Υπουργός: Οι μαθητές θα γράφουν την ιστορία της οικογένειάς τους

“Οι μαθητές Θα διδάσκονται και την ερμηνεία του εμφυλίου πολέμου”

10/10/2018

Ενημερώθηκε: 10/10/2018, 14:10

Άκουσε το άρθρο

Τη ιστορία της οικογένειάς τους θα γράφουν οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου, στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας, ενώ εισάγεται και η ερμηνεία του εμφυλίου πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ρ/σ news 247.

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

  • Η μεγάλη μας πρόκληση είναι πως τα παιδιά θα αποκτήσουν ιστορική συνείδηση.
  • Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στα παιδιά , από πολύ μικρή ηλικία είναι να τους βάλουν να καταλάβουν  τι σημαίνει παρελθόν..
  • Ενα από τα πράγματα που λέμε να κάνουμε είναι   να  ζητήσουμε στα παιδιά του Δημοτικού να μας γράφουν  την ιστορία της οικογένειάς τους.
  • Να καταλάβουν δηλαδή το παρελθόν.
  • Να μιλήσουν με τον παππού , με τη μαμά. Να καταλάβουν ότι βασίζονται σε άλλους παππούδες και άλλες γιαγιάδες, ώστε τα παιδιά να έχουν την αίσθηση του παρελθόντος.
  • Επίσης οι μαθητές θα βγουν στη γειτονιά τους να δουν πως άλλαξε αυτή η γειτονιά.
  • Ν α μιλήσουν με ένα κόσμο που ήταν εκεί και να τον ρωτήσουν  πως ήταν πριν δεκα δεκαπέντε χρόνια.
  • Αυτό είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε . Τα παιδιά να  αποκτήσουν  μια αίσθηση της ιστορικότητας των πραγμάτων  ότι τα πράγματα σήμερα είναι έτσι όπως είναι γιατί έχουν ξεκινήσει από κάπου.
  • Δική μας άποψη είναι ότι πρέπει να διδάσκονται όλες οι προσεγγίσεις, διότι στη σύγχρονη επιστήμη της ιστορίας, η μεγάλη έμφαση που δίνεται είναι στην ερμηνεία των γεγονότων.
  • Παλαιότερα γινότανε στην αξιολογηση των γεγονότων: Είμαι με αυτούς δεν είμαι με αυτούς.

Στο ερώτημα  του δημοσιογράφου  θα μαθαίνουμε ότι το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς ή δεν το είπε ο υπουργός Παιδείας απάντησε:

Το ΟΧΙ είναι ανάμεσα  σε μια λέξη με τρία γράμματα που είπε, τέλος πάντων, ο Μεταξάς και είναι ένα πράγμα που το είπε ο ελληνικός λαός με μια ιστορία η οποία έχει καταπλήξει όλη την Ευρώπη. Δεν κατέπληξε την Ευρώπη το ΟΧΙ του Μεταξά. Κατέπληξε την Ευρώπη η στάση του ελληνικού λαού. Αυτά είναι διαφορετικές προσεγγίσεις. Η μια επικεντρώνεται στο τι είπε ο Μεταξάς και στο τι έκανε η ίδια η κοινωνία.

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε επίσης πως οι μαθητές θα  διδάσκονται   την ερμηνεία του εμφυλίου, τονίζοντας ότι “ η ερμηνεία βασίζεται σε ιστορικά αρχεία. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως προκύπτει η ερμηνεία. Διότι υπάρχουν και ερμηνείες οι οποίες είναι απολύτως ιδεολογικοποιημένες. Εδώ υπάρχουν αρνητές του ολοκαυτώματος, για ιδεολογικούς λόγους”

Σχόλια (7)

Απορία
|

"Και εγώ; " την ιστορία ζητούν, όχι την ....ένδοξη ιστορία. Εγώ πάλι αναρωτιέμαι πού πήγε η προστασία προσωπικών δεδομένων όταν ζητάνε στα παιδιά να γράψουν την ιστορία της οικογένειάς τους;

Και εγώ;
|

Καλέ μου κ. Υπουργέ, πιθανόν εσείς προέρχεσθε από μεγάλη οικογένεια της Πόλης η οποία έχει ιστορία. Εγώ που προέρχομαι από μια ταπεινή οικογένεια τί στο καλό να γράψω; Για τον πατέρα μου ξενοδούλευε για να μας θρέψει; Για τη μάνα μου που δούλευε στα χωράφια; Για τον παππού που κανένας δεν τον θυμάται; Κάνενας στην οικογένεια δεν ήταν ήρωας ούτε έκανε κάτι αξιομνημόνευτο. Εγώ πώς να γράψω την ιστορία της οικογένειάς μου. Πείτε μου σας παρακαλώ, σας ικετεύω................

Σ.Κ.
|

Πάντως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε ένα πράγμα καταλήγουμε. Να υποβαθμίσουμε την Ιστορία, για να την εξαφανίσουμε στο τέλος. Βλέπετε είναι το μόνο μάθημα που σε συνδέει με το παρελθόν σου, που σου δίνει τις βάσεις για να διαμορφώσεις την ταυτότητά σου, και η ταυτότητα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο ο καθένας ζει.
Δίπλα μας, στην Ιταλία, η Ιστορία εξαφανίστηκε από τις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος μετά το πέρας της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (esami di Stato ή esami di maturita' ).
Κάτι τέτοιο ετοιμάζεται εδώ και καιρό και εδώ με διάφορες μεθοδεύσεις ατόμων που βρίσκονται χρόνια τώρα στα πράγματα και φυσικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και της σημερινής επιτροπής.

oxi
|

Τα ΟΧΙ θέλουν Μεταξάδες πάντως.-

A.K.
|

Συμφωνώ απόλυτα Γ.Σ. Είναι επικίνδυνες αυτές οι φοβίες όσο και οι δικτατορίες.

Ιδεοληψίες του Υπουργού
|

Ποιά ιστορία του εμφυλίου πολέμου κύριε Γαβρόγλου;Είπαμε να τα ξεχάσουμε και να πάμε μπροστά ,και ιδεοληπτικά και βάσει του διχασμού της κοινωνίας που είναι στο DNA της κυβέρνησης σας τα επαναφέρετε.Οι παππούδες που πολέμησαν και στον εθνικό στρατό και στον ΕΛΑΣ πολλοί ζουν ακόμη.Τί πληγές θέλετε να ανοίξετε;Αφήστε μας ήσυχους μονιασμένοι να προχωρήσουμε και σηκωθείτε να φύγετε γιατί μόνο εθνικό διχασμό προκαλείτε.Ας όψεται ο Καραμανλής που μεσω Καμμένου και Παυλόπουλου σας κρατά στην εξουσία.Δηλαδή κυβερνάτε χάρη και μόνο στην δεξιά που σας στηρίζει.Σεβαστείτε το.Ειρωνεία της ιστορίας.Με την δεξιά πολέμησε κάποτε η αριστερά και τώρα η κυβερνώσα αριστερά βρίζει την δεξιά που χάρη και μόνο σε αυτήν είναι κυβερνώσα για να την βρίζει.Μιλάμε για παράνοια.

ΓΣ
|

Θα μάθουμε "την ερμηνεία" του εμφύλιου... Αλλά δε μπορούμε να παραδεχτούμε ότι στις 2 τα ξημερώματα ο λαός κοιμόταν στο κρεβατάκι του την ώρα που ο Μεταξάς έλεγε "Οχι". Είναι σαν να έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις, λες και αν παραδεχτούμε το αυτονόητο θα είναι σα να υμνούμε τη δικτατορία του ή κάτι τέτοιο. Είναι κακό να μη δίνεις τα του Καίσαρως τω Καίσαρι. Ναι, το Οχι το είπε ο δικτάτορας Μεταξάς. Ο οποίος θέσπισε και την 8ωρη εργασία, την οποία έχουμε πλέον καταργήσει και ελαστικοποιήσει του θανατά, και το ΙΚΑ το οποίο έχουμε διαλύσει. Το να παραδεχτούμε ότι έκανε 2-3 σωστά πράγματα δε σημαίνει ότι θέλουμε δικτάτορα. Πρέπει να ξεκολλήσουμε επιτέλους απο αυτά κ. Υπουργέ - φαίνεται άσχημο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ