Μεταβατικές διατάξεις για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

23/02/2023

Άκουσε το άρθρο

Μεταβατικές διατάξεις για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες,   περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για τη Σχολική Βία,  το οποίο κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Ειδικότερα οι  , προς ψήφιση, διατάξεις έχουν ως εξής:   

Άρθρο 37
Μεταβατικές διατάξεις για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες – Συγχώνευση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών – Τροποποίηση περ. α) παρ. 1 άρθρου 241 ν. 4823/2021

1. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 241 του ν. 4823/2021 (Α ́ 136), περί των μεταβατικών διατάξεων για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Α.Ε.Α.), προστίθενται εδάφια, τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έκτο, έβδομο και όγδοο, και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:

«α) Από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 λειτουργούν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Α.Ε.Α.) Αθηνών και η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία (Π.Α.Ε.Α.) Κρήτης. Από το ίδιο ακαδημαϊκό έτος παύει η λειτουργία των Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων και λήγει η θητεία των μελών των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων, των Προέδρων και των Διευθυντών Σπουδών των Προγραμμάτων τους. Ομοίως, από το ίδιο ακαδημαϊκό έτος, η Α.Ε.Α. Αθηνών υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας και σε όλες τις απαιτήσεις και υποχρεώσεις των Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων, αντίστοιχα, ως οιονεί καθολικός διάδοχός τους, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) ή άλλων νομικών προσώπων, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα. Η Α.Ε.Α. Αθηνών έχει στο εξής την αποκλειστική χρήση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων. Το ταμειακό υπόλοιπο των προηγουμένων ετών
 (αποθεματικό) των Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων περιέρχεται στην Α.Ε.Α. Αθηνών, ως αποθεματικό. Τα ταμειακά διαθέσιμα του έτους 2022 περιέρχονται στην Α.Ε.Α. Αθηνών ως ταμειακά διαθέσιμα.

Οι εκκρεμείς δίκες, στις οποίες διάδικα μέρη είναι οι Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων, συνεχίζονται αυτοδικαίως από την Α.Ε.Α. Αθηνών, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή και χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη για τη συνέχισή τους. Δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται για τις Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων ισχύουν έναντι της Α.Ε.Α. Αθηνών.».

Σχόλια (1)

Κωνσταντίνος Παπακώστας
|

Οι ρυθμίσεις γιά τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες κινούνται στον αντίποδα των σχεδιασμών του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, 15 ακριβώς έτη από την κοίμησή του. Έχουμε ξαναπεί ότι ο περιορισμός τους σε δύο είναι αυθαίρετος, όχι μόνο γιατί διακόπτει τη μακρόχρονη προσφορά των Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων στο χώρο της Εκκλησίας, αλλά και διότι δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα στους υποψήφιους σχεδόν από τα περισσότερα μέρη του κορμού της χώρας.
Είναι γνωστό ότι απέμειναν να λειτουργούν τα τμήματα σε Αθήνα και Ηράκλειο. Και η απόφαση γιά τη Σχολή του Ηρακλείου ήταν σωστή, καθώς υπαγορευόταν από το διαφορετικό εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης το οποίο έπρεπε να μεριμνήσει και γιά την παραγωγή στελεχών γιά το Πατριαρχείο καθώς η Εκκλησιαστική Σχολή της Χάλκης έχει κλείσει εδώ και πάνω από 50 έτη.
Όμως, η επιλογή γιά διατήρηση της Ακαδημίας των Αθηνών είναι μονομερής και άδικη, καθώς επιβάλλει τη μετακίνηση από τα άκρα της υπόλοιπης χώρας σ' αυτήν, όλων εκείνων των νέων που θα ήθελαν να γίνουν φοιτητές . Το σωστό θα ήταν να μείνει εκείνη της Θεσσαλονίκης και να καταργηθεί της Αθήνας γιά να μην υφίστανται αυτήν τη μεγάλη ταλαιπωρία και σε χρήμα και σε ψυχικό πόνο. Εξάλλου στην Αθήνα υφίστανται ένα σωρό εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως και μία θεολογική σχολή με 2 τμήματα. Η λειτουργία της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο θα προσε΄λκυε σε ικανοποιητικό βαθμό φοιτητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και υποψήφιους κληρικούς από όλες τις γειτονικές ομόδοξες χώρες, όπως έκανε στο πρόσφατο παρελθόν, κάτι που τώρα θα σταματήσει.
Από την άλλη, ο μακαριστός Χριστόδουλος είχε οικονομήσει τα πράγματα σωστά καθώς αυτή η Ακαδημία δεν είχε μόνο ιερατικό τμήμα, αλλά και τμήματα γιά ιεροψάλτες και γιά συντηρητές εκκλησιαστικών κειμηλίων. Με δεδομένο ότι στο λεκανοπέδιο λειτουργεί ήδη τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, η λειτουργία ενός ακόμα συναφούς τμήματος στο πλαίσιο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, μάλλον ανεργία θα προκαλέσει στους απόφοιτους και των δύο τμημάτων, αφού είναι ομοειδή και λειτουργούν στον ίδιο χώρο. Προκαλεί ακόμα κι ερωτήματα στους πολίτες πώς είναι δυνατό σήμερα, μετά από δεκαετίες να επιδιώκεται πάλι η συγκέντρωση φοιτητών στο λεκανοπέδιο και δεν επιδιώκεται η αποκέντρωση.
Άλλες λύσεις, αφού το υπουργείο δε διέθετε χρήματα γιά τη φοίτηση στελεχών στον εκκλησιαστικό χώρο, θα μπορούσαν να δοθούν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στα Ιωάννινα και στη Θεσσαλονίκη. Αλλά δυστυχώς, επιλέχτηκε η αδιαφορία από μέρους των πρυτάνεων.
Κι έτσι, παρουσιάζεται το εξίσου αρνητικό φαινόμενο από άποψη σπατάλης πόρων να λειτουργούν 2 πενταετή μουσικά τμήματα στον ίδιο αραιοκατοικημένο γεωγραφικό χώρο(Κέρκυρα και Άρτα)τα οποία ακόμα τραγελαφικά δεν τα γνωρίζει ούτε ο πρωθυπουργός όταν υπόσχεται την ίδρυση ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών!. Ενώ, θα μπορούσε να αποφευχθεί εκεί η κατάργηση του τμήματος Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ιωαννίνων και να αναλάβει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να λειτουργήσει στην Άρτα, τμήμα Εθνομουσικολογίας και Εκκλησιαστικής και Βυζαντινής Μουσικής & Ψαλτικής.
Μ' αυτόν τον τρόπο και θα ΄΄αναλάμβανε το ρόλο που του αξίζει ως Πανεπιστήμιο Ηπείρου κι όχι μόνο των Ιωαννίνων και θα αναπτυσσόταν και ο τομέας της Εθνομουσικολογίας που κρίθηκε ανεπαρκής γιά λειτουργία από το γειτονικό Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Αντίστοιχα, η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να απορροφηθεί από το νεοσύστατο Δι. Πα. Ε. με τα δύο τμήματά της ή ακόμα και το ένα που δεν είναι ιερατικό, δηλαδή το Τμήμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Και στις δύο περιπτώσεις, τα τμήματα θα αναβαθμίζονταν και θα προτιμούνταν από περισσότερους υποψήφιους σε σχέση με σήμερα. Το Τμήμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Θεσσαλονίκης ήδη είχε πάρει ανοδική πορεία.
Αντί γι' αυτά, επιλέχτηκε η μίζερη και αδιέξοδη λύση της λειτουργίας του τμήματος Εκκλησιαστικής και Βυζαντινής Μουσικής στο Ηράκλειο. Περιμένουν δηλαδή οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας να ξενιτευτούν οι υποψήφιοι από Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη, αλλά κι από την υπόλοιπη Ελλάδα γιά να φοιτήσουν στο Ηράκλειο. Πλανώνται πλάνην οικτράν! Θα γίνει ακριβώς το ίδιο που έγινε με την αποτυχημένη απόφαση κι επιλογή των αρχών του ΕΑΠ φέτος να απονείμουν τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά του ιδρύματος στην Πάτρα αντί γιά την κατανομή αυτών και στις τρεις πόλεις Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας όπως γινόταν στο παρελθόν. Δεν ήρθαν ούτε οι μισοί να πάρουν τα διπλώματά τους, ας επρόκειτο γιά υπόθεση μίας ημέρας! Και η Πάτρα είναι ηπειρωτική και εσωτερική της Ελλάδας πόλη. Το Ηράκλειο είναι μεν μεγάλη πόλη, αλλά βρίσκεται στην άκρη της Ελλάδας και δεν εξυπηρετεί οικονομικά, τόσο γιά τη μετακίνηση, όσο και γιά τη διαμονή σ' αυτήν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ