Live : Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων- 14 Σεπτεμβρίου η επικρατέστερη ημερομηνία

Τι προβλέπουν οι μέχρι σήμερα επίσημες ανακοινώσεις

01/09/2020

Ενημερώθηκε: 01/09/2020, 16:14

Άκουσε το άρθρο

Σήμερα Τρίτη, στις 4 το απόγευμα  θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων και γενικότερα όλων των Δομών της εκπαίδευσης , σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου , από τους υπουργούς Παιδείας Ν. Κεραμέως, Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικόπουλο , τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στ. Πέτσα και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Δ. Παπαστεργίου.

Το esos συνδέθηκε  διαδικτυακά με την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για να παρακολουθήσετε ζωντανά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Χθες το απόγευμα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως πραγματοποίησε διαδικτυακή σύσκεψη  με τα μέλη των ειδικών Επιστημόνων του ΟΕΔΥ, , προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos η επικρατέστερη ημερομηνία  έναρξης του νέου διδακτικού έτους είναι   η 14η Σεπτεμβρίου , ενώ μικρές πιθανότητες συγκεντρώνει η 7η Σεπτεμβρίου, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.

Μεθαύριο Τρίτη θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για όλες τις δομές εκπαίδευσης (σχολεία, Πανεπιστήμια,Κολλέγια, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών)

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις ισχύουν τα εξής:

Οι εκπαιδευτικοί

Την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν υπηρεσία στα σχολεία τους

Με όλους τους μαθητές

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα είναι με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση  

Χρήση μάσκας ΠΟΥ;

- Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

- Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.

- Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Χρήση μάσκας ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;

⁃ Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.

⁃ Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

- Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

Μαθητές που εξαιρούνται

Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

Δωρεάν μάσκες

Η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Επικαιροποιημένες οδηγίες

Θα υπάρξουν:

  •     Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης:
  •     Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας,
  •     Ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα – Αλλά και από γιατρούς, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
  •     Ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.

Καθαρισμός σχολείων

Θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

Διαφορετικά διαλείμματα

Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

Τα κυλικεία

Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.

Σχολικές γιορτές

Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

Μαθητικοί διαγωνισμοί

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

Σχολικές εκδρομές

Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.

Περίπατοι

Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.

Αθλήματα:

⁃ Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο.

⁃ Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους.

⁃ Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

Εργαστήρια

⁃ Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας.

⁃ Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

Αίθουσες Πληροφορικής

⁃ Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

Μουσικά Όργανα

⁃ Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων.

⁃ Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.

Χρήση παγουριού ή ατομικού νερού

Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας. Πρόκειται για λύση που και εξυπηρετεί τους αναγκαίους όρους υγιεινής αλλά είναι και ωφέλιμη για το περιβάλλον. Ζητήματα απουσιών, Μαθητών και Εκπαιδευτικών.

Οι απουσίες

Εφεξής οι απουσίες σχετικά με τον κορωνοϊό δικαιολογούνται:

Πρώτον, αν νοσεί από κορωνοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Απουσία εκπαιδευτικού

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που μόλις περιέγραψα, προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ενώ έχουμε  εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν.

Εργαζόμενοι γονείς

Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Ειδικά Σχολεία

Για τα Ειδικά σχολεία, προβλέπεται όμοια λειτουργία με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας ως εξής:

Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας κατά περίπτωση, για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης

Για τους μαθητές η χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό. Σημειωτέον ότι  τα τμήματα στην ειδική αγωγή είναι εξαιρετικά μικρά, με μέσο όρο 3 μαθητές.

Ολοήμερα σχολεία

Για τα ολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές.

Ελληνόγλωσση εκπαίδευση  εξωτερικού

Όσον φορά τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού, η λειτουργία τους ξεκινά βάσει απόφασης του Συντονιστή Εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε κάθε χώρα.

Φροντιστήρια

Για τα φροντιστήρια προβλέπονται όμοιοι κανόνες λειτουργίας με τα σχολεία και αυστηροί έλεγχοι και εκεί.

Σε περίπτωση κρούσματος

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Σύγχρονη  τηλεκπαίδευση

Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος ή μίας σχολικής μονάδας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Ως προς την τηλεκπαίδευση, είναι έτοιμες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.

Για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, έχει πραγματοποιηθεί συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της εταιρείας CISCO για τους σκοπούς της τηλεκπαίδευσης. Η σύνδεση των μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται με το ΠΣΔ.

Επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Σεπτεμβρίου για τα Γενικά Λύκεια και τους Έλληνες του Εξωτερικού και στις 24 Σεπτεμβρίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας που ίσχυσαν και κατά την τακτική εξεταστική περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης

Στα ΙΕΚ από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται τα εργαστηριακά μαθήματα του προηγούμενου εξαμήνου.

Στις 5 Οκτωβρίου ξεκινά η νέα χρονιά

Η έναρξη της νέας χρονιάς θα γίνει με κανονική λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, με αυξημένα μέτρα πρόληψης, όπως στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής μάσκας για όλους.

Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία στους χώρους των ΙΕΚ & των Εργαστηριακών Κέντρων, καθώς και σε όσες επιχειρήσεις προβλέπεται η παρουσία καταρτιζόμενων.

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, κανονικά, ενώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας την 15η Σεπτεμβρίου.

Ανώτατη εκπαίδευση

-Όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, όπως και στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, είναι στην ευχέρεια των ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε δια ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως.

⁃ Ως προς το χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα Πανεπιστήμιά τους, στις πόλεις όπου βρίσκονται τα Παν/μιά τους.

•Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων.

•Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ του εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. €. Υπολογίζονται περίπου 2000 θέσεις.

•Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρείες Microsoft και Google.

Μέτρα πρόληψης στα ΑΕΙ

Τα μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα αφορούν:

⁃ Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία. Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

⁃ Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.

⁃ Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.

Κολλέγια

⁃ Τα ίδια μέτρα  με τα ΑΕΙ θα ισχύσουν και για τα Κολλέγια.

Βιβλιοθήκες

Η λειτουργία των βιβλιοθηκών  θα είναι κανονική, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης 1,5 μ. μεταξύ των χρηστών. Εδώ τα μέτρα είναι πιο ενισχυμένα, καθότι αναμειγνύονται διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

 

Σχόλια (32)

Praetor
|

Τα πανεπιστημια θα κανουν τα μαθηματα απο αποσταση σε μεγαλο βαθμο.

ΑΚΗΣ
|

Εχουμε δει και καλυτερες παραστασεις απο τη σημερινη...

προετοιμασία ή όχι
|

η υπουργός λέει είμαστε έτοιμοι από καιρό, οι δήμαρχοι λένε έπρεπε να τρέξουμε τελευταία στιγμή.
Ο υπουργός δεν βλέπει με την μάσκα και δεν έχει βρει τρόπο να μην θολώνουν τα γυαλιά, η γιατρός λέει θα το συνηθίσουν τα μικρά παιδιά.
Ο υπουργός λέει συσκευασμένα γεύματα, η γιατρός λέει για να μην πιάνουν διάφοροι τα φαγητά...μα και τις συσκευασίες θα τις πιάσουν διάφοροι και μετά θα τις πιάσουν τα παιδιά.
Γενικά επικρατεί ένα μπάχαλο, για όποιον είχε αμφιβολία.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά δεν πρέπει να προσέχουν, πρέπει να προσέχουν διπλά, λέω εγώ !!! γιατί μάλλον οι υπόλοιποι δεν τα έχουν σκεφτεί όλα....

σχολεία και πανεπιστήμια
|

δεν ανακοινώθηκαν όλα μαζί, γιατί άραγε??
Γιατί στα Πανεπιστήμια μπαίνουν όρια, θα γίνουν εξ αποστάσεως για πάνω από 50 άτομα (γιατί όχι για πάνω από 17, όπως στα σχολεία), θα θα θα
Από την άλλη στα σχολεία είπαμε όλοι μέσα...άρα υπάρχει διαφοροποίηση που εξαρτάται από άλλους παράγοντες.

Καλή τύχη, και προσοχή σε όλους/.

Μητέρα
|

Ο κ.Θεοδωρικάκος στη σημερινή ενημέρωση είχε ένα δίλημμα...τι να βγάλει τα γυαλιά ή την μάσκα; Όπως φάνηκε φορώντας τη μάσκα θόλωσαν τα γυαλιά του. Προτίμησε να βγάλει τα γυαλιά, πρώτον ως μία επίδειξη "σωστής προτεραιότητας" και δεύτερον γτ μπορούσε να το κάνει χωρίς...απουσία! Τι γίνεται όμως όταν οι μαθητές που φορούν γυαλιά βρεθούν στην ίδια άβολη θέση; Τα γυαλιά σίγουρα δεν μπορούν να τα βγάλουν...

nikos georgiou
|

μην αγχώνεστε θα σταλούν οδηγίες

Μαρία
|

Το reuters αναφέρει ως μέγιστο αριθμό ανά τάξη 17 μαθητές.
Γιατί το ΥΠΑΙΘ τους ενημέρωσε κατά αυτόν τον τρόπο; Τι θα ισχύσει;
Το άρθρο έχει τίτλο: Back to school: how European classrooms are coping with COVID?
Σημερινή ημερομηνία

nikos georgiou
|

και γω φοράω γυαλιά θα τα βγάζω όταν κάνω μάθημα; το ότι δε θα βλέπω τίποτε ενοχλεί;

ΜΑΡΙΑ
|

Ολα είναι υπ ατμόν

Έλεος
|

"Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους"
Πότε όταν θα ξεκινήσουν τα σχολεία; Κατά τ άλλα είμαστε έτοιμοι .

Ελευθερία
|

Έχουμε χάσει την ουσία και το ξέρουν.
Ασχολούμαστε με ευτελείς λεπτομέρειες που θα αλλάζουν καθημερινά έτσι για να χουμε κάτι να κάνουμε μέσα σε κλίμα φόβου!
Αν δεν αλλάξουμε εμείς δεν αλλάζει εξωτερικά τίποτα.

nikos georgiou
|

Μέχρι χθες οι ειδικοί μιλούσαν για 7 Σεπτεμβρίου, μόλις ανακάλυψαν ότι ο διαγωνισμός για τις μάσκες ακόμη δεν ολοκληρώθηκε έκριναν ως καταλληλότερη ημερομηνία την 14η Σεπτεμβρίου.

Δημήτρης
|

Αγαπητοί συνομιλητές, κανείς στη συζήτηση δε βάζει, εκτός των άλλων, και τον καύσωνα των ημερών. Ας το αφήσουμε για τις 14/9, γιατί με τέτοια ζέστη πώς να διδάσκεις με τη μάσκα; Κάτι διάβασα για Ολανδία, Βέλγιο κλπ. Αυτές είναι βόρειες χώρες που σε λίγο ανάβουν καλοριφέρ. Εδώ δε γίνεται με τέτοια ζέστη.

εκπ/κός
|

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ; ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ..
ΤΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, Ή ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ;
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ; ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΝ ΑΥΤΑ Ή ΜΗΠΩΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ..
ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ, .ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΣΠΕΡΝΕΤΕ ΤΟ ΦΟΒΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

Αμπε μπα μπλομ του κισε μπλοκ ....
|

7/9 η 14/9 Σηριαλ έχετε κάνει την έναρξη των σχολείων. Δεν θα εκπλαγω αν ποντάρουν και στα πρακτορεία στοιχημάτων :)

έλεος πια με τα τηλεοπτικά σόου
|

στείλτε εγκύκλιο !
και για τις μάσκες κουπόνι με λεφτά (και λιγότερα) ώστε να πέσουν τα λεφτά στην αγορά , πολλοί φτιάχνουν , και όχι στην τσέπη ενός !

Πληροφορικη
|

Οι μαθητές στο μάθημα της πληροφορικής όταν υπερβαίνουν τους 12 αναγκαστικά τοποθετούνται δύο σε έναν υπολογιστή. Οι αποστάσεις ανάμεσα τους είναι ελάχιστες και χρησιμοποιείται το ίδιο πληκτρολόγιο και ποντίκι. Οι ειδικοί τι προτείνουν σε αυτές τις περιπτώσεις; Να μην χρησιμοποιεί το ποντίκι και το πληκτρολόγιο ο ενας μαθητης; Φυσικά αν μιλάμε για 20 μαθητές οι αποστάσεις ανάμεσα τους είναι μηδαμινές. Θεωρώ ότι στο μάθημα της πληροφορικής θα πρέπει να σπάει το τμήμα όταν είναι πάνω από δώδεκα μαθητές.

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

Αύριο όλοι οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιαστούμε στα σχολεία μας, χωρίς καλά καλά να γνωρίζουμε την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων! Συνεπώς, η αυριανή ημέρα θα χαθεί ουσιαστικά και, εάν η έναρξη μαθημάτων οριστεί τελικά η 7/9, θα απομένουν μόνο τρεις εργάσιμες ημέρες για τη σωστή προετοιμασία, δεδομένων και των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να εφαρμοστούν. Γιατί το υπουργείο παίζει με τα νεύρα όλων; Θα ήταν κακό να ανακοινωθεί σήμερα η τελική ημερομηνία; Μήπως οι κυρίες του υπουργείου θέλουν να μας κρατούν σε αγωνία, ώστε να εξασφαλίσουν υψηλή τηλεθέαση για τη νέα αυριανή τους παράσταση;

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ!!!!
|

ΑΠΟΡΩ ΠΏΣ ΒΓΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΌΣ 3 ΚΑΤΑ ΤΜΗΜΑ ΟΤΑΝ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ 8-9. ΠΏΣ ΣΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑ ΓΥΜΝΆΣΙΑ- ΛΥΚΕΙΑ ΟΤΑΝ ΣΤΟ 7 ΩΡΟ ΜΠΑΙΝΟΥΝ 7 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ;;; ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑ;;;;; ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΝΕ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΕ ΤΑΞΗ;;; ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ 10 ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΏΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 10 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑΤΟΣ;; ΣΥΝΟΛΟ 10Χ5 ΔΗΛΑΔΗ 50 ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ;;;

Μαρία
|

Πώς είναι δυνατόν να δίνουν οδηγίες για μη συγχρωτισμο των μαθητών με μαθητές άλλων τμημάτων και για κλείσιμο μόνο του συγκεκριμένου τμήματος σε περίπτωση κρούσματος, όταν οι μαθητές δημοτικού που μένουν στο Ολοήμερο θα είναι στις ίδιες αίθουσες με μαθητές από πολλά άλλα τμήματα; Στο σχολείο μου, που είναι 12/θέσιο,τα τμήματα του Ολοήμερου είναι 3, δηλ. σε καθένα μπορεί να φοιτούν παιδιά από 4 ή και περισσότερα τμήματα. Επίσης συνδιδασκαλιες μαθητών από διαφορετικά τμήματα γίνονται στη β' ξένη γλώσσα στο δημοτικό, αλλά και στα μαθήματα κατεύθυνσης και επιλογής στη δευτεροβαθμια. Δεν το ξέρουν αυτό στο υπουργείο; Ασφαλώς και το ξέρουν, αλλά κάνουν πως δεν το ξέρουν...

Γιαννης
|

Καθαρισμός εργαστηρίων πληροφορικής!!
Από ποιους όταν σε κάθε επαλ τα εργαστήρια πληροφορικής χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 5 ώρες την ημέρα!!
Από τη μια καθαρίστρια που δεν θα ξέρει η δόλια που να πρωτοπαειι;;;
Ή θα χάσει το απαραίτητο διάλειμμα του ο καθηγητής ο οποίος θα φοράει μάσκα για 45 λεπτά για να απολυμάνει τα mouse και τα πληκτρολόγια;;;;
Αν δεν έχει εφημερία ή αν δεν δεν πρέπει να είναι στα γραφεία για να στείλει τα e mail της άσχετης διεύθυνσης, ή αν δεν πρεπει να προετοιμάσει το εργαστήριο για την επόμενη ομάδα μαθητων;;;;
Καραγκιοζιλίκια με σκοπό να φανεί στο τέλος ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και ότι εμείς τα είχαμε...... σχεδιάσει.... τέλεια!!
Ααααα και κάτι άλλο...
Αν ένας μαθητής του επαλ που ανήκει σε ένα τμήμα γεν παιδείας ένα άλλο τομέα ή ειδικότητας και ένα τρίτο μαθήματος επιλογής και παρουσιαστεί θετικός, τότε θα κλείσουν 3 τμήματα;;;;

Δημητρης
|

Επιτελους λιγη ειλικρινεια. Ας πει η υπουργος ξεκαθαρα οτι τα σχολεια θα ανοιξουν στις 14 ΕΠΕΙΔΗ αν ανοιξουν στις 7 θα γινει το ελα να δεις απο την ελλειψη της καταλληλης προετοιμασιας (καθαριστριες, μασκες κτλ). Δεν θα μας ξελασπωνουν συνεχως οι "ειδικοι"....και κυριως ο κοσμος δεν τρωει κουτοχορτο..

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε αλλά...
|

Υπάρχουν ακόμα κενά σε πολλά σχολεία. Προσωπικό καθαριότητας δεν νομίζω πως θα βρίσκεται έγκαιρα στις θέσεις του 7 Σεπτέμβρη και οι μάσκες ούτε για αστείο.

Επίσης, στα σχολεία παρουσιάζονται αύριο οι εκπαιδευτικοί. Σε κάποιες διευθύνσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί αποσπάσεις-διαθέσεις μονίμων. Πιστεύετε ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες θα μπορέσουν τα σχολεία να έχουν οργανωθεί και να είναι έτοιμα κανονικά και με τα νέα δεδομένα;

Πληροφορικός
|

Πληροφορική Γυμνασίου: Η εγκύκλιος που ισχύει ως τώρα προβλέπει πως μόνο αν ο αριθμός μαθητών ενός τμήματος υπερβαίνει τους 22, τότε το τμήμα χωρίζεται στη μέση.
Αυτό σημαίνει πως στα εργαστήρια Πληροφορικής που τα περισσότερα είναι σε χώρους μικρότερους των κλασικών αιθουσών, συνυπάρχουν 19, 20 κ 21 παιδιά το ένα ακριβώς κολλητά με το άλλο, σε θρανία με 11 υπολογιστές. Οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Θα αλλάξει η εγκύκλιος;

Ανοικτά Σχολεία
|

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και να λειτουργήσουν κανονικά, όπως και στις υπόλοιπες χώρες. Δεν μπορεί να μείνει πίσω η εκπαίδευση των παιδιών.

Είναι παραλογισμός να είναι ανοικτά ξενοδοχεία και καφετέριες και να επηρεάζεται η σχολική χρονιά.

εκπ/κός
|

Όλη η Ελλαδα έχει γινει μια απεραντη Βαβελ με πολυγνωμια, διγλωσσια, ανακολουθια κλπ
Πρεπει να συννενοηθουμε τελικα, παιζουμε με την εξελιξη της προσωπικοτητας εκατομμυριων παιδιών..
Πρεπει να παρουμε πειστικες απαντησεις ,για ποιο λογο δεν εμφανιζεται ο Τσιοδρας για ποιο λογο, αλλαξαμε ροτα, σε σχεση με την ανοιξη, και να απαντησουμε στο ερωτημα : ποιο παιδι θα κανει σωστη χρηση της μασκας , οταν θα κατεβει να παει τουαλετα, οταν για καποιο λογο βαλει τα κλαματα, οταν θελει να τριψει λιγο το προσωπακι του... κανενα
γι αυτο πιστευω οτι στην επιτροπη επρεπε να συμμετεχουν και εκπκοι

Μυρτώ
|

Θα συμφωνησω σε ολο με τον ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ. Τα σχολεία μπορούν να σπάσουν σε 2 βαρδιες χωρις κανενα προβλημα! Ανηκω στη γενια που πηγαινα πρωι απογευμα σχολειο και δεν επαθα τιποτα και με εργαζομενους γονεις και χωρις παππουδες-γιαγιαδες να με πηγαινοφερνουν!!! Ισα ισα προχωρησα στη ζωη μου ...Ωστοσο δεν υπαρχει τετοια προθεση οχι γιατι δεν φτανουν τα κουκια αλλα γιατι το ζηταμε ολοι εκπαιδευτικοι και γονεις και φυσικα το επιτελικο αριστο κρατος δεν μπορει να γινει λαικο...παραμενει απλα εκλαικευτικα μακιγιαρισμενο και μασκοφορεμενο...τα υπολοιπα στις ταξεις φιλοι μου με τα παιδια ΜΑΣ ειτε μικρα ειτε εφηβακια! ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΙΑΤΑ...αλλα ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΑΜΕ ΑΒΓΑ.

teacher
|

Στο παραπάνω άρθρο αναφέρεται και η χρήση προμετωπίδας. Ως σενάριο μου ακούγεται θετικό, γιατί με την κοινή μάσκα δεν είναι εύκολο να κάνεις μάθημα. Το παράδειγμα με τους Λογοθεραπευτές ισχύει και για τους δασκάλους του Δημοτικού, ειδικά των δύο πρώτων τάξεων. Άρα είναι καλό να επιτραπεί η χρήση της προμετωπίδας στο σχολείο. Όσον αφορά στα διαλείμματα, πρακτικά δεν ξέρω πώς μπορεί να εφαρμοστεί, ειδικά στα μικρά Δημοτικά Σχολεία που ο αριθμός του προσωπικού είναι μονοψήφιος. Δε συμφωνώ με τις απόψεις άλλων σχολιαστών ότι θα πρέπει να υπάρχουν δύο βάρδιες (πρωινή - απογευματινή), γιατί δημιουργούνται άλλα κοινωνικά προβλήματα από αυτό το μέτρο. Τέλος, καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου να σκεφτούν ότι 7 Σεπτεμβρίου είναι την άλλη Δευτέρα και τα σχολεία ακόμη δεν είναι έτοιμα, από πολλές απόψεις. Δε φτάνει να είναι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους. Απαιτούνται κι άλλα.

εκπ/κός
|

Τα παιδια που θα εχουν φετος νεο δασκαλο, δεν θα δουν το προσωπο του, παρα 2 ματια,η λεξη προσωπο δεν θα υπαρχει πια ειναι μολυσματικο, ειδικα το στομα, η μυτη, τα χειλη, και να χαμογελαει το παιδι και να κλαιει, δεν θα το βλεπει κανενας, ολοι κωφευουμε,
κυριως,κινδυνευει να μολυνει τους παππουδες ,παροτι οι δασκαλοι του ειναι μεγαλυτεροι ηλικιακα απο τους παππουδες του, αυτο δεν το σκεφτεται κανενας...

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Έχουν γραφτεί αυτές τις μέρες άπειρες σκέψεις και σχόλια για την προχειρότητα του υπουργείου παιδείας στην αντιμετώπιση μιας εξαιρετικά σοβαρής κατάστασης, οπότε τι άλλο να πει κανείς παραπάνω; Εμμονές, εγωισμός, επιμονή, αυθαιρεσία, επιπολαιότητα, μπόλικα ψέματα και πάει λέγοντας!
Θα περιοριστώ λοιπόν σε μερικές απλές επισημάνσεις:
α) Η αυριανή διαδικτυακή επικοινωνία της υπουργού με τους "επιστήμονες" πρέπει να γίνει δημόσια, για να ακούσουμε από πρώτο χέρι τι ακριβώς προτείνουν οι "ειδικοί"!
β) Διαφορετικά διαλείμματα σε κάθε τμήμα ή τάξη που τόσο το διαλαλεί η υπουργός ως ευφάνταστη ιδέα επιτέλους ας καταλάβει ότι ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ! Δεν βγαίνει απλώς το ωρολόγιο πρόγραμμα είτε για τους οργανικούς καθηγητές του σχολείου, είτε για όσους διατίθενται για συμπλήρωση ωραρίου.
γ) Σχολικοί περίπατοι ανά τμήμα χωριστά, άρα και σε διαφορετικό χώρο, πώς διάολο μπορούν να γίνουν;
δ) Ο δικαολογημένα απουσιάζων εκπαιδευτικός (π.χ. ασθενής) πώς μπορεί να κάνει διαδικτυακό μάθημα, αφού θα έχει κάποιο αντικειμενικό κώλυμα που θα τον κρατήσει μακριά από το σχολείο του και ίσως μακριά από το σπίτι του;
ε) ..................................................................................
στ) Φυσικά παραμένει στη σκέψη όλων μας ότι όλη αυτή η περιπέτεια που έχουμε μπροστά μας θα ήταν πολύ πιο απλή αν αποφάσιζαν να βάλουν επιτέλους το χέρι στην τσέπη και να προσλάβουν πρόσθετο διδακτικό προσωπικό σπάζοντας τα σχολεία στα δύο σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Δυστυχώς όμως η πρωτοφανής αυτή κρίση αντιμετωπίζεται στο χώρο της εκπαίδευσης με μηδενική οικονομική επιβάρυνση! Συγχαρητήρια στο υπέροχο κράτος κοινωνικής ευαισθησίας που έχουμε!
ζ) Εύχομαι καλό κουράγιο σε όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ελπίζω να είμαστε τυχεροί και να μη θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας για την υγεία μας...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ