Νέα ρύθμιση ΔΟΑΤΑΠ: Αποκλεισμός πτυχιούχων Κολλεγίων

Τι είπε η υπουργός στου Πρυτάνεις και τη ανακοινώθηκε γραπτώς την επόμενη ημέρα

20/03/2022

Ενημερώθηκε: 20/03/2022, 21:48

Άκουσε το άρθρο

"Οι πτυχιούχοι ξένων Πανεπιστημίων, που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε Κολλέγιο, στην Ελλάδα θα αποκλείονται από τη νέα ρύθμιση του ΔΟΑΤΑΠ".

Τη διευκρίνηση αυτή έκανε το Γραφείο της  υπουργού  Παιδείας στο esos , με αφορμή τα ερωτηματικά  τα οποία προκάλεσε η νέα ρύθμιση για τον ΔΟΑΤΑΠ, όπως διατυπώθηκε από την υπουργό Ν. Κεραμέως, σχετικά με το εάν τελικά οι πτυχιούχοι των Κολλεγίων θα μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε ελληνικά Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η τελική ρύθμιση  θα ορίζει ότι  επειδή τα πτυχία εξωτερικού είναι ακριβώς τα ίδια, είτε οι σπουδές έγιναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ο αποκλεισμός των πτυχιούχων  των Κολλεγίων θα γίνεται με την ακόλουθη "ασφαλιστική δικλίδα" :

  • "Θα  υποχρεώνονται τα ελληνικά Πανεπιστήμια να ζητούν από τα ξένα βεβαίωση για τη χώρα ολοκλήρωσης των σπουδών των συγκεκριμλένων πτυχιούχων".

Τι είπε η Ν. Κεραμέως στους Πρυτάνεις

 

Στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων σχετικά με τη νέα ρύθμιση για τον ΔΟΑΤΑΠ η υπουργός Παιδείας είπε τα εξής:

 

"Η πρόθεσή μας είναι να φύγουμε απότην ατομική αίτηση , από την ατομική διοικητική πράξη . Να συσταθούν εθνικά Μητρώα , τα οποία θα περιλαμβάνουν:

Το ένα Μητρώο για αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια, και

Το δεύτερο Μητρώο  για αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών

Στην περίπτωση που ο  υποψήφιος ανήκει σε μια από αυτές τις δύο περιπτώσεις να μην χρειάζεται  να καταθέτει ατομική αίτηση  στον ΔΟΑΤΑΠ. Να μη χρειάζεται επί της ουσίας    αναγνώριση του πτυχίου για τη συμμετοχή ενός φοιτητή   από το εξωτερικό σε Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά ελληνικών Πανεπιστημίων".

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας η οποία εκδόθηκε την επόμενη ημέρα

Την  επόμενη ημέρα σχετικά το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ: Θέσπιση νέου σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών από Ιδρύματα της αλλοδαπής (δηλ. για φοιτητές εξωτερικού που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα), που μειώνει τη γραφειοκρατία, διευκολύνει τον πολίτη, εξυπηρετεί τα Πανεπιστήμια και στηρίζει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, περιορίζει τη γραφειοκρατία και αυξάνει την αποτελεσματικότητα. Οι βασικές ρυθμίσεις επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

  •     ίδρυση Μητρώων των ακαδημαϊκά αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και των αλλοδαπών προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου,
  •     κατάργηση της υποβολής ατομικής αίτησης για την έκδοση ατομικής πράξης ακαδημαϊκής αναγνώρισης από μέρους των πολιτών που έχουν σπουδάσει στα ανωτέρω Πανεπιστήμια και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα,
  •     απελευθέρωση εισδοχής αλλοδαπών και ελλήνων φοιτητών σε προγράμματα σπουδών β΄και γ΄ κύκλου των Ελληνικών Πανεπιστημίων, χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης αναγνώρισης τίτλου σπουδών.

 

Σχόλια (26)

ΧΡΗΣΤΟΣ
|

Έχετε αρκετή ασάφεια με.αποτελεσμα ένας υποψήφιος φοιτητής η γονέας να έχει σοβαρές απορίες να πάει ο ίδιος η να στείλει το παιδι του σε κάποιο κολλέγιο πχ
Όλα τα κολλέγιο γράφουν αναγνωρισμενη ακαδημαϊκή και αναγνώριση από το κράτος, τι ισχύει τελικά τι ψηφίσατε? Να φύγουμε εξωτερικό ή να μείνουμε.εδω ,οι απαντήσεις αυτές είναι ασαφής, παρακαλώ ενημερώστε τι ισχύει τέλος πάντων. Τις ίδιες ασάφειες έχει και ο δοαταπ ναι μεν αλλά, ότι να ναι.
Πείτε επίσημα για τα ελληνικά ιδιωτικά πανεπιστήμια τι ισχύει.

Ευχαριστώ

ΓΟΝΕΑΣ
|

''......επειδή τα πτυχία εξωτερικού είναι ακριβώς τα ίδια, είτε οι σπουδές έγιναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό...''
επειδή εμείς παλεύουμε να τα πείσουμε ότι και στην Ελλάδα έχουν επιλογές,
είστε απαράδεκτοι, γιατί για ακόμη μία φορά προωθείτε τα παιδιά να φύγουν στο εξωτερικό!!!

Απορία
|

Δηλαδή κάποιος που έχει πρωτο πτυχίο από ένα κολλεγιο στην Ελλάδα,θα μπορεί να πάρει μέρος πχ σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ; Το ΑΤΕΕΝ εχει ήδη αξιολογήσει κάποια τέτοια κολλεγια και προγράμματα σπουδών,υπάρχει λίστα με τα αναγνωρισμενα δηλαδή ή θα πρέπει να πάρουν έγκριση μετά από ΑΤΕΕΝ και ΔΟΑΤΑΠ; Ρωτάω ως εκπαιδευτικός!! Ευχαριστώ

ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
|

Απαράδεκτο όλο αυτό που γίνεται !!!!!!!
Πτυχία αναγνωρισμένα παγκοσμίως στην Ελλάδα να υποτιμούνται με διατάξεις και ρυθμίσεις που τα υπεξαιρούν . Όλη αυτή η διαδικασία κόβει τα φτερά στους νέους ανθρώπους για μια επιλογή που κάνανε στα 18 , ως καλυτερη ..
ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΤΣΑΤΣΗΣ
|

ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΒΛΕΠΩ

Κουκου
|

Γιατί να αναγνωριζονται μόνο επαγγελματικάκαι όχι και αακαδημαικά; Ποια η διαφορά, αφού όλοι το ίδιο πτυχίο παίρνουν.

ΔΕΠ σε κεντρικό ΑΕΙ
|

Κλαίω. Διαβάστε προσεκτικά τη διατύπωση! "Επειδή τα πτυχία είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ είτε οι σπουδές έγιναν στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα...", θα βρούμε "δικλείδα" για να τους αποκλείουμε!!!
Ο παραλογισμός και η συντεχνιακή λογική σε όλο της το μεγαλείο!
Ενώ σε όλη τη Γη δεν υπάρχει αυτή η διάκριση ούτε κανένας αποκλεισμός.
Η μόνη λύση (αν δε θέλουν να περιμένουν ακομα 10-20 χρόνια να γίνουμε κανονικό κράτος) είναι τα δικαστήρια...εντός και - κυρίως - εκτός Ελλάδας.

Tito
|

Tο θέμα δεν είναι που ολοκληρώθηκαν οι σπουδές αλλά που έλαβαν χώρα συνολικα!

Apostolos
|

Αυτή η ρύθμιση για τα πτυχία των κολλεγίων είναι βούτυρο στο ψωμί των .... κολλεγίων. Αν οι απόφοιτοι των κολλεγίων μπορούσαν να κάνουν μεταπτυχιακό σε δημόσιο ΑΕΙ οι πρώτοι χαμένοι θα ήταν τα μεταπτυχιακά των κολλεγίων!!
Αυτή η ρύθμιση λοιπόν υποχρεώνει τους εν λόγω απόφοιτους να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους στα κολλέγια ή στο εξωτερικό.
Επαγγελματικά δεν αλλάζει κάτι γιατί έτσι και αλλιώς η αναγνώριση γίνεται από το ΑΤΕΕΝ.

@Πιτσιφλής
|

Αφού κύριε Πιτσιφλή θεωρείτε τόσο καλό το επάγγελμα του υδραυλικού γιατί δεν βιοπορίζεστε και εσείς ή κάποιο από τα παιδιά σας δια αυτού του επαγγέλματος?
Ή μήπως αυτά τα σχόλια αφορούν τους άλλους και όχι εσάς και τα πρόσωπα της οικογένειάς σας?

Παπαδόπουλος Χρηστος
|

Για ποιο λόγο δεν ακολουθείται η φυσιολογική οδός;
Δηλαδη στην αναθεωρηση του Συνταγματος, καταργηση του άρθρου 16 απο τη Βουλη και εν συνεχεία Ιδρυση κανονικών Πανεπιστημίων με τις απαιτουμενες προδιαγραφες.
Φυσικά, σε αυτο θα ελεγχθουν και τα κολλεγια ωστε να ομοτιμοποιηθούν: Το πρόβλημα τελειωνει εκει.

Γονέας
|

Οι σπουδές στα συνεργαζόμενα κολέγια με αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν αυστηρές προδιαγραφές, τηρούν τους κανονισμούς φοίτησης και το ακαδημαϊκό status και θα πρέπει να αναγνωρισθούν επίσημα από την πολιτεία. Είναι πολύ αυστηρές οι εξετάσεις και αντικειμενικότατη η βαθμολόγηση των γραπτών εργασιών. Γιατί να υπάρχει διαφορά από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο;

Γονέας
|

Οι σπουδές στα συνεργαζόμενα κολέγια με αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν αυστηρές προδιαγραφές, τηρούν τους κανονισμούς φοίτησης και το ακαδημαϊκό status και θα πρέπει να αναγνωρισθούν επίσημα από την πολιτεία. Είναι πολύ αυστηρές οι εξετάσεις και αντικειμενικότατη η βαθμολόγηση των γραπτών εργασιών. Γιατί να υπάρχει διαφορά από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο;

Λεωνίδας
|

Το λιγότερο που έχει να κάνει το Υπουργείο είναι να αναγνωρίσει επαγγελματικά τα πτυχία.

Είναι ντροπή να κρατάει δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχους κολλεγίων ομήρους αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Τα εν λόγω πτυχία είναι αναγνωρισμένα σε όλο τον κόσμο, εκτός από εδώ.

Δεν μπορεί ο κάθε επαγγελματικός σύλλογος να κρίνει κατά το δωκούν. Ντροπή και πάλι ντροπή.

Ioanna
|

Το υπουργείο έχει δίκιο για έναν απλό λόγο. Η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων προσκρούει στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Δεν μπορεί το υπουργείο να παραβιάσει το Σύνταγμα.

Πιτσιφλής
|

Έναν υδραυλικό περιμένω εδώ και ένα μήνα κι όλο μου λέει:
- Το Σάββατο, το Σάββατο πρωί πρωί, έρχομαι!...

ΑΠΚΥ
|

Λύση με την ύπαρξη μητρώου αναγνωρισμένων πανεπιστημίων. Ακόμη κ τα ιδιωτικά ιδρύματα έχουν κανόνες αξιολόγησης. Αν η διδακτέα ύλη είναι η ίδια με τα επίσημα Ελληνικά να αναγνωρισθούν.

Λογικός
|

Επιτέλους! Γιατί κάποιος που έχει χρήματα και σπουδάζει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο να μην αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος. Δεν βρίσκετε πολύ άδικο να στοχοποιείται κάποιος που απλώς έχει λεφτά για σπουδές ; Δηλαδή το ελληνικό κράτος μας θέλει ανήμπορους για να μας έχει υπό την σκέπη του!!!!

Ξέρω ότι οι φιλελεύθερες ιδέες δεν θα ευημερήσουν ποτέ σε αυτό τον τόπο λόγω νοοτροπίας. Αλλά για όνομα του Θεού τουλάχιστον σταματηστε να φέρεστε στα παιδιά από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σαν να είναι κατάδικοι! Και μεταπτυχιακά και διδακτορικά και ο,τι υπάρχει να δικαιούνται όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά.

Τελείωσα το πτυχίο μου σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Έκανα το μεταπτυχιακό σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Θέλω όμως να κάνω το διδακτορικό μου στην Αθήνα. Ε λοιπόν δεν με δέχονται γιατί δεν έχω αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ!!!

Αν αυτό δεν είναι επηζιο για την χώρα τότε τι!;

Προσωπικά πήρα την απόφαση να φύγω από μια χώρα που δεν στηρίζει τους νέους επιστήμονες. Θα πάω στο εξωτερικό εκεί όπου θα αναγνωρίσετε η αξία μου!!!!

Λυπάμαι Ελλάδα για το παρόν και το μέλλον σου!!!!

Τα γνωστά....
|

Ποπ κορν και σπόρια να πάρω....

Νίκη του προλεταριάτου
|

Τελικά δηλαδή αναγνωρίζουμε το πτυχίο του "έχοντα" που πήγε στο εξωτερικό και ξόδεψε σίγουρα περισσότερο συνάλλαγμα και δεν αναγνωρίζουμε το ΙΔΙΟ πτυχίο αυτού που έμεινε στην Ελλάδα.
Άκρως προοδευτικό....
Συγχαρητήρια στους δικαιωματικούς αριστερούς που ρίχνουν πετυχημένα νερό στο μύλο των Δεξιών.
Άξιος ο μισθός σας!

Νταγκλης
|

Πρακτικά πως μεταφράζεται αυτή η "ασφαλιστική δικλείδα"; Να τρέξουν οι απόφοιτοι κολεγίων να βγάλουν άκρη με τα ΑΕΙ για την εξέταση των μαθημάτων που τους επιδίκασε το ΑΤΤΕΕΝ; Ενώ τα ΑΕΙ αρνούνται να τους εξετάσουν;; Πρακτικά δηλαδή στα σκουπίδια τα πτυχία των κολλεγίων...

bob mastoras
|

"Θα υποχρεώνονται τα ελληνικά Πανεπιστήμια να ζητούν από τα ξένα βεβαίωση για τη χώρα ολοκλήρωσης των σπουδών των συγκεκριμλένων πτυχιούχων"

Αν δηλαδή φοιτητής ξεκινήσει τις σπουδές σε ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ και τις ολοκληρώσει σε ευρωπαϊκό θα αποκλείεται. Γιατί; Γιατί οι σπουδές δεν θα έχουν εξ ολοκλήρου πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό και το ξένο πανεπιστήμιο προφανώς δεν θα το βεβαιώσει.

Περίεργος
|

Αφήστε τις ηλιθιότητες......Η έχετε τα κότσια να πείτε στα πανεπιστήμια δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα πτυχία ή τα αναγνωρίζεται κανονικά.....!!!
Τι Ελληνικός ψευτοτσαμπουκάς είναι αυτός.....;
Δεν τα αναγνωρίζουμε αν ένα μέρος των σπουδών έγινε στην Ελλάδα....!!!
ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΤΕ ......ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ;
ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ.....ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ......ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΚΕΡΔΊΣΟΥΝ... .... !!

Σωτήρης
|

Αφού τα πτυχία είναι ίδια... γιατί αποκλείονται;

dimitris
|

Οι σπουδές στα κολέγια θα πρεπει να αναγνωρισθούν επίσημα από την πολιτεία επειδή δεν υπάρχει διαφορά. Είμαι πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πτυχιούχος του college το όποιο συνεργάζονταν με το ... University, London . H εκπαίδευση του κολεγίου ήταν υψηλού επιπέδου επειδή ο αριθμός των σπουδαστών ήταν περίπου 30 σε σχέση με το αριστοτέλειο πανεπιστήμιο που ο αριθμός των φοιτητών ηταν περιπου 150 και η παρακολούθηση των μαθημάτων υποχρεωτική με απουσιολόγιο και το σημαντικότερο εργασίες υποχρεωτικές σε όλα τα μαθήματα και γραπτές προόδους και το σημαντικότερο δεν επιτρεπόταν η μεταφορά μαθημάτων από έτος σε έτος. Υπάρχει αυστηρός έλεγχος προόδου σε σχέση με τα πανεπιστήμια και όποιος δεν ανταποκρίνεται στις επιδόσεις των μαθημάτων ειναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει.

ΔΕΠ
|

Ας σταματήσει αυτό με το ΔΟΑΤΑΠ και την ταλαιπωρία. Φτιάξτε μια λίστα με τα αδιαμφισβήτητου κύρους ΑΕΙ παγκοσμίως. Όποιος έχει τέτοιο πτυχίο αναγνωρίζεται αυτόματα, φτάνουν αυτά με το που έγιναν τα μαθήματα. Το πτυχίο είναι ίδιο, ο τίτλος είναι ίδιος, και τον αναγνωρίζουν όλοι σε όλη τη Γη, πλην Ελλάδας. Είναι παράνοια βασισμένη σε συντεχνιακές αντιλήψεις περι "ποιότητας" σπουδών στα ΑΕΙ, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Φτάνει πια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ