"Σφίγγα" η Ν. Κεραμέως στον τομέα παιδείας της ΝΔ για το νέο "μοντέλο" διοίκησης των ΑΕΙ

"Εδώ ο πρωθυπουργός συζητούσε να γίνουν Πανεπιστήμα Τεχνολογικής Κατεύθυνσης κι εσείς κάνετε λόγο τα τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών που θέλουμε να φέρουμε;"

30/03/2022

Άκουσε το άρθρο

Κλειστά κράτησε τα "χαρτιά" της η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως  στην αποψινή διαδικτυακή συνάντηση με τα μέλη του τομέα Ανώτατης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας , όσον αφορά το σχέδιό της για το νέο "μοντέλο" διοίκησης των Πανεπιστημίων.

Η υπουργός Παιδείας ενώ δέχθηκε  σχετικές ερωτήσεις απέφυγε να απαντήσει ενώ σχολίασε στους ερωτώντες "νομίζεται ότι ενδιαφέρει την κοινωνία ο τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ;".

Σε σχόλια σχετικά με τα τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών  η Ν. Κεραμέως υπεραμύνθηκε του νέου αυτού θεσμού που θα περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ λέγοντας τα εξής: "Εδώ ο πρωθυπουργός συζητούσε να γίνουν Πανεπιστήμα Τεχνολογικής Κατεύθυνσης  κι εσείς κάνετε λόγο τα τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών που θέλουμε να φέρουμε;"

Η Νίκη Κεραμέως στην 20λεπτη ομιλία της περιορίστηκε σε λιγότερες ανακοινώσεις απ ότι έκανε στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων.

Μάλιστα υποσχέθηκε ότι μόλις ολοκληρωθεί  η επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου θα το φέρει στον τομέα ανώτατης παιδείας της Νέας Δημοκρατίας για να γίνουν σχόλια και παρατηρήσεις

Τριετή τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών θα περιέχει το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ

Χθες Τρίτη η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στην προσυνεδριακή συζήτησης της Νέας Δημοκρατίας την  ίδρυση τμημάτων και Σχολών   Εφαρμοσμένων Επιστημών με ενισχυμένη πρακτική τριετούς φοίτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos:

  •     Οι Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών θα είναι επιπέδου 6 (Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων), και,
  •     Στους πτυχιούχους δεν  θα παρέχεται τη δυνατότητα   να κάνουν Διδακτορικό , παρά μόνο   Μεταπτυχιακό .

Στις Σχολές αυτές οι υποψήφιοι θα εισάγονται μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που εισάγονται σήμερα οι υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα:

  •         θα υπάρχει άλλη , χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  •         Θα δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτές τις σχολές και οι απόφοιτοι των ΙΕΚ.

Με τη τα τμήματα αυτά η Κυβέρνηση  επιδιώκει :

Α. Αφ’ ενός μεν να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της “μη ζήτησης”  από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής  στις  Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,

Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Η δημιουργία των τμημάτων θα προκύψει  από δύο πηγές:

Α. Ενδεχομένως από τη  μετατροπή   λειτουργούντων τμημάτων, και

Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις  το υπουργείο Παιδείας:

1. Θα δώσει  κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.

2. Θα ζητήσει τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.

Σχόλια (11)

Νίκος
|

Σφίγγα λόγω ανικανότητας

Air ball
|

Όταν καταφέρνεις να "ταπώνεις", ακόμα και τον τομέα παιδείας του ίδιου σου του κόμματος, ε τότε πράγματι είσαι μεγάλο ταλέντο.... στο μπάσκετ....
Μόνο εσύ και ο Ανέμελος....

Μέλος ΔΕΠ
|

Εμπρός πίσω

@ΙΘΠ
|

Πώς το συμπεράνετε, ότι θα είναι σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο από τα ΤΕΙ; Αφού τα νέα αυτά τμήματα και τα ΤΕΙ είναι στο επίπεδο τα πτυχία τους, το 6! Και 6=6 κάνει (ισότιμα!), Όχι λίγο λιγότερο... Ναι οκ, λένε δεν θα κάνουν διδακτορικό (αν και λέμε για τα πτυχία τους, όχι το μετά σε άλλες σπουδές), αλλά εντάξει και πάλι θα το παίρνει όποιος θέλει από το εξωτερικό!

Αφήστε που τώρα αυτά τα νέα τμήματα θα είναι μέσα στα πανεπιστήμια (μπραντ νεημ!) και όχι σε άλλου τύπου ανώτατα ιδρύματα... Δηλαδή οι έκτακτοι (συντριπτική πλειοψηφία σε σχέση με τους τότε μόνιμους), που δίδασκαν στα τότε ΤΕΙ ήταν καλύτεροι από τους σημερινούς στα νέα τμήματα, όλοι με διδακτορικά (πιθανό σενάριο); Πολλοί έκτακτοι μάλιστα στα ΤΕΙ ήταν μόνο, από προσόντα, φρεσκοπτυχιουχοι ΤΕΙ, ειδικά στην επαρχία με τους δύο διδάσκοντες στο μάθημα... Τα ξεχάσαμε;

Σχόλιο: όλα αυτά είναι προεκλογικά ωραία πράγματα... Από τη μια μεριά βολευουμε κόσμο για εργασία και από την άλλη κάποιοι λένε ότι σπουδάζουν

Εκπαιδευτικός
|

Μαριέττα Γιαννάκου
Άννα Διαμαντοπούλου
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
να είναι η επόμενη στη λίστα ?
'ή θα πάει στο επικρατείας ???

Ναι μεν αλλά
|

Αυτό που κάθε μελλοντικός άνεργος ή διανομέας φυλλαδίων πρέπει να έχει τελειώσει πανεπιστήμιο, δεν μπορώ να το καταλάβω. Από την άλλη, ούτε αυτό δεν μπορώ να καταλάβω, που όλοι οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας, μαζί και αυτοί, είναι ίσοι για το διορισμό τους στο Δημόσιο.

+1 για τον ανασχηματισμό...
|

αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές....

Επιχείρημα από τα λίγα
|

« Εδώ ο πρωθυπουργός συζητούσε να γίνουν Πανεπιστήμα Τεχνολογικής Κατεύθυνσης κι εσείς κάνετε λόγο τα τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών που θέλουμε να φέρουμε;»
Τι να πεις μετά από αυτό…

ΙΘΠ
|

Ουσιαστικά επανέρχονται τα ΤΕΙ, αλλά σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο σπουδών!
Ίσως πλησιάζουν περισσότερο προς τα πολύ παλαιότερα ΚΑΤΕΕ...

Προκληση
|

Τραγική, άσχετη, αδιάφορη για το μέλλον των νέων παιδιών. Χασκογελαει και νοιάζεται μόνο για την εικόνα της. Σύντομα, θα πάει εκεί που πρέπει μαζί με τον υπόλοιπο θίασο.

ΠΑΊΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ;
|

Κάτι δεν πάει καλά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ