6 Λόγοι για να μάθεις μια ξένη γλώσσα

30/01/2023

Ενημερώθηκε: 28/02/2023, 15:23

Άκουσε το άρθρο

Ζούμε σε έναν κόσμο όλο και πιο διασυνδεδεμένο και ενοποιημένο, με την έννοια ότι έχει πλέον γίνει εξαιρετικά εύκολο να έρθει κανείς σε επαφή με άτομα από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά σε ξένες χώρες για να εργαστούν, να σπουδάσουν ή απλά να κάνουν κάποιες ολιγοήμερες διακοπές αναψυχής. Οι συνθήκες έχουν γίνει πιο εξωστρεφείς διεθνώς, οπότε η γνώση μιας ξένης γλώσσας με στόχο την καλύτερη συνεννόηση, επικοινωνία αλλά και κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί σήμερα ένα ιδιαίτερα πολύτιμο προσόν.

Όλο και περισσότερος κόσμος διαφόρων ηλικιακών κατηγοριών αποφασίζει στις μέρες μας να μάθει μια ξένη γλώσσα, οπότε αυτό ίσως να είναι και για εσάς ένα κίνητρο να κάνετε, για παράδειγμα, ταχύρρυθμα αγγλικά ενηλίκων.

Ας δούμε, όμως, μαζί παρακάτω επτά λόγους για τους οποίους αξίζει να κατακτήσετε μια ξένη γλώσσα.

Σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού

Το λεγόμενο brain drain ξεκινάει από αρκετά νεαρές ηλικίες, με πολλά άτομα να αποφασίζουν να σπουδάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, είτε λόγω ακαδημαϊκής φήμης του ιδρύματος είτε λόγω των μετέπειτα επαγγελματικών ευκαιριών που προσφέρει η εκάστοτε χώρα.

Η γνώση ξένης γλώσσας θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδό σας σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, οπότε και μόνο αυτό αρκεί. Επιπλέον, η ξένη γλώσσα θα σας βοηθήσει να καταλαβαίνετε καλύτερα τις πανεπιστημιακές παρακολουθήσεις, ενώ θα σας δώσει τον απαραίτητο «αέρα» ώστε να συνεννοείστε πιο άνετα με συμφοιτητές και καθηγητές.

Βελτιωμένες επαγγελματικές προοπτικές

Η γνώση κάποιας ξένης γλώσσας είναι απαραίτητο συστατικό ενός ισχυρού βιογραφικού σημειώματος, οπότε με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε σε μεγάλο βαθμό την υποψηφιότητά σας για μια θέση εργασίας.

Ο πιθανός εργοδότης ή υπεύθυνος ανθρώπινων πόρων που θα σας περάσει από συνέντευξη θα γνωρίσει ένα άτομο που θέλει συνεχώς να μαθαίνει και να βελτιώνεται (χαρακτηριστικό που εκτιμάται ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας), ενώ θα σιγουρευτεί ότι μπορεί να βγάλει τη δουλειά που θα του ανατεθεί χωρίς προβλήματα.

Στην περίπτωση που έχετε ήδη εργασία, η προσθήκη μιας ξένης γλώσσας στη φαρέτρα σας μπορεί να σας εξασφαλίσει μια προαγωγή ή μια μισθολογική αύξηση.

Νοητική όξυνση

Καλό είναι κατά τη διάρκεια της ζωής σας να «ακονίζετε» τις διανοητικές σας ικανότητες και να θέτετε συνεχώς νέες προκλήσεις στον εγκέφαλό σας, ώστε να τον εξασκείτε και να τον «θωρακίζετε» από τυχόν μελλοντικές παθήσεις ή σχετικά προβλήματα.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών βελτιώνει την ταχύτητα με την οποία παίρνετε αποφάσεις, βελτιώνει τη μνήμη σας, αυξάνει την παρατηρητικότητά σας, ενώ, ταυτόχρονα, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο (π.χ. Αλτσχάιμερ).

Βελτίωση κοινωνικοποίησης

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα για τη διαμόρφωση του ανθρώπου είναι η διαδικασία της κοινωνικοποίησης.

Αν ταξιδέψετε για οποιονδήποτε λόγο σε μια ξένη χώρα (αναψυχή, δουλειά, σπουδές), καλό θα είναι να έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνείτε απρόσκοπτα με τους κατοίκους της. Έτσι, θα μπορέσετε να γνωρίσετε καλύτερα τους ντόπιους, θα μάθετε τις συνήθειές τους και τους τρόπους συμπεριφοράς τους, θα κάνετε εντέλει νέους φίλους.

Και αυτή η αλληλεπίδραση θα είναι καταλυτική για τη συνολική διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας αλλά και για τις επικοινωνιακές σας δυνατότητες.

Νέες δυνατότητες πνευματικής διεύρυνσης

Η γνώση ξένων γλωσσών θα σας δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να έχετε τη δυνατότητα να διαβάζετε, να ενημερώνεστε, να κατανοείτε αλλά και να απολαμβάνετε τα πολιτισμικά προϊόντα μιας ξένης χώρας (π.χ. εφημερίδες, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, μουσικά τραγούδια κ.λπ.).

Αυτό θα δώσει φυσικά άλλη διάσταση και θα διευρύνει τους πνευματικούς σας ορίζοντες, καθώς θα έχετε κατακτήσει γνώσεις και πληροφορίες που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσατε να κατακτήσετε.

Διαπολιτισμικότητα

Σπουδαίο στοιχείο της σύγχρονης παγκόσμιας κοινωνίας αποτελεί η διαπολιτισμικότητα, δηλαδή οι σχέσεις μεταξύ των πολιτισμών.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών θα σας εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να γνωρίσετε τα έθη και έθιμα, τις συνήθειες, τον τρόπο σκέψης και δράσης, εντέλει την κουλτούρα των ξένων λαών.

Η ιστορία και ο πολιτισμός μιας τοποθεσίας του εξωτερικού ξεφεύγουν με αυτόν τον τρόπο από τα στενά όρια των εθνικών συνόρων και διαχέονται ευρύτερα. Έτσι, γίνονται κτήμα όλων και φυσικά και δικό σας, κάτι που θα σας βοηθήσει να πετύχετε μια βαθύτερη σύνδεση με έναν ξένο τόπο και τους ανθρώπους του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ