Υφ. Παιδείας: “Φρένο" στο νεποτισμό, την οικογενειοκρατία και τα «στημένα» εκλεκτορικά στα ΑΕΙ

Με νέο σύστημα οι Πρυτανικές εκλογές

19/01/2020

Άκουσε το άρθρο

“Φρένο στον νεποτισμό, την οικογενειοκρατία και τα «στημένα» εκλεκτορικά στα ΑΕΙ, και Πρυτανικές εκλογές με νέο σύστημα, προανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, σε συνέντευξη στο “Βήμα” και στη δημοσιογράφο Μ. Παπαματθαίου.

Ερώτηση: Πως θα εκλέγονται στο μέλλον οι πρυτάνεις και πως τα Συμβούλια Ιδρυμάτων; Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του καθενός από αυτούς τους δύο πυλώνες διοίκησης των ΑΕΙ;

Υφυπουργός Παιδείας: Πρώτα απ’ όλα, η χωριστή εκλογή πρύτανη και αντιπρυτάνεων είναι ένα σχήμα που δεν βοηθάει την κυβερνησιμότητα του πανεπιστημίου. Αν δεν υπάρχει συναντίληψη για το σχεδιασμό και τον τρόπο εφαρμογής της πολιτικής, το αποτέλεσμα είναι η στασιμότητα και η εσωστρέφεια. Συνεπώς, προκρίνουμε να τίθεται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο η εκλογή πρύτανη και αντιπρυτάνεων ή, εναλλακτικά, ο εκλεγμένος πρύτανης να ορίζει αναπληρωτές όπως στον ν.4009. Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές θα διενεργούνται  με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Σχετικά με τα Συμβούλια, βρισκόμαστε σε φάση διαβούλευσης αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, ο ρόλος τους θα είναι στρατηγικού σχεδιασμού και εποπτείας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διοίκηση των ΝΠΙΔ που θα ιδρυθούν. Αυτά θα έχουν σκοπό τη διαχείριση των ιδίων πόρων, την αξιοποίηση της περιουσίας και της διανοητικής ιδιοκτησίας και τη μεταφορά τεχνολογίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ερώτηση: Πως θα μπει φρένο στον νεποτισμό, την οικογενειοκρατία και τα «στημένα» εκλεκτορικά στα ΑΕΙ; Θα υπάρξουν πολιτικές για να επαναπατριστούν Έλληνες καθηγητές ΑΕΙ από το εξωτερικό;

Υφυπουργός Παιδείας: Η σύνδεση, στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη βουλή, ενός ποσοστού της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση, είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσουμε αυτήν την ωριμότητα και την κουλτούρα αριστείας. Τα πανεπιστήμια γνωρίζουν ότι ο μόνος δρόμος για να γίνουν καλύτερα είναι να κάνουν τις καλύτερες επιλογές στο προσωπικό τους.

Μέχρι τότε όμως, πρέπει να πάρουμε μέτρα για να αποφύγουμε τα φαινόμενα που αναφέρετε. Για παράδειγμα, δεν νοείται σε εκλεκτορικά σώματα να συμμετέχουν, ή ακόμα και να είναι μέλη των εισηγητικών επιτροπών, καθηγητές των οποίων παλιοί φοιτητές ή ερευνητικοί συνεργάτες είναι υποψήφιοι. Επίσης, θα πρέπει να συμμετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα περισσότερα μέλη εκτός του πανεπιστημίου. Και θα πρέπει στις εισηγητικές επιτροπές να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη επιστημόνων και ακαδημαϊκών του εξωτερικού.

Ερώτηση: Τα πανεπιστήμια θα ορίσουν φέτος τον αριθμό των εισακτέων τους; Και αν συναποφασίσετε σε τι βαθμό θα γίνουν δεκτές οι δικές τους προτάσεις;

Υφυπουργός Παιδείας: Δε γίνεται να συνεχίσουμε να μη λαμβάνουμε υπόψη τις προτάσεις για τον προσδιορισμό του αριθμού εισακτέων που μας παραδίδει κάθε πανεπιστήμιο, σχολή και τμήμα. Κάτι τέτοιο αντιστρατεύεται την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου και παραβλέπει ότι τα ιδρύματα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα περιθώρια που έχουν ως προς την υποδοχή φοιτητών και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης. Δεν είναι ο στόχος να δίνουμε απλώς ένα οποιοδήποτε πτυχίο, αλλά έναν ισχυρό, ανταγωνιστικό τίτλο σπουδών που οπωσδήποτε θα εξασφαλίζει και καλύτερη επαγγελματική προοπτική.

Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να αποφύγουμε τα φαινόμενα που αναφέρετε. Για παράδειγμα, δεν νοείται σε εκλεκτορικά σώματα να συμμετέχουν, ή ακόμα και να είναι μέλη των εισηγητικών επιτροπών, καθηγητές των οποίων παλιοί φοιτητές ή ερευνητικοί συνεργάτες είναι υποψήφιοι. Επίσης, θα πρέπει να συμμετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα περισσότερα μέλη εκτός του πανεπιστημίου. Και θα πρέπει στις εισηγητικές επιτροπές να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη επιστημόνων και ακαδημαϊκών του εξωτερικού.

Σχόλια (10)

@Στημένα εκλεκτορικά
|

Ας μην γενικεύουμε με δεδομένο το h-index δεν χρησιμοποιείται στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η νομοθεσία δεν μπορεί να βασιστεί σε ο,τι ισχύει για τις θετικές.

Στημένα εκλεκτορικά
|

Κανονικά δε θα έπρεπε να εκλέγονται, ή να έχουν εκλεγεί μέλη ΔΕΠ στις διάφορες βαθμίδες με scopus h-index μικρότερο από κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο για κάθε βαθμίδα (π.χ. 12 για α' βαθμιους καθηγητές). Επίσης στην κάθε βαθμίδα τα μέλη ΔΕΠ θα έπρεπε να διαθέτουν έναν ελάχιστο αριθμό ερευνητικών εργασιών τους δημοσιευμένων σε επιστημονικά περιοδικά που κατατάσσονται μεταξύ των καλυτέρων στην επιστημονική περιοχή που ανήκουν οι εργασίες τις οποίες δημοσιεύουν (π.χ. για α' βαθμιους καθηγητές 4 εργασίες σε περιοδικά που είναι στο 5% των καλύτερων στο γνωστικό αντικείμενο των δημοσιεύσεών τους ). Αυτά είναι απαραίτητες προϋποθέσεις σε οποιοδήποτε καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Επειδή κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, αφού είναι γνωστό ότι συνήθως τα εκλεκτορικά λειτουργούν εντελώς υποκειμενικά με βάση φωτογραφικά γνωστικά αντικείμενα, είναι βέβαιο ότι ένα Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΑΣΕΔΕΠ) θα έκανε πολύ αντικειμενικότερη επιλογή από οποιοδήποτε εκλεκτορικό και επιπλέον θα απέτρεπε φωτογραφικές προκηρύξεις. Άλλωστε η έρευνα είναι αυτή που διαφοροποιεί έναν καθηγητή ΑΕΙ από έναν άλλο καθηγητή άλλης βαθμίδας εκπαίδευσης κι όχι η διδασκαλία, τα διδακτορικά, τα μεταπτυχιακά ή άλλου είδους ιδιότητες.

Εξυπνη η χαζη
|

Κυριε εαν μπορουμε να το πουμε ποσο ακομη θα γελασουμε;

Μπανανόφλουδα
|

Τα συγχαρητήρια μου στην κα. Μ. Παπαματθαίου από το "Βήμα". Ή αλλιώς, πώς η δημοσιογράφος αποδεικνύεται εξυπνότερη του Καθηγητή Πανεπιστημίου Υπουργού....

Apostolos
|

Νεποτισμός, οικογενειοκρατία και «στημένα» εκλεκτορικά στα Ελληνικά ΑΕΙ? Και όλα αυτά με τα λεφτά μας? Με τους φόρους μας? Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι γίνονται τέτοια πράγματα στα ΑΕΙ μας!
Και μετά τους ενοχλούν τα κολέγια. Αυτά τουλάχιστον δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προυπολογισμό.

Cristine
|

Εσείς ομολογείτε ότι υπάρχουν στημένα εκλεκτορικά.Τότε γιατί η Υπουργός σας κατηγορεί την αναπομπή εκλεγμένων καθηγητών?Μήπως δεν γνωρίζει καλά αυτά που συμβαίνουν στα Α.Ε.Ι.?

Γιάννης
|

Το πρώτο ανέκδοτο του 2020!χαχαχα.....Καλό υπουργέ,πολύ καλό!

Φοβερό “timing” κ. Καθηγητά..
|

Έρχεται ο ίδιος ο υφυπουργός-μελος ΔΕΠ και «επιβεβαιώνει» γενικές, αόριστες αλλά πολύ «βολικες» κατηγορίες στο χώρο των Δημοσίων πανεπιστημίων την ΙΔΙΑ στιγμή που νομοθετεί το Υπουργείο του για την ισοτίμηση των πτυχίων από τα κολέγια χωρις πρακτικά κανένα έλεγχο από το Υπουργείο και την αναγνώριση Διδακτορικών από επιτροπές με μέλη χωρίς διδακτορικό αλλά με «επαγγελματικά» κριτήρια! Τυχαίο άραγε;
Ταυτόχρονα η Υπουργός δηλώνει ότι τα κολέγια ελέγχονται από το Υπουργείο!
Η κα Κεραμέως προσπαθεί να βοηθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία, εσείς κ. «Καθηγητά»;

Παραλιγο ΔΕΠ
|

Το ομολογει ο ανθρωπος εμπρος - πισω στο νομο Διαμαντοπουλου. Εκλογη (Επιλογη) πρυτανη το πιο πιθανον απο το συμβουλιο του Ιδρυματος και ο πρυτανης διοριζει τους παντες.
Δημοκρατια και αυτοδιοικητο σε ολο τους το μεγαλειο.

χαχαχαχαχα
|

Καλό, πολύ καλό! Τώρα και το άλλο με τον Τοτό...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ