Ανησυχία 6 Πρυτάνεων για τα σχέδια “Γαβρόγλου”:Καταλύεται η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων και συνιστά εκτροπή από τον υπέρτατο νόμο της Πολιτείας

“Καλούμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Γ.Π.Α. να απορρίψουν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για το Παν. Θεσσαλίας στα σημεία του εκείνα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το Πανεπιστήμιό μας”

06/10/2018

Ενημερώθηκε: 06/10/2018, 19:58

Άκουσε το άρθρο

Για κατάλυση της  κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων που  συνιστά εκτροπή από τον υπέρτατο νόμο της Πολιτείας, κάνουν λόγο έξι διατελέσαντες Πρυτάνεις  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  την περίοδο 1982-2014 (Αλέξανδρος Πουλοβασίλης (1982-1991), Μιχαήλ Λουκάς (1991-1997), Σπυρίδων Κυρίτσης (1997-2000), Ανδρέας Ι. Καραμάνος (2000-2004), Γεώργιος Ζέρβας (2004-2010), Κωνσταντίνος Φεγγερός (2010-2014).

 Ειδικότερα οι "6"  Πρυτάνεις με κοινό ανακοινωθέν εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, επειδή εντοπίζουν  πληθώρα σημείων που θα ζημιώσουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) και τους αποφοίτους του και σημειώνουν: “Οι ενοποιήσεις ΑΕΙ και η ίδρυση νέων Σχολών και νέων Τμημάτων στο Γ.Π.Α., χωρίς την έγκριση των αρμοδίων θεσμικών οργάνων των Πανεπιστημίων ούτε τη γνώμη της Α.ΔΙ.Π., καταλύει την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων και συνιστά εκτροπή από τον υπέρτατο νόμο της Πολιτείας”.

Οι “6” Πρυτάνεις ζητούν από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  να πληροφορηθούν  “κατά πόσο το κείμενο αυτό προέκυψε μετά από κάποια συγκεκριμένη μελέτη σκοπιμότητας, χωροταξικό σχεδιασμό, εισήγηση κάποιου θεσμοθετημένου οργάνου ή μετά από διαβούλευση με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των εμπλεκομένων Α.Ε.Ι.”.

Ενδεικτικά, οι «6» Πρυτάνεις αναφέρουν  τα εξής επίμαχα σημεία:

1)    Ιδρύονται  7 νέα Τμήματα στο Γ.Π.Α., ορισμένα από τα οποία ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τη Γεωπονία και τις συναφείς με αυτή επιστήμες έχουν (π.χ., Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού), άλλα ήδη λειτουργούν σε γειτονικά Πανεπιστήμια της Αττικής, σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από το Γ.Π.Α. (Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής), ενώ επανιδρύεται Γενικό Τμήμα, το οποίο είχε καταργηθεί πρόσφατα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ένα Π.Μ.Σ. που ήδη λειτουργεί στο Γ.Π.Α. μετατρέπεται σε Τμήμα.

Και όλα αυτά χωρίς να έχει υπάρξει, εξ όσων γνωρίζουμε, κάποια ειδική αιτιολογία και ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας του Γ.Π.Α.

2)    Αυθαίρετα και χωρίς κάποιου είδους μελέτη σκοπιμότητας ή χωροταξικό σχεδιασμό  ιδρύεται εκ του μηδενός στο Ε.Κ.Π.Α. Σχολή «Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας» με 4 (!) Τμήματα με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών, τη στιγμή που ήδη λειτουργούν στο Γ.Π.Α., δηλ. σε απόσταση μικρότερη από 100 χιλιόμετρα, ανάλογα Τμήματα.

Ενδεικτικό της προχειρότητας του σχεδίου νόμου είναι ότι 2 από τα Τμήματα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο της Σχολής: π.χ., το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας και το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού.

3)    Η ενσωμάτωση Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδος σε απομακρυσμένες από την έδρα του Γ.Π.Α. περιοχές θα δημιουργήσει εκ του ασφαλούς προβλήματα ομαλής λειτουργίας και συντονισμού του Ιδρύματος.

4)    Σημειώνουμε ιδιαίτερα τις συνοπτικές διαδικασίες (σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς καν να μεσολαβήσει οποιασδήποτε μορφής αξιολόγηση) που θα ακολουθηθούν κατά την ένταξη του προσωπικού του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδος σε αντίστοιχες πανεπιστημιακού επιπέδου θέσεις του Γ.Π.Α.

Τέτοιου είδους ενέργειες φαλκιδεύουν κάθε έννοια αξιοκρατίας μέσα σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, όπου πρέπει να κυριαρχεί η συνεχής προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Παράλληλα οι  «6» Πρυτάνεις εκτιμούν ότι    εάν τελικά εφαρμοσθούν  τα παραπάνω, “θα οδηγήσουν σε γενικότερη υποβάθμιση των πανεπιστημιακού επιπέδου γεωπονικών σπουδών με άμεσες δυσάρεστες συνέπειες στους ίδιους τους αποφοίτους και στην εθνική οικονομία. Και αυτό, όταν τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον υποψηφίων για τα γεωπονικά Τμήματα και ανεβαίνουν συνεχώς οι βάσεις εισαγωγής, κάτι που επιβάλλει την με κάθε κόστος διατήρηση και βελτίωση του ποιοτικού επιπέδου των σπουδών”.      
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι “6” Πρυτάνεις  καλούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Γ.Π.Α. να απορρίψουν τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου στα σημεία του εκείνα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το Πανεπιστήμιό μας.

Καλούν  επίσης την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σχόλια (11)

ΓΠΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑ
|

θα ήταν χρήσιμη η ενημέρωση για το τι αποφάσισαν οι ακαδ. κοινότητες των δύο ιδρυμάτων!

Νικόλαος
|

Αν και ο Υπουργός έχει ξεφύγει σε πάρα πολλά σημεία από αυτό που είναι δίκαιο και αντικειμενικό απ την άλλη το να θεωρείται επιχείρημα η βάση εισαγωγής είναι πραγματικά γελοίο! Αλήθεια οι πτυχιούχοι των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών πανεπιστημίων δεν θεωρούνται επαρκείς κατά τους σχολιαστές, ή το επίπεδο των σπουδών είναι ζήτημα χιλιομετρικής απόστασης από το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης; Ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να κερδίσει την αναγνώριση όλου του ακαδημαϊκού κόσμου αρκεί να εφάρμοζε στην Ελλάδα τα Ευρωπαικώς και Διεθνώς καθιερωμένα! Όφειλε να αλλάξει τη νοοτροπία του "γαλατικού χωριού" των κόμιξ αλλά οι μάγοι της φυλής (συντεχνίες) υπερίσχυσαν για άλλη μια φορά της λογικής.

ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ
|

Η προχειροτητα σε ολο της το μεγαλειο ακομα και στις συγχωνευσεις Πανεπιστημιων και Τει. Τελικα αυτη η ψαροκωσταινα δεν θα παει ποτε μπροστα. Πρυτανευουν παντα τα μικροπολιτικα συμφεροντα μιας πετιοχης εναντι του κοινωνικου συνολου μιας χωρας. Δηλ. πολλα απο τμηματα που ειδη υπαρχουν υπερκαλυπτουν τις αναγκες αυτης της χωρας οποτε δεν εχουν λογο υπαρξης ας κλεισουν. Ας γινει απο το ΥΠ.ΕΘ.ΠΑΙΔ. μια σοβαρη μελετη και οσα τμηματα δεν τηρουν τα δεοντα ας τα κλεισουν απλα ειναι τα πραγματα

ΓΣ
|

Κρίμα... απίστευτη προχειρότητα, που φαίνεται απλά να εκπορεύεται απο μικροσυμφέροντα, καμία λογική, παράκαμψη της καθ ύλην αρμόδιας ΑΔΙΠ, παράκαμψη των ίδιων των Πανεπιστημιών που επηρρεάζονται. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν...

Κωνσταντίνος Δ.
|

Ενώ στο σχέδιο Αθηνά το 2013 δεν υπήρξε κατάλυση της αυτοτέλειας των ΑΕΙ και ο τότε υπουργός Παιδείας κατάργησε τμήματα σε μια νύχτα παρά το ότι είχε πολύ καλές προτάσεις για συμμάζεμα των ΑΕΙ-ΤΕΙ . Τελικά σε καιρούς χρεοκοπίας το μόνο που περισσεύει είναι η υποκρισία .

kaldis
|

@Πέτρος
Απορώ πώς προεξοφλείς ότι το προτεινόμενο τμήμα Φυσικής στη Λαμία θα έχει βάση κάτω από 10. Ξέρεις κάτι ή απλά σπεκουλάρεις; Τα μόνα τμήματα που έχουν βάση κάτω από 10 στη Λαμία είναι τα τμήματα της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Στερεάς και τα οποία καταργούνται με το σχέδιο.

ΗΚ
|

Αξιοπερίεργο το γιατί το σχέδιο αυτό που πολλοί υποστηρίζουν ότι υποβαθμίζει και δημιουργεί δυσεπίλυτα και μακροχρόνια προβλήματα στα πανεπιστήμια, δεν αφορά ούτε στο ελάχιστο τα πολυτεχνεία.

Ερωτήματα από καθηγητη.
|

Στο γεωπονικο πανεπιστήμιο υπάρχει τμήμα Ζωικης παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειων. Για πιο λογο δημιουργείται νεο Τμήμα Υδατοκαλλιεργειων και υδροβολιογιας στην αμφισσα. Εδω υπενθυμιζω την βαση που ειχε το τμημα ιχθυοκαλλιεργειας στο Τει μεσολογγιου. Προς θεού δεν λέω οτι δεν είναι ωραιο αντικειμενο αλλα πρεπει να σκεφτουμε ποσους αποφοιτους με τετοιο αντικειμενο χρειαζεται η χωρα. ΠΡΕΠΕΙ Ν

Απόφοιτος Γεωπονικού
|

Ελπίζω να μην νομίζουν οι καθηγητές του Γεωπονικού ότι με αυτά τα τμήματα αναβαθμίζεται το μόνο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της χώρας. Συμφωνώ σε αρκετά με τον Πέτρο. Χαίρομαι επίσης που είχα καθηγητές αρκετούς από τους πρώην πρυτάνεις που πονούν αυτό το Πανεπιστήμιο όπως και εμείς οι απόφοιτοι του. Ελπίζω η ακαδημαϊκή κοινότητα του Γεωπονικού να απορρίψει το σχέδιο. Το μέλλον θα δείξει εάν αυτοί που αντιδρούν στην προχειρότητα των σχεδίων θα έχουν δίκιο. τμήματα όπως αυτά που δημιουργούνται δεν αναβαθμίζουν το Πανεπιστήμιο. Επίσης, κανένας δεν σκέφτεται τι θα κάνουν οι απόφοιτητοξ ορισμένων από τα νέα τμήματα πχ. αγροτουρισμού. Η ΚΡΊΣΗ δεν άλλαξε τίποτα σε αυτή τη χώρα. Μόνο τον εαυτό μας σκεφτόμαστε καί όχι το καλό της κοινωνίας. Τέλος Τμήμα Φυσικής στο Π.Θ. , που ΘΑ βρεθούν τα εκατομύρια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν τα εργαστήρια του. Όλα αυτά δείχνουν προχειρότητα σε αρκετά πράγματα.

Απόφοιτος ΓΠΑ
|

Ευτυχώς κάποιοι έχουν λογική. Είναι λυπηρό που η ακαδημαϊκή Κοινότητα δεν αντιδρά στην προχειρότητα των σχεδίων. Το επάγγελμα του γεωπόνου υποβαθμίζεται με τα πολλά τμήματα που δημιουργούνται.

Πετρος
|

Τελικά το σχέδιο αυτό είναι καθαρά ενα πολιτικό σχέδιο του υπουργείου με καποιες ομάδων καθηγητών . Δεν εξηγείται αλλιώς τόσες προχειρότητες. Ποιοι τελικά συνετεξαν αυτό το σχέδιο? Όλοι φωνάζουν και ο υπουργός λέει ότι θα προχωρήσει δημοκρατικά. Απορία στη Λαμία στο τμήμα φυσικής και με βάση εισαγωγης κάτω από τη βάση , πώς θα πάρουν πτυχίο? Καθαρή υποβάθμιση των πανεπιστημίων και ακαδημαϊκή σφυρίζουν αδιάφορα. Ο Μητσοτάκης είπε ότι θα ορίσει βάση το 10 ,πόσα πανεπιστημιακά τμήματα θα μείνουν χωρίς φοιτητες?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ