Κανένας κίνδυνος ακτινοβολίας για τους εργαζόμενους στο υπ. Παιδείας διαβεβαιώνει Εργαστήριο του Παν. Θεσσαλίας

Δείτε την μελέτη του Εργαστηρίου του Παν. Θεσσαλίας

08/01/2018

Ενημερώθηκε: 15/01/2018, 12:46

Άκουσε το άρθρο

Καμία επικινδυνότητα της περιβαλλοντικής ακτινοβολίας δεν υπάρχει για τους παροικούντες (εργαζόμενους κι επισκέπτες) στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείο Παιδείας , διαβεβαιώνει ο Διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κώστας Κάππας, μετά τις σχετικές μετρήσεις που προέβη το Εργαστήριό του.

Ειδικότερα όπως μας δήλωσε ο κ. Κάππας  μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις μετρήσεις ιδιωτικής εταιρείας στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την χαμηλόσυχνη και ραδιοκυματική ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση, το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προέβη σε μετρήσεις (με πιστοποιημένους επιστήμονες και όργανα) και κατέθεσε στον Σύλλογο εργαζομένων και στον υπουργό Παιδείας πλήρη μελέτη η οποία περιλαμβάνει α) γενική ενημέρωση περί χαμηλόσυχνης και ραδιοκυματικής ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίας, β) πλήρη μελέτη βάσει επιτόπιων μετρήσεων και γ) λεπτομερή σχόλια για την προηγηθείσα μελέτη της ιδιωτικής εταιρείας.

Θα ακολουθήσει διάλεξη – συζήτηση με τους εργαζόμενους στο τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης , λαμβάνοντας υπ’όψιν το σύνολο των ηλεκτρομαγνητικών πηγών διαπιστώνεται ότι το επίπεδο του συνολικού πεδίου σε όλες τις θέσεις στις οποίες πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις κυμαίνεται:

  • Για την μεν περιοχή ELF και σε χώρους εργαζομένων από 1,58% έως 4,72% του ορίου ασφαλείας (επίπεδα αναφοράς) και στον Υποσταθμό Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας 35% λαμβάνοντας υπ’όψιν τα αυστηρότερα όρια της Ελληνικής Νομοθεσίας για την έκθεση του γενικού πληθυσμού.
  • Για την μεν περιοχή RF από 10010 έως 11147 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας του Συνολικού Λόγου Έκθεσης λαμβάνοντας υπ’όψιν τα αυστηρότερα όρια της Ελληνικής Νομοθεσίας (Ν.4070 ΦΕΚ Α ́ 82/10.04.2012) που αφορούν σε ευαίσθητες χρήσεις γης (τα οποία αντιστοιχούν στο 60% ορίων της Ε.Ε.).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

Σχόλια (2)

Καππας Κώστας
|

Ο σχολιαστής ip δεν είναι ενημερωμένος. Οι Φυσικοί ιατρικής - Ακτινοφυσικοί, είναι κάτοχοι των δύο αδειών ασκήσεως επαγγέλματος ακτινοφυσικού [α) για τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες και β) για τις μη-ιοντίζουσες ακτινοβολίες] από το Υπουργείο Υγείας. Είναι οι αρμόδιοι νομικά και επιστημονικά για να συντάσσουν 1) μελέτες ακτινοπροστασίας πάσης φύσεως ακτινοβολιών και β) "Hazard Reports" [Κανονισμός Ακτινοπροστασίας (αρ. Φ. 216, Τ.2, 6 Μαρτίου 2001), παράγραφος 2.2]. Οι μελέτες αυτές ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ στην ΕΕΑΕ, εγκρίνονται και μόνο τότε η εγκατάσταση παίρνει άδεια λειτουργίας. Καλό είναι να ενημερωνόμαστε πριν γράφουμε οτιδήποτε γιατί προκαλούμε σύγχυση στους αναγνώστες...

ip
|

Αρμόδιος στην Ελλάδα για τις μετρήσεις επικινδυνότητας από πάσης φύσεως ακτινοβολίες (ιοντίζουσες και μη, περιβαλλοντικές δηλαδή φυσικές ή τεχνικές) είναι αποκλειστικά η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας -ΕΕΑΕ.
Κάθε άλλη έκθεση είναι απλά μια καλή επιστημονική έκθεση/ μελέτη κλπ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ