Λάθος στο νέο βιβλίο των Μαθηματικών της Ε' δημοτικού

17/01/2020

Ενημερώθηκε: 17/01/2020, 13:00

Άκουσε το άρθρο

Τα Μαθηματικά της Ε΄  Δημοτικού από την προηγούμενη σχολική χρονιά διαθέτουν ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο. Σε αυτά παρατηρούμε ένα λάθος για το οποίο δεν έχουν έρθει ακόμη διορθώσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Ανατρέχοντας στο Κεφάλαιο 19 και στη σελίδα 52 του Τετραδίου Εργασιών του Α' τεύχους υπάρχει μεταξύ άλλων και το 1ο πρόβλημα.

Παρατηρώντας την εκφώνηση δεν υπάρχει κάποιο λάθος. Πρόκειται για ένα κλασικό πρόβλημα σχολικού εγχειριδίου (μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό, αλλά άλλης θεματικής) που αναφέρεται στον πολλαπλασιασμό κλασμάτων.

Ανατρέχοντας, όμως στο Βιβλίο του Εκπαιδευτικού και στη αντίστοιχη σελίδα (σελ 70) που δίνονται οι οδηγίες και οι απαντήσεις- λύσεις, δίνεται λάθος λύση στο ερώτημα β, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στους/στις εκπαιδευτικούς.

Ελπίζουμε η συγγραφική ομάδα και οι αρμόδιοι φορείς να προβούν άμεσα σε διορθώσεις.

Αλέξανδρος Βασιλ.

Εκπαιδευτικός ΠΕ70

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (7)

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Όλα μας φταίνε....

Αλέξανδρος Βασιλειάδης
|

Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το ΑΠΣ και κυρίως για το ποιο ΑΠΣ θέλουμε. Μια συζήτηση που θα ξεφύγει από το στενό όριο των συνεδρίων και θα τα ενώσει με τους συλλογους διδασκοντων, προτρέποντας σε πειραματισμούς με ομάδες εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δεν κάνει τίποτε άλλο από το να υπηρετεί το υπάρχον ΑΠΣ, άρα κρίνοντας παιδαγωγικά το εγχειρίδιο, κρίνεται και το ΑΠΣ και ο τρόπος που το "αποτύπωσε" η συγγραφική του ομαδα!.

Μήτση Αργυρώ
|

Δυστυχώς δεν είναι το μόνο λάθος πιο υπάρχει στο βιβλίο του δασκάλου.
Ήδη από τα πρώτα κεφάλαια βρήκαμε αρκετές λανθασμένες απαντήσεις που προτείνονται ως σωστές.
Όσοι δάσκαλοι παίρνουμε Πέμπτες τάξεις είχαμε απογοητευτεί από το προηγούμενο βιβλίο και περιμέναμε το καινούριο με λαχτάρα.
Σίγουρα το νέο βιβλίο είναι καλύτερο από το παλιό.
Ας σημειώσουμε όλοι τις παρατηρήσεις μας στο τέλος της χρονιάς.
Καλή δύναμη , συνάδελφοι.

Αλέξανδρος Βασ
|

Θα συμφωνήσω με τα παραπάνω σχόλια! Προφανώς και υπάρχουν πολλά προβλήματα πάνω στα Μαθηματικά (όχι μόνο του δημοτικου) που θέλουν μεγάλη συζήτηση.
Για αυτά όμως θεωρώ ότι πρέπει να ανατρέξουμε σε μη δημοσιογραφικές απόψεις και site τέτοιου τύπου, όχι γιατί έχουν κάτι τα site, απλά τέτοιες συζητήσεις δυσκολεύεσαι να βρεις.
Όσο για το αν είναι σημαντικο...
Το λάθος προφανώς και ως τετοιο δεν είναι κάτι, ενδεχομένως να το αντιλήφθηκαν και άλλοι/-ες συνάδελφοι/-ισσες το προηγούμενο διαστημα. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει ένα λάθος και δεν έχει διορθωθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια που τι βιβλίο έχει εκδοθεί.

Γ.Π.
|

Καμία σύγχυση δεν πρόκειται να δημιουργηθεί. Είναι ένα ασήμαντο λάθος που φαίνε-ται αμέσως. Όσοι συγχυστούν, να οδηγηθούν αμέσως σε αίθουσα 5x5 για την ανα-γκαία επιμόρφωση από τον Συντονιστή. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να ασχολούνται με τα σημαντικά, όπως αυτό που αναφέρει ο σχολιαστής «Αριστεία, όχι αστεία». Υπάρχουν κι άλλα σοβαρά προβλήματα με τα βιβλία των Μαθηματικών του Δημοτι-κού που δεν αναφέρονται, επειδή έχουμε συνηθίσει τις βόλτες στα μεγάλα γήπεδα, τύπου Γουέμπλεϊ.

εδώ ο κόσμος καίγεται και το ΙΕΠ ....
|

Κατά τα άλλα η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών τους μάρανε.
Ας τακτοποιήσει ο Αντωνίου και οι διάττοντες φωστήρες του ΙΕΠ τα του οίκου τους και ας αφήσουν τις αξιολογήσεις.
Εδώ ο κόσμος μας καίγεται και εσείς τραγουδάτε.
Των οικιών ημών εμπιπραμένων, υμείς άδετε ... περί αξιολογήσεων και λοιπών φληναφημάτων, μπουρδολογιών και λόγων του αέρα.

Αριστεία, όχι αστεία
|

Το μεγαλύτερο λάθος και σε αυτό το βιβλίο μαθηματικών είναι η απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη στη διδασκαλία κλασμάτων.
Ενώ στο αναλυτικό πρόγραμμα και στο βιβλίο δασκάλου προτείνεται η έμφαση να δίνεται σε αναπαραστικές μεθόδους των πράξεων με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση, το βιβλίο προκρίνει πάλι μέσα από τις ασκήσεις τους τυποποιημένους αλγόριθμους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ