Υφ. Παιδείας: Εκτιμώ ότι το διδακτικό έτος θα παραταθεί κατά δύο εβδομάδες

Για τις προαγωγικές, όταν το υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τι πρέπει να κάνει

16/03/2021

Ενημερώθηκε: 16/03/2021, 09:45

Άκουσε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι το διδακτικό έτος θα παραταθεί κατά δύο εβδομάδες έκανε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα μέσα στον Ιούλιο.

“Εάν παραταθεί το σχολικό έτος, κάνω μια εκτίμηση ότι αυτό θα είναι για δύο εβδομάδες. Σε καμία περίπτωση δε θα είναι ο Ιούλιος, όπως έχει δηλώσει και η υπουργός», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στην  εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega και σημείωσε: “Το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους  είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει, χωρίς να το έχουμε αποφασίσει. Όχι για την κάλυψη της ύλης, που έχει καλυφθεί μέσω της τηλεκπαίδευσης, αλλά επειδή θεωρούμε ότι η διά ζώσης εκπαίδευσης παίζει σημαντικό ρόλο. Το υπουργείο έχει ανά πάσα στιγμή γνώση της ύλης που διδάσκεται. Κρίνεται σκόπιμο – αν αποφασιστεί η παράταση– επειδή η επαφή με το σχολικό περιβάλλον κρίνεται απαραίτητη για τα παιδιά. Όταν έχουμε τα πλήρη δεδομένα θα αποφασίσουμε το καλύτερο για τα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα”.

Σχετικά με το τι θα γίνει με τις προαγωγικές  και απολυτήριες εξετάσεις, αλλά και τις Πανελλαδικές, η κ. Μακρή τόνισε: «Για τις προαγωγικές, όταν το υπουργείο αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τι πρέπει να κάνει, θα πληροφορηθούν έγκαιρα και οι γονείς, και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Για τις πανελλαδικές, ο στόχος είναι να γίνουν στην ώρα τους. Ήδη έχει μειωθεί κατά 30% η ύλη από τον Ιανουάριο και το γνωρίζουν οι μαθητές. Δεν εξετάζεται περαιτέρω μείωση της ύλης. Για τα παιδιά που είναι σε σεισμόπληκτες περιοχές υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, θα εξεταστεί το σχετικό αίτημα για τα παιδιά της Λάρισας».

Αναφερόμενη στο πότε και πώς θα γίνει το άνοιγμα το σχολείων, η κ. Μακρή είπε ότι «Η επιθυμία μας είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν διά ζώσης. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό παρά τις αποφάσεις των ειδικών. Οι εισηγήσεις των ειδικών επέβαλαν αυτή την απόφαση, και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά».

Εξηγώντας, τέλος, γιατί τα ειδικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά, η ίδια σημείωσε ότι «Τα ειδικά σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ. Οι τάξεις εκεί είναι ολιγομελείς. Η φύση της εκπαίδευσης των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτά επιβάλει τη συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας. Για αυτό το λόγο έχουν προτεραιότητα και έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί στο εκπαιδευτικό προσωπικό, και στα παιδιά που είναι άνω των 16 ετών με την έγκριση των κηδεμόνων».

Αναφορικά με το πότε θα βγει το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση μαθητών και φοιτητών, η κ. Μακρή είπε ότι «Είμαστε ένα από τα υπουργεία που έχουν εμπλοκή σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ θα ανέβει η πλατφόρμα για τους παρόχους και μετά με τους δικαιούχους. Θα αφορά σε περίπου 525.000 άτομα. Θα καλυφθούν περίπου 325 χιλιάδες οικογένειες. Νομίζω το θέμα έχει μπει στις ράγες και θα γίνει όσο γίνεται νωρίτερα. Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει πριν το Πάσχα, ωστόσο στο υπουργείο δεν έχουμε την ευθύνη της υλοποίησης».

Πότε λήγουν κανονικά τα μαθήματα

Τα μαθήματα κανονικά λήγουν:

α. Στις  29 Μαΐου , για τα ημερήσια και εσπερινά Γυμνάσια, Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Γυμνάσια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) .

β. Στις  22 Μαΐου, για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, Ειδικά Λύκεια, Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια και Λύκεια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) .

Πότε έληξαν τα μαθήματα το προηγούμενο  σχολικό έτος

Το περασμένο σχολικό έτος , που σημειωτέον δεν πραγματοποιήθηκαν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων   των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Ειδικών Γυμνασίων, ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων και Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών)  ορίστηκε, η 12η Ιουνίου 2020, ημέρα Παρασκευή.

Πότε έγιναν πέρσι οι Πανελλαδικές

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΓΕΛ ξεκίνησαν  στις 15 Ιουνίου και για τα ΕΠΑΛ, μία ημέρα μετά στις  16 Ιουνίου .

Σχόλια (29)

Νίκος Σκοτάδης
|

Δε θέλουμε εξετάσεις, δε θέλουμε τράπεζα θεμάτων, δε θέλουμε όλη την ύλη, δε θέλουμε παράταση. Αφού γίνονται κανονικά τα μαθήματα γιατί είστε αρνητικοί για όλα αυτά και κατηγορείτε την τηλεκπαίδευση;

Δήμητρα
|

Θα συμβεί ότι και πέρυσι. Οι μαθητές έχουν ελάχιστες, λόγω webex απουσίες. Άρα μετά το Πάσχα δε θα ξαναέρθουν. Τα σχολεία θα υπολειτουργούν, η Γ Λυκείου θα είναι στο φροντιστήριο, και οι υπόλοιπες είτε για μπάνιο είτε για βόλτα (λόγια των ίδιων των μαθητών). Όμως το Υπουργείο θα ικανοποιήσει μεσοελληνα ότι οι εκπαιδευτικοί δουλεύουν. Ας κοινοποιήσει τα στοιχεία προσέλευσης των μαθητών πέρυσι, έχουν ενδιαφέρον.

Μελίνα
|

Όταν σε παλιότερο σχόλιο μου είπα ότι η κυβέρνηση μάς πάει από καψόνι σε καψόνι, κάποιοι φιλοκυβερνητικοι πέσανε να με φάνε. Καταρχάς τόσο με τη δια ζώσης όσο και με την τηλεκπαιδευση η ύλη προχωρά κανονικότατα. Και παραπάνω από κανονικά μάλιστα, γιατί φέτος δε χάσαμε ούτε μια μέρα για εκπαιδευτικες επισκέψεις, σεμινάρια, εκλογές συλλόγου. Μάθημα και μόνο μάθημα. Είναι φανερό πως αυτοί που αποφασίζουν για εμάς ούτε τη δουλειά μας γνωρίζουν όσον αφορά το μαθησιακό, αλλά ούτε και τις συνθήκες με τις οποίες αναγκαζομαστε να ανταπεξέλθουμε. Να χαρώ εγώ την υφυπουργό με μάσκα στους 35 μέσα στην τάξη και μετά θα την αφήσω να μου τραγουδήσει ό,τι θέλει για παρατάσεις.
Α... Και υπόψιν.... Μη γελιέστε.... βλέπω τις παρατάσεις να καθιερωνονται. Χρόνια τώρα η κοινωνία γκρινιάζει για τις διακοπές των εκπαιδευτικών.Αντε καιρός τα βλαστάρια της να κάνουν μάθημα μέχρι τον Ιούλιο. Οι εκπαιδευτικοι θα παραμένουν άλλο ένα δεκαήμερο του Ιουλίου για να τακτοποιησουν όλες τις εκκρεμότητες και μετά τον Δεκαπενταυγουστο επιστροφή στα σχολεία, για να αρχίζουν τα μαθήματα από 1η Σεπτεμβρίου. Καλή ιδέα δεν είναι κα Υπουργέ?

Ορφέας
|

Θεωρώ ότι με τις ανακοινώσεις τις συνεχόμενες χωρίς σκέψη δε δείχνουν αντάξιες της θέσεως τους . Τα παιδιά μου προχωρούν την ύλη στο δημοτικό και τα δυο μια χαρά .Η ανάγκη τους είναι ξενοιασιά και παιχνίδι . Η ψυχολογία των παιδιών χάθηκε στη μετάφραση μάλλον . Επίσης ακυρώνουν και τις φιλότιμες προσπάθειες των δασκάλων των παιδιών μας που πραγματικά προσπαθούν πολύ.

Εκτίμηση
|

Υφ. Παιδείας: "Εκτιμώ ότι θα παραταθεί κατά 2 εβδομάδες το διδακτικό έτος, αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστεί σίγουρα ακόμα" και "Εκτιμώ ότι τα voucher θα δοθούν τον Ιούνιο, αλλά μπορεί και τον Ιούλιο, Αύγουστο .... Δεκέμβριο". Τέλος, ΕΚΤΙΜΩ ότι ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει! Αυτό είναι η Υφυπουργός ΠΑΙΔΕΙΑΣ της Ελλάδας....

Σχέδιο για δια ζώσης διδασκαλία
|

Τα παιδιά και οι έφηβοι με τις οικογένειές τους δεν αντέχουν άλλο τα παράλογα και αναποτελεσματικά μέτρα εγκλεισμού. Άμεσα να ανοίξουν τα σχολεία και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα εμβολιασμού και προφύλαξης των ευπαθών εργαζομένων.

Παράδοξο μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα με δέκα εκατομμύρια κατοίκους να μην μπορεί να οργανώσει εδώ και 6 μήνες της Δημόσια Εκπαίδευση

Βικτωρία
|

@Legend
Μόνο ως τρολλάρισμα μπορεί να εκληφθεί το σχόλιό σας, και ελπίζω να είναι έτσι. Δύο μήνες μάθημα μέσα στο κατακαλόκαιρο με 35-40 βαθμούς μετά από 5 μήνες μπροστά σε μια οθόνη... για να "μάθουν" τα παιδιά λέει την ύλη!! Μάλλον για να γεμίσουμε τους καναπέδες των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων εννοείτε!! Και να μετρήσουν οι βαθμοί των πανελλαδικών στο απολυτήριο λέει... Hello!! Υπάρχουν και μαθητές που δεν δίνουν πανελλαδικές, τι αρλούμπες είναι αυτές που λέτε;;; Να σχολιάζουμε, δεν λέω, όλοι έχουν δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους αλλά λίγος σεβασμός στην κοινή λογική δεν βλάπτει.

Αννα
|

Στον Καναδά τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά όλο το χρόνο.
Δεν συζητάνε για παράταση.
Δες σας πέρνει πάνω από μια εβδομάδα παράταση γιατί μέχρι 30 Ιουνίου θα πρέπει να ανακοινωθούν οι βαθμοί των πανελληνίων.
Μη λέτε μεγάλα λόγια έτσι για να λέτε κάτι.

Για να σκεφτούμε λιγάκι
|

Ξέχασαν ορισμένοι ότι οι μαθητές δίνουν εξετάσεις. Με τη δικαιολογία ότι μπορεί να κολλήσουν τον ιό ζητούν να μη γίνουν εξετάσεις το ΜΑΗ μήνα; Είμαστε σοβαροί; Και στα δημοτικά κουτσουρεμένο ωράριο κάνουν. Με 15 και 17 ώρες είναι εβδομαδιαίως. Ξέρουμε τι λέμε;

ERT
|

Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ;;;

Γιάννης
|

Από την μια κόπτονται για τα παιδιά του Δημοτικού και την τηλεκπαίδευση που όντως δεν είναι το ίδιο όπως η δια ζώσης, από την άλλη μας κλείσανε στην επαρχία χωρίς λόγο, χωρίς καθόλου κρούσματα. Και μετά έρχονται και λένε παράταση του σχολικού έτους. Μας ρώτησαν πως τα βγάζουμε πέρα κάθε μέρα με τις δουλειές μας που γίνονται εξ' αποστάσεως και με τα παιδιά στο σπίτι; Τους ήταν δύσκολο να καθίσουν να κάνουν λίγο στοχευμένα τα μέτρα; Πόσο θα ασχολούνταν 2-3 ώρες για να πούνε ποιες περιοχές δεν έχουν πολλά κρούσματα; Αντ' αυτού καταστρέφουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και παιδιών

Βενετια
|

Δε θα γίνουν εκλογές κάποια στιγμή;;;;; Μα '21??? Μα' 22? Θα γίνουν...

Γ. Κ.
|

Με μάσκες ως τέλη Ιουνίου μες στις ζεστες... Δεν παλεύεται. Αλλά βέβαια, εσείς μέσα στα υπουργεία... Στη δροσιά... Τι να σας νοιάζει για εμάς...;;;; Και μου θέλετε αξιολόγηση και εσωτερικους κανονισμούς... Καλά... Καλά...

Λαυρέντης δάσκαλος
|

Έπρεπε εκπαιδευτικοι και μαθητές να μας είχαν εμβολιαστεί από τον Γενάρη... Ώστε από Φλεβάρη να ήμασταν ανοικτά, να λειτουργούσαμε κανονικά. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και όλοι οι κλάδοι μας, έπρεπε να το διεκδικησουν. Να το απαιτήσουν... Και οι γονείς των μαθητών. Έπρεπε να βγουν μπροστά.

Ροδανθη δασκάλα
|

Ό,τι πρέπει... Μες στη ζέστη και στα κοντεινερ που διδάσκω εγώ, φορώντας μάσκα... Και να ιδρωνεις... Να μουσκευεις. Φοβερές συνθήκες μάθησης. Όποιος ψήφισε δεξιά, να το ξανασκεφτεί. Δημόσια εκπ/ση και δεξιά δε συμβαδίζουν, δε γίνεται... Πώς να το κάνουμε...

Βικτωρια
|

Ουφ! Πόση ακόμη βλακεια θα αντέξει ο κλάδος μας... Πόση...
Οι 2 βδομάδες θα μας σώσουν ενώ είμαστε κλειστά 1 χρόνο ;;;;; Τι να πω... Δεν υπάρχει έλεος...
Να ενημερώσω πως το τα μαθήματα εληγαν (τυπικά, ασχέτως αν ουσιαστικά εληγαν 14/6) 15 Ιουνίου και οι δάσκαλοι όφειλαν ως 21 Ιουνίου να πηγαίνουν στο σχολείο. Κι όχι ως 30...

Deadpool3
|

Κανένας εμβολιασμός δεν διενεργήθηκε στα Ειδικά. Παράταση χρόνου μαθημάτων δεν έχει καμία λογική αιτιολογηση όσον αφορά τις ΣΜΕΑΕ, αφού δεν έκλεισαν ούτε μέρα.

Legend
|

Μόνο στις εξετάσεις θα φανεί ποιος εμπέδωσε και ποιος όχι την ύλη που όλη και περισσότερη έχει βγει. Το ζήτημα είναι ποιος θα ξέρει ό,τι διδάχθηκε! Τι νόημα έχει να περάσεις στην Β τάξη αφού είσαι μαθησιακά δυο τάξεις πίσω; Πώς θα αποδειχθεί αυτό αν δεν γίνουν εξετάσεις; Εξετάσεις και κατόπιν ενισχυτικά μαθήματα δυο μήνες ώστε τον Σεπτέμβριο να περάσουν τα παιδιά. Να δουλέψουν όσοι μόνιμοι επιθυμούν στις διακοπές τους και για τα κενά να προσληφθούν αναπληρωτές. Αυτό είναι ουσιαστικό μέτρο! Η Γ λυκείου για το απολυτήριο πρέπει να μετρήσουν οι βαθμοί των πανελληνίων. Δεν χρειάζονται ενδοσχολικές για αυτά τα παιδιά. Η Τράπεζα για την Α και τη Β να λειτουργήσει για τις προαγωγικές Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Ο λαικισμός στην εκπαίδευση κάνει διπλό κακό!

Σωτήρης
|

Ποια βαθμίδα τα δημοτικά ; Για να πάνε σε ψυχολόγο στα αλήθεια τα παιδιά μας ; Μέσα στη ζέστη αντί να βγουν να χαρούν τη θάλασσα θα πηγαίνουν σχολείο ; Γιατί μια χαρά οι εκπαιδευτικοί προχωρούν την ύλη δεν το λένε αυτό πουθενά .Νομίζω θα έπρεπε να ομιλούν πιο υπεύθυνα από τη θέση που κατέχουν .

Dora
|

Ολόκληρο το Σχολικό έτος, έως σήμερα, δεν χάθηκε καμία ημέρα, στο
Δημοτικό Σχολείο που βρίσκομαι, γιατί θα πρέπει να πάρει παράταση;
Αλλά τι ρωτάω κι εγώ τώρα.... αυτοί δεν οργάνωσαν άλλα πράγματα
αυτό θα κοιτάξουν τώρα; Λυπάμαι πολύ, δυστυχώς.... μικροί άνθρωποι
σε μεγάλες στιγμές.... καλά να πάθουμε, να μάθουμε τι ψηφίζουμε....

@Γιώργος Παπαδάκος
|

Μάλλον δεν γνωρίζεις αγαπητέ ότι τα μαθήματα τελειώνουν 14 Ιουνίου και 15 δίνονταν οι απολυτήριοι τίτλοι!
Εκτός και αν εσύ σε παγκόσμια πρωτοτυπία έκανες μόνος σου μαθήματα απόντων των μαθητών.
Απλά, να έχει να λέει η Κουμουνδούρου, μέσω αντιπροσώπων της ....

ph
|

Νομίζω ότι θα ήταν καλά να παραταθεί μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και ο Αγιασμός στις 11 για την καινούρια χρονιά.
Με βάζει σε σκέψεις, γιατί δεν έχουν χαθεί μαθήματα στην περιφέρειά μου.

Γιώργος Παπαδάκος
|

Παράταση σχολικού ή διδακτικού έτους εντός Ιουνίου δεν έχει νόημα, αφού το σχολικό λήγει στις 31 Αυγούστου και το διδακτικό στις 30 Ιουνίου. Ας ρωτήσουν επιτέλους οι κες Κεραμέως και Μακρή κάποιον στο υπουργείο τι σημαίνει σχολικό έτος, διδακτικό έτος και χρόνος διδασκαλίας μαθημάτων, ή ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν το 1ο άρθρο της ΥΑ ΓΔ4/79942/21-05-2019. Έτσι για να μην εκτίθενται και να μη δημιουργούν σύγχυση.

Μητέρα μαθητή Γ' Λυκείου
|

Το παιδί μου έχει κάνει ελάχιστες απουσίες όλη τη χρονιά για να μπορέσει να μείνει σπίτι τις τελευταίες 15 ημέρες να διαβάσει και βέβαια για να μην έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, να μην κολλήσει για να μην χάσει τις Πανελλήνιες. Κανονίστε να κάνετε τις προαγωγικές, να αναγκαστεί να πάει, να κολλήσει κανέναν ιό. Οι προαγωγικές μας μάραναν τώρα.

Α.Χ.
|

Την παρακολούθησα τη " συνέντευξη" . Στην υφυπουργό δόθηκε η ευκαιρία να εγκωμιάσει το έργο του Υπουργείου για την τηλεκπαίδευση . Η συνέντευξη έκλεισε με εκδηλώσεις θαυμασμού και εκτίμησης και από τις δύο πλευρές . Οι οικοδεσπότες υποσχέθηκαν ότι θα ξανακαλέσουν την υφυπουργό και η υφυπουργός ότι ασφαλώς και θα ανταποκριθεί στην πρόσκλησή τους .Μίση ώρα πριν βέβαια οι δημοσιογράφοι του Mega είχαν αναρωτηθεί για τα Voucher και το πότε θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα τάμπλετ ... Βέβαια δεν τόλμησαν να ρωτήσουν την υφυπουργό . Ελπίζω μόνο να μην τους άκουσε

Μάκης
|

Γιατί μόνο δυο εβδομάδες; Προτείνω δυο μήνες.

Αστειότητες
|

Δηλαδή από τη μια λέει ότι η ύλη προχωράει κανονικά και θα τελειώσει στην ώρα της και από την άλλη λέει παράταση για 2 βδομάδες. Υπάρχει πιο τραγική και ανεπαρκής ηγεσία από αυτή;

Μανώλης
|

Το θέμα σας είναι να χτυπήσετε τις χριστιανικές γιορτές... Εδώ τα κλείσατε ένα και πλέον χρόνο, οι 2 βδομάδες θα μας σώσουν!

Μ.Χ
|

Φαγώθηκαν παράταση του σχολικού έτους. Άντε ας γίνει. Λες και τα παιδιά εκείνες τις δύο εβδομάδες θα κοινωνικοποιηθούν. Έλεος πια. Τα παιδιά μια χαρά είναι ιδίως τα μικρά. Αλλού να ψάξουν το πρόβλημα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ