Διατάξεις για το προσωπικό των ΑΕΙ

23/02/2023

Άκουσε το άρθρο

Νέες τροποποιητικές  διατάξεις για το προσωπικό  των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ,   περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για τη Σχολική Βία,  το οποίο κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Ειδικότερα οι  , προς ψήφιση, διατάξεις έχουν ως εξής:

Άρθρο 29
Θέματα προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων - Τροποποίηση παρ. 3 και 4 άρθρου 154, παρ. 8 άρθρου 157, παρ. 8 άρθρου 160, άρθρου 162, παρ. 1 άρθρου 173, άρθρου 426 και άρθρου 465 ν. 4957/2022

1. Στην περ. α) του τρίτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 154 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141), περί της υπαγωγής των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η φράση «διευθυντή ή μέλους Διοικητικού Συμβουλίου οργανισμού φορέα ή φορέα» αντικαθίσταται από τη φράση «εκτελεστικού διευθυντή ή προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου οργανισμού ή φορέα», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Δικαίωμα υποβολής αιτήματος για υπαγωγή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης έχουν όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. ανεξαρτήτως βαθμίδας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει τρία (3) έτη πραγματικής άσκησης καθηκόντων από την ημερομηνία πρώτης εκλογής τους. Το αίτημα υποβάλλεται υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους εντός του οποίου το μέλος Δ.Ε.Π. επιθυμεί να υπαχθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και αναλύονται σε αυτό οι λόγοι για τους οποίους το μέλος Δ.Ε.Π. αιτείται την υπαγωγή του στο εν λόγω καθεστώς. Κατ’ εξαίρεση είναι υποχρεωτική η ένταξη μέλους Δ.Ε.Π. σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, σε χρόνο συντομότερο των τριών (3) ετών από την ανάληψη υπηρεσίας, εφόσον κατέχει θέση: α) εκτελεστικού διευθυντή ή προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου οργανισμού ή φορέα που εντάσσεται ή εποπτεύεται από τον δημόσιο τομέα όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) και δεν προβλέπεται από άλλη διάταξη η ένταξή του σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, β) Καθηγητή ιδρύματος της αλλοδαπής και γ) ερευνητή ερευνητικού οργανισμού της αλλοδαπής.».

2. Στην παρ. 4 του άρθρου 154 του ν. 4957/2022, περί των προϋποθέσεων έγκρισης των αιτημάτων μελών Δ.Ε.Π. για την υπαγωγή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το τρίτο εδάφιο τροποποιείται ώστε για την έγκριση των ανωτέρω αιτημάτων να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μελών Δ.Ε.Π. της Σχολής που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης αντί του αριθμού των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος, β) προστίθεται νέο, τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Η Συνέλευση του Τμήματος, κατά την εξέταση του αιτήματος, λαμβάνει υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος, ιδίως αυτές που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο του μέλους Δ.Ε.Π., καθώς και τον λόγο για τον οποίο ζητείται η υπαγωγή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Εφόσον δεν παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος, εγκρίνει το αίτημα περί υπαγωγής σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Ο αριθμός των μελών Δ.Ε.Π. της Σχολής που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης δεν δύναται σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού αριθμού των μελών Δ.Ε.Π. της Σχολής, αφαιρουμένου του αριθμού των μελών Δ.Ε.Π. που βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών ή τελούν σε αναστολή άσκησης καθηκόντων. Στο ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου δεν συνυπολογίζονται τα μέλη Δ.Ε.Π. που εντάσσονται υποχρεωτικά σε καθεστώς μερικής απασχόλησης λόγω ανάληψης καθηκόντων που εντάσσονται στην παρ. 8 του άρθρου 160.».

3. Η παρ. 8 του άρθρου 157 του ν. 4957/2022, περί του καθορισμού θεμάτων σχετικά με τη χορήγηση των αδειών του άρθρου αυτού στα μέλη Δ.Ε.Π. με τον εσωτερικό κανονισμό του Α.Ε.Ι., τροποποιείται ώστε με τον εσωτερικό κανονισμό να καθορίζονται και ειδικότερες άδειες που δύνανται να χορηγούνται στα μέλη Δ.Ε.Π. και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Α.Ε.Ι. καθορίζονται η διαδικασία, οι λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ανά περίπτωση για τη χορήγηση των αδειών του παρόντος, καθώς και ειδικότερες άδειες που δύνανται να χορηγούνται προς τα μέλη Δ.Ε.Π. του Α.Ε.Ι. και σχετίζονται με την άσκηση των εκπαιδευτικών, επιστημονικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων τους και οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.».

4. Στο άρθρο 162 του ν. 4957/2022, περί των κατηγοριών ειδικού διδακτικού προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), προστίθενται παρ. 7 και 8 ως εξής:

«7. Η μετακίνηση μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. από μία ακαδημαϊκή μονάδα σε άλλη πραγματοποιείται με μεταφορά της θέσης τους, χωρίς να απαιτείται κατανομή κενής θέσης από τις υφιστάμενες κενές θέσεις του Α.Ε.Ι..

8. Με απόφαση της Συγκλήτου δύναται να μετακινούνται μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. σε μουσεία του Α.Ε.Ι., εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.».

5. Στην παρ. 1 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022, περί των εντεταλμένων διδασκόντων των Α.Ε.Ι., προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, κατόπιν έκδοσης προκήρυξης, δύναται να επιλέγονται επιστήμονες, οι οποίοι είναι κατ' ελάχιστον κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ως εντεταλμένοι διδάσκοντες του Τμήματος για την κάλυψη διδακτικών αναγκών ενός (1) ή περισσοτέρων προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Η διαδικασία πρόσληψης εξαιρείται από τον ν. 4765/2021 (Α' 6) και υπάγεται στις εξαιρέσεις της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α' 280). Κατ’ εξαίρεση δεν είναι απαραίτητη η κατοχή διδακτορικού διπλώματος, αν η προς πλήρωση θέση αφορά σε γνωστικό αντικείμενο εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποίο δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης (de lege artis).».

6. Στο άρθρο 426 του ν. 4957/2022 περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΖ ́ του μέρους Α ́ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να παρατείνεται η προθεσμία για την κατάρτιση των Μητρώων Γνωστικών Αντικειμένων της παρ. 1 του άρθρου 463 και του αιτήματος ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 138.».

7. Στο άρθρο 465 του ν. 4957/2022, περί των τελικών – μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΘ του Μέρους Α ́ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

«6. Τα π.δ. 117/2002 (Α ́ 99), περί της βαθμολογικής κατάστασης και εξέλιξης των μελών του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Α.Ε.Ι., 118/2002 (Α ́ 99), περί της βαθμολογικής και μισθολογικής κατάστασης και εξέλιξης των μελών του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) των Α.Ε.Ι., και 147/2009 (Α ́ 189), περί των προϋποθέσεων και της διαδικασίας πλήρωσης των θέσεων, χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών και μετάταξης των μελών του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, παραμένουν σε ισχύ έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παρ. 2 του άρθρου 428 του παρόντος, οπότε και καταργούνται.».

Σχόλια (7)

Μέλος ΔΕΠ
|

@Μετακίνηση επίκουρων

Αγαπητέ κύριε.

Δυστυχώς αλλά φαίνεται ότι δεν γνωρίζεται τις διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν παρά πολλοί Επίκουροι μόνιμοι και για αυτούς μιλάμε όχι για τους πει θητεία. Για να γίνω πιο σαφής στον προηγούμενο νόμο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση μεταξύ των βαθμίδων και αυτό είναι και το νόμιμο και το ηθικό. Στο συγκεκριμένο νόμο πριν γίνουν οι διορθώσεις είχαν κατάργηση την διαδικασία μονιμοποίησης του Επίκουρου αλλά έδιναν τη δυνατότητα εξέλιξης έτσι φτάσαμε στο σημερινό έκτρωμα διάκρισης του άρθρου 153 άρα καταλαβαίνετε ότι στην τελική μορφή του νόμου ξανά δίνετε η δυνατότητα μονιμοποίησης και μετά εξέλιξης και τελικά το άρθρο είναι άδικο και ανήθικο για τους ΜΟΝΙΜΟΥΣ Επίκουρους Καθηγητές. Λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχουν διάφορες συνθήκες που κάποιο μέλος ΔΕΠ δεν έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την εξέλιξη του στο τμήμα που υπηρετεί και αρα θα είναι καταδικασμένος έχοντας τα απαραίτητα και πολύ περισσότερα προσόντα να μην εξελιχθεί ποτέ. Ποσό δίκαιο το βρίσκετε ;;;;;;;

Ελπίζω να καταλάβετε γιατί σε αυτό το μη δεν μπορείς να αναλύσεις τα πάντα διαβάστε με προσοχή το νόμο και θα καταλάβετε.

Μετακίνηση επίκουρων
|

Όταν κάποιος επιλέγεται σε ένα τμήμα, οφείλει να το υπηρετήσει για επαρκές χρονικό διάστημα. Εισάγεται σε θέση επίκουρου και μετά από πέντε χρόνια έχει δυνατότητα να γίνει αναπληρωτής. Οπότε τι νόημα έχει η μετακίνηση; Αν γίνει αναπληρωτής μπορεί να ζητήσει τη μετακίνηση αφού θα έχει σίγουρα κλείσει η πενταετία. Αν δεν γίνει αναπληρωτής δεν μονιμοποιείται και δεν έχει νόημα η μετακίνηση.

Άδεις ΕΔΙΠ
|

Πού είδατε ότι κόβοντε οι άδειες;
Κάποια στιγμή λέει ο νόμος θα βγει νέο προεδρικό διάταγμα που θα ρυθμίζει τα θέματα. Αλλά το προεδρικό διάταγμα δεν μπορεί να καταργήσει τον προηγούμενο νόμο. Οπότε το άρθρο λέει το λογικό: ότι ο νόμος ισχύει μέχρι να βγει το νέο προεδρικό διάταγμα και μετά καταργείται.
Αν σκεφτούμε ότι ακόμα δεν έχουν υπογραφεί προεδρικά διατάγματα που προβλέπονταν σε νόμους δεκαετίας, μάλλον θα έχει αλλάξει πάλι ο νόμος πριν βγει το διάταγμα...

Δρ ΕΔΙΠ
|

Δυνατότητα εξέλιξης ΕΔΙΠ με διδακτορικό σε θέση ΔΕΠ, αφού τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί είναι αντίστοιχα. Μισθολογική αναβάθμιση.

Μέλος ΔΕΠ
|

Ήμαρτον πια δεν μπορώ να κατανοήσω πως είναι δυνατόν οι Επίκουροι να μην έχουν δικαίωμα μετακίνησης με βάση το άρθρο 153 αλλά όλοι οι υπόλοιποι έχουν. Για ποιο λόγο ενώ γίνονται διορθωτικές κινήσεις στο νόμο να μην έχει κανείς ενσκύψει στην αδικία μια ολόκληρης βαθμίδας μελών ΔΕΠ.
Κρίμα

Δρ ΕΔΙΠ
|

Το Υπουργείο κόβει τις εκπαιδευτικές άδειες του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, ιδιαίτερα των διδακτόρων ΕΔΙΠ, πολλοί από τους οποίους έχουν προσόντα ισάξια με τα μέλη ΔΕΠ. Για εξέλιξη ούτε να ακούσει, ακόμα και με ανοιχτές διαδικασίες. Η ΠΟΣΕΕΔΙΠ τι κάνει;

Τα ΦΕΚ των πράξεων διορισμού
|

Κατά την εκλογική περίοδο να δοθεί εντολή για συνέχιση της έκδοσης των ΦΕΚ από τις πράξεις διορισμού των πανεπιστημιακών που ήδη έχουν σταλεί στο υπουργείο παιδείας. Τις θέσεις αυτές έχουν άμεσα ανάγκη τα πανεπιστήμια.
Κάθε κωλυσιεργία σε αυτές τις πράξεις διορισμού είναι αδικαιολόγητη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ