Στη νέα ΑΔΙΠ θα σταλούν τα master του ΠΑΔΑ, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. , ΔΙΠΑΕ και Παν. Πελοποννήσου

Δήλωση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως

04/12/2019

Ενημερώθηκε: 04/12/2019, 13:07

Άκουσε το άρθρο

Η νέα ΑΔΙΠ , η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα γνωμοδοτήσει  για την   χορήγηση  Ιntegrated master στα πενταετή τμήματα των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής, Μεσογειακού Κρήτης, Πελοποννήσου και Διεθνούς, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ο υφυπουργός έχει το φάκελο για να σταλεί  στη νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης , τόνισε η υπουργός.

Πρόκειται για τα εξής τμήματα, για τα οποία βάσει του νόμου , αναμένεται να τεθούν από το υπουργείο Παιδείας σχετικά ερωτήματα στη νέα Αρχή, για  να καταθέσει Γνωμοδοτήσεις:

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής :

  1.                 Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
  2.                 Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής
  3.                 Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
  4.                 Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
  5.                 Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
  6.                 Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
  7.                 Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών

Του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος  

  •          Μηχανολόγων Μηχανικών,
  •          Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής,
  •          Πολιτικών Μηχανικών,
  •          Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών,
  •          Μηχανικών Περιβάλλοντος,
  •          Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και
  •          Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών.

  Του Μεσογειακού  Πανεπιστημίου Κρήτης

  1.          Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,
  2.          Ηλεκτρονικών Μηχανικών και
  3.         Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (24)

Θεσσαλονίκη
|

Το ίδιο κάνουν με το ΤΕΙΘ να ενώνεται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο χωρίς λόγο αφού ήδη λειτουργεί το Αριστοτέλειο και το Παν Μακεδονίας. Προχειρότητα παντού και μαζί ανευθυνότητα για να βρεθούμε πάλι στο σημείο εκκίνησης δέκα χρόνια από τώρα

Πολυτεχνεία
|

Να ιδρύσουμε και στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα δύο Σχολές Μηχανικών, όπως κάνουν στην Αττική και την Κρήτη με τα πρώην ΤΕΙ Αθηνών, Πειραιά και Κρήτης;

Λίγη σοβαρότητα επιτέλους

Χάρτης ΑΕΙ Ελλάδας
|

Η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Θράκη πρέπει να έχουν πανεπιστήμιο.

Στην Αττική έχουμε και Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τέσσερα Πανεπιστήμια Οικονομικών και Κοινωνικών

Να υπάρχει μια λογική, όχι απλώς να ζητάμε θέσεις

@ Σχολές Μηχανικών 05 Δεκ 2019 16:32
10 Δεκ 2019 15:57

@ Σχολές Μηχανικών 05 Δεκ 2019 16:32
|

Τόσα χρόνια λειτουργούσε το ΕΜΠ γιατί να φτιαχτεί πολυτεχνική στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, τόσα χρόνια λειτουργούσε το ΕΜΠ και η πολυτεχνική στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο γιατί να φτιαχτεί πολυτεχνική στην Πάτρα, τόσα χρόνια λειτουργούσε το ΕΜΠ, η πολυτεχνική στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και η πολυτεχνική στην Πάτρα γιατί να φτιαχτεί πολυτεχνική στο Δημοκρίτειο ........... και πάει λέγοντας.
Λογική άλλου επιπέδου μπράβο πολύ καλός συλλογισμός.
Έτσι σκέφτονται οι μηχανικοί στην Ελλάδα του 2020.

Σχολές Μηχανικών
|

Τόσα χρόνια λειτουργούσαν οι Πολυτεχνικές Σχολές, τώρα δημιουργούνται πάλι τμήματα δύο ταχυτήτων (πρωην ΤΕΙ και Πολυτεχνικές σε Πανεπιστήμια)

Σμινθεύς
|

Δεν είδε κανένας οτι απο το ΠΑΔΑ λείπει το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών; Γιατι αυτο;

@ ΤΕΙ
|

Για την Αθήνα, μια πόλη κόντα 5 εκατομμυρίων ανθρώπων και με δεδομένο ότι σχεδόν όλα τα τμήματα των πολυτεχνικών σχολών έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση, μια δεύτερη πολυτεχνική σχολή όχι απλά έχει λόγο ύπαρξης, αλλά επιβάλλεται να υπάρχει. Ή μήπως είναι καλύτερα που τα τμήματα του ΕΜΠ έχουν 300 και 400 εισακτέους μαζί με τις μετεγγραφές; Στην επαρχία δέχομαι ότι η ανάγκη μπορεί να μην είναι τόσο επιτακτική, αλλά κι εκεί δεν θα είναι καλύτερα να υπάρχουν δύο πολυτεχνικές σχολές που παίρνουν 100 εισακτέους απ'ότι μια με 200 εισακτέους;

Και εν πάσει περιπτώσει είναι δηλαδή καλύτερα να ξαναφτιάξουμε τα ΤΕΙ που παγίδευσαν εκατοντάδες χιλιάδες νέους σε πολυετείς σπουδές χωρίς επαγγλματικά δικαιώματα;

Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ
|

Στο εξωτερικό υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε πτυχίο Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, σε μεταπτυχιακά προγράμματα δε γίνονται αυτομάτως δεκτοί απόφοιτοι ΤΕΙ ή ζητούνται υψηλότερες βαθμολογίες. Ακόμη ένας λόγος που έπρεπε εδώ και 20 χρόνια να έχουν καταργηθεί τα ΤΕΙ, για να μην υπάρχει πολυδιάσπαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Είτε βγεις εξωτερικό για μεταπτυχιακό με πτυχίο ΤΕΙ είτε ΑΕΙ αυτοί το βλέπουν σαν πτυχίο πανεπιστήμιου

@ ΤΕΙ
|

Αφού έχουμε Πολυτεχνείο στην Αθήνα, για ποιο λόγο να έχουμε μια δεύτερη Σχολή Μηχανικών; Το ίδιο και στην Κρήτη, και στις άλλες πόλεις με πολυτεχνικές σχολές. Το λογικό για τη διδασκαλία και την έρευνα είναι να μην συντηρούμε διπλές σχολές: θα έχουν οι φοιτητές πρόσβαση στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα και οι ερευνητές θα έχουν περισσότερους πόρους από το να συντηρούμε ξεχωριστά εργαστήρια.

@Ακης
|

Μια φιλική συμβουλή, πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει ούτε άσυλο ούτε ΤΕΙ άνθρωποι σαν εσένα είναι που πάνε την χώρα πίσω. Είτε βγεις εξωτερικό για μεταπτυχιακό με πτυχίο ΤΕΙ είτε ΑΕΙ αυτοί το βλέπουν σαν πτυχίο πανεπιστήμιου. Επίσης το άρθρο δεν μιλάει ΚΑΝ για ΤΕΙ, μιλάει για πολυτεχνικες σχολές οι οποίες δεν έχουν integrated Master ακόμα. Το ΔΙΠΑΕ είναι γνωστό για τα Masters που έδινε πριν γίνει όπως είναι τωρα σε άλλες χώρες του κόσμου, έφερνε φοιτητές δηλαδή χρήμα. Απορώ γιατί λοιπόν ένα ίδρυμα το οποίο ξεκίνησε δίνοντας Masters να βρίσκεται σε αυτήν την λίστα (άποψη μου αγαπητέ)

@ΤΕΙ
|

Ο λόγος που έχουν χαμηλή ζήτηση σε σχέση με πανεπιστημιακές είναι ότι δεν ενώ έχουν την ίδια διάρκεια σπουδών, δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Μόλις παρουσιάστηκε μια ελπίδα να αλλάξει αυτό και να δημιουργηθεί μια διέξοδος στο αδιέξοδο τόσων δεκαετιών για τα ΤΕΙ, η τρέχουσα ηγεσία του υπουργείου κάνει ότι μπορεί για να την γκρεμίσει.

Ντροπή
|

Το Υπουργείο εμπαίζει τη Σχολή Μηχανικών του ΠΑΔΑ κανονικά. Ενώ είχαν ήδη υποβληθεί οι φάκελοι από το καλοκαίρι στην ΑΔΙΠ και η ΑΔΙΠ είχε γνωμοδοτήσει και είχε ζητήσει κάποιες ελάχιστες διευκρινήσεις, ξαφνικά ο Υφυπουργός με μια γελοία δικαιολογία (ξέχασε να τα υπογράψει!) τα πήρε πίσω. Μετά στη συνάντηση που έγινε στο ΠΑΔΑ στην οποία ήταν παρών, υποσχέθηκε ότι το θέμα με τα μεταπτυχιακά θα έχει λήξει μέχρι το τέλος του έτους. Τώρα μαθαίνουμε ότι την απόφαση θα πάρει η καινούργια ΑΔΙΠ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

ΤΕΙ
|

Τα ΤΕΙ έπρεπε να απορροφηθούν όχι να μετονομαστούν. Κακώς διατηρούνται τόσες σχολές σε λειτουργία, που είναι πάντοτε χαμηλότερα σε ζήτηση σε σχέση με πανεπιστημιακές ίδιου αντικειμένου. Μόνο εξειδικευμένα τμήματα όπως Λογοθεραπεία ή Γραφιστικής έπρεπε να ιδρυθούν, αντιθέτως πολλαπλασιάστηκαν τα τμήματα Οικονομικών, Πληροφορικής, Μηχανικών, που ήδη υπήρχαν στα πανεπιστήμια.

Υπερβολικά πολλά ΑΕΙ
|

Και τα τρια αυτά ιδρύματα πρέπει να καταργηθούν, γιατί υπάρχει το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και άλλα πέντε πανεπιστήμια στην Αττική

Άκης
|

Έχετε δίκιο. Για όποιον τελείωσε ΤΕΙ (έτσι γράφει το πτυχίο μου) καταλαβαίνει τι λέω. Μιας και δεν πρόκειται να δοθούν ΕΔ, αν θέλετε τη συμβουλή μου, με όποιον τρόπο μπορείτε (πανελλήνιες, κατατακτήριες κλπ) περάστε σε πανεπιστήμιο. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση δεν ηταν όταν πήρα το πτυχίο αλλά όταν γράφτηκα στο Επιμελητήριο!! Εγώ χόρτασα από τα ΘΑ, ΌΤΑΝ, ΑΤΕΙ, ΥΠΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ κλπ.

φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Κυρια υπουργος δεν ακουμπατε το θεμα ΑΣΠΑΙΤΕ και εσεις? Καιει? Τ αποφευγετε και εσεις οπως μας επεξεργαζοταν και ο Γαβρογλου που ολα ηταν ετοιμα για συνεργασια με το πελοπονησου με το ΠΑΔΑ με το ΠΑΠΕΙ και το γεωπονικο?Δωστε την αναμενομενη δικαιη λυση σαν ανεξαρτητο ΑΕΙ η εστω την συγχωνευση με τα αντιστοιχα τμηματα του ΠΑΔΑ.Να παρακαλαμε δηλαδη ολους να μας δωσετε μια εξηγηση μια απαντηση για την ανιση αντιμετωπιση στην τριτοβαθμια εκπαιδευση?

M.P
|

Τα ΤΕΙ πρέπει να ξανα-ιδρυθούν, έστω και στη μορφή των σχολών εφαρμοσμένων επιστημών. Η βαθμίδα του τεχνολόγου μηχανικού, όπως και άλλες ειδικότητες ειναι απαραίτητη. Αν δοθούν κατάλληλα Ε.Δ και εφόσον είναι ενσωματωμένα σε πανεπιστήμια, δεν τίθεται θέμα κύρους.

@Αρθούρος
|

Ποιά παλιά δεξιά διχαστική πολιτική λες;.Κατονόμασε την με παραδείγματα.Αριστερή διχαστική πολιτική δεν υπήρξε,ούτε υπάρχει; Ο διχασμός θέλει δυο,άρα και οι δυο ευθύνονται .Εξ άλλου η ΝΔ επί Μητσοτάκη ακολουθεί αριστερόστροφη πολιτική που δεν διαφέρει από του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει κάποια διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία;Ο Γαβρόγλου όπου σταθεί εξυμνεί συνεχώς την ηγεσία του υπουργείου παιδείας συγχαίροντας την ότι ακολουθεί την πολιτική του.Διαφορά στο μεταναστευτικό;Στην συμφωνία των Πρεσπών;Στα ελληνοτουρκικά ;Που υπάρχουν διαφορές της αριστερόστροφης ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

leo
|

Τα grecomaster των πολυτεχνείων γιατι εγκρίθηκαν αφου για το 80% η ΑΔΙΠ δεν εξεφρασε γνώμη ενώ για το 20% ήταν αντίθετη

Αρθούρος
|

Προς Άκης:Είπαμε,να μην τραβάμε τ'άκρα.Αυτά έκανε κι ο ΣΥΡΙΖΑ κι έχασε τον κόσμο.Εσείς,με τις εμμονές σας στο παρελθόν,αναπαράγετε την παλιά δεξιά διχαστική άποψη.Απορώ πώς συνυπάρχουμε τόσες τάσεις μέσα στη Ν.Δ. Είπαμε,ποτέ ξανά τεχνητός διχασμός γύρω από ανύπαρκτα θέματα.Τα ΤΕΙ δεν υπάρχουν πιά. Ξεχάστε το.

@Άκης
|

Μεγάλη πίκρα διακρίνω φίλτατε στο σχόλιο σας. ΑΤΕΙ ήταν ΑΕΙ θα μείνουν. Κουράγιο τα πρωτα 100 χρόνια είναι δύσκολα. Καλησπέρα σας

φέξε μου και γλύστρησα δηλαδή ...
|

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι να κατέβει το νομοσχέδιο (και να ψηφιστεί) που θα θεσμοθετεί την ΕΘΑΑ, και να συγκροτηθεί αυτή σε πλήρη σώμα, για να αρχίσει να εξετάζει φακέλους και να κάνει αξιολογήσεις, θα περάσει πολύς καιρός ...
Σε αναμονή 1-2 χρόνια και μέχρι τότε, οι υποψήφιοι δε θα ξέρουν αν το 5ετές Τμήμα που θα δηλώνουν αναγνωρίζεται ή όχι ως integrated master.

Άκης
|

Εάν και εφόσον δημιουργηθεί ίσως κάνουν επιτροπή. ΤΕΙ ήταν και ΤΕΙ θα μείνουν.

Άννα
|

Με τη Σχολή Μηχανικών Πελοποννήσου τι θα γίνει? Εδώ και 2 μήνες ο Υπουργός στη Βουλή δεσμεύτηκε για την έγκριση του 5ετούς προγράμματος κι ακόμη περιμένουμε... Πόσο μάλλον για το integrated master...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ