπουδαστές των ΤΕΙ της υπόλοιπης χώρας που δεν έχουν τη δυνατότητα μεταπήδησης σε ΑΕΙ και οι οποίοι εύλογα θα αντιδράσουν για την άνιση μεταχείριση;

Manos Per
|

Δεν θα υπάρξει ισοτίμηση των αποφοίτων. Έληξε η ιστορία, ελπίζω να το καταλάβατε ορισμένοι. Τα ΤΕΙ είχαν την δυνατότητα να γίνουν πανεπιστήμια, όσο ήταν 5-6 μεγάλες σχολές, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των αποφοίτων τους. Τώρα αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί. Φυσικά για όλα ευθύνονται οι σχολές δομικών, τοπογράφων και έργων υποδομής. Αν δεν υπήρχαν αυτές, δεν θα υπήρχε και η λυσσαλέα κόντρα με τους πολιτικούς μηχανικούς του ΤΕΕ. Μια χούφτα σχολές και απόφοιτοι, έκαψαν έναν ολόκληρο κλάδο.

Νίκος απόφοιτος ΤΕΙ-Α
|

Διαβάζω διάφορα τις τελευταίες μέρες για την "Πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ-Α και ΤΕΙ-Π και για τους απόφοιτους που αδικούντε.

Μα καλά τόσο αφελείς είστε? Πιστέψατε ότι ο Τσίπρας (παιδί του ΕΜΠ) και ο Γαβρόγλου (Πανεπιστημιακός) ανακάλυψαν πόσο καλά ΤΕΙ είναι αυτά και ότι δικαιούνται να γίνουν Πανεπιστήμιο? Αναγκαστικά το κάνουν αυτό για να μειώσουν τα ιδρύματα, να μειώσουν τα έξοδα, να μειώσουν κάποια στιγμή προσωπικό και φοιτητές. Κατεπιταγήν της Τρόικας. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια. Σιγά μην ισοτιμήσουν τόσα πτυχία ΤΕ με ΠΕ. Ξέρετε τι επίπτωση θα έχει αυτό στον προυπολογισμό κάθε έτους? Θα φρίξει η Τρόικα.

Και άντε να το δεχτώ για το ΤΕΙ-Α και ΤΕΙ-Π, αλλά το ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων με βαθμολογίες κάτω της βάσης?

Ξυπνήστε!

Απόστολος
|

@ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ

Μια χαρά θα περάσει το νομοσχέδιο. Αν θέλουν οι απόφοιτοι να μπλεχτούν σε ένα δικαστικό αγώνα για τα επόμενα 30 χρόνια, που τελικά θα χάσουν, ας το κάνουν. Από τη στιγμή που βάζει όριο στα 6 χρόνια "παλαιότητας" στους νυν φοιτητές το νομοσχέδιο είναι ΟΚ.

Αν στο παρελθόν έχουν γίνει διάφορα "περίεργα" με ανωτατοποιήσεις άλλων ιδρυμάτων δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται ή ότι ήταν δίκαιες οι προηγούμενες ισοτιμίσεις. Άλλο πράγμα είναι να περνάς σε ένα ΤΕΙ με βαθμολογία 10/20 και άλλο να περνάς σε ένα Πανεπιστήμιο με 15/20.

Έτσι και αλλιώς θα αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών. Δεν μπορεί ο απόφοιτος του ΤΕΙ πριν 15 χρόνια να ισοτιμηθεί με το απόφοιτο του Πανεπιστημίου του 2019 με το νέο πρόγραμμα σπουδών. Ξέρετε πόσα μαθήματα επιπλέον θα χρεωθούν οι νυν φοιτητές προκειμένου να πάρουν πτυχίο Πανεπιστημίου?

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ
|

Χωρίς το θέμα της ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων θα "κολλήσει".

Απόστολος
|

@Γιώργος
Η ΣΕΥΠ είναι το πείραμα. Αν πετύχει τότε θα γίνουν πολλές τέτοιες συνενώσεις. Και αυτό είναι καλό για τους φοιτητές. Θα μπάινουν σε μια κοινή σχολή και μετά θα αποφασίζουν την κατεύθυνση που θέλουν. Έτσι και αλλιώς πολλά από τα μαθήματα τους ήταν κοινά ήδη.

Αυτό θα πρεπε να έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια σε πάρα πολλές σχολές πχ Φυσικομαθηματικές κλπ.

Γιώργος
|

Και η ΣΕΥΠ στα Τάρταρα με 5 τμήματα σε 1 ... Για κλάματα η υγεία...

Ribopaido
|

Για να δουμε. Διορθωμενο κιολας

ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
|

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Αλλεργικός στο σανό 2
|

Θα είναι και το εξεταστικό μέσα στις λοιπές διατάξεις;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ