Κυβ. Εκπρόσωπος για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών εκπαιδευτικών: Η Κυβέρνηση έχει την επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας

"Η πρόθεσή μας, η βούλησή μας, η προσπάθειά μας θα είναι η δια ζώσης εκπαίδευση να ξεκινήσει από την αρχή και να τελειώσει με το τέλος της σχολικής χρονιάς στα σχολεία και της ακαδημαϊκής χρονιάς στα Πανεπιστήμια"

07/09/2021

Ενημερώθηκε: 07/09/2021, 15:41

Άκουσε το άρθρο

"Η υποχρεωτικότητα είναι μια επιλογή που εξακολουθούμε να την έχουμε. Ανάλογα με τα μεγέθη εξέλιξης του κορονοϊού και ανάλογα, κυρίως, με τον ρυθμό αύξησης των εμβολιασμών και αν παρατηρούνται προβλήματα, τα οποία επιβάλλουν κάποια διαφορετική προσέγγιση και τακτική προς την κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση έχει την επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και ανάλογα θα συμπεριφερθεί".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο   Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου , στη σημερινή  τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετική  ερώτηση δημοσιογράφου.

Σχετικά με την   δια ζώσης λειτουργία των σχολείων  ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπο τόνισε: “Η  επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα  των ειδικών”.

Αναφορικά με τις δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας κ. Γκάκα ότι μπορεί ακόμα να κλείσουν και σχολεία και τη φετινή σχολική χρονιά ο Γ. Οικονόμου σημείωσε: “Η κυρία Γκάγκα νομίζω ότι διευκρίνισε πως θ’ ακολουθηθούν τα πρωτόκολλα, τα οποία έχουν καταρτιστεί σε συνεργασία των ειδικών και του υπουργείου Παιδείας”.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δημοσιογράφος: Ισχύει αυτό το οποίο προανήγγειλε η κυρία Γκάγκα το Σάββατο το πρωί, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, όσον αφορά τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, ότι μπορεί ακόμα να κλείσουν και σχολεία και τη φετινή σχολική χρονιά.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:  Η κυρία Γκάγκα νομίζω ότι διευκρίνισε πως θ’ ακολουθηθούν τα πρωτόκολλα, τα οποία έχουν καταρτιστεί σε συνεργασία των ειδικών και του Υπουργείου Παιδείας. Αυτά είναι που θα ισχύσουν έτσι ώστε να έχουμε μία ασφαλή και διαρκείας δια ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της.

Δημοσιογράφος: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε στην αρχή της τοποθέτησής σας ότι η πανδημία δεν προβλέπεται να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες. Τα σχολεία υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν, δηλαδή, τη Δευτέρα, 13 του μήνα, και να ξανακλείσουν σχεδόν αμέσως, όπως συνέβη πέρσι, που άνοιξαν μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελθείσα ημερομηνία και έκλεισαν τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου;

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Η κατάσταση δεν είναι η ίδια με πέρυσι. Σε σχέση με πέρυσι υπάρχει η πολύ μεγάλη διαφορά ότι έχουμε το εμβόλιο και έχουμε και πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς, τα οποία θέλουμε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Η πρόθεσή μας, η βούλησή μας, η προσπάθειά μας θα είναι η δια ζώσης εκπαίδευση να ξεκινήσει από την αρχή και να τελειώσει με το τέλος της σχολικής χρονιάς στα σχολεία και της ακαδημαϊκής χρονιάς στα Πανεπιστήμια. Γι’ αυτό δουλεύουμε σε συνεργασία με τους ειδικούς πολύ στενά. Γι’ αυτό υπάρχουν τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία έχουν εκπονηθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, ζητώντας τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των οικογενειών των μαθητών, των ίδιων των μαθητών, κάνοντας ό,τι πρέπει για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα είναι στα θρανία, στο σχολείο, στα προαύλια μαζί με τους δασκάλους, τις δασκάλες, τις φίλες και τους φίλους τους.

Δημοσιογράφος: Το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών έχει κλείσει ως προς τις κατηγορίες που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα εφόσον δεν εμβολιάζονται; Δηλαδή, αναφέρομαι στους ένστολους, για τους οποίους λένε πολλοί ότι πρέπει να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία, τους εκπαιδευτικούς και άλλες κατηγορίες. Έχουμε κάτι νεότερο επ’ αυτού;

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δεν έχουμε τίποτα νεότερο. Η υποχρεωτικότητα είναι μια επιλογή που εξακολουθούμε να την έχουμε. Ανάλογα με τα μεγέθη εξέλιξης του κορονοϊού και ανάλογα, κυρίως, με τον ρυθμό αύξησης των εμβολιασμών και αν παρατηρούνται προβλήματα, τα οποία επιβάλλουν κάποια διαφορετική προσέγγιση και τακτική προς την κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση έχει την επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και ανάλογα θα συμπεριφερθεί.

Σχόλια (11)

@ αυγά πασχάλια
|

Για πληρότητα αναφέρω:
1) Για την ψηφοθηρία (Φροϊλάιν) ήδη εμφανίστηκε σήμερα 11-9-2021 (στο Παρασκήνιο ) είδηση για σενάριο επανείσοδου στην Βουλή κόμματος με τους αντιεμβολιαστές. Τα κοροϊδάκια (που έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια) να είναι καλά!
2) Το Σταχανοβίτες ΚΑΙ η ρήση του Αρκά ΜΑΖΙ έχουν μονοσήμαντο νόημα: οι Σταχανοβίτες τις ιδέες, οι άλλοι την ζωή τους.
3) Είμαστε η χώρα που σε ούτε ενάμιση χρόνο έφτασε να εφαρμόζει την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες πολίτη-Δημοσίου (του Ελληνικού δημοσίου.. ναι). Η πληροφορική δεν διαθέτει αδράνεια και η τεχνολογία που χρειάζεται είναι ετοιμοπαράδοτη, αρκεί να το αποφασίσουν στα πανεπιστήμια (που έχουν αδράνεια) . Σε λιγότερο από ένα μήνα θα μπορούσε να λειτουργεί.

Τα αυγά και τα Πασχάλια
|

@Σταχανοβίτες έναντι ... Φροϊλάιν
Νομίζω ότι :
1. "Φοβάμαι" ότι Φροϊλάιν θα χάσει ψήφους ένθεν και ένθεν. Και απ' όσους τάσσονται υπέρ των εμβολίων και των μέτρων (γιατί και πάλι δεν αρκούν) και από τους αρνητές (γιατί τους επιβάλει μέτρα και περιορισμούς εφόσον δεν εμβολιαστούν).
2. Η ρήση του Προφήτη από τον Αρκά, έχει ΔΙΠΛΗ ανάγνωση.
3. Ωραία είναι όσα αναφέρετε για τα μέτρα στα πανεπιστήμια αλλά ζούμε στη χώρα που χρειάστηκαν 6 μήνες για την κατασκευή μιας υφασμάτινης μάσκας.

Σταχανοβίτες έναντι ... Φροϊλάιν
|

Μετά την ανεξέλεγκτη έκδοση πλαστών πιστοποιητικών, επίορκων γιατρών, με τους συλλόγους εργαζομένων κατά της υποχρεωτικότητας και αρνούμενοι εφαρμογή τον νόμου περί καταγραφής της κατάστασης εμβολιασμού τους από την διοίκηση, πως θα διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, με καλή τη πίστη? Η ουσία βρίσκεται στην διεκδίκηση ανεξέλεγκτης πρόσβασης σε κλειστούς χώρους. Τυπικό παράδειγμα, που αφορά εργαζόμενους και φοιτητική νεολαία, είναι τα πανεπιστήμια. Παντού στο εξωτερικό γίνεται η είσοδος και έξοδος σε κάθε κτίριο με σκανάρισμα της ταυτότητας που χορηγεί στα μέλη του το κάθε πανεπιστήμιο. Έτσι ελέγχεται και η πυρασφάλεια, η προστασία από φυσικές καταστροφές (πχ σεισμός), και μη-φυσικές καταστροφές (βανδαλισμοί, κλοπές) ώστε να γνωρίζουν πόσοι και ποιοι είναι σε κάθε κτίριο κάθε χρονική στιγμή. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να εφαρμοσθεί, η ελεγχόμενη είσοδος, πράγμα που θεωρείται αυτονόητο και εφαρμόζεται στα πανεπιστήμια που σέβονται και προστατεύουν την ζωή και υγεία των εργαζομένων τους, καθώς και την υποδομή τους.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη με κάποιο τρόπο η καταγραφή των πιστοποιητικών που ορίζει ο νόμος για όλους του εργαζόμενους, ούτε έχει εξαγγελθεί κάποιος αξιόπιστος τρόπος ή/και μηχανισμός για ελεγχόμενη πρόσβαση στα κτίρια των πανεπιστημίων. Δίχως αυτά τα 2 προαπαιτούμενα, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για δια ζώσης μάθημα. Το ζήτημα είναι ότι κάποτε θα πρέπει να γίνουν αυτά τα 2 προαπαιτούμενα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και για δια ζώσης διδασκαλία. Επί αυτού υπάρχει "σαφής ασάφεια" στις οδηγίες από την κυβέρνηση και το πολιτικό φάσμα και, κατ΄επέκταση τους, στον ΕΟΔΥ, στην επιτροπή covid, και στις πρυτανικές αρχές. Ποιο είναι το διακύβευμα? Μήπως η επικαρπία των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων (για το ... Φροϊλάιν) ?
Από την άλλη, για τους "Σταχανοβίτες" (δηλ. της προσπάθειας με μοναδικό σκοπό την κομματική επιβράβευση) είναι επίκαιρη όσο ποτέ η ρήση του Προφήτη από τον Αρκά:
"Υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τις ιδέες τους με τη ζωή σου."

@ @Φροϊλάιν
|

Θέλετε να πείτε, ότι εάν κι εδώ είχαμε σε λίγο εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έκανε το ίδιο?
Τη Γερμανία (και τη Φροϊλάιν) δεν την έφερα ως παράδειγμα προς μίμηση. Την ανέφερα σε σχέση με "τον αυταρχισμό".

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
|

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΟΎΣΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ!! ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΌΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΧΕΤΕ ΠΆΝΤΑ!

@Φροϊλάιν
|

Στην Γερμανία έχουν σε 2 εβδομάδες εκλογές, γιαυτό (για τους ευνόητους-ανόητους ψηφοθηρικούς λόγους) το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα εφαρμοστεί εκεί μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης (όποτε γίνει αυτό).
Όχι όποτε μας συμφέρει να λέμε "να δείτε οι Γερμανοί", μετά το "Go back κ. Μέρκελ".

Αιν Σβαιν Φροϊλάιν
|

@Φώτης
Μια και μιλάμε για αυταρχισμό (ή όχι), στη Γερμανία ΔΕΝ είναι θέμα δημόσιας υγείας και ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός? Στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ!!!

Φώτης
|

Δεν υπάρχει αυταρχισμός. Είναι θέμα δημόσιας υγείας . Υπάρχει και η άδεια άνευ αποδοχών.

Έλλη
|

Όχι δεν έχουμε "χούντα"!!
Στα ολοκληρωτικά καθεστώτα γίνονταν βίαιες επιβολές σε ιδεολογικό επίπεδο...
Εδώ έχουμε βίαιη παρέμβαση στο σώμα μας!
Τέτοιες καταστάσεις συνάδουν μόνο με συνθήκες δουλείας, ή αιχμαλωσίας!
Είναι πλέον επίσημα παραδεκτό από τον ΠΟΥ, ότι η μετάδοση του ιού γίνεται τόσο από ανεμβολίαστους, όσο και από εμβολιασμένους...
Ανεξάρτητα λοιπόν για από το τι επιλέγει καθένας για τον εαυτό του, αν παραχωρήσουμε στη εκάστοτε εξουσία το δικαίωμα να αποφασίζει εκβιαστικά ιατρικές πράξεις στο λαό, ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΥ - ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ!!

ΠΑΡΑΝΟΙΑ
|

Ούτε κατοχική κυβέρνηση να είχαμε δε θα ζούσαμε τόσο παράλογα και αυταρχικά μέτρα.Η λογική έχει πάει περίπατο. Η Κεραμέως δεν κλείνει τα σχολεία με τη μισή τάξη να νοσεί, αλλά ο δάσκαλος πρεπει να είναι υποχρεωτικα εμβολιασμένος για κάποιο λόγο. Στέκουν αυτά;Υπόψιν ότι ο δάσκαλος κινδυνευει από τα παιδιά και όχι το ανάποδο.

Μεγάλες κουβέντες πλέον
|

« Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα των ειδικών”.
Καταλάβατε αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς; Εάν δεν πετύχει το εγχείρημα θα φταίτε αποκλειστικά και μόνο εσείς.. Γι αυτό άλλωστε ψηφίστηκε και η αποποίηση των οποίων ευθυνών στους συμμετέχοντες -ειδικούς που προτείνουν τα οποία μέτρα. Θεωρείται δεδομένο ότι είναι τα σωστά αλλά ίσως εσείς δεν τα εφαρμόσετε όπως πρέπει!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ