Υφ. Παιδείας: Άγνωστο πότε θα ανοίξουν τα ΑΕΙ

21/01/2021

Άκουσε το άρθρο

Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου που έχουμε την εξεταστική περίοδο μόνο εξ αποστάσεως, δεν πρόκειται να ανοίξουν τα ΑΕΙ. Τι θα γίνει μετά είναι αυτή τη στιγμή άγνωστο. Θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα & την επιτροπή των ειδικών.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Τι ισχύει για τις εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών

1. Η εξεταστική του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 κατά την περίοδο του χειμερινού εξαμήνου για τα προγράμματα σπουδών α’ και β’ κύκλου των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) διεξάγεται με γραπτή ή προφορική εξέταση με εξ αποστάσεως μεθόδους, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία διενέργειας της εξέτασης.

2. Η διεξαγωγή της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020- 2021, άρχεται όχι νωρίτερα της 27ης Ιανουαρίου 2021. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και σύμφωνης γνώμης της Συγκλήτου του οικείου Ιδρύματος, δύναται η έναρξή της ως άνω εξεταστικής να εκκινεί νωρίτερα από την ημερομηνία του προηγούμενου εδαφίου.

3. Η γραπτή ή προφορική εξέταση μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου των Α.Ε.Ι. με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως αξιολόγησης, παρέχεται ως τρόπος εξέτασης από τα Α.Ε.Ι., εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία διενέργειας της προφορικής ή γραπτής εξέτασης με τη χρήση των εν λόγω μέσων, και

β) διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

4. Με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., η οποία αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» καθορίζονται λεπτομερώς:

α) ο τρόπος και τα μέσα της εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών για τα μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου,

β) η πολιτική που θα ακολουθηθεί για την τήρηση, συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη διενέργεια των εξετάσεων με τη χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων αξιολόγησης, κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπεύθυνου προστασίας προσωπικών δεδομένων του οικείου Α.Ε.Ι. κατά το άρθρο 8 του ν. 4624/2019 (Α’ 137),

γ) οι ασφαλιστικές δικλίδες και τα μέσα που θα εφαρμοστούν ενιαία έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία της διενέργειας της εξέτασης με μέσα εξ αποστάσεως αξιολόγησης,

δ) ο υπεύθυνος για την παρακολούθηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή των εν λόγω μεθόδων αξιολόγησης των εξεταζόμενων φοιτητών. Ως υπεύθυνος δύναται να ορισθεί ο Πρύτανης του οικείου Α.Ε.Ι. ή ένας από τους Αντιπρυτάνεις του οικείου Α.Ε.Ι. για όλα τα προγράμματα σπουδών του οικείου Α.Ε.Ι. ή ο Κοσμήτορας της κάθε Σχολής, εφόσον ορισθεί ένας υπεύθυνος ανά Σχολή του Α.Ε.Ι.

5. Η απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. με τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη λήψη της.

Σχόλια (13)

Παύλος
|

Γιατί να μην ανοίξουν; Προτιμότερο να ανοίξουν τα χιονοδρομικά;

Φοιτητές
|

Δηλαδή θα αποκτήσουμε πτυχία εξ αποστάσεως χωρίς εργαστήρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επόμενη γενιά επαγγελματιών θα έχει πολύ λιγότερα εφόδια από τους προηγούμενους.
Θα ανοίξουν όμως τα χιονοδρομικά για να μπορέσουν οι κατέχοντες να κάνουν το χόμπι τους που είναι πολύ πιο σημαντικό από την εκπαίδευση της νέας γενιά.
Με λίγα λόγια σήμερα θα μιλήσουμε για έναν ορισμό.
Συγκεκριμένα τον ορισμό του "ό,τι να ναι..."

Φοιτητές
|

Δηλαδή θα αποκτήσουμε πτυχία εξ αποστάσεως χωρίς εργαστήρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επόμενη γενιά επαγγελματιών θα έχει πολύ λιγότερα εφόδια από τους προηγούμενους.
Θα ανοίξουν όμως τα χιονοδρομικά για να μπορέσουν οι κατέχοντες να κάνουν το χόμπι τους που είναι πολύ πιο σημαντικό από την εκπαίδευση της νέας γενιά.
Με λίγα λόγια σήμερα θα μιλήσουμε για έναν ορισμό.
Συγκεκριμένα τον ορισμό του "ό,τι να ναι..."

MARY DANIEL
|

τοτε να μειωσετε αμεσα τα ενοικια,οπως κανατε περσυ, εφοσον δεν εχετε τροπους και κυριως τη βουληση να διαθεσετε χρημα για να οργανωθουν τα ιδρυματα καταλληλα ,ωστε να λειτουργησουν.

Αγγελική
|

Δηλαδή σκέφτονται να ανοίξουν τα χιονοδρομικά και όχι τα Πανεπιστήμια ;;; Με την κράτηση ξενοδοχείου και την αναπόφευκτη συγκέντρωση στην αίθουσα πρωινου, στα σαλέ κλπ δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού και υπάρχει στα Πανεπιστήμια ;; Έλεος !!

Ανοιχτά ΑΕΙ από τον Φεβρουάριο
|

Απαράδεκτο να μένουν κλειστά τα τμήματα και οι σχολές ΑΕΙ από τον Μάρτιο του 2020, αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για τα επόμενα 1-2 χρόνια στην εκπαίδευση των φοιτητών.

Πρέπει οπωσδήποτε το εαρινό εξάμηνο να γίνει με φυσική παρουσία των φοιτητών, έστω σε μικρά φροντιστηριακά τμήματα για επίλυση αποριών και εργαστηριακές ασκήσεις.

Είναι παραλογισμός να λειτουργεί κανονικά η οικονομία και χιλιάδες εργαζόμενοι να μετακινούνται με ΜΜΜ ή να συγχρωτίζονται σε χώρους εργασίας σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα ενώ η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παραμένει κλειστή.

Γιάννης
|

Πρέπει να αρχίσουν οι κλινικές, η πρακτική άσκηση,τα εργαστήρια .Πότε θα πάρουν πτυχίο τα παιδιά...

Επ
|

Δλδ φοιτητές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, ενήλικα άτομα τα οποία σε λίγο καιρό θα εργάζονται στον τομέα της υγείας, αντί να πάνε στις κλινικές και στα εργαστήριά τους έτσι ώστε να μάθουν ταυτόχρονα πώς να προφυλάσσουν και να προφυλάσσονται,κάθονται σπίτια τους...δεν έχω τί άλλο να πώ...Αν είσαι 18 ετών και εργάζεσαι μπορείς να πας, αν είσαι 21 ετών φοιτητής Ιατρικής δεν μπορείς γιατί είσαι ανίκανος να τηρήσεις τα μέτρα...για γέλια κ για κλάματα...

Αγανάκτηση
|

Άνοιξαν όμως τα εμπορικά κέντρα, τα καταστήματα, όπου γίνεται χαμός από κόσμο ! Για να μην πω για τα σούπερ μάρκετ ! Την εκπαίδευση στην άκρη ;;;

Big in Japan
|

Δεν τα είπαν αυτά στους μαθητές όταν νοίκιαζαν σπίτια.

GEORGE
|

Κύριε Υφυπουργέ ενεργοποιείστε τις επιτροπές αξιολόγησης των νέων 5 ετών τμημάτων. Τι γίνεται με τα 5ετή γεωπονικά τμήματα και τα integrated master;

Νίκος
|

Τι μιλάς αφού δεν έχεις τίποτα πεις; Ασχολήσου με τα καραβάκια σου και άσε τους χρησμούς.

καλά, δεν είπαν
|

ότι και το εαρινό θα είναι εξ αποστάσεως; λάθος ακούστηκε;;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ