Σχέδιο Νόμου πλήττει βάναυσα τα ΤΕΦΑΑ: Δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης οι Ανώτατες Σχολές

"Δίνει ακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ με τους αποφοίτους των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ ακόμη και ΕΠΑΛ"

03/12/2018

Άκουσε το άρθρο

 Αν το νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού που αναμένεται να κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή,    γίνει νόμος του κράτους, με τις δυνατότητες που παρέχει σε μη πτυχιούχους, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης τα πανεπιστημιακά Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ενώ αν η λογική αυτή επεκταθεί και σε άλλα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, ουσιαστικά θα ακυρώνεται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Την επισήμανση αυτή κάνει η ΠΟΣΔΕΠ, σχετικά με το Σχέδιο Νόμου “Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις”, κι επισημαίνει:

Α. Το νομοσχέδιο για προπονητές και εκπαιδευτές, ιδιωτικά γυμναστήρια κλπ, που έχει φέρει σε διαβούλευση πριν λίγες ημέρες ο  κ. Βασιλειάδης, υφυπουργός Αθλητισμού, επιχειρεί να ανοίξει μία κερκόπορτα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΑΕΙ,  δημιουργώντας τετελεσμένα και πλήττοντας βάναυσα τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου.

Β. Αν το νομοσχέδιο αυτό γίνει νόμος του κράτους, με τις δυνατότητες που παρέχει σε μη πτυχιούχους, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης τα πανεπιστημιακά Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ενώ αν η λογική αυτή επεκταθεί και σε άλλα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, ουσιαστικά θα ακυρώνεται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο,

  •     Δίνει ακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ με τους αποφοίτους των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ ακόμη και ΕΠΑΛ.
  •     Θεωρεί την άσκηση μια απλή και ακίνδυνη διαδικασία ώστε ο καθένας να είναι σε θέση να την κάνει, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
  •     Καθιστά τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), που αποτελεί διοικητική υπηρεσία ενός Υπουργείου, κέντρο πιστοποίησης γνώσης και φορέων γνώσης αλλά και επαγγελματικό επιμελητήριο με δικαίωμα έκδοσης κάρτας άδειας άσκησης επαγγέλματος.
  •     Εξισώνει το Πανεπιστήμιο με τα ΙΕΚ και τα ΕΠΑΛ. Οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ λαμβάνουν το πτυχίο τους μετά από διδασκαλία από πανεπιστημιακούς καθηγητές, μέσα από πιστοποιημένα ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών, πλήθος μαθημάτων, εργαστηρίων, πρακτικής κ.α. Όλα αυτά μπορεί να εξισωθούν με σεμιναριακού τύπου μαθήματα λίγων ωρών ή ακόμη και εβδομάδων τα Σαββατοκύριακα;
  •     Στην ουσία καθιστά τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τις αθλητικές Ομοσπονδίες (με συνέργεια της ΓΓΑ) φορείς εκπαίδευσης και ρυθμιστές της αγοράς.
  •     Το πιο επικίνδυνο είναι ότι δίνει το δικαίωμα σε «εκπαιδευτές» και «προπονητές», αποφοίτους ιδιωτικών ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και αποφοίτους των περίφημων Σχολών της ΓΓΑ με ομοσπονδίες, να γυμνάζουν μικρά παιδιά, έφηβους,  ηλικιωμένους, ειδικές κατηγορίες, με ένα απλό πιστοποιητικό μη πανεπιστημιακού φορέα, χωρίς ίχνος παιδαγωγικής και επιστημονικής επάρκειας.
  • ·   Θεωρεί ότι κάθε παράγοντας αθλητικής Ομοσπονδίας μπορεί να εκφέρει άποψη για τα Ακαδημαϊκά προγράμματα των ΤΕΦΑΑ.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ προσυπογράφωντας το ψήφισμα των ΤΕΦΑΑ  (Παν. Θεσσαλίας 28-11-2018) θεωρεί ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο, υπονομεύει τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία.  Καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει τις προτεινόμενες αντισυνταγματικές, αντιεπιστημονικές, άδικες και καταχρηστικές διατάξεις του νομοσχεδίου και να προβεί σε δραστικές μεταβολές των άρθρων του μετά από ουσιαστική διαβούλευση με τις Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Πανεπιστημίων της χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (10)

ΤΕΦΑΑ
|

Στον 21ο αιώνα ο γυμναστής πρέπει να έχει και επιστημονική ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ κατάρτιση. Κρίμα να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, δεν μπορεί ο κάθε τυχόντας που βλέπει βίντεο στο Διαδίκτυο να νομίζει ότι μπορεί να είναι υπεύθυνος για την σωματική άθληση - δηλαδή την σωματική και ψυχική ΥΓΕΙΑ- των πολιτών.

Νους υγιής σε σώμα υγιές (mens sana in corpore sano), να μην ξεχνάμε αυτά που μάθαμε.

ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ
|

Όλα ισοπεδώνονται προς τα κάτω....
Αντί να δούμε τις διεθνείς διακρίσεις των Πανεπιστημίων μας
με το νομοσχέδιο αυτό γίνονται όλοι ίσοι έχοντας τα ελάχιστα προσόντα .....
κρίμα....

για ουρολοιμωξη καμμια θεραπεια?
|

Θεωρεί την άσκηση μια απλή και ακίνδυνη διαδικασία ώστε ο καθένας να είναι σε θέση να την κάνει, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.@ Και γιατρός η ΠΟΣΔΕΠ?

θανασης
|

λυπαμε πολυ για τον τροπο που σκεπτονται αυτοι που κυβερνουν.σπουδαζουμε τα παιδια μας και σε μια νυχτα μας λενε πως ολα αυτα πανε χαμενα.ας ερθουν στη θεση του γονεα και ασ σκεφτουν την αγωνια των παιδιων μας.κριμα γιατι πιστεψαμε σε εσας

Γυμναστης
|

Δυστυχως ο Συριζα εξελισεται σε πληγη του ΦΑΡΑΩ για την Ελλαδα!

Χρήστος
|

Πρέπει κάποτε να σοβαρευτούμε και να αρχίσουμε να λειτουργούμε σαν πραγματικό κράτος που σεβεται τους πολίτες του. Δεν είναι δυνατόν να κάθομαι να διαβάζω, να δίνω παννελαδικές, να μου πληρώνουν οι γονείς μου ένα σκασμό λεφτά, να φεύγω απο το σπίτι μου σε μια άλλη πόλη και να έρχεται κάποια στιγμή ένα νομοσχέδιο και να με βάζει στην ίδια ζυγαριά με κάποιον που σε μερικούς μήνες και με ελάχιστα έξοδα και κόπο να είναι στην ίδια κατάσταση με μένα.
Κρίμα.

ioannis
|

Είναι αξιοπερίεργο πως αυτή η κυβέρνηση κάνει τόσο αγώνα για να περιχαρακώσει το επάγγελμα του μηχανικού και να διαλύσει όλα τα άλλα.......

πανος
|

θα ήθελα να μου απαντήσει ο υπουργός στο εξής: ο γιος μου που φοιτά στο 4ο έτος του ΤΕΦΦΑ το επέλεξε γιατί είναι ανώτατη σχολή.ξοδευόμαστε σε ενοίκια κ.λ.π για να λάβουμε το πολυπόθητο πτυχίο ΤΕΦΦΑ.με τα δικά σας δεδομένα, γιατί να ξόδευα τόσα χρόνια και δεν έστελνα το παιδί μου να παρακολουθήσει τα ΙΕΚ και μάλιστα στην πόλη μου όπου διαμένω και να κάνει ανέξοδες σπουδες! ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΕΙ;

μελετητής
|

Αν το ψηφισετε αναλογιστειτε ποσους ψηφους θα χασετε τωρα που ερχονται και εκλογες...

Αν και δεν το πιστευω (γνωριζοντας τις συντεχνιες του ΥΠΕΠΘ)
|

Σώπαααααα δηλαδή τα πανεπιστήμια δεν παρέχουν γνώσεις αλλά επαγγελματικα δικαιώματα και κλεισιμο των επαγγελμάτων για αυτούς..κανεις αλλος δικαιωμα να δουλεψει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ