Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Έλληνας πανεπιστημιακός ανάμεσα στους 301 κορυφαίους επιστήμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη

O Γιώργος Χαμηλός, Αν.Καθηγητής του Παν.ίου Κρήτης θα λάβει 2 εκ. ευρώ για 5 έτη, προκειμένου να μελετήσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ρύθμισης του σιδήρου στα φαγοκύτταρα των ιστών και τον ρόλο τους στην προστασία έναντι λοιμώξεων από μύκητες
Δημοσίευση: 10/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Tους 301 κορυφαίους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, που κέρδισαν τον πρόσφατο διαγωνισμό για επιχορηγήσεις εδραίωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Ανάμεσα στους 301 κορυφαίους επιστήμονες είναι και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Χαμηλός

O Γιώργος Χαμηλός, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, επελέγη για χρηματοδότηση από το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα ERC Consolidator Grant. Το πρόγραμμα υποστηρίζει εξαιρετικούς επιστήμονες για να επεκτείνουν την έρευνά τους σε καινοτόμα επιστημονικά πεδία. Ο Γιώργος Χαμηλός θα λάβει χρηματοδότηση 2 εκ. € για 5 έτη, προκειμένου να μελετήσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ρύθμισης του σιδήρου στα φαγοκύτταρα των ιστών (μακροφάγα) και τoν ρόλο τους στην προστασία έναντι λοιμώξεων από μύκητες.

Τα μακροφάγα είναι κύτταρα της άμυνας εξειδικευμένα να προσλαμβάνουν και να αποδομούν ξένα σωματίδια, παθογόνους μικροοργανισμούς και νεκρά κύτταρα του οργανισμού. Οι μύκητες είναι σαπροφυτικοί μικροοργανισμοί, αβλαβείς για τον φυσιολογικό άνθρωπο. Ωστόσο, ασθενείς με διαταραχές στη λειτουργία των μακροφάγων εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης, απειλητικών για τη ζωή, λοιμώξεων από μύκητες. Η παθογένεση των μυκητικών λοιμώξεων είναι ελάχιστα κατανοητή σε μοριακό επίπεδο, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών.

Ο σίδηρος αποτελεί βασικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των περισσότερων μικροοργανισμών. Πρόσφατη έρευνα της ομάδας του Γ. Χαμηλού απέδειξε τον σημαντικό ρόλο της στέρησης σιδήρου στην άμυνα των μακροφάγων έναντι των μυκήτων. Αντίστοιχα, οι διαταραχές στον μεταβολισμό του σιδήρου αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη μικροβιακών λοιμώξεων, και ιδιαίτερα διηθητικών μυκητιάσεων. Οι διηθητικές μυκητιάσεις είναι υποεκτιμημένες λοιμώξεις, οι οποίες προσβάλλουν συχνά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, και συνοδεύονται από εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα (50%-70%) προκαλώντας πάνω από 1,5 εκατομμύρια θανάτων ετησίως (https://www.gaffi.org ), περισσότερους από ό,τι η φυματίωση και η ελονοσία.

Οι μελέτες της ομάδας του Γ. Χαμηλού θα πραγματοποιηθούν αρχικά σε πειραματικά μοντέλα λοιμώξεων στη Δροσόφιλα (μύγα του ξυδιού), με επιβεβαίωση των ευρημάτων σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και ανθρώπους με μυκητικές λοιμώξεις.

 Η ανακάλυψη νέων μηχανισμών ρύθμισης της ισορροπίας του σιδήρου σε κυτταρικό και συστημικό επίπεδο θα έχει καθοριστική επίδραση στην κατανόηση της βιολογίας των μακροφάγων και άμεσες εφαρμογές στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των διηθητικών μυκητιάσεων.

Σημειώνεται ότι 301 ερευνητές επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα ERC Consolidator Grant με συνολική χρηματοδότηση 600 εκ.€, η οποία θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα στους τομείς των Φυσικών Επιστημών και της Μηχανικής, των Επιστημών Υγείας και των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η επιχορηγήσεις αυτές δίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζοντας 2020». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Χαμηλός είναι ο μοναδικός ερευνητής από Ίδρυμα της Ελλάδας που πέτυχε φέτος χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο αυτό πρόγραμμα του ERC. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηματοδοτούμενων έργων ERC στην Ελλάδα, με εισροή άνω των 36 εκ.€.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Γιώργος Χαμηλός ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές και την ειδικότητα της Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και εξειδικεύτηκε στις λοιμώξεις στο University of Texas, Houston, TX. Ακολούθως ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή, και μεταδιδακτορική έρευνα στις μυκητιακές λοιμώξεις και στην ανοσολογία των δενδριτικών κυττάρων στα εργαστήρια των Καθηγητών Dimitrios P Kontoyiannis και Michel Gilliet. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και η εξειδίκευσή του γεφυρώνουν τα πεδία των λοιμώξεων και της ανοσολογίας.

Το 2009 εντάχθηκε ως ανεξάρτητος ερευνητής στο Εργαστήριο Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα εργάσθηκε ως επιμελητής Β’ στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Από το 2016 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Μικροβιακής Παθογένεσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και από το 2018 είναι συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Εργασίες τoυ έχουν δημοσιευθεί ως πρωτότυπα άρθρα σε διεθνή περιοδικά όπως το Cell Host and Microbe, Nature Microbiology, Nature Communications.

Σχόλια (5)

 
Πολύ ψηλά ο κος Χαμηλός
11 Δεκ 2019 03:05

Ένα μπράβο είναι πολύ λίγο. Συγχαρητήρια κύριε Χαμηλέ. Είστε πολύ ψηλά. Τιμή για την Ελλάδα. Άλλα 2εκ. επιπλέον, θα έπρεπε να σας δώσει και η δική μας χώρα. Κάθε επιτυχία σας εύχομαι στο έργο σας.

 
Γ.Π.
11 Δεκ 2019 07:42

Βροντές ακούγονται στον Ψηλορείτη! Χαίρεται ο Δίας και παίζει με τους κεραυνούς!...

 
Νίκη
11 Δεκ 2019 09:50

ΘΕΡΜΆ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ !!!!!!!!
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΠΙΖΕΙ

 
Νικόλαος
12 Δεκ 2019 15:46

Μπράβο του! Χωρίς διάθεση πολιτικοποίησης αυθόρμητα έρχεται στο μυαλό ότι τα εκατομμύρια ζωές που μπορεί να σωθούν από την ερευνητική του προσπάθεια αποδεικνύουν τη χρησιμότητα της αριστείας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.