Την παραίτηση του Α. Συρίγου ζητά ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1974

15/07/2022

Ενημερώθηκε: 15/07/2022, 14:38

Άκουσε το άρθρο

Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος με την προκλητική του ομιλία του κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, που δικαιολογημένα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, επιχείρησε να ρίξει λάσπη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου αποκαλώντας την «μύθο», ενώ την ενοχοποίησε για τις «για ψύλλου πήδημα» διαδηλώσεις, την «ύπαρξη κομματικών φοιτητικών παρατάξεων», τις «καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών», τη «βία» και τις επιθέσεις σε γραφεία πρυτάνεων!

Απαξιώνοντας, μάλιστα, τις διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης, τις αποκάλεσε «μίμηση, κακό θεατρικό παίγνιο, παρωδία»(!), εκφράζοντας έτσι τη σταθερή απέχθεια και εχθρότητα της δεξιάς συντήρησης προς τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση και τους κοινωνικούς αγώνες. Μια δυσανεξία που διαπερνά και το νομοσχέδιο για το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την πτώση της Χούντας.

Ντροπή και ύβρις όσα εκστομίσατε κ. Συρίγο και μάλιστα από το βήμα της Βουλής που κατάργησε η χούντα. Προσβάλατε βάναυσα την ιερή μνήμη όσων δολοφόνησε η χούντα, όσους/ες βασάνισαν, φυλάκισαν και εξόρισαν οι δήμιοί της. Όσες ‘εξηγήσεις’ κι αν δίνετε εκ των υστέρων, δεν αναιρούν το γεγονός ότι είστε ένας κράχτης του ιστορικού αναθεωρητισμού – δίδυμο αδελφό του αγοραίου νεοφιλελευθερισμού, που αποπνέει η πολιτική της κυβέρνησής σας. Κακώς παραμένετε ακόμα στον υπουργικό σας θώκο.

Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1974

Σχόλια (10)

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Διαβάζω σχόλια επιδοκιμαστικά για τις ανιστόρητες αναφορές του υφυπουργού και κυριολεκτικά ανατριχιάζω με τον κυνισμό ή την ιστορική άγνοια όλων αυτών, οι οποίοι μάλιστα απαντούν μ' αυτόν τον τρόπο σε μια επιστολή εύλογης αντίδρασης των ανθρώπων που έζησαν στο πετσί τους τη χούντα και κουβαλούν ακόμη τα αθεράπευτα σωματικά και ψυχικά τραύματα! Δεν μπορώ πια να κατανοήσω αυτή την ηθική κατάπτωση που αρχίζει να μας καταδυναστεύει τόσο ασφυκτικά, ώστε να έχουμε χάσει πια την παραδοσιακή μας ανθρωπιά και ενσυναίσθηση, λες και είναι κακό να θυμάται κανείς τι αθλιότητα ήταν αυτή η εμπειρία της επτάχρονης χούντας των ανεκδιήγητων συνταγματαρχών που φυσικά κατέληξε στην εθνική τραγωδία της Κύπρου, όπως τόσο σοφά το είχε προβλέψει ο Γιώργος Σεφέρης!
ΥΓ. Θέλω να εκφράσω την απορία μου γιατί πρωτοκλασάτα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν βαλθεί συστηματικά να υποσκάπτουν τα ιερά και τα όσια που αφορούν στα χρόνια της χούντας και του Πολυτεχνείου, ενώ θα διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους αν κάποιος ιστορικός άρχιζε ξαφνικά - είχαμε άλλωστε και την πρόσφατη επέτειο - να απομυθοποιεί τους ήρωες του 1821 και θα ωρύονταν για κομμουνιστική αντεθνική προπαγάνδα! Κρίμα! Πολύ κρίμα! Γιατί εξίσου εθνικές στιγμές ανάτασης ήταν και οι αγώνες του '21 και οι αγώνες κατά της φασιστικής λαίλαπας του 1941-1944, αλλά και οι αντιστασιακές δράσεις κατά της χούντας.

ilias
|

Μανώλης Αναγνωστάκης

Φοβάμαι

Φοβάμαι

τους ανθρώπους που εφτά χρόνια

έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι

και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου–

βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας

«Δώστε τη χούντα στο λαό».

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που με καταλερωμένη τη φωλιά

πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που σου 'κλειναν την πόρτα

μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια

και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο

να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που γέμιζαν τις ταβέρνες

και τα 'σπαζαν στα μπουζούκια

κάθε βράδυ

και τώρα τα ξανασπάζουν

όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη

και έχουν και «απόψεις».

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν

και τώρα σε λοιδορούν

γιατί, λέει, δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο.

Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους.

Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο.

ΜΙΚ
|

Δεν είπε ψέματα. Το Πολυτεχνείο έδειξε πράγματι την αντίσταση του λαού στη χούντα, αλλά ως καθαρό αποτέλεσμα ήταν η χειρότερη χούντα του Ιωαννίδη, σε σημείο που έγιναν υπαινιγμοί για προβοκάτορες ενέργειες εκ μέρους του.
Το σφάλμα του κ. Συρίγου ήταν η σχεδιαστή αναφορά του σε θέμα που παρεξέτρεψε τη συζήτηση.

Καλά τα λέει
|

Μια χαρά περάσαμε επί Χούντας. Με ανοικτά παράθυρα κοιμόμασταν, χαρίστηκαν δάνεια, φτιάχτηκαν δρόμοι, τα οικόπεδα που είχαμε αγοράσει με τις λίρες που μάζευε ο παππούς στην Κατοχή τα δώσαμε αντιπαροχή. Καλά τα λέει ο κος Συρίγος, να αγιάσει το στόμα του

Φίλτατε @Νικος
|

Το « να σε βρίσω» δεν αποτελεί επιχείρημα ουτε ιστορική αληθεια. Ο Συρίγος πράγματι ειχε δικιο. Μαζικός ξεσηκωμός πέραν των γεγονοτων του Πολυτεχνείου, της κηδείας του Παπανδρέου κ του Σεφερη ουδέ ποτε έγιναν. Λίγες μεμονωμένες κ οι οποιες αναφέρθηκαν τιμητικά απο τον υπουργό ο οποίος ουδέ ποτε αρνήθηκε τις φρικαλεοτητες της χούντας. Αλλά το ιστορικό γεγονός παραμένει ένα η προδοσία της Κύπρου τον Ιούλιο του 1974 υπήρξε το Βατερλώ της χούντας Ιωαννίδη.Ενω το πολυτεχνείο 11/1973 οδήγησε σε παραίτηση Παπαδόπουλου σε προσχηματικες εκλογες κ εγκαθίδρυσε μία σκληρή χούντα αυτη του Ιωαννιδη. Ότι μεταπολιτευτικά κάποιοι έχτισαν καριέρες πάνω στο πολυτεχνείο και οδήγησε στην παρακμή τα ελληνικά πανεπιστήμια ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει γιατί ενώ το άσυλο ξεκινήσε ως άσυλο ιδεών κατάντησε άσυλο εγκληματιών αναρχικών που χτίζουν καθηγητές και γκρεμίζουν βιβλιοθήκες αμαυρώνοντας ετσι τον αγώνα των φοιτητών του ‘73. Ας ηρεμήσουμε λιγο γτ δν εχει μονο η αριστερα το θέσφατο του αγωνιστή ουτε του βασανίζομενου της χούντας

ΦΙΛΑΚΙΣΘΕΝΤΕΣ & ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ
|

Για να είμαστε δίκαιοι, σε ατομικές περιτπώσεις αντίστασης αναφέρθηκε ο Συρίγος, ρητώς και με έμφαση. Αμφισβ΄ήτησε τις μαζικές, παρόμοιες με αυτές της μεταπολίτευσης.

Πρόταση
|

Μήπως δεν ακούσατε το ακριβώς είπε; Μη μένετε στη βαβούρα. Διαβάστε προσεκτικά τις δηλώσεις.

Νικος
|

@taxi
Θέλετε να τα πείτε αυτά σε όλους αυτούς που έχασαν τον άνθρωπο τους ή ακόμα και σήμερα βιώνουν τα επακόλουθα εκείνων των βασανισμών για έχεις τη δυνατότητα να τους αμφισβητείς;;;;;
Ειλικρινά θέλω να σε βρίσω……….

αντιστασιακος
|

χτιστηκανε καριέρες πάνω σ αυτο το μύθο γιαυτο κάνουν ετσι

taxi
|

Καλα τα ειπε ο Συριγος, διαβαστε τις δηλωσεις του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ