Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Υψηλού επιπέδου Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό έργο στους τομείς των Γεωπονικών Επιστημών

6 Σχολές-14 Τμήματα-19 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών-8 Προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών

10/07/2022

Ενημερώθηκε: 11/07/2022, 13:19

Άκουσε το άρθρο

 Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), το τρίτο αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, έχει εισέλθει στο 2ο αιώνα λειτουργίας και δυναμικής εξέλιξης της μονοτμηματικής, αρχικά, Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών σε ένα Εθνικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Το  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκτείνεται σε τέσσερις Νομούς και δύο Περιφέρειες και αποτελεί έναν πραγματικά και ουσιαστικά Μητροπολιτικό Οργανισμό, στα πρότυπα των μεγάλων θεματικών Ιδρυμάτων διεθνώς.

Ως το μόνο αμιγώς γεωτεχνικό  Ίδρυμα της Χώρας, οραματίζεται να καταστεί  ηγέτης στα επιστημονικά πεδία που πραγματεύεται και παράλληλα να αποτελεί παράδειγμα ήθους και δημιουργικότητας στον ευρύτερο Μεσογειακό και Ευρωπαϊκό χώρο, με αειφόρο και διαρκή συνεισφορά στην κοινωνική πρόοδο και τον πολιτισμό.

Η στρατηγική της ευόδωσης του οράματος και των στόχων του, έχει αποτυπωθεί αναλυτικά στον κεντρικό σχεδιασμό ανάπτυξης του Ιδρύματος. Η δεσπόζουσα και εμβληματική θέση του σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αντιπροσωπεύεται από τη διευρυμένη γεωγραφική του υπόσταση, με συνολικά 15 Τμήματα ενταγμένα σε έξι Σχολές. Συμβάλλει σε αυτή τη θέση τόσο η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CONEXUS με αντικείμενο την ευφυή αειφόρο παράκτια ανάπτυξη, όσο και του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού του Κέντρου με εννέα Ινστιτούτα, του Συμπλέγματος των τριών Κέντρων Αριστείας, του Κέντρου Καινοτομίας Αγροδιατροφής και Αντιμετώπισης Αγροδιατροφικών Κρίσεων το οποίο θα λειτουργήσει σε σύμπραξη με την Περιφέρεια Αττικής και του Διεθνούς Κέντρου Αριστείας για την Αειφόρο Παράκτια Ανάπτυξη.

Οι συνεχώς αυξανόμενες επιδόσεις του ΓΠΑ στην αριστεία, την έρευνα και την εξωστρέφεια αποδεικνύονται μέσα από τα πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του, από την σχεδόν τετραπλάσια χρηματοδότηση, από τα περίπου 5,000 ανταγωνιστικά προγράμματα, τις 8,000 διεθνείς δημοσιεύσεις και τα 80 διπλώματα ευρεσιτεχνίας μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, απασχολώντας κατ’ έτος σχεδόν 800 νέους ερευνητές.

Διαθέτοντας, πέραν από τη μοναδική και πανέμορφη πανεπιστημιούπολη του Βοτανικού, πέντε αγροκτήματα σε όλη την επικράτεια, η Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου και το Γραφείο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Innovinagri παντρεύουν αποτελεσματικά την εκπαίδευση και την έρευνα με την επιχειρηματικότητα στην αγροτοδιατροφή μέσω της υποστήριξης των ανάλογων σχεδίων και προσπαθειών φοιτητών και αποφοίτων μας και της παραγωγής και διάθεσης δικών μας επώνυμων προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κεντρικό, στρατηγικό στόχο του Πανεπιστημίου μας αποτελεί η προσφορά προγραμμάτων σπουδών που ανταποκρίνονται στις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης και σε ειδικότητες που συμβάλλουν στην επιστημονική, κοινωνική, οικονομική, τεχνολογική και πολιτισμική ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, με έμφαση στην προετοιμασία ατόμων με ήθος και κριτική σκέψη, που έχουν τις δυνατότητες και τα εφόδια να συμμετέχουν ουσιαστικά στην κοινωνία της γνώσης.

Ο ρόλος που καλείται να παίξει ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου μας, είναι πολυσχιδής, αφού θα πρέπει να συνδυάζει τη βιολογική παιδεία με τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, την παραγωγή και πιστοποίηση των γεωργικών προϊόντων με τη διαχείριση των εφοδιαστικών αλυσίδων, τη δασολογία και την προστασία του περιβάλλοντος με την πρόληψη από φυσικές καταστροφές, την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη με τη συνολική ανάπτυξη της υπαίθρου και  τα οικονομικά της αγροδιατροφής τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, ο απόφοιτός μας έχει τα χαρακτηριστικά του εξειδικευμένου επιστήμονα, ο οποίος θα παράξει τρόφιμα από φάρμες εντόμων, θα εκτυπώσει καινοτόμα διατροφικά συστατικά σε τρισδιάστατους βιοεκτυπωτές, θα σχεδιάσει ευφυή συστήματα άρδευσης και ψεκασμού ελεγχόμενα από το κινητό μέσω του παγκόσμιου δορυφορικού δικτύου, θα αναπτύξει φορητές συσκευές και αισθητήρες για τη μέτρηση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και τη διάγνωση ασθενειών σε κάθε σημείο της γης και θα επικοινωνήσει τα δεδομένα άμεσα σε ενδιαφερόμενους αγρότες, εμπόρους και καταναλωτές σε ολόκληρη την υφήλιο. Θα διαχειριστεί τις ενεργειακές καλλιέργειες και θα σχεδιάσει τις νέες μονάδες βιοκαυσίμων για την εποχή μετά το πετρέλαιο. Θα συνθέσει νέα φυσικά φάρμακα για ανθρώπινη και ζωική χρήση. Τέλος, είναι αυτός που θα καθορίσει τις συνθήκες και θα επιβλέψει τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου για την διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας με ταυτόχρονη διατήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Εισερχόμενοι στον δεύτερο αιώνα λειτουργίας μας, βασιζόμαστε στο παρελθόν, έχουμε όμως, κυρίως, το βλέμμα μας στραμμένο προς το μέλλον διεκδικώντας, με όλες μας τις δυνάμεις, την αυτοδυναμία και αυτοτέλεια και φιλοδοξώντας να αποτελούμε διαρκή πηγή έμπνευσης και πρωτοπορίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την επίσημη ιστοσελίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία είναι:

www.aua.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ