Ομολογία υφ. Παιδείας: Τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έχουν πρόβλημα έλλειψης αιθουσών

Παρακολουθούσε τα μαθήματά του, ο φοιτητής που έπεσε από τον 2ο όροφο της Νομικής του ΑΠΘ

19/10/2022

Ενημερώθηκε: 20/10/2022, 08:00

Άκουσε το άρθρο

 Τα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας, δηλαδή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχουν ως χρόνιο πρόβλημα την έλλειψη αιθουσών.

Αυτό ομολόγησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, αναφερόμενος στο ατύχημα του φοιτητή , ο οποίος έπεσε από τον 2ο όροφο της Νομικής του ΑΠΘ, κα σημείωσε τα εξής:

  • Είχα επισκεφθεί πριν από λίγο καιρό εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πολύ μεγάλες και πολύ ωραίες.
  • Τις συνέκρινα με τις εγκαταστάσεις στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και δεν υπήρχε καμία σύγκριση. Είναι γεγονός ότι τα κεντρικά πανεπιστήμια έχουν σοβαρό πρόβλημα και δεν είναι εύκολο μέσα στον πυκνό αστικό ιστό να δημιουργηθούν εύκολα εγκαταστάσεις νέες.
  • Ήδη αυτή τη στιγμή κάνουμε μια προσπάθεια με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Υπάρχει ένα μοναδικό μεγάλο οικόπεδο στην περιοχή της Κυψέλης και κοιτάζουμε να το αγοράσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να χτιστούν εγκαταστάσεις για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Θα είναι μία λύση για να επεκταθεί μέσα στον αστικό ιστό. Δεν είναι, όμως, πάντα εύκολο αυτό το πράγμα.

Ο υφυπουργός Παιδείας εξέφρασε,  από το Βήμα της Βουλής, τις ευχές τ ου για περαστικά στον φοιτητή ο οποίος έπεσε χθες από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στη Νομική Σχολή, την ώρα που παρακολούθησε μάθημα.
«Μέσα στην ατυχία του στάθηκε τυχερός» είπε ο Α. Συρίγος και ανάφερε:

  • Η πτώση του περιορίστηκε από δύο κλιματιστικά μηχανήματα που υπήρχαν λίγο πιο χαμηλά. Το σακίδιο πλάτης που φορούσε τον βοήθησε επίσης. Κι έτσι, ευτυχώς, είχαμε μόνο κάποια κατάγματα και όχι κάτι χειρότερο.
  • Επίσης, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου προς την οικογένειά του για το εξαιρετικά δυσάρεστο περιστατικό που συνέβη στον γιο τους την ώρα που ήταν στο καθήκον του και παρακολουθούσε τα μαθήματά του. Οι πανεπιστημιακές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχουν ήδη επιληφθεί του θέματος για να διαπιστώσουν τις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος και να ληφθούν, αν χρειαστεί, τα απαραίτητα μέτρα».

Σχόλια (9)

Legend
|

@Νίκος, Ακριβώς! Χώνουν για λαικίστικους λόγους φοιτητές σε τμήματα όπως Νομική και Φιλοσοφική, όπου δεν απαιτούνται εργαστήρια λαό, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις υποδομές! Μπαίνουν στη Νομική Αθηνών 200 ενώ έπρεπε να μπουν 100 και καταλήγει να έχει 500 μετά από μετεγγραφή. Δυστυχώς! Λίγους και άριστους σε κάθε τμήμα. Η μεγάλη μάζα χρειάζεται στις τεχνικές ειδικότητες!! Για ένα κτήριο απαιτείται ένας αρχιτέκτονας και ένας πολιτικός μηχανικός. Ενώ τεχνίτες εκατό για να φτιαχτεί το κτήριο. Το αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση. Δεν αρκεί να θέλεις! Πρέπει και να μπορείς και να υπάρχει πεδίο να εργαστείς ως γιατρός, νομικός, οικονομολόγος, φιλόλογος και ό,τι άλλο… τεχνίτες έχουμε ανάγκη! Πού είναι; Κλείστε τμήματα. Καλλιεργήστε πνεύμα εργατικότητας και πληρώστε την εργασία όσο αξίζει!

3της φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Η ΑΣΠΑΙΤΕ κτιριακα εχει αποθεμα αιθουσων οι οποιες βρισκονται κλειστες και παρατημενες θυμιζοντας τα παλια καλα χρονια της σχολης.Ομως με την σχολη μας δεν ασχολέιστε υφυπουργε και το εχετε αποδειξει απο ερωτησεις βουλευτων στα εδρανα και τις απαντησεις σας περι ανεμων κ υδατων.Την ΑΣΠΑΙΤΕ την υπολογιζετε στα πανεπιστημια της αθηνας η οχι? Καλα θα ηταν να ξεραμε.4 χρονια κυβερνηση και λυση δεν δωσατε προβληματα ομως δημιουργησατε στην σχολη μας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
|

Νίκο η φάση ποια είναι κιόλας, ότι στα πανεπιστήμια μπαίνεις με Πανελλαδικές εξετάσεις. Σε πολλά τμήματα όπως η νομική έχει υψηλές βάσεις. Φαντάσου δηλαδή οι βάσεις σε όλα τα τμήματα να ήταν πολύ χαμηλές, ή η εισαγωγή στα ΑΕΙ να ήταν χωρίς Πανελλαδικές εξετάσεις. Τότε στα πανεπιστήμια δεν θα έμπαιναν μόνο 400 άτομα, αλλά 2000 άτομα σε ένα τμήμα. Χαχα. Τώρα σπουδάζουν πολύ με Πανελλαδικές. Χωρίς Πανελλαδικές όλοι φοιτητές θα ήταν.

ΔΕΠ
|

Ναι, αλλά εσείς κ. Υφυπουργέ "χώνετε" 200 και 300 φοιτητές στα τμήματα που σας λένε ότι χωράνε 100. Έχετε προκαλέσει και συντηρήσει το πρόβλημα.

Πω πω...
|

Ποιος το περίμενε τέτοια ομολογία!

Ημαρτον! μερος Β'
|

ΤΙΙΙΙΙ; Αποκλείεται!! ενας φοιτητης επρεπε να πέσει απο ενα παραθυρο αιθουσας διοτι ητανε φίσκα (ξεφτιλες!!!)

Αλεξάνδρα Ζερβού
|

Mα δεν είναι καθόλου καινούργιο το θέμα της έλλειψης αιθουσών , απόλυτα συνυφασμένο με το πρόβλημα της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Όταν υπάρχει μόνο ένας καθηγητής για μαθήματα, όπου έχουν εγγραφεί 200 και 300 άτομα, κάποτε και περισσότερα, οι αίθουσες είναι υπερπλήρεις. Καταλαβαίνει κανείς τις χείριστες συνθήκες από άποψη ασφάλειας, αλλά και από πλευρά επιστημονική, παιδαγωγική κ.λπ. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα κεντρικά Πανεπιστήμια. Έτσι που παρουσιάζεται το θέμα από τον υπουργό φαίνεται σαν να είναι, απλώς , κτιριακό το πρόβλημα και περιορισμένο μόνο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

@
|

Και αυτες που έχουν είναι βανδαλισμένες.

Νίκος
|

Ερώτηση : Γιατί Σχολές όπως η Νομική Θεσσαλονίκης ή και άλλα Τμήματα Πανεπιστημίων εφόσον δεν έχουν το απαραίτητο ακαδημαϊκό προσωπικό, δεν περιορίζουν το πλήθος των φοιτητών που σπουδάζουν σε αυτά εφόσον πλέον ο νόμος τους δίνει την δυνατότητα αυτή. 400 φοιτητές σε ένα τμήμα δεν είναι πολλά ; Ιδίως όταν δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ