Πρωθυπουργός: Ζητάμε πάρα πολλά από τους καθηγητές και τους δασκάλους και τους δίνουμε λίγα

"Θα ήθελα, σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον να διδάξω"

14/01/2023

Ενημερώθηκε: 15/01/2023, 10:09

Άκουσε το άρθρο

"Η αλήθεια είναι ότι ζητάμε πολλά πάρα πολλά από τους καθηγητές μας και τους δασκάλους μας και δίνουμε λίγα Είναι κάτι το οποίο όσο θα έχουμε δημοσιονομικές ανάσες θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Θέμα" και τόνισε: "Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στη δεύτερη τετραετία θα αφορά το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων γιατρών και καθηγητών"

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι μετά την πολιτική "Θα ήθελα, σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον να διδάξω".

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε η Παιδεία η ελληνική να είναι πολύ καλύτερη Αν είχε περισσότερα κονδύλια αν ακολουθούσαμε το μοντέλο της Φινλανδίας φέρ ειπείν Αφού η Φινλανδία έχει ένα εξαιρετικό μοντέλο γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς να το ακολουθήσουμε;

Κ. Μητσοτάκης: Κάνουμε πολλά πράγματα στην Παιδεία αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα. Έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία από τα Νηπιαγωγεία και από το γεγονός πια ότι έχουμε. Νηπιαγωγείο από τα 4 με αγγλικά από τα προγράμματα σπουδών και τα εργαστήρια σπουδών στα σχολεία που για πρώτη φορά διδάσκουμε μαθήματα έξω από το κλασικό πρόγραμμα τα οποία τα έχουν αγκαλιάσει και τα παιδιά και οι δάσκαλοι που τα διδάσκουν. Την έμφαση που δίνουμε στην τεχνική εκπαίδευση γιατί δεν γίνεται όλα τα παιδιά να πάνε στο πανεπιστήμιο. Ναι, πιστεύω ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στη δεύτερη τετραετία θα αφορά το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων γιατρών και καθηγητών.

Δημοσιογράφος: Γιατρών και δασκάλων καθηγητών;

Κ. Μητσοτάκης: Δασκάλων καθηγητών αυτό εννοώ. Διδακτικού προσωπικού. Η αλήθεια είναι ότι ζητάμε πολλά πάρα πολλά από τους καθηγητές μας και τους δασκάλους μας και δίνουμε λίγα.Είναι κάτι το οποίο όσο θα έχουμε δημοσιονομικές ανάσες θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δηλαδή πολλές φορές ερχόμαστε κοιτάμε τον Προϋπολογισμό και λέμε: Δημιουργήσαμε ένα πλεόνασμα. Πού να το δώσουμε; Να κόψουμε φόρους ή να δώσουμε κάνα επίδομα; Οχι, κάποια στιγμή θα επενδύσουμε και στους ανθρώπους μας. Αρα κάποια στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος τον οποίο θα δημιουργούμε θα πρέπει να μπορεί να οδηγεί και σε αύξηση σε καλύτερους μισθούς. Οπως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να βελτιώνονται γιατί είναι ακόμα χαμηλοί έτσι και οι μισθοί σε κρίσιμες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να αυξάνονται γιατί επιτελούν ένα πολύ σπουδαίο έργο.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει όμως η κατάρα των πελατειακών σχέσεων Αυτό λένε σε ένα γκάλοπ τα παιδιά που φύγανε στο εξωτερικό Φεύγουμε λένε γιατί δεν είχαμε μπάρμπα στην Κορώνη.

Κ. Μητσοτάκης: Εγώ βλέπω πια μια Ελλάδα που γίνεται πιο αξιοκρατική μια Ελλάδα στην οποία έχεις περισσότερους δρόμους ατομικούς δρόμους διάκρισης Δημοσιογράφος: Έχετε φανταστεί τον εαυτό σας μετά την πολιτική;

Κ. Μητσοτάκης: Είναι και θεμιτό και υγιές να μπορείς να φαντάζεσαι τη ζωή σου μετά την πολιτική . Για μένα υπήρχε ζωή πριν από την πολιτική, εννοώ επαγγελματική ζωή πριν από την πολιτική, και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει και επαγγελματική ζωή μετά την πολιτική, έξω από την πολιτική, στις παρυφές της πολιτικής. Έχω πολλά ενδιαφέροντα.

Δημοσιογράφος: Όπως;

Κ. Μητσοτάκης: Θα ήθελα, παραδείγματος χάρη, σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον να διδάξω.

Δημοσιογράφος: Να διδάξετε τι, Οικονομικά;

Κ. Μητσοτάκης: Να διδάξω τα αντικείμενα τα οποία με ενδιαφέρουν. Θα μπορούσα σίγουρα να διδάξω ζητήματα Δημόσιας Πολιτικής, αυτά κάνω εξάλλου κάθε μέρα. Θα μπορούσα, νομίζω, να μεταφέρω την εμπειρία για το τι σημαίνει ηγεσία σε εποχές κρίσης, σε εποχές μεγάλων δοκιμασιών. Θα μπορούσα επίσης μαζί με τη διδασκαλία να μελετήσω, να διαβάσω και να ασχοληθώ πιο επισταμένα με ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα, με τα οποία εκ των πραγμάτων δεν προλαβαίνω να ασχολούμαι τώρα. Θα μπορούσα να ασχοληθώ με ζητήματα που έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τον πολιτισμό, την κλιματική αλλαγή, την πολιτιστική διπλωματία. Έχω πολλά ενδιαφέροντα πέρα και πάνω από την τρέχουσα ελληνική πολιτική. Πρέπει να σας πω ότι είναι ενδιαφέρουσες αυτές οι ερωτήσεις, πλην όμως είναι σκέψεις που κάνω αραιά και πού, γιατί θεωρώ ότ η πολιτική ως μονόδρομος, ως επαγγελματικός μονόδρομος, ενέχει πολλούς κινδύνους. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι αυτή η δυνατότητα, να έχω στο μυαλό μου κάποιες εναλλακτικές διαδρομές για τον εαυτό μου, με βοηθάει να είμαι και καλύτερος πολιτικός

Σχόλια (109)

Γιάννης
|

θέλει να διδάξει, να δει πως είναι μετακινείσαι σε 3-4 εργασιακούς χώρους ημερησίως και να ζεις με μισθό εκπαιδευτικού στην Ελλάδα. Μετά θα θέλει να πάει και στο survivor.

!!!!!
|

@@ Πιτσιφλής
Τέτοια αγάπη πια και θαυμασμός για το συνάδελφο????

Γιάννης
|

@ Πιτσιφλής
Έστω και έμμεσα, παραδέχεσαι ότι είσαι από το Ρέθυμνο συνάδελφε!

Hal9000
|

Οι εκπαιδευτικοι τοσοι που ειναι μπορουν να ανεβασουν και να ριξουν κυβερνησεις αλλα δεν το κανουν γιατι μαλλον ειναι ευχαριστημενοι ή αδιάφοροι και ωχαδερφιστες...αλλιως δεν εξηγειται...

@Σάκης
|

Κάνε μια σύγκριση των αποδοχών διαφόρων κλάδων με τους εκπαιδευτικούς, ρίξε και μια ματιά σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα στους ίδιους κλάδους και θα καταλάβεις.

Θα τα πούμε στις εκλογές
|

Δήθεμου τάχαμου κάνετε και το πρόγραμμα της κινητικότητας, μας βάζετε να τρέχουμε ενώ ξέρετε ότι δε θα δοθούν οι θέσεις της κινητικότητας. Αλλά δεν είμαστε τόσο χαϊβάνια, σας ξέραμε από πριν, τώρα σας μάθαμε κι εσάς και τα ψέματά σας! Αυτή τη στραβοθεούσα, μην τολμήσετε να τη βάλετε στο πλοίο, θα σας μπατάρει (Κεραμέως). Θα τα πούμε στις εκλογές!

Πιτσιφλής, Ιδαίον Άντρον
|

Ισχύς μου η αγάπη των σχολιαστών του esos.

@@ Πιτσιφλής
|

Ο λατρεμένος και μοναδικός Πιτσιφλής δεν κάνει τον έξυπνο όπως λες . Είναι όντως πανέξυπνος . Είναι ο καλύτερος. Πόσες φορές πρέπει να το δεις γραμμένο αυτό για να το εμπεδώσεις;

reality ψεκ
|

καθόλου άσχετο δεν πρεπει να είναι αυτό: "... σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνά της KPMG «The future of HR:From flux to flow» οι Pathfinders – οι ομάδες Ανθρώπινου Δυναμικού που χαράσσουν το δρόμο ......
..Τα κορυφαία τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού υιοθετούν τo «ευ ζην» (wellbeing) των εργαζομένων τους στον πυρήνα των δράσεών τους. Tο αντιμετωπίζουν ολιστικά και εισάγουν καινοτόμες προσεγγίσεις για να βοηθήσουν τους εργαζομένους να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους....
αντε και περαστικά

Υπατία
|

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διδάξει κάποιος... μου ακούγεται λογικό... Όντως προσφέρουν πολλά οι εκπαιδευτικοί με λίγα χρήματα... αλλά όλοι τους έλεγαν μέχρι προτινος το αντίθετο... Η αναγνώριση είναι μια καλή αρχή...!!

Σάκης
|

Υπάρχει κάποια κατηγορία υπαλλήλων που τους ζητάνε λίγα και τους δίνουν πολλά?

Για γέλια
|

Τι θέλει να διδάξει λέει; Οικονομικά;
αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Χόμπι η πολιτική, χόμπι και η έδρα
|

@Καθηγητής ΑΕΙ 15 Ιαν 2023 20:18
Πιστεύετε αλήθεια ότι εννοεί να διδάξει, ως λειτούργημα και ως βιοποριστικό μέσο όπως εσείς κ. Καθηγητά.... ή ως χόμπι και ως καλεσμένος(αραιά και που) από το Χάρβαρντ και τα λοιπά Αμερικανικά ιδιωτικά όπως πχ ο κος Παπανδρέου?

Ειρωνεία?
|

"Δημοσιογράφος: Να διδάξετε τι, Οικονομικά; " Αφού είστε... αυτό που είστε...

@
|

Λυπάμαι πραγματικά που διαβάζω σχόλια προφανώς εκπαιδευτικών που λένε "δε θα σε ψηφίσω". ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 19 ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ! Ξεχνώντας τις μεγαλύτερες περικοπές από όλους που είχαν οι εκπαιδευτικοί. Ξεχνώντας τις διαθεσιμότητες, τις απειλές - όλοι έχουμε δει να λέει "ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙΤΕ"- την τελευταία στιγμή αλλαγή στην απόφαση του ΣΤΕ για τα δώρα, τα συγχαρητήρια σε όλους τους άλλους αλλά σε μας αξιολόγηση! Αφού λοιπόν το 19 τον ψηφίσατε να το κάνετε και τώρα. Να είστε σίγουροι πως θα είστε οι μοναδικοί που δε θα πάρουν ούτε ένα σεντ αύξηση.

Μακης
|

Άσε την διδασκαλία Κυριάκο, και μάθε από τα λάθη σου.

Κωνσταντίνος
|

Δεν θέλουμε λεφτά κ. Πρωθυπουργέ.... πήραμε λάπτοπ.... είναι αρκετά αυτά που μας δώσατε!!!! Σοβαρά τώρα: το καλό που σας θέλω... βάλτε την υπουργό κ. Κεραμέως στο ψηφοδέλτιο επικρατείας γιατί δεν θα δει την ψήφο της!!! Όσο για εσάς, να πιστέψουμε στις προεκλογικές σας υποσχέσεις για να μας δώσετε ας πούμε 100€ (πολλά λέω), όταν μας φάγατε δώρα, επιδόματα αδείας, τετράμηνα, επίδομα βιβλιοθήκης, πάγωμα μισθολογικών κλιμακίων, αύξηση ωραρίου εργασίας και τόσα άλλα !!!!! Έχετε καταντήσει οι εκπαιδευτικοί να παίρνουν λιγότερα χρήματα από τους ανειδίκευτους εργάτες!!!! Όσο για το ότι θέλετε να διδάξετε.. ελάτε αλλά να παίρνετε το μισθό των εκπαιδευτικών..να δούμε πόσο θα αντέξετε!!!!Να πηγαίνετε σε 2,3 σχολεία για να διδάσκετε ως κοινωνικός επιστήμονας Πολιτική Παιδεία που σχεδόν καταργήσατε, Κοινωνιολογία που εξαφανίσατε, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών που εξοβελίσατε και ένα σωρό εργαστήρια δεξιοτήτων για συμπλήρωση ωραρίου ...Ας διαβάζατε ή τουλάχιστον ας σας μεταφέρουν τα σχόλια αυτά να δείτε πόσο ευχαριστημένοι είναι οι εκπαιδευτικοί της χώρας μας!!!!!!

Πέτρος
|

Πλησιάζει η ώρα της λευτεριάς... Πλησιάζει η ώρα που η δεξιά θα μπει για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Δεν γράφω ποτέ με κεφαλαία
|

Αλλά αυτά όλα είναι
ΕΜΜΕΤΙΚΑ ΨΕΜΜΑΤΑ

Καθηγητής ΑΕΙ
|

"Θα ήθελα να διδάξω" λεει ο κ. Πρωθυπουργός. κ. Μητσοτάκη, έλα να διδάξεις στα μεγάλα κεντρικά Πανεπιστήμια. Να δεις τι σημαίνει μπάχαλο, βρωμιά, διοικητικές αγκυλώσεις, συνδικαλισμός, παρατάξεις, ακύρωση μαθημάτων από μειοψηφίες "γιατί έτσι θέλω", γιάφκες, προπηλακισμοί, ξύλο, και μην αναλάβεις Πρύτανης ή Κόσμήτορας γιατί κινδυνεύεις να σου κρεμάσουν ταμπέλα και να σε βγάλουν στο youtube ή να σε στείλουν στο νοσοκομείο - πραγματικά περιστατικά όλα.

Εκτός κι αν είχες στο μυαλό σου κάποιο καλό ΑΕΙ του εξωτερικού. Από αυτά στα οποία κανένα από τα νομοσχέδια που μας έχετε "φορέσει" δε θα διανοείτο κανένας ποτέ να "περάσει", αυτά από τα οποία δεν έχεις "εισάγει" καμία από τις καλές πρακτικές παρ'όλο που τις είδες και τις έζησες. Γιατί άραγε;

Θα πέσει μαύρο
|

Είμαι μέλος ΔΕΠ. Στο ειδικό μισθολόγιο των ΔΕΠ έπεσε τσεκούρι - όπως και σε άλλα μισθολόγια, με τη διαφορά ότι το ύψος της περικοπής αποδείχθηκε παράνομο με απόφαση του ΣτΕ, όπως έγραψε και άλλος. Αυτό δεν ήθελε πολύ για να το καταλάβει κάποιος, δεν μπορεί να λες "ειδικό μισθολόγιο" και να κάνεις τα ίδια κοψίματα όπως στο "γενικό" Δημόσιο. Ενώ στα άλλα ειδικά μισθολόγια έχεις αποκαταστήσει τις "ζημίες". Παρ'όλα αυτά η κυβέρνηση έκανε και συνεχίζει να κάνει "τον κινέζο". Τι περιμένεις λοιπόν κ. Μητσοτάκη στις εκλογές;

Και για όσους λοιδωρούν τους δασκάλους και καθηγητές της Β'-βαθμιας: ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, λόγω του κοψίματος 13ου μισθού παίρνει πλέον ***λιγότερα*** από τον αμοιβόμενο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (ο οποίος παίρνει 13 μισθούς). Είμαι σίγουρος ότι και αυτό είναι αντισυνταγματικό, απλά ποιός έχει χρόνο και χρήμα να πάει στα δικαστήρια για να δικαιωθεί μετά 5-10 χρόνια. Αυτό είναι το "παιχνίδι" φυσικά...

Οπότε θα φάτε "μαύρο" από την Εκπαίδευση. Προσωπικά τον συμπαθώ τον Πρωθυπουργό, και έχει χειριστεί πολλά ζητήματα πολύ καλά, κατά τη γνώμη μου. Αλλά την Παιδεία την άφησε στον αυτόματο πιλότο, στα χέρια της κας. Κεραμέως, η οποία είναι νομικός, με μηδενική εμπειρία ή κατάρτιση σε Διοίκηση οργανισμών, Δημόσια διοίκηση κλπ, που δεν έχει περάσει έστω από το χώρο της Παιδείας (δεν εννοώ ως φοιτήτρια) - γενικώς άσχετη με το αντικείμενο το οποίο διαχειρίζεται. Απορώ γιατί. Η ζημία πάντως έχει γίνει.

νικ
|

τώρα έχουμε να κάνουμε άλλη δουλεία e-parent για την ενημέρωση των γονέων

@Πιτσιφλής
|

Πιτσιφλή, κάνεις τον έξυπνο πάντα και κριτικάρεις τους πάντες, ειρωνεύεσαι τα σχόλια κάθε ενός που θέλει να γράψει κάτι, πάρε το Μητσοτάκη σου και άντε .....

Πιτσιφλής
|

Ο Πιτσιφλής δεν υπήρξε ποτέ οπαδός, ούτε κρυφός ούτε φανερός. Όταν ήταν νέος πίστευε το ΚΚΕ, αλλά τον έδιωξαν γιατί ήταν απείθαρχος... Από μικρό παιδί θαύμαζε τους αριστερούς του χωριού του, ήταν οι πιο σοφοί. Τώρα έχουν φύγει όλοι.

Καλά..
|

Κρατήστε την ΤΘ, την ΕΒΕ, κόψτε και φέτος την είσοδο γτ "δεν γίνεται όλοι να πάνε στο Πανεπιστήμιο"..αυτά επίσης να θυμόμαστε την ώρα που θα ψηφίζουμε..

Έρχονται!
|

Και που σαι ακόμα! Καλά καλά δεν προκηρύχθηκαν οι εκλογές και ήρθαν οι δηλώσεις για αυξήσεις. Άντε να δούμε το άλλο θα ακούσουμε.

Μαρια
|

Όσο και να τους δώσετε πάλι δε θα είναι ευχαριστημένοι. Όποτε δε χρειάζεται.

R U S H...
|

Είναι προφανές πως, οι σύμβουλοί του είπαν πως, το εθνικό μας φαγητό είναι πλέον ο...σανός.

Hal9000
|

Αφηνω το φιλοτιμο μου εδω...

Καθηγητής
|

Θα ψηφίσω (μαυρίσω) με κριτήριο όσα μου έδωσε μέχρι τώρα και όχι με αυτά που υπόσχεται ότι ΘΑ μου δώσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ