Τροπολογία για τα πανεπιστημιακά τμήματα που συγχωνεύονται: Ειδικές προθεσμίες για τους Συντελεστές των Πανελλαδικών Εξετάσεων και του αριθμού εισακτέων

Aναμένεται να την καταθέσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή

23/11/2022

Άκουσε το άρθρο

Στις περιπτώσεις ίδρυσης ή συγχώνευσης σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων μπορούν να ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικές προθεσμίες για τον καθορισμό:

α) του συντελεστή της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης,

β) του συντελεστή Ε.Β.Ε. ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, εφόσον απαιτείται, ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση,

γ) των συντελεστών βαρύτητας μαθημάτων, ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών,

δ) της κατάταξης της σχολής ή του τμήματος στα επιστημονικά πεδία ή τομείς, και

ε) του αριθμού εισακτέων στη σχολή, στο τμήμα ή την εισαγωγική κατεύθυνση.

Τα παραπάνω προβλέπει τροπολογία την οποία αναμένεται να καταθέσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή, και την παρουσιάζει κατ΄αποκλειστικότητα το esos.
.

Σχόλια (9)

Εθνικό σχέδιο για τμήματα ΑΕΙ
|

Χρειάζεται εθνικό σχέδιο για τις σχολές και τα τμήματα των ΑΕΙ, ώστε να σταματήσει η πρακτική των επιμέρους ρυθμίσεων που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις ανισότητες. Δεν μπορούν οι πολίτες να συντηρούν τμήματα σε κάθε νησί και χωριό που ιδρύθηκαν πριν από χρόνια χωρίς προγραμματισμό, γιατί τότε στερούνται χρήματα τα υπόλοιπα ΑΕΙ και πλήττονται οι φοιτητές.

Επιτέλους, δεν είναι ούτε ακαδημαϊκή ούτε οικονομική πρόταση το άνοιγμα τμημάτων για να συντηρείται η αγορά των καταστημάτων εστίασης (καφετέριες, ταχυφαγεία) και των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων! Ούτε ιδρύονται πανεπιστήμια με στόχο να πληρώνουν για μεταπτυχιακούς τίτλους οι εργαζόμενοι και οι μεγαλύτερης ηλικίας σε βάρος των 18χρονων που προσπαθούν για πρώτη φορά να σπουδάσουν!

Κάθε βιώσιμο περιφερειακό Πανεπιστήμιο (παν. Ιωαννίνων, Πάτρας, Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης) μπορεί να υποστηρίξει Πολυτεχνική Σχολή, Σχολή Νομικής, Σχολής Επιστημών Υγείας, Φιλοσοφική Σχολή, Σχολή Θετικών Επιστημών, Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών. Είναι θέμα βούλησης του Υπουργείου και των ακαδημαϊκών να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες.

ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Η ΑΣΠΑΙΤΕ μοναδική Σχολή με 5 έτη φοίτησης και 4 έτη υποχρεωτικής φοίτησης ως τέως ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ (με ένα επιπλέον εξάμηνο Πτυχιακή και ένα επιπλέον εξάμηνο Πρακτική ) στην καρδιά της Αθήνας στο Μαρούσι και έχει ξεχαστεί σαν επαρχιακό ΤΕΙ που έκλεισε ή θα κλείσει λόγω αδιαφορίας όλων των εμπλεκομένων. Ελλάδα 2022.

ΓΚ
|

Πολύ συγκεκριμένη γίνεται τώρα τελευταία τη στιγμή που εκκρεμούν ΕΔ, αξιολογήσεις από ΕΘΑΑΕ κ.α.
Κάτι μεγάλο έρχεται, λέτε να φάμε ομελέτα πριν τις εκλογές;
Ο χρόνος θα δείξει, υποθέτω..

@@Σωστή τροπολογια
|

Έχω ακούσει το εξής επιχείρημα (σε ραδιοφωνική εκπομπή) από καθηγητή πανεπιστημίου και κάτοικο μίας μικρής πόλης που στεγάζει ένα μόνο τμήμα:
"Οι κάτοικοι της πόλης μας μπορούν να σπουδάσουν χωρίς να μετακινηθούν. Ακόμα και οι εργαζόμενοι και μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να δώσουν κατατακτήριες και να σπουδάσουν".
Αλλά κανείς από τους παρόντες (νομίζω ο δήμαρχος και δυο-τρεις δημοσιογράφοι) δεν σκέφτηκαν ότι ένα τμήμα θεραπεύει ένα αντικείμενο. Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να έχουμε ιατρική, πολυτεχνείο, θεωρητικές και εφαρμοσμένες σπουδές σε κάθε μικρή πόλη. Να σοβαρευτούμε.

@Σωστή τροπολογια
|

Αυτός ο παραλογισμός ΄΄ομως αυξάνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη περιφέρεια.
Τι θα απογίνει η τοπική εμπορική δραστηριότητα (καφέ, σουβλάκια) στην επαρχία χωρίς τους φοιτητές; Επιπλέον, με τις πρωτοβουλίες για νέες φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ τι θα απογίνουν οι ιδιοκτήτες χωρίς τα έσοδα απο τα ενοίκια; Επίσης ένας γονέας πού θα προτιμούσε να φοιτήσει το παιδί του, σε κάποιο περιφερειακό Τμήμα όπου μπορεί να μπει για πλάκα με 8000 μόρια και να πληρώνει ενοίκιο 200 ευρώ ή σε κάποιο κορυφαίο κεντρικό Τμήμα με ενοίκιο 500 ευρώ;

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ
|

Στη Λευκάδα με το τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου που έκλεισε και έχει 07 μόνιμα μέλη ΔΕΠ τι θα γίνει ; ;;;
Υπάρχει πρόταση για νέο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών & Διοίκησης Υπηρεσιών και έχει βαλτώσει στα συρτάρια του Υπουργείου.
Επίσης έχει εγκριθεί χρηματοδότηση για νέα φοιτητική εστία και νέο κτίριο του τμήματος αλλά τίποτα δε βλέπουμε να προχωρά στη Λευκάδα.

Σωστή τροπολογια
|

Αλλά θα πρέπει το υπουργείο να προχωρήσει στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων. Σύμφωνα με το νέο νόμο μπορεί να το κάνει χωρίς καν συναίνεση συγκλήτου. Επιτέλους να τελειώσει αυτός ο παραλογισμός κάθε επαρχιακή πόλη να έχει και ένα πανεπιστημιακό τμήμα. Αλλά είμαστε σε προεκλογική περίοδο....

Δημήτρης ΠΑΔΑ
|

Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα;;;
|

Για τα επαγγ. δικαιώματα των αποφοίτων από τα τμήματα που συγχωνευθήκαν, Μηχανικών, Γεωπονίας, ούτε λόγος από κανένα κυβερνητικό στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ