Υπηρεσιακά Συμβούλια: Στραμμένο το "βλέμμα" συνδικαλιστών και υπ. Παιδείας στο "ύψος" της αποχής

Κι αυτό διότι οι εκλογές διενεργούνται με τους συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, χωρισμένες στα δύο

05/11/2022

Ενημερώθηκε: 06/11/2022, 08:55

Άκουσε το άρθρο

Με στραμμένο το "βλέμμα" τόσο των συνδικαλιστών όσο  και  του  υπουργείου  Παιδείας στα ποσοστά που θα  "πιάσει" η αποχή θα διεξαχθούν σήμερα Σάββατο  η ηλεκτρονική ψηφοφορία, για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Κι αυτό διότι οι εκλογές διενεργούνται με τους συνδικαλιστικές παρατάξεις  της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, χωρισμένες στα δύο:

  • Οι μεν να καλούν τους εκπαιδευτικούς να ψηφίσουν
  • Οι δε άλλες  δεν συμμετέχουν στις εκλογές και καλούν τους εκπαιδευτικούς σε αποχή.

Εάν το "ύψος" της αποχής είναι υψηλό, θεωρείται βέβαιο ότι οι παρατάξεις που δηλώνουν αποχή τα προτρέψουν τους εκλεγμένους σε παραίτηση.

Οι εκλογές  

Οι οριστικοί πίνακες με του υποψηφίους αιρετούς για το ΚΥΣΔΕ, το ΚΥΣΠΕ και  το ΚΥΣΕΕΠ, ήδη έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Παδείας.

Από τους πίνακες προκύπτει ότι στις εκλογές δεν συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις καθώς διαφωνούν με την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Πατήστε αντίστοιχα, παρακάτω,  για να ανοίξετε τους πίνακες με τους υποψηφίους

    ΚΥΣΔΕ
    ΚΥΣΠΕ
    ΚΥΣΕΕΠ

Συχνές ερωτήσεις για τις εκλογές ανάδειξης αιρετών

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε τις ακόλουθες συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις:
 
1. Πώς διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου;

Η προστασία του απορρήτου διασφαλίζεται αφενός λόγω της κρυπτογράφησης της ψήφου στο μηχάνημα του ψηφοφόρου και αφετέρου μέσω της μίξης των κρυπτογραφημένων ψηφοδελτίων. Η μίξη παράγει τα ανωνυμοποιημένα ψηφοδέλτια και διασφαλίζει ότι καμία ψήφος δεν θα αντιστοιχιστεί στον ψηφοφόρο που την κατέθεσε.

2. Έχασα το μήνυμα (email) με τον σύνδεσμο για την ψηφοφορία.

Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών για να του αποστείλουν εκ νέου το μήνυμα με το μοναδικό υπερσύνδεσμο.

3. Θα υπάρχει λευκό ψηφοδέλτιο;

Η επιλογή «Λευκή ψήφος» θα εμφανίζεται αυτόματα σε κάθε κάλπη.
Τα λευκά ψηφοδέλτια θα προσμετρηθούν ως άκυρα στα τελικά αποτελέσματα.

Πατώντας στο σύνδεσμο της ψηφοφορίας εμφανίζεται το μήνυμα: «Προέκυψε σφάλμα. Please logout to access this view».

Ο ψηφοφόρος μπορεί να κάνει κάποιες από τις ακόλουθες ενέργειες για να αντιμετωπίσει το θέμα:
   •  Είτε ανοίγοντας τον σύνδεσμο του Ψηφοφόρου σε άλλο περιηγητή.
   •  Είτε ανοίγοντας το σύνδεσμο από νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης (incognito).

4. Πόσες ψηφιακές αποδείξεις ψήφου λαμβάνει ο ψηφοφόρος;

Ο ψηφοφόρος λαμβάνει «ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης της ψήφου» για κάθε ψήφο που υποβάλλει ανά κάλπη.

5. Τι γίνεται σε περίπτωση που ψηφίσω παραπάνω από μία φορές;

Κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει όσες φορές επιθυμεί εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Επειδή η υποβολή της ψήφου δε γίνεται σε κάποιο εκλογικό κέντρο με ελεγχόμενο παραπέτασμα, μπορεί κάποιος να μην είναι βέβαιος ότι ψήφισε χωρίς καμία εξωτερική επιρροή. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, ο ψηφοφόρος μπορεί στη συνέχεια να ξαναψηφίσει με τρόπο που εκφράζει ελεύθερα και ανεπηρέαστα τις επιλογές του. Κάθε νέα ψήφος διαγράφει αυτομάτως την προηγούμενη, ενώ το αποδεικτικό της ακύρωσης της προηγούμενης ψήφου περιλαμβάνεται και στην ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης ψήφου που αποστέλλεται στον ψηφοφόρο.

6. Το μήνυμα που έλαβα και το οποίο με καλεί να ψηφίσω αναφέρει κάποιους «κωδικούς ελέγχου». Τι είναι αυτοί;

Πρόκειται για προχωρημένη δυνατότητα του συστήματος «Ζευς» η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν ο χρήστης έχει την υποψία ότι ο υπολογιστής του έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό. Οι κωδικοί αυτοί είναι απαραίτητοι για τη Διαδικασία ελέγχου ψήφου.

7. Τι είναι η «Ψήφος ελέγχου»;

Η «Ψήφος ελέγχου» είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας ο χρήστης δύναται να επιβεβαιώσει ότι το μηχάνημά του δεν έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να μεταβάλλει τη ψήφο του.
 
Εάν ο ψηφοφόρος υποψιάζεται ότι το μηχάνημά του έχει μολυνθεί, μπορεί να επιλέξει έναν τυχαίο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο (θα πρέπει να απομνημονεύσει την επιλογή του) και να πατήσει  «Υποβολή Ψήφου Ελέγχου». Στο πεδίο «Εισάγετε κωδικό» ο ψηφοφόρος έχεις δύο επιλογές:

  •          Συμπληρώνει τυχαίους χαρακτήρες (όχι τους κωδικούς ελέγχου που έλαβε στο mail) και υποβάλλει τη ψήφο του. Σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζεται σχετικό μήνυμα: «Έχετε επιλέξει ψήφο ελέγχου. Η ψήφος σας δεν θα καταμετρηθεί και οι επιλογές σας θα κοινοποιηθούν σε σχετικό πίνακα στη σελίδα ψηφοφορίας.» και μπορεί να πατήσει «Επιβεβαίωση». Με αυτόν τον τρόπο, η ψήφος του δεν προσμετράται στα τελικά αποτελέσματα. Στον ψηφοφόρο θα εμφανιστεί μήνυμα «Η ψήφος ελέγχου υποβλήθηκε επιτυχώς. Ο κωδικός της ψήφου ελέγχου είναι: ΧΧΧΧ», όπου ΧΧΧΧ θα είναι ένας τετραψήφιος αριθμός π.χ.1234. Στη συνέχεια, πατάει το κουμπί «Επιστροφή στη σελίδα της ψηφοφορίας» και επιλέγει τη νέα καρτέλα «Ψήφοι Ελέγχου». Εκεί θα εμφανίζονται οι ψήφοι ελέγχου που έχει υποβάλει τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ψηφοφόροι που συμμετέχουν στην ψηφοφορία, όχι ονομαστικά, αλλά με τον αναγνωριστικό κωδικό που θα έχει λάβει κατά την υποβολή της. Ο ψηφοφόρος εντοπίζει την ψήφο ελέγχου του με τον αναγνωριστικό κωδικό της και εξακριβώνει αν η επιλογή του έχει τροποποιηθεί. Σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που ψήφισε, σημαίνει ότι ο υπολογιστής του έχει προσβληθεί από κάποιο κακόβουλο λογισμικό που μεταβάλλει την ψήφο του. Συνεπώς θα πρέπει να ψηφίσει από κάποια άλλη συσκευή.
  •          Συμπληρώνει έναν από τους κωδικούς που έχει λάβει στο email. Σε αυτήν την περίπτωση η ψήφος θα υποβληθεί και προσμετράται στα αποτελέσματα.

 Προσοχή: η ψήφος ελέγχου είναι προαιρετική διαδικασία και δεν είναι απαραίτητη για την υποβολή έγκυρης ψήφου.

Σχόλια (8)

άμεσα αποτελέσματα
|

πότε θα δούμε; γιατί πήρε πέρυσι κάτι βδομάδες, αχαχαχα
ψηφίστε , γιατί και στις εκλογές είδαμε τι ψηφίσατε και τι παίρνετε
αποχή επί κεραμέως, ηλεκτρονικά με τον επόμενο. να ψηφίζει ο κλάδος και τα νομοσχέδια και να υπα΄ρξει πλατφόρμα για κατάθεση ζητημάτων της εκπάιδευσης.

Πολίτης Ν
|

Λέει η είδηση "Εάν το "ύψος" της αποχής είναι υψηλό, θεωρείται βέβαιο ότι οι παρατάξεις που δηλώνουν αποχή θα προτρέψουν τους εκλεγμένους σε παραίτηση".

Όταν στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ συμμετέχουν "τρεις κι ο κούκος" παραιτήθηκε ποτέ κανένας από τους συνδικαλιστές που ετοιμάζονται "να προτρέψουν τους εκλεγμένους σε παραίτηση";

Μήπως απλά θέλουν να αφήσουν τον δρόμο ελεύθερο να διορίσει τους δικούς της η Κεραμέως και να έχουν το (συνδικαλιτικό) κεφάλι τους ήσυχο;

CHRIS
|

δλδ οι Διευθυντες εκπαιδευσης ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΊΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΡΙΞΕ ;;;;;;;;;;;;;
Διοτι αλλα λεει το συστημα ζευς

Φανή Αττική
|

Το αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί απο αυτούς που θα ψηφίσουν. Επομένως, όλοι πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε.Δεν έχει νόημα να απέχουμε. Χρειαζόμαστε αιρετούς στα υπηρεσιακό συμβούλια.
Άσχετο: τι γίνεται με την προκήρυξη για τις κρίσεις διευθυντών????

Νικόλαος
|

Τι γίνεται με την προκύρηξη;; Πότε θα βγεί;;; Ο Δ/ντης του σχολείου αντισυνταγματικά κατέχει μιά θέση που ανήκει σε άλλον. Να έχουμε συγκεβέρνηση και να έχουμε άλλα 3-4 χρόνια τον ίδιο;;;

Αρης
|

Σήμερα δε θα έβγαινε η προκήρυξη για ΔΣΜ; Παρασκευή δεν είπαν;

Alexandros
|

Αλλού βαράν τα όργανα αλλού χορεύει η νύφη....

Πλατάρος Γιάννης
|

Νομικά:
Αν συμμετάσχει το 1%%% των ψηφοφόρων οι ψηφοφορία και τα αποτελέσματα είναι έγκυρα απολύτως.
100% θα έχουμε έγκυρα αποτελέσματα όπως πρόπερσι.
Εθιμικά:
Αν ψηφίσει ποσοστό κοντά σε αυτό των εθνικών εκλογών που διεξάγονται με κάλπες ,(40% μόνο) πάλι τα αποτελέσματα έχουν ηθική, πολιτική και όποια άλλη νομιμοποίηση .
Κανείς δεν έχει ανακοινώσιε τον πραγματικό λόγο αποχής, ούτε πρόπερσυ, ούτε φέτος, που δεν είναι φυσικα΄ το έγκυρον των εκλογών....
Το έχω αποκαλύψει πρόπερσι και έχει να κάνει με τον συνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη, που προβλέπει συνέλευση καθηγητών με απαρτία για λήψη απόφασης για απεργία ΜΕ ΑΠΑΡΤΙΑ. Επειδή αυτό είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ για όλες ΕΛΜΕ τις Χώρας, προβλέπεται ηλεκτρονική ψηφοφορία. (50% +1 του 50% για την απαρτία)
Επί του πεδίου, έχουμε αδυναμία κήρυξης απεργίας με συμμετοχή 0,3% όπως είναι το σύνηθες ποσοστό κάτι δεκαετίες , πλην εξαιρετικών εξαιρέσεων, όχι πάντως στον δικό μας χώρο.
Περί αυτού και μόνον πρόκειται...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ