Υπουργός: Ξεκινάμε συζητήσεις για συνέργειες των ΑΕΙ Κρήτης, του Παν. Αιγαίου και ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Πρύτανης Παν. Κρήτης: «Δεν κάνουμε καμία συζήτηση περί συγχωνεύσεων»

04/07/2018

Ενημερώθηκε: 05/07/2018, 07:38

Άκουσε το άρθρο

Αρχίζουμε συζητήσεις με την Κρήτη επίσης για συνέργεις με ΑΕΙ, δήλωσε ο υπουργός  Κ. Γαβρόγλου στη σημερινή  Συνέντευξη Τύπου.

«Υπάρχει το Πολυτεχνείο στα Χανιά, υπάρχει το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο και υπάρχει και το ΤΕΙ Κρήτης που είναι ένα από τα εξαιρετικά ΤΕΙ που έχουμε στην Ελλάδα. Εμείς θα θέλαμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες συνεννόησης ανάμεσα σε αυτά τα τρία Ιδρύματα. Αν δεν γίνει δυνατό, θα συνεχίσουμε μόνοι μας τις συζητήσεις με το ΤΕΙ»  πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Το esos επικοινώνησε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθ. Οδυσσέα Ζώρα ο οποίος μας δήλωσε ότι “Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν κάνει καμία τέτοια συζήτηση”.

Για το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ο υπουργός Παιδείας δήλωσε:

«Πέραν τούτου μας έχει εκφράσει την ανάγκη μιας τέτοιας συζήτησης και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και νομίζουμε μετά από αυτό δεν υπάρχει ούτε άλλο ΤΕΙ, ούτε άλλο Πανεπιστήμιο».

Για το Παν. Αιγαίου ο Κ. Γαβρόγλου είπε τα εξής:

«Είμαστε και σε συζήτηση με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου επίσης, αλλά είναι αυτά για τα τρία δεν έχει συσταθεί ομάδα εργασίας».

 

Σχόλια (14)

Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
|

Τελικά μετονομάστηκε το ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και τίποτα δεν άλλαξε, συνεχίζουν να λειτουργούν τρία ξεχωριστά ΑΕΙ στην Κρήτη.

Φοιτητής Κρήτης
|

@ΔΕΠ Κρήτης

Υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν σε έναν διάλογο με τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Για παράδειγμα, τα προηγούμενα χρόνια ιδρύθηκαν στην Κρήτη:

α) Στο Πολυτεχνείο Κρήτης (με έδρα τα Χανιά)
- Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)

β) Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών (με έδρα το Ηράκλειο)

γ) Στο ΤΕΙ Κρήτης
- Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. (με έδρα το Ηράκλειο)
- Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. (με έδρα το Ηράκλειο)
- Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. (με έδρα τα Χανιά)

Μπορείτε να εξηγήσετε ποιες ακριβώς συνθήκες -ειδικά στην Κρήτη- επέβαλαν αυτόν τον ακαδημαϊκό κατακερματισμό;

Είναι αυτός ο ιδιότυπος τρόπος οργάνωσης σπουδών και έρευνας κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε;

Μήπως είναι καιρός να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις του παρελθόντος ώστε να έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον;

ΥΓ. Τα παραπάνω 5 τμήματα μπορούν κάλλιστα να ενωθούν σε ένα πενταετές τμήμα ΗΜ/ΜΥ της Πολυτεχνικής Σχολής, χωρίς δραματικές επιπτώσεις στην ποιότητα σπουδών. Νομίζω εν έτει 2018 αυτό θα έπρεπε να είναι προφανές στα μέλη ΔΕΠ κάθε ιδρύματος.

ΑΠ
|

@ΔΕΠ Πανεπιστημιο Κρήτης
3 διαφορετικα ΑΕΙ σε ενα νησι; Διαφωνω καθετα σε καποια απο τα γραφομενα σας

Thomas Paschalis
|

@ΔΕΠ Πανεπιστημιο Κρήτης
Σε ποια rankings είναι στα 300 πρώτα διεθνώς? Προσωπικά λίγο που έψαξα το βρίσκω πάνω από 500.

Ωστόσο όλες αυτές οι λίστες κατάταξης των ιδρυμάτων είναι ανεπίσημες και σωστά δε λαμβάνονται υπόψη. Οι επίσημες αξιολογήσεις των ΑΕΙ στην Ελλάδα γίνονται από την ΑΔΙΠ.

ΒΜ
|

Υπουργέ, πάψε να σφυρίζεις αδιάφορα και να ασχολείσαι με νέα θέματα. Εκκρεμεί η μετονομασία του "Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων" σε " Μηχανικών Περιβάλλοντος" του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκεί θα κριθείς κι εσύ και οι τοπικοί βουλευτές.

ΑΕΙ Κρήτης
|

@ ΔΕΠ Πανεπιστημιο Κρήτης

Η Κρήτη είναι νησί της Ελλάδας και συνεπώς το ΑΕΙ της πρέπει να αποτελεί μέρος του ακαδημαϊκού οικοσυστήματος της ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν είναι από μόνη της αντίβαρο της Κύπρου, δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτή τη θεώρηση.

Πώς ακριβώς τεκμηριώνεται το συμπέρασμα ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε στην Κρήτη να λειτουργούν τρία *ανεξάρτητα* ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο -1973/1977, Πολυτεχνείο - 1977/1984 και ΤΕΙ - 1983);

Δηλαδή, για ποιο λόγο δεν ιδρύθηκε εξαρχής μια Πολυτεχνική Σχολή ενσωματωμένη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως αντίστοιχα συνέβη στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δημοκρίτειο που ιδρύθηκαν την ίδιας περίοδο ή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λίγα χρόνια μετά;

Στη συνέχεια, εφόσον υπήρχε ο σχεδιασμός για Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο στο νησί, ποιος ο λόγος επέκτασης και γιγάντωσης του πρώην Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Ηρακλείου στο νυν ΤΕΙ Κρήτης, με 13 τμήματα πλέον;

Σαφώς και τίθεται θέμα λειτουργικής οργάνωσης: τα ΑΕΙ πρέπει να δομούνται ώστε να εξυπηρετουν συνολικά την αποστολή τους στην κοινωνία αντι να περιχαρακώνονται ακολουθώντας αυτόνομες πορείες.

Δεν πρέπει να αφήνουμε τα ιδρύματα να συνεχίζουν σε λανθασμένη πορεία επειδή κάποτε στο παρελθόν έγιναν κακές επιλογές.

Επιτέλους, οι Σχολές οφείλουν να επιδιώκουν οι ίδιες συνέργειες και συνενώσεις αντί να επιμένουν στην ακαδημαϊκή απομόνωση, απαιτώντας η καθεμία ειδική μεταχείριση από την πολιτεία.

Επομένως, το Πανεπιστήμιο Κρήτης (έδρα: Ηράκλειο, Ρέθυμνο) πρέπει σε πρώτη φάση να ενσωματώσει τις πέντες σχολές Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (έδρα: Χανιά), όπως ακριβώς έπρεπε να είχε προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό του ΑΕΙ Κρήτης.

Η απορρόφηση των τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης είναι το επόμενο λογικό βήμα, αλλά πρέπει να μη γίνει βεβιασμένα λόγω της διαφοράς που έχουν τα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών με τα αντίστοιχα των ΤΕΙ.

Γιαννης Μ.
|

@Student 04 Ιουλ 2018 22:43
Αν πάρουμε την τελευταία φράση του "ΔΕΠ Πανεπιστήμιο Κρήτης" νομίζω είναι ένα πολύ καλό επιχείρημα σε σχέση με τα άλλα, τα οποία παρέθεσε.
Δηλαδή, 3 εναλλακτικές στο ίδιο νησί, αντί να προτιμάει ο κόσμος να φεύγει εντελώς εκτός Ελλάδος.
Σε αυτή τη γραμμή θα πρότεινα τη δημιουργία ενός ακόμα πανεπιστημιακού τμήματος στο πεδίο της δημόσιας διοίκησης ή νομικής για να ολοκληρωθεί η "γκάμα των σχολών" που έχει η Κρήτη και θα συμφωνήσω ότι η μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο θα το ενίσχυε περισσότερο.
Από την άλλη όντως δεν είναι επιχείρημα να μην ενωθεί το ΠΚ με κανένα άλλο ΑΕΙ στην Κρήτη, μόνο και μόνο για να μην πέσει στα διεθνή rankings, αφού μετά αναφέρει ότι τα δύο άλλα ιδρύματα είναι αξιόλογα. Ναι μπορεί να κοστίσει σε rankings, αλλά αυτή δεν είναι η δουλειά ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος; να εξελίσσεται συνεχώς ακόμα και αν είναι χαμηλά;
Ισχύει ότι και τα 3 ιδρύματα είναι ισχυρά στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά κάπως πρέπει να συμμαζευτεί αυτή η παράλληλη κάλυψη ορισμένων επιστημονικών αντικειμένων πχ στην επιστήμη της πληροφορικής.
Δυστυχώς το θέμα είναι περίπλοκο και λογικό είναι ότι αφέθηκε τελευταίο.

ΔΕΠ Πανεπιστημιο Κρήτης
|

@ STUDENT
Αγαπητε/η, ΝΑΙ πρέπει να εχουμε και καποιες δομές ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ στην Ελλάδα και στο ΠΑΝ.Κρ υπάρχουν καποιες στο Ηράκλειο, όπως και σε άλλα ΑΕΙ στην Ελλάδα.
Το ΤΕΙ ειναι ενα Αριστο ΤΕΙ που σε χρονικό ορίζοντα μπορει να γινει ενα καλό ΠΑνεπιστήμιο αν οσοι το αναλάβουν κανουν τις επιλογές που πρέπει. Αυτέ που εκανε το Παν. Κρήτης για να ειναι στα 300 πρωτα διεθνώς. Οσα αναφέρεις γιατι ειναι αρνητικά για ένα Πανεπιστήμιο ? Αν φοιτητες δεν ικανοποιούν τα κριτήρια για μεταπτυχιακό καλώς και να μην εισαχθουν. ΔΕΝ εχει νοημα και εχει κοστος να λειτουργεί κατι απλά για να υπάρχει. Αλήθεια διαφωνείς οτι χρειαζετε μειωση στον αριθμό εισακτέων ???? ΑΛΛΑ πρέπει να γινουν στο UoC ..αλλά δεν ειναι τις παρούσης, και προφανώς η οποια συνένωση θα βάλει φρενο σε κάθε αλλαγή.....οταν θα γινει ενα Ιδρυμα ΦΡΑΓΚΕΣΤΑΙΝ οπως πανε να κάνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ειναι σαφές οτι εκτιμώ το ΤΕΙ Κρήτης και για το καλό του και το καλο του UoC kai toy TUC πρέπει να πορευτούν ανεξάρτητα με τις δομές και τις επιλογές που καθε ένα εχει κανει.

Student
|

@ ΔΕΠ Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αγαπητέ/ή δάσκαλε/α ο λόγος σας ειναι τουλάχιστον αντιφατικός αναφέροντας τις θέσεις που θα πέσει το παν.κρητης αν συνενωθεί με το ΤΕΙ κρητης εξυμνώντας το μετα από λίγο και συγκρίνοντας το με αλλα ΤΕΙ. Αντιμετωπίζεται/ε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ως άβατο;;; Οι σωβινιστικες και ελιτιστικεσ Τάσεις του που αποτυπώνονται ποικιλοτρόπως( πμς δε λειτουργούν λόγω μη επιτυχιασ φοιτητών, οικτρά αποτελέσματα κατατακτήριων σε συγκεκριμένα τμήματα, αγωγή στο ΣΤΕ για μείωση προπτυχιακών) καλα κρατούν.Δεν ισχυρίζομαι ότι με μια συνένωση θα αλλάξει η κουλτούρα ενός τέτοιου οργανισμού ωστόσο για μένα κατι θα έπρεπε να γίνει. Σίγουρα τα κίνητρα της ενδεχόμενης συγχώνευσης δεν ειναι αυτά. Ο λόγος σας όμως δεν με πείθει με όλο το σεβασμό.

Κάποιο ξεχασαν
|

Με την ΑΣΠΑΙΤΕ τελικα τι θα γίνει; Από 3 υποψήφιους γαμπρούς την βάλαμε στη ναφθαλίνη;

Γιαννης Μ.
|

Συγγνώμη επειδή έχω λίγο μπερδευτεί...
α) "Εμείς θα θέλαμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες συνεννόησης ανάμεσα σε αυτά τα τρία Ιδρύματα. Αν δεν γίνει δυνατό, θα συνεχίσουμε μόνοι μας τις συζητήσεις με το ΤΕΙ" Δηλαδή, με Παν.Κρήτης και Πολ.Κρήτης όλα καλά; Δεν πρέπει να ενωθούν; Επιπλέον, με το ΤΕΙ Κρήτης τί συζήτηση να γίνει; Αν θα γίνει ίδρυμα διετών σπουδών ή αν θα μετατραπεί σε κάτι άλλο, αφού σκοπός είναι όλα τα ΤΕΙ να εξαφανιστούν;
γ) Για το Παν.Αιγαίου τί ακριβώς είναι να συζητηθεί;

ΔΕΠ Πανεπιστημιο Κρήτης
|

Οι συνθηκες στην Κρήτη δεν ειναι οι κατάλληλες για συνενώσεις. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει μια ζηλευτή κατάταξη στις διεθνείς αξιολογήσεις. Θα ήταν ζημία ή συένωση με το Πολυτεχνείο κρήτης και καταστροφή με το ΤΕΙ Κρήτης , αφου τοτε θα επεφτε 400 (ενωση με ΠΟΛ.Κρ) έως 1000 [!!] (ενωση με ΤΕΙ Κρ) θεσείς στις διεθνείς κατατάξεις . Ο αγώνας 100αδων μελών ΔΕΠ για 40 χρονια θα γινόταν αέρας. Στην Κρήτη και το πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ είναι αξιόλογα και ειδικα το ΤΕΙ Κρήτης ειναι ταξεις μεγέθους αξιολογοτερο απο Ιονια ή Θεσσαλία. Το ακαδημαικό οικοσύστημα της Κρήτης αντέχει τρια ΔΙΑΚΡΙΤΑ Πανεπιστήμια όπως τωρα έχει 3 εξαιρετικά ΑΕΙ. Θα ήταν καλοδεχουμενο ενα νεο Πανεπιστήμιο απο το ΤΕΙ Κρ. με συμπληρωματικά Εκπαιδευτικά Αντικείμενα και ερευνητικές συνέργειες με τα αλλά δύο ΑΕΙ και το ΙΤΕ Κρήτης. Καθε αλλή λύση θα κετέστρεφε ενα διεθνούς εμβέλιας Πανεπιστημιο , ενα νέο δυναμικο Πολυτεχνείο και ενα Εξαιρετο ΤΕΙ τα οποια ειναι διαφορετικα, και για τα οποία υπάρχει διακριτός χώρος στον Ακαδημαικο χωρο της Κρήτης. Η Κρήτη (με 3 Πανεπιστήμια) πρέπει να αποτελέσει το αντιβαρο στην Κύπρο στην παροχή ανωτατης εκπαιδευσης , αν το καταλάβουν στην Περιφέρεια , στις Πρυτανείες και στο Υπουργείο.

MANOS
|

Δεν χρειάζεται συγχώνευση, που στοχεύει στη μείωση του λειτουργικού κόστους, καθώς αυτό μόνο τους νοιάζει στο υπουργείο. Τα τρία αυτά ιδρύματα είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, το καθένα στο είδος του. Το υπουργείο Παιδείας το ενδιαφέρει πώς θα συγχωνεύσει τα ΤΕΙ. Αυτό είναι το κυρίαρχο, χωρίς να ερωτηθούν οι φορείς. Πού είναι η αυτονομία των ΑΕΙ; Έτσι απλά "αποφασίζουμε και διαταζουμε;". Δεν συμφωνούμε!

Πανεπιστήμιο Κρήτης
|

Το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης έπρεπε να έχουν συνενωθεί ήδη από το 2013, για να μην πούμε από το 1993! Το ίδιο και το ΤΕΙ Κρήτης.

Να υπάρχει ενιαίο και ισχυρό ΑΕΙ στην Κρήτη, το οποίο να θεραπεύει όλες τις επιστήμες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ