Οδ. Ζώρας: Κάποιοι πανεπιστημιακοί αρνούνται εξετάσεις και εξετάζουν εξ αποστάσεως αλλά οι ίδιοι διδάσκουν σε διαδικτυακά μεταπτυχιακά προγράμματα

"Οι εντός πανεπιστημίου παρατάξεις δημιουργούν προβλήματα κάθε φορά και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους υπολοίπους"

06/02/2024

Ενημερώθηκε: 06/02/2024, 16:14

Άκουσε το άρθρο

Κάποιοι πανεπιστημιακοί   ενώ αρνούνται εξετάσεις εξ αποστάσεως, οι ίδιοι    διδάσκουν  και εξετάζουν σε διαδικτυακά μεταπτυχιακά προγράμματα, αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας  Οδυσσέας Ζώρας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ενώ έκανε λόγο για καθαρή υποκρισία.

Παράλληλα επεσήμανε ότι το ανοιχτό πανεπιστήμιο ήταν το πρώτο που άρχισε τις διαδικτυακές εξετάσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας και ποτέ δεν τέθηκε θέμα αδιαβλητότητας καθώς υπάρχει τεχνολογία εξασφάλισης ταυτοπροσωπίας και αδιαβλητότητας.

«Τα κρατικά πανεπιστήμια δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά οι λίγοι», τόνισε   ο Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης  , αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Υποστήριξε ότι οι εντός πανεπιστημίου παρατάξεις δημιουργούν προβλήματα κάθε φορά και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους υπολοίπους.

Για τους πανεπιστημιακούς που επιμένουν να μην γίνουν εξετάσεις διαδικτυακά ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η συζήτηση εις βάρος των φοιτητών ενώ χαρακτήρισε τις καταλήψεις παρωχημένες και παλιομοδίτικες.

 

Σχόλια (28)

ΔΕΠ
|

Μη χειρότερα. Θολά επιχειρήματα κ. Ζώρρα. Ίδιο είναι η εξέταση, η οποία πρέπει να είναι αδιάβλητη, και η διδασκαλία ενός μαθήματος; Όταν διδάσκουμε υπάρχει θέμα αντιγραφής; chatGPT; "αντικατάσταση" εξεταζόμενου από τρίτο χωρίς να το παίρνει χαμπάρι ο εξεταστής; Είναι τουλάχιστον περίεργο που ένας έμπειρος ακαδημαϊκός όπως εσείς συγχέει τα δύο....

τεχνολογία εξασφάλισης ταυτοπροσωπίας και αδιαβλητότας
|

Υπάρχει τεχνολογία εξασφάλισης ταυτοπροσωπίας και αδιαβλητότητας;
Ποια είναι αυτή; Γιατί σε αντίθεση με την περίοδο του κορονοιου δεν δόθηκε καμία οδηγία στα πανεπιστήμια τώρα. Ο καθένας κάνει ότι νομίζει και μπορεί.

αρ
|

κ. Ζώρρα είστε και μέλος ΔΕΠ και μπερδεύετε τη διδασκαλία με την εξ αποστάσεως εξέταση; Έχετε ξεχάσει ότι ο τρόπος εξέτασης είναι στην αποκλειστική ευθύνη του ΔΕΠ;
Κρίμα. Υπήρξατε και Πρύτανης...

@@Γιώργος
|

Μήπως να απευθύνατε το ερώτημά σας στις κυβερνήσεις των τελευταίων 50 ετών (και αναλογικά με το χρόνο που κυβέρνησαν)?

Γεώργιος
|

Για αυτούς που αναφέρονται στην δυσκολία εξ αποστάσεως εξέτασης λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών θα μπορούσαν να σπάσουν την εξέταση σε τμήματα των 30- 40 ατόμων ανα δίωρο και αν ο αριθμός των φοιτητών είναι τόσο μεγάλος να δώσουν και σε επόμενη ημερομηνία

Γεωπόνος
|

Ρε παιδιά πάρτε ένα τηλέφωνο το 100 αναφέρετε ότι υπάρχει κατάληψη, δηλαδή παράνομη πράξη και αφήστε τις αρχές να κάνουν τη δουλειά τους.

ds
|

Ναι, καλά τα λέει. Μόνο που πρόκειται για σοφιστεία, διότι είναι τελείως διαφορετικό να εξετάζεις διαδικτυακά ένα διαδικτυακά σχεδιασμένο μάθημα. Ο τρόπος διδασκαλίας και εξέτασης ορίζονται σε περιγράμματα μαθημάτων που κατατίθενται πριν την έναρξη των ακαδημαϊκών εξαμήνων. Εκεί ορίζεται και ο τρόπος εξέτασης, ο οποίος βέβαια ήταν δια ζώσης διότι εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων απαγορεύεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία. Να θυμηθούμε ότι εν μέσω COVID κλήθηκαν καθηγητές και φοιτητές να επιστρέψουν κανονικά στα Πανεπιστήμια.

Al14
|

Υπάρχει λύση... να σταματήσουν 10 άτομα σε κάθε κατάληψη, να κρατούν σε ομηρία και να τρομοκρατούν, όλους τους φοιτητές ...

ΕΑΠ
|

Στο ΕΑΠ οι εξετάσεις ανέκαθεν γίνονταν δια ζώσης. Μόνο οι Συμβουλευτικές συναντήσεις ήτα νεξ αποστάσεως. Δεν δικαιολογείται φοιτητής του ΕΑΠ να μην το γνωρίζει αυτό και να κάνει παράπονα για τις δια ζώσης εξετάσεις. Οι εξ αποστάσεως εξετάσεις εξυπηρέτησαν τους φοιτητές κατά την πανδημία...και συνεχίστηκαν κατόπιν αιτημάτων των φοιτητών! Το Πανεπιστήμιο ωστόσο έχει θέσει ορίζοντα λήξης αυτού του τρόπου και δεν το κάνει για λόγους διαβλητότητας.

@Γιώργος
|

Πότε καταργήθηκε η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση είπαμε;

ΜΗΤΕΡΑ!!!
|

Μας τρελανατε ποια!!! Ανοίξτε τα πανεπιστήμια ή κάντε τις εξετάσεις διαδικτυακά. Δώστε ένα Τέλος!!!!!! σε αυτό το θέατρο.Δεν σας φταίμε σε τίποτα!!!

Γιώργος
|

Από πότε τα δικαιώματα και η διεκδίκηση για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση είναι παρωχημένα;

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
|

Εγώ που ρώτησα στο Κολοκοτρωνίτσι (στο καφέ της Χαράς συγκεκριμένα), το 80% θέλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
|

Η κριτική είναι ωραία από τον καναπέ. ή θα τους βγάλει η αστυνομία, αφού η κατάληψη είναι παράνομη ή θα γίνουν εξετάσεις από απόσταση. Τίποτα δεν θέλετε από τα δύο. Η αστυνομία είναι καταστολή και οι εξετάσεις διαβλητές από απόσταση. Ποια πρόταση έχετε??? Ας πάτε να πείσετε εσείς όσους κάνουν κατάληψη να σταματήσουν. Επειδή διαφωνούν κάποιοι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, εκβιάζουν του πάντες. Αυτό δεν είναι βία??? μόνο της αστυνομίας είναι? ακόμα και έτσι, τι προτείνετε??? το 70% θέλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Περιμένουμε προτάσεις για τη λύση του προβλήματος......

Ακης
|

Για να τα συνοψίσουμε, μιας που αναφέρονται στα σχόλια, και φυσικά τα ξέρει και ο ΓΓ:
Άλλο διδασκαλία εξ αποστάσεως και άλλο εξέταση εξ αποστάσεως.
Άλλο διδασκαλία εξ αποστάσεως σε 200 άτομα και άλλο σε 30 άτομα.
Άλλο εξέταση εξ αποστάσεως σε 200 άτομα και άλλο σε 30 άτομα.
Άλλο εξέταση εξ αποστάσεως σε ΑΕΙ που διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και άλλο σε ΑΕΙ που ΔΕΝ τις διαθέτει.
Άλλο εξέταση εξ αποστάσεως στην Φυσική Ι, και άλλο στην Παθολογία Ι.
Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας.
Μην τα βάζετε κύριε ΓΓ όλα στο ίδιο καλάθι και ζαλίζεται χωρίς να ξέρει τι να πιστέψει και ο κόσμος που δεν είναι κοντά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΔΕΠ ΕΚΠΑ
|

@MΕΛΟΣ ΔΕΠ 6 Φεβ 2024 18:40
Υπάρχει ΝΟΜΟΣ που να επιβάλλει στους διδάσκοντες των ΑΕΙ τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων; Μπορείτε να μας τον δείξετε;
ΥΓ
Είστε όντως "μέλος ΔΕΠ";

ΔΕΠ ΕΚΠΑ
|

@MΕΛΟΣ ΔΕΠ 6 Φεβ 2024 18:40
Υπάρχει ΝΟΜΟΣ που να επιβάλλει στους διδάσκοντες των ΑΕΙ τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων; Μπορείτε να μας τον δείξετε;
ΥΓ
Είστε όντως "μέλος ΔΕΠ";

MΕΛΟΣ ΔΕΠ
|

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ Κ. ΖΩΡΑ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ.
ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ!
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΩΛΥΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ.

Βεβαίως βεβαίως
|

"παρωχημένες και παλιομοδίτικες" και μη αντικειμενικές, είναι δυστυχώς οι αντιλήψεις που ακούμε από "υπεύθυνα" χείλη....

Εισαγγελέας
|

Παρακαλώ να παρέμβει ο εισαγγελέας διότι υπάρχει εκβιασμός προς τα μέλη ΔΕΠ στο να διεξάγουν διαβλητές εξετάσεις εξ αποστάσεως και να δίδονται πτυχία από δημόσια Πανεπιστήμια που θα είναι υπό αμφισβήτηση.

Το Υπουργείο αντί να στηρίξει τα πανεπιστήμια τα υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν αδικήματα που η δικαιοσύνη πλέον πρέπει να έχει λόγο.

ΔΕΠ
|

Αδιάβλητη διαδικτυακή εξέταση σε μεταπτυχιακό με 20 φοιτητές μπορείς να κάνεις με προφορικές εξετάσεις αλλά σε προπτυχιακό με 500 φοιτητές πως θα κάνεις; Δώστε μας μια λύση. Επίσης στις δια ζώσης εξετάσεις δεν επιτρέπονται ψηφιακές συσκευές ενώ στις εξ αποστάσεως εξ ορισμού επιτρέπονται, ενώ είναι αδύνατο να ελεγχθεί αν κάποιος άλλος βρίσκεται εντός του δωματίου του φοιτητή. Δεν θα αναφερθώ στην έλλειψη εμπορικών λογισμικών τύπου Proctor καθώς ακόμα και αυτά έχουν ζητήματα που μπορούν να παρακάμψει αν θελει κάποιος αλλά παρόλα αυτά ούτε αυτά είναι διαθέσιμα όπως ισχύει σε ορισμένα μεταπτυχιακά που αναφέρεστε.

Τέλος δοκιμάστε να βάλετε στο chatGPT θέματα από πληροφορική, μαθηματικά, φυσική κτλ. Να δείτε βαθμολογία επίδοσης...

Δεν είμαστε υπέρ των καταλήψεων αλλά είμαστε κατά της υποβάθμισης και του διάβλητου των εξετάσεων.

Δώστε τη δυνατότητα παράτασης ακαδημαϊκού έτους στα πανεπιστήμια που εξάλλου έχουν και το αυτοδιοίκητο μονο οταν μας συμφέρει και αφήστε τα να λύσουν το πρόβλημα μόνα τους και να διεξάγουν αδιάβλητες δια ζώσης εξετάσεις.

κρίμα είναι και πανεπιστημιακός....
|

...δηλαδή, στην ιατρική και ιδιαίτερα στην χειρουργική να εξετάζουμε από απόσταση???
Στην Σάμο, η αστυνομία κάλεσε τους καθηγητές με οδηγία εισαγγελέα να απολογηθούν γιατί δεν έδειξαν με το δάχτυλο τους φοιτητές που κάνουν κατάληψη.
Τι λέει ο καθηγητής για αυτό?? Να βάλουμε τους καθηγητές στην φυλακή ή να βάλουμε τους φοιτητές στην φυλακή ή να τους βάλουμε όλους....και το λέμε ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ...

Mike
|

Και τι σχέση έχει η διδασκαλία με τις εξετάσεις.
Έδωσα αναγκαστικά εξετάσεις σε μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως και ένιωθα ηλίθιος που καθόμουνα και διάβαζα.
Λάμβανα μηνύματα από "φροντιστήρια" - ιδιώτες που αναλάμβαναν πλήρως την διαδικασία. Έστελναν έτοιμο Pdf να το ανεβάσεις στο σύστημα ή να το αντιγράψεις για τον γραφικό χαρακτήρα. Τράγικες καταστάσεις....πτυχία κατά παραγγελία.
Αν είχες λεφτά να πληρώσεις τελείωνες σχολή χωρίς να έχεις ιδέα και με βαθμό μάλιστα.
Πολύ καλά κάνουν και δεν δέχονται οι καθηγητές. Τους τιμά αυτή η απόφαση

ΔΕΠ
|

"Οι εντός πανεπιστημίου παρατάξεις δημιουργούν προβλήματα κάθε φορά και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους υπολοίπους"
Συμφωνώ απόλυτα, αλλά κανένα κόμμα δεν της κατάργησε, τουναντίον τις υποστηρίζουν κιόλας...

Παραπλάνηση και πάλι
|

Ας αντιπαραβάλουμε αυτά που λέει ο κ. Ζώρας:
- Εξ αποστάσεως εξέταση με 25 άτομα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε ένα Πανεπιστήμιο που έχει όλη την τεχνογνωσία για να πραγματοποιεί εξ αποστάσεως μαθήματα και εξετάσεις.
- Στο συμβατικό Πανεπιστήμιο στην κανονική εξέταση τουλάχιστον 180 άτομα. Στην εξ αποστάσεως εξέταση θα έρθει και ο κάθε ξεχασμένος φοιτητής, μήπως και... ήρθε η ώρα να πάρει εκείνο το 5. Τουλάχιστον 300 άτομα. Δεν είναι τυχαίοι αριθμοί. Έτσι έγινε και στις εξετάσεις την περίοδο του COVID. Ούτε έλεγχος ταυτοπροσωπείας μπορεί να γίνει, ούτε κάμερες ανοιχτές με τόσα άτομα, ούτε έλεγχος αν επικοινωνούν μεταξύ τους φοιτητές ή με άλλα άτομα που τους βοηθάνε.

Ερώτημα: Έπρεπε να γίνουν οι εξετάσεις την περίοδο του COVID εξ αποστάσεως; Δεν ξέρω αν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Τώρα πρέπει να γίνουν εξ αποστάσεως; Υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης και δεν θα έπρεπε να γίνουν εξ αποστάσεως. Όσοι συγκρίνουν την περίοδο του COVID με την τωρινή κατάσταση συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια.

Πριν μιλήσει λοιπόν για υποκρισία, γιατί δεν παραθέτει ΟΛΑ τα πραγματικά στοιχεία για να μπορεί ο κάθε πολίτης να κρίνει; Γιατί παρουσιάζει μόνο όσα τον εξυπηρετούν για το αφήγημα που θέλει να δημιουργήσει;

Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για όλον τον καιρό...

Διδάσκων μεταπτυχιακού
|

Που τον βρήκαμε αυτόν βρε παιδιά; Φυσικά και διδάσκουμε με τηλεκπαίδευση. Δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά επιτρέπει σε φοιτητές από όλη την Ελλάδα να παρακολουθούν το ίδιο μεταπτυχιακό. Οι εξετάσεις του όμως γίνονται με φυσική παρουσία των φοιτητών. Μια φορά το εξάμηνο έρχονται οι φοιτητές στην Αθήνα και δίνουν τις εξετάσεις τους. Όπως λέει και ο ίδιος ο Ζώρας, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις του ΕΑΠ έχουν διαβλητότητα, είναι δηλαδή διαβλητές.

μκ
|

Άλλο η διδασκαλία κι άλλο οι εξετάσεις.

ΔΕΠ-ΕΑΠ
|

Μάλλον τελευταία δεν έχει επαφή με το ΕΑΠ. Διαφορετικά θα γνώριζε ότι οι εξετάσεις από απόσταση σε πολλές θεματικές (πχ ΣΚΕ) έχουν καταργηθεί ακριβώς για λόγους διαβλητότητας:)))))

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ