Εκλογές “αιρετών”: Ψήφισαν περίπου 13.000 εκπαιδευτικοί

Στα ποσοστά συμμετοχής είναι στραμμένα των βλέμματα υπουργείου και συνδικαλιστών και κομμάτων

07/11/2020

Ενημερώθηκε: 08/11/2020, 14:40

Άκουσε το άρθρο

Περίπου  13.000 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  ψήφισαν ηλεκτρονικά στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, Σάββατο, για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (σ.σ. η ψηφοφορία ξεκίνησε με 3.000 συμμετοχές την πρώτη ώρα, έφθασε περίπου 8.000 στις 2 το μεσημέρι και στις 3 λιγότερες από 10.000 συμμετοχές).

Οι εκλογές ξεκίνησαν στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 5  το απόγευμα. Μόλις έχουμε τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας θα τα δημοσιεύσουμε.

Στις τελευταίες εκλογές  που έγιναν πριν δυο χρόνια ψήφισαν 116. 000 εκπαιδευτικοί .

Το ενδιαφέρον των συνδικαλιστών, υπουργείου και πολιτικών κομμάτων, σ΄  αυτές τις εκλογές, δεν αποτελεί ποια παράταξη θα είναι πρώτη, αλλά τα ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών.

Κι αυτό διότι:

Α. Πολλοί υποψήφιοι κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους με προτροπή της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, μετά την αλλαγή της διαδικασίας εκλογών, ηλεκτρονικά αντί δια ζώσης και Σάββατο αντί εργάσιμη ημέρα.

Β. Το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις και σήμερα οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν επί των αρχικά επικυρωμένων καταλόγων υποψηφίων.

Γ. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ προέτρεψαν τους εκπαιδευτικούς σε αποχή από τις εκλογές

Δ. Η ΟΛΜΕ προσέφυγε στο ΣτΕ με αίτημα να ακυρωθούν οι εκλογές και συνδικαλιστές στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

Ε. Μέχρι χθες το βράδυ ήταν σε εκκρεμότητα εάν θα  διεξαχθούν οι εκλογές , καθώς αναμένονταν η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή  ασφαλιστικών μέτρων της ΟΛΜΕ με αίτημα να ακυρωθούν οι εκλογές , όπου τελικά απορρίφθηκε το αίτημα της Ομοσπονδίας.

Ζ. Οι εκλεγέντες έχουν το δικαίωμα να παραιτηθούν μετά τις εκλογές. Τις θέσεις τους θα τις καταλάβουν οι αναπληρωματικοί

Πριν δυο χρόνια που έγιναν οι τελευταίες εκλογές αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ψήφισαν

Για το ΚΥΣΠΕ (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ) ψήφισαν  65. 359  και τις δύο έδρες κατέλαβαν υποψήφιοι των παρατάξεων    Δ.Α.Κ.Ε. / Π.Ε. και ΔΗ.ΣΥ./Α.Κ.Ε

Για το ΚΥΣΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) ψήφισαν 50.856 και τις δύο έδρες κατέλαβαν η  Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών  και οι  ΣΥΝΕΚ 

Πατήστε εδώ για να δείτε τα αποτελέσματα  των τελευταίων εκλογών που έγινα πριν δυο χρόνια.

ΟΛΜΕ:  Είναι  πάρα πολύ μικρή η συμμετοχή  των εκπαιδευτικών

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Τσούχλος  σε επικοινωνία που είχε το esos μαζί του δήλωσε: "Είναι  πάρα πολύ μικρή η συμμετοχή  των εκπαιδευτικών στις εκλογές που ξεκίνησαν στις 9 το πρωί. Από τη Δευτέρα θα πρέπει να συζητήσουμε με το  υπουργείο πως θα λύσουμε το θέμα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, αλλά ιδιαίτερα για   το πιο σημαντικό θέμα που τώρα είναι η εξ αποστάσεως   εκαιδευση. Για παράδειγμα στη Σάμο με σχολεία κλειστά και μεγάλο αριθμό μαθητών σε αντίσκηνα  ή φιλοξενούμενοι, όπως φυσικά το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν    και οι εκπαιδευτικοί στη Σάμο.Καλούμε  την υπουργό Παιδείας εάν  είναι δυνατόν και τη Δευτέρα να προχωρήσει σε διάλογο για τα τεράστια και φλέγοντα ζητήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (91)

kampouris
|

Αν οι δια ζώσης ψηφοφορίες γίνονταν Σάββατο τι ποσοστά θα είχαν; Και αν γίνουν καθημερινή χωρίς την υποχρέωση όποιος δε πάει να ψηφίσει θα πρέπει να πάει σχολείο και να κάνει μάθημα, πόσοι θα πήγαιναν να ψηφίσουν; Εντέλει πόσα τις % των εργαζομένων (πραγματικά) ασχολούνται με τους (στην πλειοψηφία)... συνδικαλιστές μας;

Οφθαλμίατρος
|

@Τραγικοί
Να καταβάλει κάθε ψηφοφόρος και 10.000€ κι ας αποφασίζει το 0,1%....
Και το 100% να ψήφιζε χθες, το 93% θα ψήφιζε λευκό ή άκυρο αγαπητέ μου. Εναντίον του ΤΡΟΠΟΥ της ψηφοφορίας και εναντίον της ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑΣ(sic) της υπουργού, ήταν η αποχή. Όποιος ΚΑΝΕΙ ότι δεν το βλέπει-καταλαβαίνει, χρειάζεται γυαλιά.

άσχετοι με νομική επιστήμη
|

διαφωτίστε μας ! με τέτοια συμμετοχή είναι έγκυρο το αποτέλεσμα; αλλά ναι, όπως και η αδυναμία ανάκλησης υποψηφιότητας (χαχαχαχα) ΔΕΝ προβλέπεται από το νόμο. αλλά ο νόμος δεν προβλέπει και να ανασαίνουμε πατώντας το κουμπί (ένα λεπτό που κρατά η ψηφοφορία, έτσι δε μας είπε η υπουργάρα; ). θα σκάσουμε ! . αν υποψιαστώ ότι σάββατο με καραντίνα και δεν ψήφισαν (τυφλωμένοι και εμπαθείς που έγραψε κάποιο τσακάλι σε άλλο σχόλιο, χαχαχα-απολύστε τους αυτούς . εξάλλου ονομαστικά ποιοι ψήφισαν ξέρετε ! ) οι εκπαιδευτικοί, επειδή ήταν με sms απανωτά όξω όλο το 24ωρο και σουτλατσάριζαν θα πάω να κάνω καταγγελία στον Χαρδαλιά !

Σαντάμ
|

@22:48
7% σημαίνει, ότι το 93% καταψήφισε. Οι έννοιες πλειοψηφία και μειοψηφία, δεν είναι άραγε γνωστές "στη νομική επιστήμη ,το δίκαιο και τι σημαίνει κυβέρνηση εκλογές,διορισμός υπουργών"?
Όσο για τη "μάχη που κέρδισε στο ΣτΕ" όπως λέτε, ξαναδείτε το. Αφορά στα ασφαλιστικά μέτρα και μόνο. Τον πόλεμο, τον έχασε πατριώτη....

Τραγικοί
|

Οσοι παραπονιούνται για το 7% - κανένας δεν εμπόδισε τη συμμετοχή των υπολοίπων. Αν δε συμμετέχεις, το αποτέλεσμα το αποφασίζει το 7% που συμμετείχε. Τα υπόλοιπα είναι περσινά ξινά σταφύλια. Την άλλη φορά να ψηφίζατε.

εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί
|

@ εεε;; 07 Νοε 2020 22:31

Μην παίρνετε και όρκο ότι Πρωθυπουργός και Υπουργοί εκλέγονται (πάντα) από τον λαό γιατί θα σας αναφέρω παραδείγματα Υπουργών που δεν εκλέχτηκαν από το λαό: Χαρδαλιάς, Αρβανιτόπουλος κατά την πρώτη του θητεία στο Υπ. Παιδείας. Στη χώρα μας είχαμε ακόμα και Πρωθυπουργό που δεν εκλέχτηκε από το λαό. Αυτός ήταν ο Λ. Παπαδήμος.

Ο λαός εκλέγει τη νομοθετική εξουσία. Δεν εκλέγει την εκτελεστική εξουσία.

Βοσκός
|

Σήμερα μπορεί κανείς να βγάλει πολλά συμπεράσματα από την ψηφοφορία...

Σακης
|

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν ήταν εκλογές για σωματεία. Για τη διοίκηση ήταν. Αυτοί που σήμερα φωνάζουν και θέλουν και τα ονόματα των ψηφισάντων οι οποίοι στην ουσία εξέφρασαν άποψη ψηφίζοντας , ανεξάρτητα με το τι ψήφισαν, είναι σαν να ζητούν να μάθουν τι ψήφισαν οι εκλογείς σε εκλογές με κάλπες. Όλοι αυτοί οι δημοκρατες που ήταν την εποχή του Κουράκη που ψήφιζαν με κουκούλες τους διευθυντές των σχολείων? Εγώ ψήφισα λευκό αφού κανείς δε ζήτησε την ψήφο μου αλλά μου άρεσε η διαδικασία περισσότερο από τη συνηθισμένη με τις κάλπες παρότι δεν θέλω αιρετούς στα ΠΥΣΔΕ ούτε ρουσφέτια ούτε τιποτα. Επαναλαμβάνω ότι αν δοθούν τα ονόματα των ψηφισάντων θα είναι σαν να αποκαλύπτεται η ψήφος τους . Προσωπικά δεν δίνω δεκάρα αλλά δεν αντέχω την υποκρισία.

εεε;
|

Το να μην ξέρει κανείς από Νομικ(ιστικ)ά είναι αδιάφορο και ακίνδυνο. Το να μην ξέρει από δημοκρατία και δημοκρατικές πλειοψηφίες είναι επικίνδυνο... Για εμάς τους υπόλοιπους...

@εεε
|

Κανένα δίκαιο δεν παράγεται με 7%!!

@εεε;
|

αν είστε άσχετοι με την νομική επιστήμη ,το δίκαιο και τι σημαίνει κυβέρνηση εκλογές,διορισμός υπουργών..κλπ πως μπορώ να σας πείσω. Η μάχη της ήταν στο Συμβούλιο Επικρατείας και την κέρδισε. Πηγαίνετε εσείς αύριο στον δικαστή προσβάλετε μια απόφαση του ΠΥΣΔΕ επειδή τον αιρετό ...δεν τον ψήφισαν πολλοί. Αστεία πράγματα !Αλλά η ΟΛΜΕ σας μεταξύ τυρού και αχλαδιού παράγει και λίγο δίκαιο.

Αριστεία μόνο
|

Αυτό πάλι που ορισμένοι βιάζονται να νομιμοποιήσουν ψηφοφορία του 1-10%... Μόνο εσείς και ο Τραμπ...

εεε;;
|

@ Νίκος
Ο/Η υπουργός Παιδείας (δι)ορίζεται από τον Πρωθυπουργό, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν διορίζεται, εκλέγεται και μάλιστα από τον ΛΑΟ. Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να κωφεύει σε αυτό το βροντερό "ΌΧΙ" σύσσωμου του εκπαιδευτικού κόσμου. Δεν νομίζω ότι έχετε και μεγάλη γνώση για τους εκπαιδευτικούς, αφού θεωρείτε ότι θα θεοποιούσαν την Υπουργό αν δεν προχωρούσε σε αξιολόγηση. Έχω τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον το 90% θα απέρριπτε τον αυταρχισμό, την απόρριψη εκ μέρους της εν γένει όλων των θέσεων και των προτάσεων των εκπαιδευτικών χωρίς να ακούει ποτέ τίποτε και για κανένα θέμα, την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών και η ίδια επιτέλους θα βάλει σε τάξη, τη συμπεριφορά σκληροτράχηλου μάνατζερ σε έναν τομέα που δεν είναι επιχείρηση και πολύ περισσότερο ιδιωτική επιχείρηση, κ.ά. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι εκπαιδευτικοί φοβούνται την αξιολόγηση; Αν ήταν έτσι, τότε οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε σε όλες τις εκλογές να ψηφίζουν κόμματα που είναι κατά της αξιολόγησης, δεν νομίζετε;

@Νικος
|

Η υπουργός απέτυχε. Έδωσε σε αυτην της επιλογή της πολιτικές διαστάσεις... υπερψήφισης ή όχι την επιλογών της. Το 93% του κλάδου την αποδοκίμασε. Η υπουργός έδωσε έναν πολιτικό πόλεμο και τον έχασε..

Δον Κιχώτης
|

Δηλαδή έχουμε τώρα νέους αιρετούς;
Και θα έρθουν και στα σχολεία;...

GalloRojo
|

«Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα γίνει και τότε θα μετρήσουμε ποιοι θα πάνε με την ΟΛΜΕ και ποιοι με το Υπουργείο» (Νίκη Κεραμέως, 8-10-2020)
Μετρηθήκαμε κυρία μου:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 97%
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 3%
ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΤΩΡΑ!!!

Άκυρη οποιαδήποτε σύγκριση!
|

Αν είχαν γίνει Σάββατο οι εκλογές πριν δύο χρόνια δεν θα είχε ψηφίσει ούτε το 1/5.

Σε έρημο τόπο
|

"Κι όπου φοβάται φωνή ν' ακούει απ' τον λαό, σ' έρημο τόπο ζει και βασιλεύει." Κανέναν μέσο όρο βολικό για αυτό το κάζο βρήκαν ή ακόμα ψάχνουν;

Άννα
|

Είμαι εκπαιδευτικός με 25 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο Σχολείο. Συμμετείχα στην σημερινή εκλογική διαδικασία, διότι είμαι ανήσυχο, περίεργο και ανυπόμονο άτομο. Περιμένω να δω τις παραιτήσεις των εκλεγμένων τη Δευτέρα!!

Mania
|

Ο κλάδος τελικά παραμένει προσκολλημένος σε ιδεοληψίες και άρνηση για την άρνηση....και το λυπηρό είναι πως πρόκειται για την πλειοψηφία.

Γιώργος Π.
|

Διαβάζω ότι ό,τι έγινε σήμερα είναι νίκη του ανεξάρτητου, αδέσμευτου εκπαιδευτικού και ήττα της υπουργού. Ελπίζω έτσι να είναι και να προκύψουν αιρετοί ανεξάρτητοι και αδέσμευτοι
Και μια απορία: όταν στη γενική συνέλευση παρίστανται 10 - 20 άτομα από 1200 εκπαιδευτικούς δηλαδή ποσοστό 1-2% ποιανού ήττα είναι; Γιατί δεν παραιτούνται τότε τα ΔΣ της κάθε ΕΛΜΕ;

CHARALAMPOS TSOULOUCHAS
|

τελικά ποιο είναι το ποσοστό συμμετοχής των φιλόδοξων στις εκλογές παρωδία;

με καταμέτρηση και κινητά
|

θα είχαμε πιο γρήγορα αποτελέσματα , τι γίνεται;
πλάκα να μας πουν τα κορίτσια ότι έχουν πιο σοβαρά θέματα από τις εκλογές. τα νομοσχέδια που λένε από πέρυσι -πρόπερσι φτιάχνουν; ή την εξΑΕ ; έχουμε χρόνο δευτέρα απόγευμα , να προλάβουν και τα εσπερινά (δεν είδα πρόγραμμα για αυτά, έβγαλαν ή μόνο πρωινό; ) . αλήθεια οι αφίσες πρώτη φορά αριστερά , ε συγγνώμη πρώτη φορά ηλεκτρονικά πόσο στοίχισαν;

με ένα κλικ
|

Μερικοί ξεχειλίζουν από καλοσύνη, λεξιλόγιο αντίστοιχο και ηρεμία . Τι να πω! Κι όλα αυτά για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ή κάνω λάθος;

Νίκος
|

Από πότε οι καθηγητές ορίζουν τον Υπουργό Παιδείας; Αν πει αύριοη κεραμέως δεν προχωρώ την αξιολόγηση οι καθηγητές θα την έχουν θεό!Ο Υπουργός Παιδείας διορίζεται από τον Πρωθυπουργό.Να μην ξεχνιόμαστε.

Παλιό στέλεχος της εκπαίδευσης
|

Η δυσαρμονία της βούλησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι τεράστια.
Η λύση βρίσκεται στο ποίημα του Τόμας Έλιοτ "Δυσκολίες πολιτευομένου" και λέγεται:
Παραίτησις, παραίτησις, παραίτησις.

ΜΑΡΙΑ
|

Η Αnastasia τα είπε όλα παρακαλώ γιατί τόσος εγωισμός κ.Κεραμέως να βά λετε και τους παπάδες να ψηφίσουν ηλεκτρονικά.Θα ήσασταν πιο κερδισμένη αν ακούγατε τα στελέχη της παράταξης μας ΔΑΚΕ για παράταση μέχρι το καλοκαίρι. Μόνη λύση η παραίτηση σας. Σε καμιά δημοκρατία δε περνά το 8%. Κρίμα οι σπουδές σας στο Παρίσι

Γιάννης
|

Το 2010 η τότε κυβερνηση "τόλμησε" να κάνει απογραφή των υπηρετούντων ΔΥ. Ηλεκτρονικά. Ναι και τότε η ίδια αντίδραση. Μεχρι και το σύστημα χακαραν για να μην πραγματοποιηθεί η απογραφή. Μόνιμη αντίδραση έτσι για την αντίδραση .

Κώστας
|

Το ζουμί είναι:
Σήμερα Ηλεκτρονική Ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Αύριο Ηλεκτρονική Ψηφοφορία για τα κάθε απεργία των Συνδικάτων - Χειραγώγηση
Το πείραμα απέτυχε
και τώρα τι;

ks
|

είμαι από αυτούς που δεν είχα πρόβλημα με την ηλεκτρονική ψηφοφορία (ειδικά αυτούς τους καιρούς) αναγνωρίζοντας εκτός από τα οφέλη όμως κάποιες ανησυχίες. Όπως και να έχει ήμουν εναντίων της απόφασης για αποχή αλλά..

Μιλώντας με συνδικαλιστές μου εξήγησαν πως α) προτείναν εκλογές σε μη εργάσιμο ωράριο δλδ μετά τις 14.00 (οπότε δεν παίζει σαν λογος το Σάββατο) και σε περισσότερα κέντρα (τότε έμοιαζε ασφαλές) και β) αφού στην τελική ανάλυση οι υποψήφιοι όλοι (?) παραιτήθηκαν (δλδ δεν θέλουν να ψηφιστούν) για ποιο λόγο και ποιον να ψηφίσει ο εκπαιδευτικός; Το πολύ να ρίξει λευκό.

Ήταν πολύ "πεισματάρικη" και η θέση της Υπουργού που δεν σεβάστηκε τις παραιτήσεις που σε καμία εκλογή δεν έχει ξανασυμβεί με το "στανιό" υποψήφιος κάποιος. Όχι τίποτα άλλο αλλά χάνει και το δίκαιό της (αν υποθέσουμε ότι έχει δίκαιο στην ηλεκτρονική ψηφοφορία).

Το θέμα δεν είναι αν είναι ασφαλείς οι εκλογές όταν είναι ηλεκτρονικές. Μάλλον είναι. Κάποιοι όμως θεωρούν ότι έτσι που απλοποιούνται χάνεται η "επαφή" και η αξία του θέματος. Και οι δύο έχουν επιχειρήματα αλλά το βασικό λόγο πρέπει να τον έχουν αυτοί που εκλέγονται και αυτοί δεν θέλουν να εκλέγονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Ακόμα και αν η απόφασή τους είναι λάθος (όπως εγώ πιστεύω) έπρεπε να γίνει σεβαστή κατά τη γνώμη μου και όχι να οδηγηθούμε σε κόντρα. Εστω με πρόφαση τον κορονοιό έπρεπε και αυτές να αναβληθούν (όπως στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα) και να το ξαναδούν αλλά ούτε αυτό έγινε.

Και τώρα που η αποχή είναι τεράστια (ειδικά επί του συνόλου αυτών που μπορούν να ψηφίσουν) τι θα γίνει δλδ; Ακόμα χειρότερα τα πράγματα και οι σχέσεις με το υπουργείο ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μια σχετική συνεργασία συνδικαλιστών και υπουργείου αντί για ψυχρότητα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ