ΑΣΕΠ: Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται … προς τα κάτω…

"Στον πίνακα κατάταξης έχω πέσει στην 764η θέση από την 34η, διότι τα μόρια της προϋπηρεσίας μου εμφανίζονται κατά 94 λιγότερα από αυτά που αληθώς και πραγματικώς έχω!"

26/09/2023

Άκουσε το άρθρο

Ονομάζομαι Μ.Σ.. (το όνομα υπάρχει στο esos), είμαι Θεατρολόγος Εκπαιδευτικός  και εργάζομαι 23 χρόνια στην Εκπαίδευση ως Αναπληρώτρια, με ειδικότητα ΠΕ 91.01 - Θεατρικής  Αγωγής.

Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα στις 28-7-2023, με το άνοιγμα των πινάκων, ότι στον πίνακα κατάταξης έχω πέσει στην 764η θέση από την 34η, διότι τα μόρια της προϋπηρεσίας μου εμφανίζονται κατά 94 λιγότερα από αυτά που αληθώς και πραγματικώς έχω!

Δεν μου προσμετρήθηκαν, δηλαδή, τα μόρια προϋπηρεσίας, τα οποία είναι καταχωρημένα στο ΟΠΣΥΔ, με αποτέλεσμα να καταβαραθρωθώ στον πίνακα κατάταξης.

Εκατοντάδες από μας, τους υποψήφιους Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, που κάναμε αίτηση  για την προκήρυξη 2 ΓΕ 2023 το Μάρτιο, ώστε να προσληφθούμε στα σχολεία,  δοκιμάσαμε την ίδια δυσάρεστη έκπληξη, του ίδιου μοιραίου και τραγικού λάθους, που προκλήθηκε εξαιτίας της διφορούμενης και ασαφούς διατύπωσης της προκήρυξης, που αφορούσε στη συμπλήρωση της προϋπηρεσίας μας.

Συγκεκριμένα : Αντί να δηλώσουμε τη συνολική προϋπηρεσία  όλων των χρόνων εργασίας μας, δηλώσαμε μόνο εκείνη από το 2020-2023, γιατί αυτό θεωρήσαμε ότι ζητούσε με τη διατύπωσή του το συγκεκριμένο πεδίο.

Το γεγονός αυτό έχει το καταστροφικό αποτέλεσμα να φαίνεται ψευδώς ότι έχουμε μόνο 3 χρόνια προϋπηρεσίας, να καταποντιστούμε στην κυριολεξία στους πίνακες κατάταξης, και κατά συνέπεια να μείνουμε άνεργοι για τα επόμενα 3 σχολικά έτη, μέχρι δηλαδή την έκδοση της νέας προκήρυξης για τους νέους πίνακες.

 Δυστυχώς, αυτό που συνέβη δεν οφείλεται τόσο σε σφάλμα κατανόησης εκ μέρους μας, όσο στην ασαφή, διφορούμενη και παραπλανητική παρενθετική πρόταση που συνόδευε το πλαίσιο 1 της αίτησης και η οποία ζητούσε να βάλουμε αυστηρά την προϋπηρεσία από την σχολική χρονιά 2020-2021 και όχι την συνολική.

Επιπλέον απουσίαζε η σαφής και καθαρή διατύπωση «συνολική προϋπηρεσία», που υπήρχε στις προηγούμενες αντίστοιχες προκηρύξεις.

Επίσης στο ΦΕΚ της προκήρυξης αναφερόταν καθαρά ότι δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή στοιχείων που ήδη είναι καταχωρημένα στον ηλεκτρονικό φάκελο του ΟΠΣΥΔ, όπως, δηλαδή, ήταν ήδη περασμένη η προϋπηρεσία μας

 Αυτό έκανε εμένα και πολλούς συναδέλφους να καταλάβουμε ότι μας ζητούσαν μόνο την νέα προϋπηρεσία μετά το πρώτο κλείσιμο των πινάκων και ότι η υπόλοιπη προϋπηρεσία θα διασταυρωνόταν και θα έμπαινε αυτόματα από τον ΑΣΕΠ μέσω του ΟΠΣΥΔ.

Είναι γνωστό ότι όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση. Σύμφωνα με τον ΑΣΕΠ όμως, το λάθος  αυτό, το να δηλώσουμε δηλαδή λιγότερη από την πραγματική προϋπηρεσία, δε διορθώνεται με τίποτα, διότι είναι «δική μας υπαιτιότητα και ευθύνη η ορθή συμπλήρωση στοιχείων»,  και επιπλέον δεν πρόκειται, σύμφωνα με τον ΑΣΕΠ,  να γίνει δεκτό οποιοδήποτε αίτημα διόρθωσης στις επικείμενες ενστάσεις.  

Είμαστε, επομένως, καταδικασμένοι σε τριετή ανεργία. Για μια προϋπηρεσία που αληθώς κατέχουμε και που τη μαζεύαμε μέρα - μέρα, μήνα - μήνα με αίμα και ιδρώτα, 30 ημέρες το μήνα και 12 μήνες το χρόνο.

Ωστόσο, ο ΑΣΕΠ, οφείλει να διασταυρώνει και όντως διασταυρώνει τα δηλωθέντα από τους υποψήφιους προσόντα μέσω της υπηρεσίας του ΥΠΕΠΘ, ΟΠΣΥΔ, και τα διορθώνει.

Στον ΟΠΣΥΔ υπάρχει υπηρεσιακώς κι επισήμως η προϋπηρεσία μας περασμένη από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ, καθώς και οι τίτλοι των προσόντων μας, ελεγμένοι. 

Αν κάποιος δηλώσει ψεύτικο πτυχίο, ή μεταπτυχιακό ή οποιοδήποτε άλλο προσόν ο ΑΣΕΠ, μέσω του ΟΠΣΥΔ το διασταυρώνει, το ελέγχει και το ακυρώνει.

Αν κάποιος δηλώσει περισσότερη από την πραγματική του προϋπηρεσία, παρεμβαίνει ο ΑΣΕΠ, τη διορθώνει, τη μειώνει προς τα κάτω και συμπληρώνει την ορθή.

Αν όμως κάποιος, εκ παραδρομής όπως εμείς, δηλώσει λιγότερη από την κανονική προϋπηρεσία, ο ΑΣΕΠ δεν τη διορθώνει και δε δέχεται να γίνει διόρθωση ούτε και στην ένσταση.

Για να γίνει σαφέστερο: Αν  κάποιος δηλώσει 100 μόρια προϋπηρεσίας ενώ έχει 50, ο ΑΣΕΠ τη διορθώνει αυτομάτως, διασταυρώνοντας τα στοιχεία με τον ΟΠΣΥΔ και την κατεβάζει στα 50. Αν όμως κάποιος, όπως εμείς, δηλώσει 50 μόρια, ενώ έχει 100, σε πλήρη έλλειψη οποιασδήποτε λογικής, δε γίνεται καμία διόρθωση και καμία ένσταση επί του θέματος δεκτή.

Ο ΑΣΕΠ έχει επιλεκτική δυνατότητα διόρθωσης λανθασμένης δηλωθείσας προϋπηρεσίας; Υπάρχει κανείς που συνειδητά θέλει να αδικήσει τον εαυτό του; Μόνο από παρανόηση γίνεται τέτοιο λάθος.

 Όσον αφορά εμένα, ενώ έχω 120 μόρια προϋπηρεσίας,  φέτος εμφανίζονται μόνο τα 26.  Γεγονός που έχει σα συνέπεια να χάσω 94 μόρια και να πέσω από την 34η θέση κατάταξης του πίνακα στην 764η. 20 χρόνια εργασίας πήγαν χαμένα!

 Κι αυτό για τα επόμενα 3 χρόνια, κατά τα οποία θα είμαι άνεργη αφού οι προσλήψεις των ΠΕ 91.01 Αναπληρωτών είναι μόνο 600  σε όλη την Ελλάδα.

Τιμωρούμαι και καταδικάζομαι για ένα λάθος  σε τρία χρόνια ανεργίας και επιπλέον εάν γίνουν μέσα στην τριετία διορισμοί φυσικά αποκλείομαι.

Επειδή έγραψα  λάθος νούμερο σε ένα κουτάκι και μάλιστα σε στοιχείο που διαθέτει ήδη η υπηρεσία, συμπληρώνεται αυτόματα από την ίδια, και  που διαθέτει τόσο  ο ΟΠΣΥΔ όσο και ο ΑΣΕΠ!

 Ακόμα και σε βαριά ποινικά αδικήματα οι ποινές είναι μικρότερες!

Η διασταύρωση των στοιχείων μας μέσω ΟΠΣΥΔ είναι υποχρέωση του ΑΣΕΠ, βάσει του ΦΕΚ της προκήρυξης.  Επιπλέον από τις προηγούμενες αιτήσεις μας ο ΑΣΕΠ έχει ήδη καταχωρημένες τις σωστές προϋπηρεσίες μας στο σύστημα.

 Πώς γίνεται λοιπόν το 2019 να είχαμε περισσότερη και το 2023 λιγότερη προϋπηρεσία; 

Το λάθος είναι προφανές και έπρεπε να διορθωθεί συστημικά ή τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης μέσω ένστασης.

 Εφόσον η προϋπηρεσία μας είναι ήδη γνωστή στον ΑΣΕΠ,  με την άρνηση διόρθωσης πλήττεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη στη διοίκηση, αφού το κράτος είναι ο εργοδότης μας και ήδη γνωρίζει την ορθή προϋπηρεσία μας. Δεν αντέχει σε καμία λογική το ότι ο ΑΣΕΠ διορθώνει τη λανθασμένη προς τα πάνω προϋπηρεσία και αρνείται διόρθωση της λανθασμένης προς τα κάτω.

 Θα πρέπει η Κυβέρνηση, το ΥΠΕΠΘ και ο ΑΣΕΠ, να πάρουν άμεσα μέτρα προκειμένου, με ενιαίο τρόπο, να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει και να δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διευκολύνουν την επίλυσή και αποκατάσταση του ορθού και αληθούς, του δίκαιου και αξιοκρατικού.

 Πρέπει να επανακοινοποιήσουν τους πίνακες με διόρθωση των λαθών προϋπηρεσίας ως οφείλουν. Θυμίζω δε, πως διορθώσεις και παρεμβάσεις υπέρ της αλήθειας και  του δίκαιου έχουν γίνει και στο παρελθόν.

Ο ΑΣΕΠ ιδρύθηκε ως ένας κατά το δυνατό δίκαιος και αξιοκρατικός φορέας προσλήψεων. Δεν έγινε για να τιμωρεί, να αδικεί και να στηρίζεται σε λανθασμένα και  ψευδή στοιχεία.

Πρέπει να επιτραπεί η δυνατότητα άμεσης διόρθωσης των λαθών στις δηλώσεις της προϋπηρεσίας, έστω μέσω των ενστάσεων, όπως αυτές υπάρχουν επισήμως στον ΟΠΣΥΔ, προς αποκατάσταση της αξιοκρατίας, της κοινής λογικής, του αληθούς και του δίκαιου.

Με εκτίμηση,

Μ. Σ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (14)

Ιωάννης Σκ
|

Τυχαία διάβασα το άρθρο... Ντροπή είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε. Διάβαζα για να δώσω ΑΣΕΠ και πέρασε το μάτι μου από την "αρχή της χρηστής διοίκησης του διοικουμένου".. Καμία φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους προς τον πολίτη δεν υπάρχει, καμία!!!! Ντροπή και πάλι!

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΗΛ.
|

Ειμαι εκπαιδευτικος ΠΕ11 και η ψυχικη και επαγγελματικη απογνωση που εχει επιφερει σε προσωπικο και οικογενειακο επιπεδο το μοιραιο λαθος που εκανα στο κουτι 1 της αιτησης ειναι καταστροφικο. Η ανεργια και η μεταβολη της θεσεως μου στους πινακες αναπληρωτων ειναι μη αναστρεψιμη. Τοσα χρονια προσπαθειας εγιναν σταχτες. Τωρα το μονο που ελπιζω ειναι να βρω εργασια για να μπορεσω να ανταπεξελθω στις οικογενειακες υποχρεωσεις μου.

@κωστας
|

@κωστας
Αρα ο,τι δηλώσεις είσαι.
Κανένας έλεγχος από το ανώτατο συμβούλιο επιλογής μόνιμου και μη προσωπικού για θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού.
Λογικό ε;

Λαζαρος
|

Οι ενστασεις ολων των περιπτωσεων, οχι μονο της προυπηρεσιας ειναι 4-5% επι του συνολου των αιτησεων απο οσο θυμαμαι. Αρα λιγοτερο ειναι το ποσοστο αυτων που εκαναν λαθος στην προυπηρεσια. Τωρα αν 3 στους 100 κανανε λαθος, δε ξερω κατα ποσο ειναι ασαφεια ή οχι. Θεωρητικα καποιος θα κανει και λαθος. Επισης αναφεροταν οτι στον ΟΠΣΥΔ δε χρειαζεται νεα καταχωρηση των ηδη υπαρχοντων προσοντων οχι στον ΑΣΕΠ.

Γιαννα Π.
|

Στην Ελλάδα του 21ου το μηχανογραφικό σύστημα του ΑΣΕΠ δε λειτουργεί με άξονα τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία.
Απάντηση τους: ατομική ευθύνη.
Ατομική ευθυνη σε μια υποψηφιότητα που η ευθύνη της επιβεβαίωσης των δηλωθέντων πρέπει να είναι του φορέα που τα ελέγχει ή που θα έπρεπε να τα ελέγχει.
Παρουσιάζεται ως δεδομένο μια στρεβλή κατάσταση χωρίς καμία απολύτως ευθύνη του ΑΣΕΠ.
Με αυτά που διαβάζω έχω μένει άφωνη.
Ντροπή και κρίμα για τα παιδιά

Αφροδίτη Β.
|

Είμαι εικαστικός ΠΕ08, μονογονεας με δύο παιδιά και εκτός του ότι παραμένω άνεργη εξαιτίας του λάθους στην προϋπηρεσία μου, δεν επικύρωσαν και το ένα μου τέκνο!!! Και αυτό θεωρείται δικό μου λάθος; αναφέρω πως κατέθεσα όλα τα σχετικά δικαιολογητικά(πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κλπ) και όσον αφορά την επιμέλεια, η οποία ισχύει επ αόριστον αφού τα τέκνα μου ανήκουν στην ίδια οικογενειακή μερίδα με εμένα, την είχα καταθέσει προ πολλού και δεν θίγεται! Ο δικηγόρος μου ανέλαβε την ένσταση χωρίς όμως αποτέλεσμα.Το μόνο που μου μένει είναι η προσευχή. Καλή δύναμη σε όλους

Κώστας
|

Δυστυχώς για εσάς η αίτηση στον ΑΣΕΠ έχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Δεν έχει καμία σημασία ο ΟΠΣΥΔ που έχει θέση μητρώου

Βαρβαρα
|

Δυστυχώς αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα. Εγώ ακόμη κοιτάζω την αίτηση μου και δεν βρίσκω κουτάκι όπου δηλώνεται ολόκληρη η προϋπηρεσία. Όλα αναφέρουν την προϋπηρεσία μετά το 2020. Ο ΑΣΕΠ θα πρέπει να διορθώσει όλα αυτά τα λάθη εφόσον υπάρχει διασταύρωση μέσω ΟΠΣΥΔ και είναι αληθή. Το ίδιο είχε συμβεί και με το παράβολο το 2020 και έγιναν δεκτές οι διορθώσεις γι αυτό το θέμα.

Έφη
|

Τι εννοείται, σας έχουν ήδη απαντήσει στην ένσταση που κάνατε; Εγώ δεν έχω πάρει απάντηση ακομα

Πανταζιδης Ευαγγελος
|

Το ίδιο και χειροτερο συνεβει και σε μένα όμως το κατάλαβα πριν προλάβω να κάνω ένσταση. Δυστυχώς η καριέρα μου σαν εκπαιδευτικός τελειώνει εδώ δεν έχω κουράγιο να συνεχισω. Τους παρακάλεσα για ένσταση εκτός προθεσμίας και με απέρριψαν.

σήφης
|

καλα κρασια

ΔΕΠ
|

Μπράβο άριστοι. Ωραίες διαδικασίες έχουμε. Ελπίζω να αποκατασταθεί η αδικία. Αν οχι ελπίζω ο παθών να έχει γερό στομάχι και μερικά ευρώ, για να πάρει τη νομική οδό...

ΔΕΠ
|

Μπράβο άριστοι. Ωραίες διαδικασίες έχουμε. Ελπίζω να αποκατασταθεί η αδικία. Αν οχι ελπίζω ο παθών να έχει γερό στομάχι και μερικά ευρώ, για να πάρει τη νομική οδό...

ΔΕΣΠΟΙΝΑ
|

Θα πρέπει όλες οι ενστάσεις περί προϋπηρεσίας να γίνουν αποδεκτές. Δεν είναι δυνατόν η προϋπηρεσία μας να μη διασταυρώνεται αυτόματα από το ΟΠΣΥΔ στο κατά τα άλλα ψηφιοποιημένο υπουργείο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ