Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Η απάντηση της Ζ. Μακρή για τον έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων

Κατά τον δικαστικό έλεγχο της νομιμότητας και της καταχρηστικότητας της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εξετάζεται ιδίως, εάν η καταγγελία αποτελεί αθέμιτη εργοδοτική αντίδραση σε συμπεριφορές του ιδ.εκπ/κού νόμιμες και συμβατικές

30/01/2023

Άκουσε το άρθρο

Στην ερώτηση της Ανεξάρτητης Βουλευτού Αγγελικής Αδαμοπούλου,  εάν στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας είναι  "να προβεί  άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες ώστε   να καλύψει το  κενό ελέγχου των διπλών συμβάσεων στα ιδιωτικά σχολεία με εγκύκλιο οδηγία που θα προβλέπει να προστεθεί η σύμβαση του συστήματος Εργάνη στα δικαιολογητικά που υποχρεούνται τα ιδιωτικά σχολεία να καταθέτουν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης;" η υφυπουργός παιδείας Ζ. Μακρή απάντησε ως εξής:

Με το άρθρο 10 του ν. 4713/2020 (Α ́ 147) αντικαταστάθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 682/1977 (Α ́ 244) ως εξής:

«...1. Οι διδάσκοντες στα ιδιωτικά και στα ισότιμα σχολεία εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται και απασχολούνται δυνάμει συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και υπάγονται ως προς τα ζητήματα πρόσληψης, απασχόλησης και λύσης των εργασιακών τους σχέσεων στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της κοινής εργατικής νομοθεσίας με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και ιδίως, του άρθρου 36 του παρόντος νόμου.

2. Κατά τον δικαστικό έλεγχο της νομιμότητας και της καταχρηστικότητας της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του ιδιωτικού εκπαιδευτικού της παρ. 1, εξετάζεται ιδίως, εάν η καταγγελία αποτελεί αθέμιτη εργοδοτική αντίδραση σε συμπεριφορές του ιδιωτικού εκπαιδευτικού νόμιμες και συμβατικές».

Με το ίδιο άρθρο του ν. 4713/2020 προστέθηκε στο άρθρο 37 του ν. 682/1977 παράγραφος 5 ως εξής:

«5. Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εκπαιδευτικού ισοτίμου ιδιωτικού σχολείου, εκδίδεται σχετική πράξη από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Για την άσκηση του εποπτικού ρόλου των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε θέματα διορισμού και απόλυσης ιδιωτικών εκπαιδευτικών από ιδιωτικές σχολικές μονάδες κατά τόπο αρμοδιότητάς τους, το Υ.ΠΑΙ.Θ. έχει εκδώσει την αριθμ. 160915/Ν1/24-11-2020 (ΑΔΑ: 6ΑΔΦ46ΜΤΛΗ-ΗΓΧ) εγκύκλιο.

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξτε την έγγραφη απάντηση της υφ. Παιδείας
  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την ερώτηση της Βουλευτού

Σχόλια (1)

Βόρειος
|

Οι άνθρωποι έχουν ντοκτορά στην κοροϊδία ! Η άλλη κάνει μια συγκεκριμένη αναλυτική ερώτηση για ένα θέμα και η απάντηση που λαμβάνει είναι ένα απόσπασμα από το νόμο, που καμία σχέση δεν έχει με το ερω΄τημα. Αριστεία

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ