Ο π. ΠΔΕ Ν. Αιγαίου προτείνει για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου

19/08/2020

Άκουσε το άρθρο

Βασίλης Καραγιάννης, πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου

Λόγο στις αποφάσεις για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων πρέπει να έχουν αποκλειστικά οι ειδικοί επιστήμονες και να μην παρεισφρήσουν οποιουδήποτε είδους σκοπιμότητες επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα.

Επισημαίνω πως σε πολλές περιπτώσεις το μέγεθος αλλά και τα χαρακτηριστικά των σχολικών αιθουσών είναι απολύτως ακατάλληλα για το συγχρωτισμό περίπου 25 μαθητών ανά τμήμα που προβλέπει ο νόμος.

Να μην περιγράψω την κατάσταση στους διαδρόμους και τον αύλειο χώρο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Πρέπει οπωσδήποτε από την άλλη πλευρά να εξασφαλιστεί η κανονικότητα για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου.

Καταθέτω κάποιες σκέψεις μου ως εξής :

1ον) Εφαρμογή κατά την έναρξη των σχολείων του μέτρου της εκ περιτροπής διδασκαλίας με διαίρεση των μαθητικών τμημάτων αλλά και με παράλληλη κατάργηση του μέτρου δικαιολόγησης απουσιών με βεβαίωση όπως πέρσι. Όλοι οι μαθητές εκ περιτροπής στο σχολείο. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες αλλά και τα χαρακτηριστικά των σχολικών κτιρίων θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σταδιακά σε πλήρη κανονικότητα.

2ον) Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση με την έννοια της παρακολούθησης του μαθήματος που διεξάγεται μέσα στη τάξη, δεν θα λειτουργούσε για τεχνικούς, παιδαγωγικούς αλλά και τυπικούς λόγους. Εναλλακτικά θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και να ενταχθεί με κάποιο τρόπο στο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας ο θεσμός της εκπαιδευτικής τηλεόρασης για τις ημέρες που οι μαθητές δεν βρίσκονται στη σχολική τάξη.

3ον) Εξασφάλιση καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας του αναγκαίου προσωπικού για την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων. Αυτό σημαίνει πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων, όχι υπογραφή συμβάσεων στους δήμους.

4ον) Εξασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Θα ακούσει κανείς; Αμφιβάλλω. Έχω επισημάνει εδώ και καιρό πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει μεσοπρόθεσμα το βασικό αίτημα για μείωση της πυκνότητας του μαθητικού πληθυσμού όσο κι αν αυτό φαίνεται εξωπραγματικό όπως πολλοί καλόπιστα με διαβεβαιώνουν. Φοβάμαι πως θα φανεί σύντομα και με επιτακτικό τρόπο η ανάγκη για μικρότερα μαθητικά τμήματα σε μεγαλύτερους χώρους. Όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες πολύ σοβαρές υγειονομικές απειλές. Λοιπόν, και περισσότερα σχολικά κτίρια πρέπει σύντομα να φτιαχτούν και η αρχιτεκτονική λογική των σχολικών κτιρίων θα πρέπει να αλλάξει, αλλά και πολλοί περισσότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί πρέπει να προσληφθούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ