Βουλή: Λέξεις που δεν απαντούν στα λεξικά της ελληνικής γλώσσας έβαλε το υπ. Παιδείας στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Πρόκειται για τις λέξεις «πολιτειότητα» και η «πολιτότητα», για τις οποίες η Βουλή ζητά από το υπ. Παιδείας να αποδοθούν περιφραστικά

13/07/2022

Άκουσε το άρθρο

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής , στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, επισημαίνει προς το υπουργείο Παιδείας ότι έβαλε λέξεις στη διάταξη για τους Σχολικούς Μαθητικούς Ομίλους, οι οποίες δεν απαντούν, μέχρι σήμερα, στα λεξικά της ελληνικής γλώσσας.

Πρόκειται για τις λέξεις «πολιτειότητα» και  «πολιτότητα», για τις οποίες η Βουλή ζητά από το υπ. Παιδείας  να αποδοθούν περιφραστικά .

Ακολουθεί η παρατήρηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής  επί του άρθρου 371 παρ. 2 του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 371 ορίζεται ότι «iii) Στην τρίτη (3η) ζώνη, «Σχολικοί Μαθητικοί Όμιλοι», εντάσσονται, για συνεχόμενο δίωρο καθημερινά, με ενδιάμεσο ολιγόλεπτο διάλειμμα, οι σχολικοί μαθητικοί όμιλοι, στο πλαίσιο λειτουργίας των οποίων δύναται να προσφέρεται δράση, δημιουργική απασχόληση, ελεύθερη έκφραση και ψυχαγωγία με αντικείμενα σχετιζόμενα με τον αθλητισμό, τα ομαδικά αθλήματα, τους παραδοσιακούς ή μοντέρνους χορούς, τη χοροκινητική έκφραση, τις εικαστικές τέχνες, τις χειροτεχνίες και κατασκευές, την εκμάθηση μουσικών οργάνων, την εκπαιδευτική ρομποτική, τα πνευματικά παιχνίδια και παζλ, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τις επιστημονικές κατασκευές – πειράματα, τα μαθηματικά παιχνίδια, τη ρητορική τέχνη και δημιουργική γραφή, το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο, τη διαπολιτισμική παιδεία, την πολιτειότητα και πολιτότητα, τον εθελοντισμό, την παιδική επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία εφημερίδας.

Οι σχολικοί μαθητικοί όμιλοι δύνανται, επιπλέον, να δραστηριοποιούνται στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κοινωνικών-βιωματικών και περιβαλλοντικών δράσεων, τη συγκρότηση χορωδίας, θεατρικής ομάδας και μαθητικής ορχήστρας».

Μεταξύ των δυνητικών αντικειμένων των σχολικών μαθητικών ομίλων συγκαταλέγονται η «πολιτειότητα» και η «πολιτότητα».

Λαμβανομένου υπόψη ότι οι όροι αυτοί δεν απαντούν, μέχρι σήμερα, στα λεξικά της ελληνικής γλώσσας, σκόπιμο θα ήταν να αποδοθούν περιφραστικά.

 

Σχόλια (16)

ανους
|

Μάλλον δεν υπάρχει κατανόηση του ξενοφερτου κειμένου ώστε να αποδοθεί στά ελληνικά (γλωσσα με τις περισσότερες λέξεις) και γ'ινεται καταφυγή στην λεξιπλασία
άλλωστε ειναι και "in" στό σύστημα των πολυπληροφορημένων και όχι των κατανενοηκότων

Politis
|

Πολιτειότητα = Η ιδιότητα του πολίτη, αλλά η ενεργός ιδιότητα με την έννοια της συμμετοχής...Άρα θα πρέπει να αναφέρεται στον "ενεργό πολίτη"

Φ. Κώστας
|

Και τι έγινε; Στα απαρχαιωμένα λεξικά θα κολλήσουμε δηλαδή;
Αμάν με αυτήν την προσήλωση στην αρχαία ελλάδα πια... η γλώσσα είναι δυναμική.

Sopa-k
|

Προφανώς όλες αυτές οι αηδίες για τη διεύρυνση του Ολοημερου προγράμματος μέχρι τη νύχτα, ήρθαν γραμμένες από το εξωτερικό και μεταφραστηκαν για να ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία. Έτσι προέκυψαν οι λέξεις που δεν υπάρχουν στα λεξικά.
Να προσέξουμε τι θα γράφει ο νέος νόμος κάτω-κατω. Αθήνα, ή Βρυξέλες όπως έγινε με τα μνημονια;

Επιπλέον
|

Έκλειψη του Λόγου! Σοφιστικότητα, διαστρεβλωτικότητα, ανοητικότητα και ολισθηρότητα ...

Πιτσιφλής
|

@ Η δύναμη του ρήματος
Έχετε δίκιο, όχι προφανώς απόλυτο, τα ρήματα μαζί με τους κατάλληλους προσδιορισμούς αποσαφηνίζουν άριστα τις σκέψεις και πρέπει να προηγούνται μέχρι να βρεθεί ένα αποδεκτό όνομα για να τα εκπροσωπεί. Μετά απλώς συνυπάρχουν μερικές φορές μαζί με την αμφιβολία αν ο χρήστης του ονόματος γνωρίζει ταυτοχρόνως ό,τι προηγήθηκε της γέννησης...

Περιτύλιγμα
|

Για εντυπωσιασμούς και φανφάρες είμαστε πρώτοι.

Ανώνυμος
|

Απλά αυτοί που έγραψαν τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα έπρεπε να επινοήσουν νέες λέξεις, ξεπατηκωμένες από την Αγγλική και κακομεταφρασμένες, για να προσδιορίσουν κάτι που υπήρχε έτσι και αλλιώς από παλιά. Τα ίδια ανάποδα δηλαδή. Το ίδιο συμβαίνει εκτός από τη Μελέτη Περιβάλλοντος και με τα Μαθηματικά. Δε μας αρέσει πια η λέξη δραστηριότητα αλλά θέλουμε το μαθηματικό έργο, κλπ.

@ Η δύναμη του ρήματος
|

Το αντίθετο ισχύει. Το ρήμα είναι μεν το κέντρο της πρότασης, αλλά είναι γενικότερης χρήσης και δεν απαιτείται ιδιαίτερος κόπος από τον εγκέφαλο για να το χρησιμοποιήσει, γι' αυτό και η συχνή χρήση φανερώνει ότι το λεξιλόγιο του ομιλούντος δεν είναι πλούσιο. Για τα ουσιαστικά απαιτείται περισσότερη σκέψη από τον εγκέφαλο για να τα σχεδιάσει στον λόγο, γι' αυτό αυτός που θέλει να είναι ακριβής στον λόγο του αλλά ταυτόχρονα έχει φτωχό λεξιλόγιο, καθυστερεί να βρει την κατάλληλη λέξη και καταφεύγει, χάριν ευκολίας, στα ρήματα.
Σήμερα είμαστε στην εποχή της ταχύτητας και της ευκολίας, γι' αυτό και χρησιμοποιούμε πιο πολύ τα ρήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο λόγος μας είναι και πιο ποιοτικός.

Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις (Αντισθένης)
|

Η επιστημονική ορολογία εξελίσσεται και νέοι όροι εντάσσονται σε αυτή. Μια απλή αναζήτηση στη google μας βγάζει την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπου εμφανίζεται ο όρος Πολιτότητα.

"Πολιτότητα

Οι Ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται πολίτες που συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή, όχι μόνο για να διασφαλιστεί ότι οι θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίες βρίσκουν εύφορο έδαφος στο άτομο και στην κοινωνία, αλλά και για να προαχθεί η κοινωνική συνοχή σε μια εποχή όλο και μεγαλύτερης κοινωνικής και πολιτισμικής πολυμορφίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τις σωστές γνώσεις, δεξιότητες και αντιλήψεις. Η ανάπτυξη κοινωνικών ικανοτήτων και ικανοτήτων του πολίτη και η προώθηση της ισότητας, της κοινωνικής συνοχής και της ενεργούς πολιτότητας μέσω της σχολικής εκπαίδευσης εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο του πλαισίου «Η Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020». Η οικοδόμηση αποτελεσματικών προσεγγίσεων για την επίτευξη του στόχου αυτού συνιστά μείζονα πρόκληση για τους ιθύνοντες λήψης αποφάσεων και τους επιτηδευματίες.
Σε αυτήν την ενότητα, θα βρείτε άρθρα και άλλα υλικά για το θέμα. Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να εξερευνήσετε άλλα θέματα, χρησιμοποιήστε το μενού στην κορυφή της σελίδας."

Επίσης, ο όρος Πολιτότητα υπάρχει στη σχετική επιστημονική αρθρογραφία. Εν συντομία, αναφέρεται στη διαμόρφωση του πολίτη.
Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται και ο όρος Πολιτειότητα, ο οποίος εστιάζει περισσότερο στη μελέτη των πολιτικών θεσμών και τη θέσμιση της Πολιτείας.
Η εναλλαγή των όρων είναι ζήτημα εξειδίκευσης και εστίασης.

Η δύναμη του ρήματος
|

Όποιος δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να πει η δεν θέλει να πει κάτι με ακρίβεια, συνήθως αρθρώνει τον λόγο του με επίκεντρο τα ουσιαστικά. Εκείνος που ξέρει τι θέλει να πει και αγωνία να γίνει σαφής, πλάθει λόγο που περιστρέφεται γύρω από πανίσχυρα νοηματικά κέντρα αδιαμφισβήτητης ερμηνείας και τα οποία είναι πάντα ρήματα. Τα συμπεράσματα είναι προφανή.

Το μείζον και το έλασσον
|

Όταν η επιστημονική επιτροπή της Βουλής εκφράζει έντονο προβληματισμό για τη συνταγματικότητα καίριων διατάξεων του νομοσχεδίου, όταν οι βασικοί του μεταρρυθμιστικοί άξονες αμφισβητούνται από κορυφαίους νομικούς της Επιστημονικής επιτροπής, το να στεκόμαστε στο αν υπάρχουν δύο λέξεις στο λεξικό, δεν είναι και το πιο σημαντικό.

Κωστας
|

Είναι η εξέλιξη του όρου εθνικότητα σε πιο ευρύτερη και εξευγενισμενη μορφή.
Λέγεται πολιτειότητα με πιο δόκιμο τον όρο πολιτικότητα!!

Κι εδώ που τα λέμε που πήγε ο 5ος ρολος του σχολείου;
Η εθνική συνείδηση - εθνικότητα.
Δε χρειάζεται;

Ανήσυχος Εκπαιδευτικός
|

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την εξέλιξη του θέματος, καθώς στα νέα Προγράμματα Σπουδών αυτές χρησιμοποιούνται συχνά και χωρίς διάκριση μεταξύ τους. Δηλαδή ΄"πολιτειότητα" και "πολιτότητα" σημαίνουν κάτι άλλο; Δεν είναι η απόδοση στα ελληνικά του citizenship;

Νίκος
|

Μια χαρά υπάρχουν στα λεξικά αρκεί να τα ανοίξουμε όμως. Ας μάθουμε και κάτι καινούριο .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ